jin&jang.jpg
-
!!! -
!!! 01 -
!!! 01(1) -
!Chleb -
>>Kursy językowe<< -
+++ Tarot -
2018-05-30 -
AlieDashcam -
Andrew Sisters Greatest -
astrologia -
audiobook -
Carl Whitley -
czytanie z dłoni -
Dokumenty -
DriveSafeNetherlands -
Feng Shui -
Hibernoza -
Idioten Op De Weg -
idioten op de weg zijn nog heilig -
Iediejote op de weg! -
karty cygańskie -
karty tarota kabalistyczne -
Magia naturalna -
mianusman86 -
numerologia -
numerologia pitagorejska -
PREPARATY AJURWEDYJSKIE -
PREPARATY ZIOŁOWE -
Programy pc ezoteryka -
Randall i Duch Hopkirka (1969-1970) pl -
Runy -
Senniki -
skarb narodow -
SZYCIE -
Talie tarota - spakowane -
tarot -
WYKROJE -
wykroje krawieckie -
WYKROJE KRAWIECKIE Z CZASOPISM -
wykroje krawieckie(1) -
wykroje krawieckie(2) -
wykroje krawieckie(3) -
wykroje rózne -
Wykroje- tilda itp -
wykroje ubran -
wykroje(1)(1) -
wykroje(1)(1)(1) -
Zapięcia i guziki -
zazdroski -
Złoty Krój
![obrazek](http://www.todoendietas.com/fotos/cereales.gif)
Makrobiotyka jest powszechnie kojarzona z wegetariańską kuchnią, czasami z medycyną alternatywną. Mało kto wie jednak, że jako jedna z nielicznych jej gałęzi została uznana przez CAPCAM (ciało doradcze przy Narodowym Instytucie Zdrowia w USA) za dietę zdolną leczyć raka, jedną z najgroźniejszych chorób naszej cywilizacji. Zalecenia makrobiotyki instytut ten propaguje również jako skuteczny sposób na zwalczanie otyłości, wielkiej plagi współczesnej Ameryki.
Makrobiotyka bazuje na chińskiej medycynie i tradycyjnej japońskiej diecie transformowanej na grunty różnych kultur. Jej założenia są proste. Wypływają z energetycznego spojrzenia na świat, człowieka i choroby. Opierają się na dostrzeżeniu współdziałania 2 sił kształtujących wszechświat: siły skupiającej (Yang) i siły rozpraszającej (Yin) zawsze z uwzględnieniem strefy klimatycznej, pory roku, pory dnia, a nawet pogody, konkretnego człowieka i środowiska, w którym żyje.
Podstawowe, najlepiej ekologiczne, składniki makrobiotycznej diety to pełne ziarna zbóż, warzywa i strączkowe. Jako składniki uzupełniające: sezonowe, lokalne owoce, glony morskie, długo fermentowane produkty sojowe (miso i sos sojowy), nasiona, grzyby oraz niewielka ilość przypraw. Rezygnuje się z cukru, pokarmów pochodzenia zwierzęcego (mięsa i nabiału), wysoko-oczyszczonych i przetworzonych produktów, chemicznych dodatków do żywności a więc tego wszystkiego, co jest obecnie, niestety powszechnie, konsumowane.
*