Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

rolada z wafli.jpg

Ciasta - W WAFLU - rolada z wafli.jpg
Download: rolada z wafli.jpg

35 KB

(642px x 455px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Bardzo prosty, tani i smaczny deser:)

Składniki
* wafle andruty 1 paczka
* margaryna 1 op
* galaretka 1 op
* kakao 3 łyżki
* herbatniki 1 paczka
* cukier 1/2 szklanki
* mleko 3 łyżki


Sposób przyrządzenia:

Galaretkę(ja daję wiśniową) rozpuścić w 1/2 szklanki wody, margarynę, cukier, kakao i 3 łyżki mleka rozpuścić na ogniu.
Do masy skruszyć 2 wafle i paczkę herbatników(100g), wlać galaretkę.
Pozostałe wafle przykryć mokrą ściereczką z obu stron aż do zmięknięcia (inaczej będą się łamać przy zwijaniu).
Masę rozłożyć na 2 wafle i osobno zwijać. Rolady odstawić do przestygnięcia. Kroić na plastry.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - W WAFLU - Mazurek makowy w waflu.jpg
Składniki: mak - 40.0 dekagramów masło - 2.0 sztuki ja ...
Składniki: mak - 40.0 dekagramów masło - 2.0 sztuki jaja - 10.0 sztuk cukier - 3.0 szklanki bułka tarta - 5.0 łyżek proszek do pieczenia - 1.0 łyżeczka woda - 0.8 szklanki rodzynki - 10.0 dekagramów skórka pomarańczowa - 5.0 dekagramów wafel - 3.0 sztuki Przygotowania 1. Mak zaparzyć, ostudzić przemleć dwa, trzy razy. Żółtka utrzeć z 1 1/2 szklanki cukru, dodać mak, bułkę rodzynki i skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia. Ubić pianę. Lekko wymieszać. Wylać na blachę. Upiec placek. 2. Do rondelka dodajemy wodę i 1 1/2 szklanki cukru. Gotujemy, na małym ogniu. Robimy próbę łyżeczką puszczamy kroplę syropu na talerzyk. Gdy kropla się nie rozpływa syrop jest gotowy. Gotowanie trwa ok. 15 min. Musimy uchwycić ten moment, gdy zaczyna nam się robić kropla, gdyż za długie gotowanie spowoduje krystalizację cukru. Do gorącego syropu dajemy 2 kostki masła. Wstawiamy do drugiego rondla z zimną wodą. Ucieramy pałką. Zmieniamy wodę by była zimna, można dodać lodu do wody wtedy masa utrze nam się szybciej. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję masa jest gotowa. 3. Dzielimy na pół i smarujemy mak z jednej strony przykrywamy waflem obcinając go na równo z plackiem. Odwracamy i smarujemy mak z drugiej strony przykrywamy waflem, obcinamy na równo. Gotowe. Placek prezentuje się znakomicie a jeszcze lepiej smakuje.
Ciasta - W WAFLU - Czekolada w waflu.jpg
Składniki: 1 Kasia 15 łyżek wody 20 dag cukru 3 łyżki ...
Składniki: 1 Kasia 15 łyżek wody 20 dag cukru 3 łyżki kakao około 25 dag mleka w proszku bakalie pokruszone herbatniki szkolne 2 wafle tortowe Jak zrobić? Kasia, cukier, wodę i kakao dać do rondelka i zagotować. Odstawić. Jak ostygnie, dodać mleko w proszku i ulubione bakalie oraz pokruszone herbatniki. Wyłożyć masę na jeden wafel przykryć drugim. Poczekać i pokroić. Smacznego!
Ciasta - W WAFLU - Placek w wafelku.jpg
Składniki na ciasto: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka m ...
Składniki na ciasto: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 dag jabłek 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki krupczatki Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wymieszać starte jabłka z cukrem pudrem i mąką krupczatką (najlepiej zrobić to tuż przed połączeniem z masą biszkoptową). Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywną pianę, dodając cukier. Ubijać jaszcze przez chwilę do rozpuszczenia cukru, a następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać do powstania pęcherzyków powietrza. Do tak ubitych jaj wsypać przez sito mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać masę jabłkową, wszystko razem połączyć i wylać do wyłożonej pergaminem, wysmarowanej formy. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 40-50 minut (sprawdzając patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest upieczone). Składniki na krem: 2 jaja ¾ szklanki cukru 10 dag kawy cappuccino 1 kostka masła Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na parze, a następnie dodać kawę cappuccino. Dokładnie wymieszać. Kostkę masła utrzeć na pulchną masę i dodawać stopniowo masę kawową. Można dodać odrobinę alkoholu. Kiedy masa jest już gotowa, połową smarujemy wafel i kładziemy na nią ciasto biszkoptowo-jabłkowe, a na nie znów masę i wafel. Całość można polać polewą. Smacznego!
Ciasta - W WAFLU - Blok w waflu.jpg
Składniki: * 1 szt margaryna, * 3/4 szkl cukier, ...
Składniki: * 1 szt margaryna, * 3/4 szkl cukier, * 1/2 szkl mleko, * 1 opakowanie herbatniki, * 2 szkl mleko w proszku, * 1/2 szkl orzechy włoskie, * 1 opakowanie wafle, * 3 łyżeczki kakao Margarynę, mleko i cukier zagotować. dodać kakao i zdjąć z ognia. Dodać mleko w proszku i wymieszać do gładkości. Wsypać orzechy i pokruszone herbatniki. Tak przygotowana masa przekładać wafle. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasta - W WAFLU - Słodki smak nugatu.jpg
Kakaowy nugat w waflu Składniki: - 5-6 paczek herbatnik ...
Kakaowy nugat w waflu Składniki: - 5-6 paczek herbatników - 1 cukier waniliowy - 1 masło - 1 szklanka cukru kryształu - 4 jajka - 3 łyżki kakao - bakalie: skórka pomarańczowa, migdały, orzechy włoskie lub laskowe - wafel Kakao rozpuścić z masłem i ostudzić. Jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Zimne kakao wlać do utartych jajek. Następnie pokruszyć herbatniki i wafle. Pokruszone wsypać do masy jajeczno-kakaowej. Na końcu dodać bakalie. Masę dobrze wymieszać, aby była gęsta. Gdy będzie za rzadka pokruszyć więcej herbatników lub wafli. Masę położyć na waflu wyrównując ją i przykryć drugim waflem. Dać w chłodne miejsce i przycisnąć czymś ciężkim, aby się "skleiło”.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności