Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

2kjm.jpg

urszula-742 / kuchnia / 2kjm.jpg
kuchnia - 2kjm.jpg
Download: 2kjm.jpg

146 KB

(810px x 540px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Potrzebne składniki:

400 g pokruszonego ciasta lub ciasteczek (ja użyłam herbatników i biszkoptów)

250 g serka mascarpone

1 tabliczka czekolady

5 łyżek miękkiego masła

1łyżeczka cukru z wanilią

1 łyżeczka kakao

Do dekoracji:

2 tabliczki czekolady (jaką lubicie)

2 łyżeczki oleju

pistacje

Przygotowanie:

Ciasto lub ciastka kruszymy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy mascarpone, masło oraz roztopioną czekoladę. Mieszamy za pomocą miksera, aż składniki się połączą. Potem wsypujemy cukier i kakao. Wyrabiamy ciasto ręką, żeby tworzyło zwartą masę. Wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (mi wyszło ok. 30). Nabijamy je na drewniane patyczki i zabieramy się za dekorowanie. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem oleju. Zanurzamy w niej przygotowane kuleczki, tak by były dokładnie pokryte z każdej strony. Kilka razy uderzamy patyczkiem o brzeg naczynia, aby pozbyć się nadmiaru czekolady. Tak przygotowane cake popsy wbijamy np. w styropian, następnie dekorujemy posiekanymi orzechami i pozostawiamy do zastygnięcia.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
kuchnia - r,id,d142NTA7aF40MDA7c2NedHJ1ZTt0XmpwZztzXmt1Y2huaWE7dV...zY0MzFfY3pla29sYWRvd3lfc2VybmlrX25fbzRfYmlnLmpwZztmdF4x.jpg
Składniki SPÓD 300 g czekoladowych herbatnik ...
Składniki SPÓD 300 g czekoladowych herbatników 140 g roztopionego masła MASA 250 g gorzkiej czekolady 300 ml śmietany kremówki 30% 500 g mascarpone wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, lekko ostudzić i wlać do herbatników. Całość zagnieść na jednolitą masę. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć herbatnikami. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Mikserem na średnich obrotach ubić kremówkę na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Do masy dodawać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wmieszać, pozostawiając dwukolorową masę. Wyłożyć na spód z herbatników. Na wierzch wylać resztki czekolady tworząc dekoracyjne linie. Całość udekorować wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 6 godzin przed podaniem. Smacznego! :)
kuchnia - 11.jpg
Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 6 łyżecze ...
Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 6 łyżeczek żelatyny w proszku + 1/2 szkl. wody 2 op. galaretki o smaku Pina Colada Winiary kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie) puszka ananasów paczka okrągłych biszkoptów cukier puder do smaku (u mnie ok. 6 łyżek) Przygotowanie: Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem (jeśli mamy twaróg niesłodzony) – najlepiej w trakcie sprawdzać smak. Dodajemy aromat oraz rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, układamy na dnie biszkopty i wylewamy na nie masę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. godzinę. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam do lekkiego stężenia. Na stężałej masie serowej układamy plastry ananasów i zalewamy galaretką. Pozostawiamy w lodówce kilka godzin – do całkowitego stężenia.
kuchnia - 2kjm.jpg
Potrzebne składniki: 400 g pokruszonego ciasta lub ci ...
Potrzebne składniki: 400 g pokruszonego ciasta lub ciasteczek (ja użyłam herbatników i biszkoptów) 250 g serka mascarpone 1 tabliczka czekolady 5 łyżek miękkiego masła 1łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka kakao Do dekoracji: 2 tabliczki czekolady (jaką lubicie) 2 łyżeczki oleju pistacje Przygotowanie: Ciasto lub ciastka kruszymy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy mascarpone, masło oraz roztopioną czekoladę. Mieszamy za pomocą miksera, aż składniki się połączą. Potem wsypujemy cukier i kakao. Wyrabiamy ciasto ręką, żeby tworzyło zwartą masę. Wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (mi wyszło ok. 30). Nabijamy je na drewniane patyczki i zabieramy się za dekorowanie. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem oleju. Zanurzamy w niej przygotowane kuleczki, tak by były dokładnie pokryte z każdej strony. Kilka razy uderzamy patyczkiem o brzeg naczynia, aby pozbyć się nadmiaru czekolady. Tak przygotowane cake popsy wbijamy np. w styropian, następnie dekorujemy posiekanymi orzechami i pozostawiamy do zastygnięcia.
kuchnia - Przekładaniec-chałwowy-na-herbatnikach-bez-pieczenia-1.jpg
Składniki na blaszkę 24×24 cm: Budyń chałwowy: - 0 ...
Składniki na blaszkę 24×24 cm: Budyń chałwowy: - 0,5 litra mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 jajka - 3 łyżki cukru (można pominąć, ciasto i tak jest bardzo słodkie) - 300 g chałwy (pomieszałam kilka smaków) - 150 g miękkiego masła Dodatkowo:- duże opakowanie herbatników - mały słoiczek powideł śliwkowych - tabliczka gorzkiej czekolady 70% - 100 ml śmietanki kremówki 36% Do dość dużej miski wlewamy połowę mleka, jajka, obie mąki oraz rozkruszoną chałwę. Mieszamy wszystko razem dokładnie, najlepiej trzepaczką żeby składniki dobrze się połączyły. Drugą połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i dodajemy mieszankę chałwową. Gotujemy na małym ogniu, początkowo cały czas mieszając by nie było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyniu (połączyłam wszystko mikserem). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, którą cienko smarujemy powidłami. Następnie układamy warstwę chałwową, znów herbatniki które lekko dociskamy rękami, powidła i masę. Warstwy układamy wedle uznania, u mnie wyszły dwie i pół :-). Ciasto wkładamy do lodówki, w tym czasie podgrzewamy kremówkę i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na ciasto i spowrotem wkładamy ciasto do lodówki. Po trzech godzinach można się zajadać :-)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności