Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
to_ja10
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 5.09.2023 14:09

  • pliki muzyczne
    98
  • pliki wideo
    2825
  • obrazy
    557
  • dokumenty
    27

4129 plików
690,64 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 51 KB
  • 27 wrz 12 21:07
kładniki:
Ciasto:
½ kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki cukru
2 ½ szklanki kwaśnego mleka
sól
3 duże jabłka (około 60 dag)
Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać do niej jajka, cukier, kwaśne mleko i szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do masy. Wymieszać.

Smażyć racuszki na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

z chomika zosia225

  • 33 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Składniki

* 8 "kopiastych" łyżek mąki
*
* 3 łyżeczki cukru waniliowego
*
* szczypta cynamonu (jak ktos lubi to można dać więcej!)
*
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*
* o 200 ml mleka
*
* 1 jajko
*
* pokrojone jabłuszko (wg uznania)
*
* olej do smażenia
Sposób przygotowania

1.

Wszystko razem dobrze mieszamy.ciasto musi być "gęstawe",na koniec dodajemy jabłka,jesli ktoś je wcześniej obrał, zalecam skropić sokiem z cytrynki.wkłądamy łyżką na rozgrzany olej,formujemy placuszki:) nich się pięknie rumienia z dwóch stron.
2.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem(oj obficie!) ja to lubię z dżemikiem porzeczkowym domowej roboty:)

z chomika zosia225

  • 28 KB
  • 27 wrz 12 21:07
* 1/2 litra mleka
* 2 jajka
* 3 szklanki mąki
* 1/2 kostki drożdży
* 1 łyżka cukru
* trochę soli

Przepis na racuchy: Drożdże wymieszać z cukrem. Zalać ciepłym mlekiem (około 1/2 szklanki). Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko i wyrośnięte drożdże. Na końcu dodać ciepłe mleko i wymieszać łyżką.

Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć na rumiany kolor.

z chomika zosia225

  • 50 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Składniki:

na ciasto:

* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka oleju
* 1 jajko (roztrzepane)
* ok. 1 szklanki ciepłej wody

farsz:

* 5-7 ziemniaków
* 250 g twarogu
* 1 posiekana cebula
*

sól, pieprz
*

cebula do podania

Przygotowanie:

Mąkę zalewamy łyżką wrzątku i mieszamy. Dodajemy sól, olej i jajko. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki.

Na patelni smażymy cebulkę. Ziemniaki przeciskamy przez prasę razem z białym serem. Dodajemy cebulkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem. Ciasto dzielimy na trzy kawałki. Każdy rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi (np. szklanką). Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi. Możemy dodatkowo udekorować brzegi, robiąc fale. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty).

Podsmażyć drugą cebulkę i posypać nią ugotowane pierogi. Podawać ciepłe.

z chomika zosia225

  • 58 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Składniki:
Farsz mięsny

* 500 g mięsa rosołowego - ugotowanego
* 2 cebule
* 30 g masła, sól, pieprz

Ciasto pierogowe

* 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
* 250 ml wody lub mleka
* 1 łyżka masła
* sól
* ew. 1 jajko

Sposób przyrządzania:

Farsz:

Mięso przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Dodajemy cebulę do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i jeszcze raz przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać do niego 50 g szynki lub wędzonki, lub trochę wywaru z mięsa.

Ciasto

Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek ew. wbijamy do niego jajo i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka bardziej sucha wchłonie więcej wody, czy mleka, stąd często słyszy się enigmatyczne rady doświadczonych gospodyń, że wody dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby „dojrzało”, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrajamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do ciasta pierogowego możemy dodać jajo, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze.

z chomika zosia225

  • 90 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Oto przepis na pierogi z mięsem

Ciasto

Mąkę zalać ¼ szklanką oleju, wsypać łyżeczkę soli, dodać jajko i wymieszać składniki*. Następnie zalać gorącym mlekiem i ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy, o temperaturze rąk (ciasto wtedy przy wyrabianiu będzie się odklejać od rąk i będzie miało konsystencję „ciepłej plasteliny").

*Proporcje wbrew pozorom nie są najistotniejsze. Ja wsypuję pół kilograma mąki (albo więcej), a potem żongluję resztą, żeby uzyskać odpowiednią masę ciasta

Farsz

W osolonej wodzie ugotować biodrówkę, a potem ją zmielić. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulę (dwie cebule na pół kilo biodrówki) i wraz z tłuszczem wlać do zmielonego mięsa. Następnie dodać zmiażdżony czosnek (4 ząbki) i czubatą łyżkę majeranku (cały czas na pół kilo mięsa).

Pierogi lepi się tak jak wszystkie pierogi świata, czyli wiecie jak ;)

Uwaga praktyczna

Chcąc zamrozić pierogi wrzucamy je na osoloną, gotującą się wodę z olejem, a kiedy wypłyną liczymy do 15, wyciągamy, kładziemy na suchą, posypaną bułką tartą stolnicę i czekamy aż obeschną z wody i ostygną. Potem wrzucamy do jakiegoś naczynia, czy worka i zamrażamy.

Jeśli chcecie zjeść je od razu, gotujecie pierogi do miękkości, a potem polewacie stopionym smalcem ze skwareczkami i podajecie z czerwonym barszczem.

Smacznego.

z chomika zosia225

  • 106 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Składniki dla 2 osób:

* naleśniki, 4-6 sztuk
* 4 świeże figi
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki miodu
* serek kozi twarożkowy
* 2 łyżki słupków migdałowych
* listki melisy

Przygotowanie:

Migdały uprażyć na suchej patelni. Figi umyć, osuszyć i pokroić w plastry lub na ćwiartki. Na patelni roztopić masło, dodać miód i figi. Chwilę razem karmelizować. Zdjąć figi z patelni, a sos zredukować, aby stał się gęstszy. Na naleśnikach rozsmarować kozi serek, wyłożyć figi, zwinąć. Wierzch polać sosem i posypać migdałami. Podawać na ciepło, posypane listkami melisy.

Smacznego

z chomika zosia225

  • 20 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Składniki

* Farsz:
* 500 g ziemniaków
* 2 średnie cebule
* 250 g twarogu (oczywiście najlepiej tłustego :-))
* 2 łyżki oliwy
* 1 jajko
* sól, pieprz
* Naleśniki:
* 300g semoliny
* 250ml maślanki
* 250 ml wody
* 2 jajka
* sól
* słonina do smażenia
Sposób przygotowania

1.

Farsz: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Cebulę podsmażyć na oleju, ale nie pozwolić, żeby zbytnio zbrązowiała. Do wystudzonych ziemniaków dodać cebulę, twaróg, jajko, sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę.
2.

Naleśniki: Jajka rozbić mikserem, dodać maślankę, wodę, następnie powoli dodawać mąkę, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji rzadkiej śmietanki. Patelnię rozgrzać, posmarować cienko słoninką, smażyć cienkie placki z obu stron.Naleśniki na semolinie i maślance wychodzą dość pulchne i delikatne.
3.

Można oczywiście zrobić je w sposób tradycyjny, czyli ze zwykłą mąką pszenną i mlekiem.
4.

Na każdym naleśniku kładziemy ok 2 łyżek farszu i zwijamy w rulony. Podsmażamy na maśle i podajemy koniecznie ze śmietaną!
5.

Smacznego!

z chomika zosia225

  • 204 KB
  • 27 wrz 12 21:07
NALEŚNIKI Z SEREM
ciasto:
2szkl. mąki
1szkl. mleka
1szkl. wody
2jajka (dodatkowo można dodać białko pozostałe z przygotowania nadzienia)
sól
1-2łyżki oleju

nadzienie:
200g twarogu półtłustego
150g sera Capresi
1żółtko
1op. cukru waniliowego
2-3łyżki śmietany
kilka łyżek cukru

wykonanie:
z podanych składników zrobić ciasto na naleśniki. Konsystencją powinno przypominać śmietankę. Smażyć cienkie naleśniki. Składniki nadzienia również połączyć ze sobą, cukru należy dodać wedle własnego uznania.
Naleśniki smarować warstwą serowej masy pozostawiając brzegi wolne od sera. Skłać naleśniki według uznania. Przed podaniem zaś najlepiej podsmażyć na odrobinie oleju aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.

naleśniki z serem

z chomika zosia225

  • 51 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Naleśniki z serkiem ... »

Klasyczne naleśniki z białym serem

Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze. A że zaczął się Naleśnikowy Tydzień 2, dzisiaj jemy naleśniki ;)

Klasyczne naleśniki z białym serem
Naleśniki zawsze robię "na oko", ale na potrzeby naleśnikowego wpisu raz w życiu wymierzyłam proporcje na ok. 8 naleśników :)
Na ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 1 szklanka mleka
* niepełna 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
* 1 jajko
* ćwierć łyżeczki soli
Na nadzienie:
* ok. 30-40 dag białego sera półtłustego
* 1-1,5 łyżki cukru
* ćwierć łyżeczki cynamonu
* mały jogurt naturalny lub ok. 4-5 łyżek śmietany

Najpierw robimy nadzienie: twaróg miażdżymy w miseczce widelcem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Ciasto: mieszamy razem jajko, mleko i wodę gazowaną. Dodajemy sól, a następnie intensywnie mieszamy dodając mąkę, żeby nie utworzyły się grudki. Na małej, okrągłej patelni rozgrzewamy olej (troszeczkę, dosłownie do zwilżenia patelni) i chochelką równomiernie rozlewamy masę. Smażymy z obu stron do zbrązowienia (po każdym naleśniku ponownie dodajemy i rozgrzewamy odrobinę oleju).

Zawijanie zależy już od kucharza ;) Ja te z serem zawijam zawsze w ruloniki z nadzieniem pośrodku, ale można nadzienie rozłożyć równomiernie i zawinąć, albo złożyć w trójkąty. Podawać ze śmietaną lub sosem waniliowym (osobiście polecam to drugie).

z chomika zosia225

  • 23 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Można je podawać na deser lub lekkie drugie danie .Owoce w zasadzie można używać różne byle były choć 3 rodzaje i kolory.

Czas : 30 minut

Składniki ;

2 jajka
½ szklanki mleka
6 łyżek mąki ( ani płaskie, ani czubate – takie średnie )
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
szczypta soli
cukier
1 łyżka kakao
20 dag sera białego śmietankowego
cukier waniliowy
1 banan
1 kiwi
½ mandarynki
kwaśna śmietana

Z jajek, mąki, mleka, szczypty soli, proszku do pieczenia, łyżki cukru, kakao, 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe .Odstawić . W tym czasie zmiksować ser z cukrem waniliowym i cukrem ( do smaku ) .Wymieszać z nim pokrojonego w plasterki banana . Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy obracając patelnią tak by cała się natłuściła .Zlać olej. Nabierać po ½ chochelki do zupy ciasta naleśnikowego i wlewać na patelnię . Rozprowadzić ciasto po patelni obracając nią . Usmażyć 6 naleśników ( obracając naleśniki w trakcie smażenia ). Posmarować serem zmieszanym z bananem. Zwinąć w rulony. Obciąć końce rulonów pod kątem i przeciąć każdy naleśnik na pół pod takim samym kątem jak były obcinane końcówki. Obkładać kawałkami obranego i pokrojonego kiwi i mandarynki. Podawać z kwaśna śmietaną i cukrem ( można utrzeć wcześniej śmietanę z cukrem – jak kto lubi ).

Dałam 2 jajka na 6 naleśników bo kakaowe ciasto jest cięższe i przy 1 jajku może pękać .

Tak na marginesie - jak ktoś nie przepada za bananami to nich nie dodaje ich do sera .

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .

z chomika zosia225

  • 104 KB
  • 27 wrz 12 21:07
"Dziś podam Wam wspaniały przepis na pyszne naleśniki. Ciasto na nie różni się od tych tradycyjnych, swoją piankową konsystencją, dzięki dodaniu ubitych białek. W smaku są bardzo puszyste, mięciutkie, do konfitury wręcz wymarzone :), bardzo Nam smakowały :). Polecam !:)

Składniki na ok. 7 naleśników:

* 2 jajka
* 3 czubate łyżki mąki tortowej
* ¾ szklanki mleka
* 3 łyżki wody
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* szczypta soli


Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek.

W osobnej misce wymieszać razem, mąkę, żółtka, mleko, woda, cukier waniliowy, tak by nie było grudek. Następnie dodać ubite z solą białka na sztywno, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Małą patelnie smarować pędzelkiem oliwą lub roztopionym masłem, nalewać ciasto i piec z każdej strony na złoty kolor.

Podawać z ulubioną konfiturą.

Farsz jabłkowo – żurawinowy:

* 3 jabłka
* 50 g żurawiny
* sok z ½ cytryny
* 2 łyżki cukru
* 1 pełna łyżeczka masła


Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier i dusić całość do miękkości.

Pod koniec dodać żurawinę i masło, dusić jeszcze ok. 7 minut.

Smacznego :)

Naleśniki z pianą

z chomika zosia225

  • 104 KB
  • 27 wrz 12 21:07
"Dziś podam Wam wspaniały przepis na pyszne naleśniki. Ciasto na nie różni się od tych tradycyjnych, swoją piankową konsystencją, dzięki dodaniu ubitych białek. W smaku są bardzo puszyste, mięciutkie, do konfitury wręcz wymarzone :), bardzo Nam smakowały :). Polecam !:)

Składniki na ok. 7 naleśników:

* 2 jajka
* 3 czubate łyżki mąki tortowej
* ¾ szklanki mleka
* 3 łyżki wody
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* szczypta soli


Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek.

W osobnej misce wymieszać razem, mąkę, żółtka, mleko, woda, cukier waniliowy, tak by nie było grudek. Następnie dodać ubite z solą białka na sztywno, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Małą patelnie smarować pędzelkiem oliwą lub roztopionym masłem, nalewać ciasto i piec z każdej strony na złoty kolor.

Podawać z ulubioną konfiturą.

Farsz jabłkowo – żurawinowy:

* 3 jabłka
* 50 g żurawiny
* sok z ½ cytryny
* 2 łyżki cukru
* 1 pełna łyżeczka masła


Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier i dusić całość do miękkości.

Pod koniec dodać żurawinę i masło, dusić jeszcze ok. 7 minut.

Smacznego :)

Naleśniki z pianą

z chomika zosia225

  • 217 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Faworki

Składniki

* spirytus 2 łyżki
* cukier puder 2 łyżki
* śmietana kwaśna 125 ml
* żółtka 2 szt
* jajko 1 szt
* mąka 250 g
* olej 1 do smażenia
* cukier puder 1 do posypania

Sposób przyrządzenia

Mąkę zagnieść z jajkiem, żółtkami, śmietaną i cukrem. Dodać spirytus, wyrobić do połączenia składników. Ciasto wygniatać kilka minut, podsypując mąką. Ma być gładkie i elastyczne. Wybijać wałkiem, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.

Rozgrzać dobrze olej. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Uformować faworki: wykroić paski długości 12cm i szerokości 3cm. W środkowej części każdego paska zrobić nacięcie długości 5 cm. Koniec paska przewlec przez nacięcie.

Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć, aż się lekko zarumienią; odwrócić i zarumienić z drugiej strony, osączyć na papierowym ręczniku.

Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi około 40 faworków.

Smacznego :)

z chomika zosia225

  • 51 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Zasmażka do kapusty



na patelni rozpuszczasz w zaleznosci od upodobań:


masło, smalec lub uzywasz oleju oliwy co ci tam smakuje...

w ilosci hmm trudno wyliczyć ale masła czy smalcu to tak ze 2 łyzki

a następnie wsypuje sie do tłuszczu makę tak zeby uzyskać konsystencje
smietany...i BEZ grudek !!

a nastepnie sa juz 2 szkoły..

- chlup to do garnka..

lub najpierw rozprowadzic odrobina wywaru i do garnka (pilnowac żeby grudek
nie było)

Jest jeszcze zasmazka bez smażenia polega na wymieszaniu mąki z masłem i w
takiej postaći mozna to dodawać do potraw..

zamiast masła może olej lub oliwa być..
IMO do młodej kapusty pasuje zasmażka na świerzutkich skwareczkach..

z chomika zosia225

  • 42 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami



Składniki na 4 porcje:




250 g makaronu łazanki (można zrobić samemu, ale mnie się nie chciało)

500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)

2 cebule

10-12 pieczarek

laska albo i dwie kiełbasy (u mnie wiejska)

3 łyżki oleju

2 liście laurowe

3 ziarnka ziela angielskiego

pieprz, kminek, chili



Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha.

Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku.

Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać.


Może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie.

z chomika zosia225

  • 63 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Przepis - Kiszona kapusta gotowana do obiadu

SKŁADNIKI:

* Kapusta kiszona ok 1kg
* smalec z skwarkami
* kawałek gotowanego boczku
* kminek
* pieprz ziolowy
* sol
* liśc laurowy
* ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kszona pluczemy i wkladamy do garnka , podgotowujemy , jesli nadal jest za kwaśna odlewamy wodę i dolewamy świeżej , dusimy dodając liśc laurowy 2-3 sztuki ziele angielskie kilka ziaren oraz 2 łyżki smalcu ze skwarkami oraz pieprz sol do smaku oraz kminek , boczek kroimy w kostke i podpiekamy wkładamy do kapusty i dusimy około godziny , zagęszczamy mąką pszenną i podajemy jak dodatek:)

z chomika zosia225

  • 40 KB
  • 27 wrz 12 21:07

z chomika zosia225

  • 44 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Kopytka inaczej 1 kg ugotowanych ziemniaków dzień wcześniej 10-15 dag białego sera 1 cebula Skręcić ta wszystko przez maszynkę i dodać; 1 jajko,4 łyżki oleju.2 łyżki kartoflanki,0,5 kg mąki,2łyżeczki vegrty.Wyrobić jednolitą masę i formować wałeczki,kroić na ukos.Zagotować wodę,wlać 3 łyżki oleju i wsypać 2 łyżki soli.Wkładać kopytka i gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.Po chwili wyjąć łyżką cedzakową na sito do odsiąknięcia.W tym czasie rozpuścić ćwiartkę masła lub 2 łyżki skwarek(każdy według swego uznania)dodać łyżkę vegety i trochę pieprzu dobrze wymieszać.Do tego dodać wcześniej ugotowaną kapustę(0,5 kg kiszonej),wszystko wymieszać, na koniec wrzucić ugotowane kopytka i wszystko wymieszać.Jak kto lubi można dodać kminku.

z chomika zosia225

  • 90 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Surówka z porów

2-3 pory-białe części
2 marchewki
2 jabłka
majonez,jogurt,śmietana -do wyboru
sól,cukier,pieprz-wszystko do smaku
Pory myjemy,przekrawamy wzdłuż i kroimy w talarki(jeżeli ktoś nie znosi surowego pora radzę sparzyc gotującą wodą,a zrobi się łagodniejszy).Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy do pora.Mieszamy,doprawiamy do smaku wybranymi produktami.

z chomika zosia225

  • 43 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Makaronowa z koperkiem
30-40 dag makaronu muszelki lub kółeczka
2 zielone ogórki pokrojone w kostkę
30-40 dag szynki lub innej wędliny
1 czerwoną i żółtą paprykę(może byc konserwowa)
1 puszkę czerwonej fasoli(pokroic na połówki)
2-3 łyżki koperku(może byc mrożony)
doprawic ziarenkami smaku i pieprzu(jeżeli ktoś lubi można dodac czosnku)wymieszac z majonezem.

z chomika zosia225

  • 44 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Gyros-sałatka niewarstwowa

4 udka drobiowe
1 kapusta pekińska
0.5 l słoiczek papryki konserwowej
0,5 l słoiczek ogórków konserwowych
puszka fasolki czerwonej(jak ktoś lubi)
cebula lub por z jabłkiem(ilość według gustu)
Udka pokroić na małe kawałki i dusić 10 min z odrobiną oleju ,pod koniec dodać od 1-1,5 łyżki przyprawy gyros.Kapustę pekińską pokroić i posypać łyżką vegety , cebule,por,jabłka,ogórki i paprykę pokroić w paski lub większą kostkę(jeżeli dodamy fasolkę przekroić na połowy)
Zimne mięso i pozostałe składniki wymieszać,doprawić do smaku a przed podaniem wymieszać z majonezem i ketchupem.
Można z filetów ale z udek taniej wychodzi a tak samo smakuje.

z chomika zosia225

  • 41 KB
  • 27 wrz 12 21:07
SAŁATKA Z MAKARONEM

1 opakowanie makaronu małe muszelki
2 puszki kukurydzy
5 jajek
2 świeże długie ogórki
1-2 cebule
ok. 30 dag. wędliny (najlepiej szynki)
ok. 1 mały słoiczek majonezu
sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować (nie przegotować) resztę składników pokroić w kostkę.
Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

z chomika zosia225

  • 43 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Coś na szybko-dowolny makaron z mięsem mielonym

0.5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki masła
ząbek czosnku
4 korniszony
mały ketchup
3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
pół papryki-jeżeli ktoś lubi
szczypta oregano,i inne przyrawy od smaku
Na patelnie wrzucuc masło,cebule pokrojoną w kostkę i mielone,wszystko wymieszac i przeparowac.Dodoc korniszony,paprykę i przyprawy i jeszcze poddusic .Na koniec dodac ketchup i śmietanę,zagotowac i polac lub wymieszac z makaronem.

z chomika zosia225

  • 38 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Jajka w sosie tatarskim
Sos
4łyżki jogurtu naturalnego
4łyżki majonezu
1 cebula
ząbek czosnku
grzybki konserwowe,
3-4 korniszony-w occie
szczypiorek lub koperek,ziarenka smaku do smaku,pieprz.Cebule i ogórki pokroic w kostkę.
Zrobic sos,ugotowac jajka na półmiękko,obrane pokroic na cwiartki ułożyc na półmisku i przykryc sosem.Pozostawic na 2-3 godz.aby wszystko przeszło.
Ilośc sosu zwiększamy do ilości jajek.

z chomika zosia225

  • 40 KB
  • 27 wrz 12 21:07
P-A-S-T-Y
Pasta rybna
25-30 dag sera twarogowego
1 puszka ryb w pomidorach lub makrela wędzona+ 2 łyżki ketchupu
1-2 cebule drobno krojone
2-3 łyżki oleju
pieprz,sól
Ser zemleć w maszynce, wszystko dobrze rozgnieść,doprawić do smaku.

Pasta jajeczna z majonezem
6 ugotowanych jaj
1-2 cebule
1 łyżka majonezu
0,5 łyżki musztardy
pieprz, sól
Jaja zetrzeć na tarce jarzynowej,cebule drobno pokrajać,posypać solą.Wymieszać doprawić do smaku.

Pasta z twarogu
25 dag sera twarogowego
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki ketchupu
1 łyżka kopru(może być zamrożony)
sól,cukier
Ser zemleć w maszynce dodać wszystkie produkty,doprawić do smaku

z chomika zosia225

  • 28 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Pyzy-kluski na parze
50 dag mąki
2,5 dag drożdży
2 jajka
1 kieliszek oleju
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
Drożdże rozrobić w letnim mleku,dodać łyżkę cukru i mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,wlać olej,wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski.Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min.Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski.Radze ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej.Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem.Smacznego

z chomika zosia225

  • 54 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Buraczki

3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
Zalewa
0,5 szklanki octu(10%)
15 dag cukru
1 łyżeczka soli
6 gożdzików
3 ziarnka pieprzu
3 ziarnka ziela angielskiego
4 listka laurowe
Wszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min.
Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa.

Buraczki z papryką

5 kg ugotowanych buraczków zetrzec na tarce jarzynowej
1 kg papryki
1 kg cebuli
Pokroic według gustu w kostkę lub w paski
Zalewa
o,5 litra octu(10%)
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
pieprz do smaku
Zalewe ugotowac wlac do buraczków ,wymieszac ,zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.

z chomika zosia225

  • 58 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Wątróbka cielęca lub wieprzowa
Wątrobe pokroic na kawałki takie jakie będziemy smażyc i zalac mlekiem najlepiej na noc.Po wyjęciu z mleka(mleko zetnie się)opłukac wodą i rozbic każdy kawałek najlepiej wkładając do woreczka.Rozgrzac tłuszcz i każdy kawałek obtoczyc w mące i usmażyc.Pokroic cebule w krążki i wrzucic do drugiego naczynia dodając tłuszcz,(może byc olej lub smalec-do wątroby lepszy) pieprz vegete i sok z cytryny,wsztstko podgrzac wymieszac i przekładzc usmażoną wątrobe.Dolac trochę wody i ustawic mały płomień by się przeparowała,od czasu do czasu przemięszac.Cebuli tyle ile kto lubi,ja daje na 0,5 kg wątroby 3 duże cebule i sok z połowy cytryny.

z chomika zosia225

  • 55 KB
  • 27 wrz 12 21:07
Grzyby leśne w pomidorach(Panie proponują pieczarki,opieńki młode)

Cedzak ugotowanych grzybów

Zaprawa
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju roślinnego
4 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 cebule drobno pokrojone
Wszystko gotowac 5 min.
Grzyby pokroic zagotowac,następnie przecedzic, przepłukac zimną wodą.Po odsączeniu zalac zaprawą ,wymieszac i odstawic na 12 godz.,włożyc do słoików i gotyowac 30-35 min.

z chomika zosia225

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    32
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

33 plików
4,62 MB




Viola_Paige

Viola_Paige napisano 7.08.2018 21:18

zgłoś do usunięcia
BARDZO ZAPRASZAM
DZIACHO1966

DZIACHO1966 napisano 8.08.2018 05:41

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM
SUIKA

SUIKA napisano 4.11.2019 21:27

zgłoś do usunięcia
obrazek Merci za dodanie- pozdr. A
KevinPL5582

KevinPL5582 napisano 5.12.2020 16:48

zgłoś do usunięcia
Świetny chomik
Najlepszyy7775

Najlepszyy7775 napisano 21.12.2020 12:14

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
gacenag360

gacenag360 napisano 26.03.2022 18:34

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Zbychus9052

Zbychus9052 napisano 5.11.2022 14:31

zgłoś do usunięcia
Super chomik
KevinPL3223

KevinPL3223 napisano 11.11.2022 05:42

zgłoś do usunięcia
Super chomik
doyiban935

doyiban935 napisano 24.01.2023 01:21

zgłoś do usunięcia
Super chomik
henibok848

henibok848 napisano 18.05.2023 06:17

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (161)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (161)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności