Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kotleciki-drobiowe-01.jpg

Boski_Jack / Grill / Dania z grilla cz 2 / kotleciki-drobiowe-01.jpg
Dania z grilla cz 2 - kotleciki-drobiowe-01.jpg
Download: kotleciki-drobiowe-01.jpg

82 KB

(600px x 684px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Mielone z kurczaka
ze szpinakiem w kremowym sosie z Gorgonzolą i tłuczonymi ziemniakami



Składniki:

Mielone z kurczaka z parmezanem (6 większych lub 9 malutkich):
• 3 pojedyncze piersi z kurczaka (razem około 400 g mięsa)
• 5 gałązek świeżego oregano, oderwane listki
• sól i pieprz
• 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
• 5 łyżek tartego Parmezanu

Szpinak w kremowym sosie z Gorgonzolą (3 porcje):
• 100 g szpinaku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku, pokrojony na cieniutkie plasterki
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 2 - 3 łyżki sera Gorgonzola (niekoniecznie)
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Tłuczone ziemniaki (4 porcje):
• 1/2 kg ziemniaków (niemłodych, jesiennych)
• 2 płaskie łyżki masła
• 4 łyżki śmietanki kremowej 30%
• sól i grubo zmielony pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki: Ziemniaki obrać, większe przekroić na połówki. Włożyć do garnka, wlać zimną wodę i zagotować. Gotować przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mniej więcej po 20 minutach gotowania, ziemniaki posolić, gotować dalej do miękkości. Odcedzić, od razu dodać masło i rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree. Pod koniec dodać śmietankę kremową, doprawić solą i pieprzem. Wygładzić powierzchnię, przykryć i trzymać w cieple.
Szpinak: Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać twarde łodyżki, włożyć na dużą patelnię i cały czas mieszając podgrzewać przez około 1 -2 minuty, aż zwiędnie. Zdjąć z patelni pozostawiając około 2 - 3 łyżek wody, resztę odcisnąć. Na drugą, mniejszą patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć go na bardzo małym ogniu przez około 3 minuty nie rumieniąc. Wlać śmietankę i gotować przez około 5 minut, aż nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać ser Gorgonzola i mieszać aż ser się roztopi. Dodać szpinak bez wody, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem. W razie konieczności dodać wodę ze szpinaku gdyby sos był za gęsty. Trzymać w cieple, podgrzać na małym ogniu przed podaniem (w miarę upływu czasu sos jeszcze zgęstnieje).
Mielone z kurczaka: Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o dużych oczkach razem z listkami oregano. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z kardamonem oraz parmezanem. Uformować 6 lub 9 dysków i ułożyć je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Mniejsze mielone grillować przez około 2 - 3 minuty z jednej strony, a większe przez około 3 - 4 minuty. Gdy mięso zmieni kolor z różowego na biały prawie do połowy wysokości krążka, odwrócić je na drugą stronę i grillować przez kolejne 2 minuty mniejsze (i przez około 3 minuty większe), do czasu aż nie będzie już surowego mięsa w środku. Uważać, aby nie przesuszyć mięsa, grillować tylko tyle ile będzie to konieczne. Zdjąć z patelni i odstawić na 1 - 2 minuty.
Podanie: Na talerze położyć po 2 - 3 łyżki tłuczonych ziemniaków, na wierzch wyłożyć po 2 - 3 łyżki szpinaku wraz z sosem oraz jednego mielonego.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności