Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Avatar155.jpg

Boski_Jack / Grafika / Avatary / Moje avatary / Avatar155.jpg
Moje avatary - Avatar155.jpg
Download: Avatar155.jpg

8 KB

(174px x 174px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dania z grilla cz 2 - grill-01.jpg
Marynaty do mięsa i ryb z grilla Marynata z octem balsa ...
Marynaty do mięsa i ryb z grilla Marynata z octem balsamicznym i oliwą z oliwek do mięsnych steków oraz Marynata do filetów ryb z sosem sojowym i ziarnem sezamu. Marynata do filetów z ryby: na około 1 kg ryby np. 4 filety z łososia, każdy po około 250 g: • 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru • 3 łyżki octu ryżowego (soku z cytryny lub limonki) • 5 - 6 łyżek sosu sojowego (najlepiej gęstego) • 2 łyżki nasion sezamu • 1 łyżka oleju sezamowego • 1 łyżka miodu lub cukru • sól (opcjonalnie) Przygotowanie: Rybę opłukać, osuszyć i delikatnie oprószyć solą. W niemetalowej misce lub pojemniku wymieszać składniki marynaty: imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, nasiona sezamu, olej sezamowy i miód. Włożyć filety z łososia i wymieszać. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Filety wyjąć z marynaty wraz z całym imbirem i nasionami sezamu, ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu. Grillować z każdej strony po około 3 minuty. Pod koniec grillowania posmarować rybę pozostałą płynną marynatą wymieszaną z miodem lub cukrem
Dania z grilla cz 2 - jack_daniels07.jpg
Żeberka (muszą być chude i drobne, z małą ilością młodeg ...
Żeberka (muszą być chude i drobne, z małą ilością młodego mięsa), opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na porcje po około 4 żeberka. Wysmarować oliwą i szybko obsmażyć na patelni lub opiec na grillu. Następnie gotować na parze przez około 30 minut lub gotować zatopione w bulionie (większe żeberka gotować przez 40 - 45 minut). Znów położyć na grillu, patelni grillowej lub na blaszce do pieczenia. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony lub piec przez 10 minut. Pod koniec posmarować sosem Jack Daniel's i tylko podgrzać, uważając, aby marynata nie przypaliła się ze względu na dużą ilość cukru (w piekarniku żeberka są mniej narażone na przypalenie). Żeberka podawać z opiekanymi ziemniakami i sosem Jack Daniel's (w małej miseczce).
Dania z grilla cz 2 - jack_daniels03.jpg
Steki z polędwicy wołowej (po około 150 g każdy) grillow ...
Steki z polędwicy wołowej (po około 150 g każdy) grillować w całości (na grillu lub patelni grillowej), po około 2 minuty z każdej strony, pod koniec posmarować sosem Jack Daniel's. Mięso pokroić dopiero po kilku minutach od zdjęcia z grilla. Podawać z sosem w miseczce oraz np. grillowanymi pomidorami stek z sosem na bazie whisky jack daniels przepis na łososia z grilla z sosem jack daniels Grillowane pomidory: pomidory przekroić w poprzek na dwie połówki. Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ułożyć gałązki rozmarynu lub posypać suszonymi ziołami. Na wierzch można położyć, ale niekoniecznie, po kawałku sera koziego lub posypać tartym parmezanem. Ułożyć na grillu rozcięciem do góry i grillować przez około 15 minut, aż skórka będzie łatwo odchodzić, a miąższ będzie miękki, soczysty i gorący.
Dania z grilla cz 2 - satays-01.jpg
Satays / Sataje Grillowane szaszłyki z plastrów kurczak ...
Satays / Sataje Grillowane szaszłyki z plastrów kurczaka, polędwicy wołowej i krewetek, podawane z sosem słodko - pikantnym. Na szaszłyki można też użyć filetów z ryb, np. łososia czy soli, pokrojonych na paski. Składniki (przykładowe), 2 porcje: • 1 nieduża pierś z kurczaka • 4 duże krewetki Black Tiger (surowe, obrane)* • 2 paski polędwicy wołowej, razem około 60 g Marynata do satays: • 2 gałązki trawy cytrynowej • 1 papryczka chilli, drobno posiekana • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany • 1 łyżka tartego imbiru • 1 łyżeczka nasion kolendry • skórka i sok z połowy limonki • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżka oleju sezamowego • 1 łyżka sosu rybnego • 1 pełna łyżka cukru • świeżo zmielony czarny pieprz Sos słodko - pikantny: • 5 średnich papryczek chilli • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane • 1 łyżeczka tartego imbiru • 80 ml octu ryżowego • 7 łyżek białego cukru • szczypta soli potrzebne też będzie: 10 bambusowych patyczków do szaszłyków * dostępne są mrożone, np. w delikatesach Alma lub sklepie internetowym Frisco Przygotowanie: Marynata do satays: trawę cytrynową przyciąć do 1/3 wysokości, pozostawiając najgrubszą jej część, czyli bulwę. Drobno posiekać i wymieszać z resztą składników. Pierś kurczaka oczyścić z kostek i włókien, opłukać, osuszyć i pokroić na 4 podłużne paski. Mrożone krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Kurczaka, krewetki i polędwicę wołową włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę. W międzyczasie przygotować sos do satays: papryczki chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Pozostały miąższ pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do rondelka razem z czosnkiem i imbirem. Wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i sól. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Rozlać do dwóch miseczek. Gotowy sos można przechowywać dość długo w lodówce. Nagrzać grill na maksymalną moc. Kurczaka i wołowinę wyjmować z marynaty i nadziewać zwijając w harmonijkę na bambusowe patyczki do szaszłyków. Krewetki nadziewać wzdłuż tułowia zaczynając od najgrubszej części. Szaszłyki ułożyć na talerzu i polać resztą marynaty. Szaszłyki kłaść na bardzo dobrze rozgrzanym grillu, tak aby koniec patyczków wystawał poza kratkę grilla. Grillować przez około 3 minuty, aż krewetki zmienią kolor na różowy a mięso pokryje się ciemnymi paskami. Następnie przewrócić na drugą stronę i grillować przez około 1 - 2 minuty, aż mięso nie będzie surowe w środku. Uwaga, zbyt długie grillowanie delikatnego mięsa i krewetek może je wysuszyć. Mają być soczyste i sprężyste. Szaszłyki zdejmować z grilla i maczać w sosie.
Dania z grilla cz 2 - grill-04.jpg
Marynata do mięsa: Składniki: na około 1 kg mięsa np. ...
Marynata do mięsa: Składniki: na około 1 kg mięsa np. 4 steki wołowe "New York" lub 4 steki jagnięce lub 2 polędwiczki wieprzowe lub 1 polędwica wołowa: • 1/2 szklanki dobrego, gęstego octu balsamicznego * • 2/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin • 2 długie gałązki świeżego rozmarynu, oderwane listki • 3 duże ząbki czosnku w łupinkach, przekrojone wzdłuż i rozgniecione • 1 łyżka płynnego miodu • sól morska i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w grube plastry (około 3 cm). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. W dużym (niemetalowym) pojemniku wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny rozmaryn i czosnek. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać z marynatą, uciskając dłońmi. Włożyć do lodówki na całą noc lub minimum 3 godziny. Mięso wyjąć z marynaty i ułożyć na bardzo dobrze rozgrzanym grillu. Grillować przez około 2 minuty z każdej strony. W trakcie grillowania posmarować mięso resztą marynaty wymieszanej z miodem. * Mięso najlepiej marynować przez całą noc (ewentualnie minimum przez 3 godziny). Polędwicę należy grillować po 1 - 2 minuty z każdej strony, na dobrze rozgrzanym grillu ogrodowym. Podczas grillowania mięso posmarować pozostałą marynatą z dodatkiem miodu (1 łyżka). Jeśli masz ocet balsamiczny, który nie jest gęsty, należy połowę podanej ilości gotować w rondelku przez około 10 - 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i połączyć z drugą połową (płynnego) octu balsamicznego.
Dania z grilla cz 2 - meksykanskie-burgery-01.jpg
Meksykańskie burgery z salsą z awokado i pomidorów B ...
Meksykańskie burgery z salsą z awokado i pomidorów Burgery meksykańskie. Hamburgery wołowe Burgery meksykańskie, 6 sztuk: • 500 g chudej mielonej wołowiny (np. z udźca) • 1 cebula, pokrojona w malutką kosteczkę • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte z solą końcem noża • 1 większa czerwona papryczka chilli • chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki) • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej) • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Salsa z awokado i pomidorów, 3 - 4 porcje: • 2 średnie pomidory • 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę • 1 duże awokado • sok z 1 limonki • 1 większa czerwona papryczka chilli • pęczek kolendry • chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki) Błyskawiczny sos tex-mex: • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% • 1 łyżeczka majonezu • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne • sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Burgery meksykańskie: Do miski włożyć mięso, cebulę, czosnek. Papryczkę chilli przepołowić wzdłuż na pół, usunąć pestki a miąższ posiekać w kosteczkę. Dodać go do mięsa razem z chilli w proszku lub paście, papryką słodką lub wędzoną, kminem rzymskim, doprawić solą i pieprzem. Mięso wyrobić dokładnie ręką i uformować 6 burgerów. Grillować (na grillu ogrodowym lub patelni grillowej) po około 6 minut z każdej strony. Salsa z awokado i pomidorów: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i sok. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miseczki razem z cebulą. Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ i pokroić go w kostkę, dodać do pomidorów i skropić sokiem z limonki. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasionka. Miąższ pokroić w malutką kosteczkę i dodać do składników w miseczce, doprawić pikantną chilli i wymieszać z kolendrą. Sos tex-mex: Wymieszać śmietanę z majonezem, pieprzem cayenne, doprawić solą i pieprzem. Sos można połączyć z salsą z awokado, lub też podać oddzielnie. Burgery wkładać do zwiniętych w rożki tortilli, nakładać salsę z awokado i pomidorów, polewać sosem tex-mex.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności