Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

615d534700244add4b64296b.jpg

tilia62 / kuchnia przepisy / 615d534700244add4b64296b.jpg
kuchnia przepisy - 615d534700244add4b64296b.jpg
Download: 615d534700244add4b64296b.jpg

41 KB

(400px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
SKŁADNIKI:

na ciasto:
* 250 g mąki
* 1 łyżeczka soli
* 120 g masła lub margaryny
* 80 ml zimnej wody

na farsz:
* 3 pory
* 350 g pieczarek
* 2 łyżki masła
* sól i pieprz


na sos:
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 350 ml mleka
* 200 g startego, żółtego sera
* 2 żółtka
* 2 łyżki natki pietruszki
* sól i pieprz
* gałka muszkatołowa

Do mąki wkroić zimne masło, dodać sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na pół godziny włożyć do lodówki.
W tym czasie pokroić umyte pory w cieniutkie plasterki. Pieczarki takłe drobno pokroić i podsmałyć na maśle. Kiedy odparuje z nich woda dodać pory i całość dusić jeszcze przez kilka minut. Posolić i pieprzyć do smaku.

Schłodzonym ciastem wyłożyć lekko natłuszczoną formę. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w temp. 200°C kilka minut pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz.

W garnku stopić masło i dodać mąkę. Kiedy składniki się połączą zalać je mlekiem i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodać utarty ser (np. gaudę), pietruszkę i żółtka. Dokładnie wszystko wymieszać. Ostrożnie wylać to na tartę.

Piec w temp. 200°C ok. 30 min.

------
uproszczona wersja sosu:
* 3 jajka
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* ok 150 - 200 g startego żółtego sera
* 2 łyżki natki pietruszki
* sól, pieprz

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać utarty ser (np. gaudę) i pietruszkę.Posolić i popieprzyć.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności