Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

654646.JPG

Astrid Lindgren - 654646.JPG
Download: 654646.JPG

139 KB

(490px x 495px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dania z grilla cz 2 - szaszlyki-01.jpg
Szaszłyki z kurczaka z pesto paprykowym (z grillowanej p ...
Szaszłyki z kurczaka z pesto paprykowym (z grillowanej papryki) z sosem ziołowym z kolendry i mięty na bazie mleka kokosowego. Danie dla miłośników kolendry. Składniki, 2 porcje: • 400 g piersi kurczaka • 1 mała zielona papryka • oliwa z oliwek, sól i pieprz • 1 mały ząbek czosnku • 1 cm kawałek korzenia imbiru • pęczek (doniczka) kolendry • pęczek (doniczka) mięty • 1 łyżka soku z limonki • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia • chilli do smaku (pasta lub proszek) • 5 cm kawałek cukinii • około 4 - 5 łyżek mleka kokosowego • ugotowany ryż od podania Przygotowanie: Piersi kurczaka opłukać, odciąć ewentualne kostki i włókna, posolić. Rozbić tłuczkiem na około 1 cm filety. Pesto z grillowanej papryki: paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, oprószyć solą i wysmarować oliwą. Grillować (na grillu lub patelni grillowej) po około 7 - 10 minut z każdej strony lub piec w piekarniku (20 - 30 minut w 180 stopniach), aż papryka zmięknie a skórka jej ściemnieje. Zawinąć w woreczek foliowy, po 10 minutach wyjąć i usunąć skórkę. Zgrillowaną paprykę pokroić na kawałki i umieścić w pojemniku blendera, dodać pokrojony czosnek, połowę obranego i pokrojonego imbiru, połowę listków mięty i kolendry, sok z limonki i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Doprawić chilli do smaku, solą i pieprzem. Zmiksować na pesto. Pesto rozsmarować na rozbitych filetach. Zwinąć w roladki i jeśli mamy czas, zawinąć ciasno w przezroczystą folię i wstawić do lodówki (schłodzone piersi łatwiej się będą kroiły). Jeśli nie mamy czasu, piersi od razu kroimy ostrym nożem w poprzek na około 2,5 cm paski. Powstałe ślimaczki nadziewać na patyczki szaszłyków w miejscu łączenia. Polać dużą ilością oliwy z oliwek (to zabezpieczy mięso przed wysuszeniem). Szaszłyki grillować po około 5 - 7 minut z każdej strony, równomiernie rumieniąc. Można grillować na grillu lub patelni grillowej. Czas grillowania zależy od rodzaju i stopnia rozgrzania grilla. Mięso ma być ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku. Sos ziołowy z mlekiem kokosowym: do pojemnika blendera włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, resztę listków mięty, kolendry i imbiru. Zmiksować dodając mleko kokosowe i uzyskując gęsty ale płynny sos. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i chilli do smaku. Szaszłyki podawać z ugotowanym ryżem i ziołowym sosem. Udekorować kolendrą.
Dania z grilla cz 2 - szaszlyki_z_tunczyka05.jpg
Szaszłyki z tuńczyka Pyszne i oryginalne szaszłyki na ...
Szaszłyki z tuńczyka Pyszne i oryginalne szaszłyki na grilla ze świeżego tuńczyka, z papryką i cebulką. W aromatycznej marynacie ze świeżym imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Szaszłyki z tuńczyka, papryki i cebuli Składniki, 7 szaszłyków: • 400 g świeżego tuńczyka • 1 czerwona papryka • 1 cebula cukrowa • natka pietruszki do dekoracji Marynata: • 2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru • 3 łyżki octu ryżowego • 2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych) • 2 łyżki oleju sezamowego • 2 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki miodu • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach* • świeżo zmielony pieprz oraz: 7 szpikulców metalowych wielokrotnego użytku lub jednorazowe szaszłyki drewniane, chleb żytni z grilla Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 minut. W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 minut (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki i podawać z grillowanym chlebem żytnim. * Można zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub świeżą papryczką chilli
Dania z grilla cz 2 - szaszlyki_z_lososia_ananasa01.jpg
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze z ...
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze ze smażonego w łupinkach czosnku i pikantnej papryczki chilli. Koniecznie w towarzystwie śmietany cytrynowej. Szaszłyki z łososia. Składniki: 6 szaszłyków, 2 porcje: • 300 g filetów z łososia • 250 g miąższu obranego ananasa • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Glazura: • 3 ząbki czosnku w łupinkach • 1 mała cebulka • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli • 30 ml białego octu winnego • 2 łyżki brązowego cukru • 1/2 łyżeczki soli Sos: • 100 g śmietany 18% • 1/2 cytryny Przygotowanie: Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć. Pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości. Nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym. Przygotować glazurę: Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem. Glazurą posmarować szaszłyki. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują, następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron. Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące ze śmietaną cytrynową. Grillowane szaszłyki z łososiem i ananasem. Świeży łosoś - przepisy kulinarne Szaszłyki można też obsmażyć na zwykłej patelni na oleju, po 1 minucie z każdej strony lub też ułożyć je na blasze i zapiekać pod grillem w piekarniku przez kilkanaście minut, rumieniąc z każdej strony. Można grillować na metalowej kratce, pod spód włożyć blachę na zbierające się soki. Szaszłyki „produkują” dość sporo soków podczas smażenia, więc jeśli chcemy je bardziej zrumienić, trzeba zwiększyć ogień. Szaszłyki macza się lub polewa gęstą śmietaną z cytryną, dlatego mniej wysmażone szaszłyki również będą bardzo smaczne
Dania z grilla cz 2 - cukinia_z_grilla03.jpg
Grillowana cukinia w czosnkowej marynacie Smaczny dod ...
Grillowana cukinia w czosnkowej marynacie Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można grillować na grillu lub też na patelni grillowej. cukinia_z_grilla Składniki: • 1 duża cukinia • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą substancję. Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem. Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka ale i dość jędrna.
Dania z grilla cz 2 - salatka_z_kurczakiem_szparagami02.jpg
Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami z ziołowym ...
Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami z ziołowym sosem majonezowym z dodatkiem grillowanych kaparów Składniki, 2 - 3 porcje: • pęczek zielonych szparagów • 4 łyżki zwykłej oliwy z oliwek do smażenia (nie extra virgin) • 1 podwójna pierś kurczaka • 2 łyżki kaparów • kilka gałązek świeżego tymianku (niekoniecznie) • 2 garście rukoli lub poszarpana sałata • 1/2 szklanki majonezu (ja użyłam majonezu Olivio z dodatkiem oliwy z oliwek) • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku • sól morska drobnoziarnista i świeżo zmielony pieprz • ćwiartki cytryny do serwowania Przygotowanie: Szparagi umyć, odciąć białe i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, pieprzem i wysmarować pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dobrze rozgrzać patelnię grillową, pośrodku ułożyć piersi kurczaka, a po bokach szparagi oraz kapary. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, kurczaka w sumie przez około 10 - 12 minut raz przewracając (aż będzie miękki w środku), a szparagi przez około 5 - 6 minut (aż będą al dente). Kaparom wystarczą około 3 minuty grillowania. Po przewróceniu kurczaka na drugą stronę, ułożyć na nim gałązki tymianku (jeśli je używamy). Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2 minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach rukoli lub sałaty z grillowanymi szparagami i sosem majonezowym, skrapiać cytryną.
Dania z grilla cz 2 - losos-teriyaki-01.jpg
Skrzydełka kurczaka marynowane w Tequili Skrzydełka z g ...
Skrzydełka kurczaka marynowane w Tequili Skrzydełka z grilla po meksykańsku podawane z pikantną pomidorową salsą mexicana. Można je przyrządzić na grillu ogrodowym, ale i na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Skrzydełka w marynacie najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. Składniki, 2 porcje: • 1 kg skrzydełek • 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego • 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu • po 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (lub papryki wędzonej) • 1 łyżka miodu lub cukru • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego • sok z 1 limonki • sok z 1/2 cytryny • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego) • 3 łyżki Tequili Salsa mexicana: (można przygotować z surowych lub z grillowanych składników)*: • 2 pomidory • 1 czerwona papryczka chilli • 1 mała czerwona cebulka • 1 ząbek czosnku • chilli w proszku lub w paście do smaku • 1 - 2 łyżki soku z limonki • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 2 - 3 łyżki listków kolendry * Jeśli salsę przygotowujemy z grillowanych warzyw, należy przekrojone na pół pomidory, papryczkę chilli, cebulę, ząbek czosnku w całości opiec na ruszcie grilla przez kilka minut. Przygotowanie: Skrzydełka umyć, osuszyć i naciąć w zgięciach. Natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, mieszanką cynamonu, kminu i oregano oraz papryką w proszku. Dodać miód lub cukier, polać oliwą, skropić sokiem z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodać Tequilę i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Przykryć talerzykiem, docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Skrzydełka wyjąć z marynaty* i odstawić na około godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotować salsę mexicana Pomidory obrać ze skórki, pokroić i usunąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory, papryczkę, cebulę i czosnek włożyć do miseczki, doprawić przyprawą chilli, skropić sokiem z limonki, oliwą z oliwek, wymieszać z kolendrą. Skrzydełka ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Grillować po około 10 - 12 minut z każdej strony (w chłodniejsze i bardziej wietrzne dni, grillować nieco dłużej). Skrzydełka szybko się zrumieniają, ale nie jest to mięso spalone, nie trzeba więc zmniejszać ognia. Skrzydełka podawać z salsą mexicana. * pozostałą marynatę można gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się do postaci gęstego syropu, pod koniec dodając łyżeczkę miodu. Przecedzić przez sitko w celu pozbycia się czosnku. Taką marynatą można posmarować skrzydełka na sam koniec grillowania
Dania z grilla cz 2 - pikantne-skrzydelka-01.jpg
Skrzydełka kurczaka marynowane w Tequili Skrzydełka z g ...
Skrzydełka kurczaka marynowane w Tequili Skrzydełka z grilla po meksykańsku podawane z pikantną pomidorową salsą mexicana. Można je przyrządzić na grillu ogrodowym, ale i na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Skrzydełka w marynacie najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. Składniki, 2 porcje: • 1 kg skrzydełek • 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego • 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu • po 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (lub papryki wędzonej) • 1 łyżka miodu lub cukru • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego • sok z 1 limonki • sok z 1/2 cytryny • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego) • 3 łyżki Tequili Salsa mexicana: (można przygotować z surowych lub z grillowanych składników)*: • 2 pomidory • 1 czerwona papryczka chilli • 1 mała czerwona cebulka • 1 ząbek czosnku • chilli w proszku lub w paście do smaku • 1 - 2 łyżki soku z limonki • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 2 - 3 łyżki listków kolendry * Jeśli salsę przygotowujemy z grillowanych warzyw, należy przekrojone na pół pomidory, papryczkę chilli, cebulę, ząbek czosnku w całości opiec na ruszcie grilla przez kilka minut. Przygotowanie: Skrzydełka umyć, osuszyć i naciąć w zgięciach. Natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, mieszanką cynamonu, kminu i oregano oraz papryką w proszku. Dodać miód lub cukier, polać oliwą, skropić sokiem z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodać Tequilę i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Przykryć talerzykiem, docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Skrzydełka wyjąć z marynaty* i odstawić na około godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotować salsę mexicana Pomidory obrać ze skórki, pokroić i usunąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory, papryczkę, cebulę i czosnek włożyć do miseczki, doprawić przyprawą chilli, skropić sokiem z limonki, oliwą z oliwek, wymieszać z kolendrą. Skrzydełka ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Grillować po około 10 - 12 minut z każdej strony (w chłodniejsze i bardziej wietrzne dni, grillować nieco dłużej). Skrzydełka szybko się zrumieniają, ale nie jest to mięso spalone, nie trzeba więc zmniejszać ognia. Skrzydełka podawać z salsą mexicana. * pozostałą marynatę można gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się do postaci gęstego syropu, pod koniec dodając łyżeczkę miodu. Przecedzić przez sitko w celu pozbycia się czosnku. Taką marynatą można posmarować skrzydełka na sam koniec grillowania
Dania z grilla cz 2 - meksykanskie-burgery-01.jpg
Meksykańskie burgery z salsą z awokado i pomidorów B ...
Meksykańskie burgery z salsą z awokado i pomidorów Burgery meksykańskie. Hamburgery wołowe Burgery meksykańskie, 6 sztuk: • 500 g chudej mielonej wołowiny (np. z udźca) • 1 cebula, pokrojona w malutką kosteczkę • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte z solą końcem noża • 1 większa czerwona papryczka chilli • chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki) • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej) • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Salsa z awokado i pomidorów, 3 - 4 porcje: • 2 średnie pomidory • 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę • 1 duże awokado • sok z 1 limonki • 1 większa czerwona papryczka chilli • pęczek kolendry • chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki) Błyskawiczny sos tex-mex: • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% • 1 łyżeczka majonezu • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne • sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Burgery meksykańskie: Do miski włożyć mięso, cebulę, czosnek. Papryczkę chilli przepołowić wzdłuż na pół, usunąć pestki a miąższ posiekać w kosteczkę. Dodać go do mięsa razem z chilli w proszku lub paście, papryką słodką lub wędzoną, kminem rzymskim, doprawić solą i pieprzem. Mięso wyrobić dokładnie ręką i uformować 6 burgerów. Grillować (na grillu ogrodowym lub patelni grillowej) po około 6 minut z każdej strony. Salsa z awokado i pomidorów: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i sok. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miseczki razem z cebulą. Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ i pokroić go w kostkę, dodać do pomidorów i skropić sokiem z limonki. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasionka. Miąższ pokroić w malutką kosteczkę i dodać do składników w miseczce, doprawić pikantną chilli i wymieszać z kolendrą. Sos tex-mex: Wymieszać śmietanę z majonezem, pieprzem cayenne, doprawić solą i pieprzem. Sos można połączyć z salsą z awokado, lub też podać oddzielnie. Burgery wkładać do zwiniętych w rożki tortilli, nakładać salsę z awokado i pomidorów, polewać sosem tex-mex.
Dania z grilla cz 2 - jack_daniels07.jpg
Żeberka (muszą być chude i drobne, z małą ilością młodeg ...
Żeberka (muszą być chude i drobne, z małą ilością młodego mięsa), opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na porcje po około 4 żeberka. Wysmarować oliwą i szybko obsmażyć na patelni lub opiec na grillu. Następnie gotować na parze przez około 30 minut lub gotować zatopione w bulionie (większe żeberka gotować przez 40 - 45 minut). Znów położyć na grillu, patelni grillowej lub na blaszce do pieczenia. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony lub piec przez 10 minut. Pod koniec posmarować sosem Jack Daniel's i tylko podgrzać, uważając, aby marynata nie przypaliła się ze względu na dużą ilość cukru (w piekarniku żeberka są mniej narażone na przypalenie). Żeberka podawać z opiekanymi ziemniakami i sosem Jack Daniel's (w małej miseczce).
Dania z grilla cz 2 - jack_daniels03.jpg
Steki z polędwicy wołowej (po około 150 g każdy) grillow ...
Steki z polędwicy wołowej (po około 150 g każdy) grillować w całości (na grillu lub patelni grillowej), po około 2 minuty z każdej strony, pod koniec posmarować sosem Jack Daniel's. Mięso pokroić dopiero po kilku minutach od zdjęcia z grilla. Podawać z sosem w miseczce oraz np. grillowanymi pomidorami stek z sosem na bazie whisky jack daniels przepis na łososia z grilla z sosem jack daniels Grillowane pomidory: pomidory przekroić w poprzek na dwie połówki. Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ułożyć gałązki rozmarynu lub posypać suszonymi ziołami. Na wierzch można położyć, ale niekoniecznie, po kawałku sera koziego lub posypać tartym parmezanem. Ułożyć na grillu rozcięciem do góry i grillować przez około 15 minut, aż skórka będzie łatwo odchodzić, a miąższ będzie miękki, soczysty i gorący.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności