Download: kotleciki-drobiowe-01.jpg
Mielone z kurczaka
ze szpinakiem w kremowym sosie z Gorgonzolą i tłuczonymi ziemniakami
Składniki:
Mielone z kurczaka z parmezanem (6 większych lub 9 malutkich):
• 3 pojedyncze piersi z kurczaka (razem około 400 g mięsa)
• 5 gałązek świeżego oregano, oderwane listki
• sól i pieprz
• 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
• 5 łyżek tartego Parmezanu
Szpinak w kremowym sosie z Gorgonzolą (3 porcje):
• 100 g szpinaku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku, pokrojony na cieniutkie plasterki
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 2 - 3 łyżki sera Gorgonzola (niekoniecznie)
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Tłuczone ziemniaki (4 porcje):
• 1/2 kg ziemniaków (niemłodych, jesiennych)
• 2 płaskie łyżki masła
• 4 łyżki śmietanki kremowej 30%
• sól i grubo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki: Ziemniaki obrać, większe przekroić na połówki. Włożyć do garnka, wlać zimną wodę i zagotować. Gotować przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mniej więcej po 20 minutach gotowania, ziemniaki posolić, gotować dalej do miękkości. Odcedzić, od razu dodać masło i rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree. Pod koniec dodać śmietankę kremową, doprawić solą i pieprzem. Wygładzić powierzchnię, przykryć i trzymać w cieple.
Szpinak: Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać twarde łodyżki, włożyć na dużą patelnię i cały czas mieszając podgrzewać przez około 1 -2 minuty, aż zwiędnie. Zdjąć z patelni pozostawiając około 2 - 3 łyżek wody, resztę odcisnąć. Na drugą, mniejszą patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć go na bardzo małym ogniu przez około 3 minuty nie rumieniąc. Wlać śmietankę i gotować przez około 5 minut, aż nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać ser Gorgonzola i mieszać aż ser się roztopi. Dodać szpinak bez wody, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem. W razie konieczności dodać wodę ze szpinaku gdyby sos był za gęsty. Trzymać w cieple, podgrzać na małym ogniu przed podaniem (w miarę upływu czasu sos jeszcze zgęstnieje).
Mielone z kurczaka: Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o dużych oczkach razem z listkami oregano. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z kardamonem oraz parmezanem. Uformować 6 lub 9 dysków i ułożyć je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Mniejsze mielone grillować przez około 2 - 3 minuty z jednej strony, a większe przez około 3 - 4 minuty. Gdy mięso zmieni kolor z różowego na biały prawie do połowy wysokości krążka, odwrócić je na drugą stronę i grillować przez kolejne 2 minuty mniejsze (i przez około 3 minuty większe), do czasu aż nie będzie już surowego mięsa w środku. Uważać, aby nie przesuszyć mięsa, grillować tylko tyle ile będzie to konieczne. Zdjąć z patelni i odstawić na 1 - 2 minuty.
Podanie: Na talerze położyć po 2 - 3 łyżki tłuczonych ziemniaków, na wierzch wyłożyć po 2 - 3 łyżki szpinaku wraz z sosem oraz jednego mielonego.