Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tilia62
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta SOFI

widziany: 30.05.2015 08:02

  • pliki muzyczne
    262
  • pliki wideo
    2441
  • obrazy
    2502
  • dokumenty
    26627

34274 plików
993,96 GB

FolderyFoldery
tilia62
►Romanse-Ebooki [33]
● Harlequin Wielki Romans Histo [16] ryczny (Powieść historyczna)
♣ KOLEKCJA FILMOWA Emilie Richards
♣ WALT DISNEY
aaaaaaaaaaaaNamię tność
----aaaaaaParanor mal
Albinoni Tomaso - Koncerty na obój opus 7
AMNEZJA
AMNEZJA(1)
BOHATERKI O NIESTANDARDOWYM WYGLĄDZIE puszyste, wysokie, hojnie obdarzone przez naturę, etc
 
historyczne
wspolczesne
Child Maureen
Christina Dodd
Ciasta - MAKOWE
Ciasta - MIĘTOWE
Ciasta - PTASIE MLECZKO
Ciasta - SZACHOWNICE
Ciasta - TORTY
ciąża i dzieci
Co Ludzie Powiedzą rmvb
Connie Glowacki
Dantejskie dziedzictwo (4 z 4)
Diamenty
Dokumenty
 
Katzenbach John
ebooki
Elizabeth Bernard
Elizabeth Lowell [22]
Eloisa James
 
Cztery siostry
Księżna w desperacji
ENCYKLOPEDIE, LEKSYKONY i INNE
erotikon
ezo
 
numerologja
floristika
Florystyka 2
Fran Lee
Gail Carriger
Galeria
Gdy moja śliczna śpi
Gorący Romans
Green Abby
haft krzyżykowy
Hallie's Cats
histo
historyczne
inne
jak zrobić kawę
Jan Kiepura
 
Jan Kiepura
Jan Kiepura(1)
kawa dla zakochanych i... zakochanych w kawie
Kendrick Sharon
KOCHA, ALE POŚLUBIA KOGOŚ INNEGO
KOCHA, ALE POŚLUBIA KOGOŚ INNEGO(1)
KOSZMARNI RODZICE
kuchnia przepisy
 
100 dan na imprezki
1-A
Dania z 5 składników
dekoracje potraw
dewolaje
Dorsz
Gotuję dla siebie
Halibut
Kalmary
Łosoś
mielone
Nalewki
 
owoce morza
 
pizza
Pizze Grzanki Zapiekanki
Potrawy z warzyw
przekąski
Przepisy kucharskie
Pstrąg
Ryba Sola
Ryba Sola(1)
Ryby
Sałatki
 
wideo-kuchni włoskiej
Wlochy Polnocne
Wlochy Poludniowe
Wlochy Srodkowe
wszystko o warzywach
zbiory rozne
LOVE & STORY - Romans Historyczny
MAŁŻEŃSTWO ARANŻOWANE
MAŁŻEŃSTWO WYMUSZONE
MAŁŻEŃSTWO Z ROZSĄDKU
Medytacja
metoda calana
mglawica
muzyka
Natasza Zylska
Niderlandzki
 
CD 1
CD 2
Książka
Normanowie - The Normans (2010)
Nostalgia Anioła
Nowe kroniki wampirze
Nowy Testament
odchudzanie diety i ćwiczenia
OGROD MOJE HOBBY
 
Cudowne krainy
Ordonka
ozdabianie potraw
Ozdoby na ciasta
Pielęgnacja materiałów - jak je prać
Piosenki kojerzące mi się z Fifty ;D
piramida potrzeb maslowa
Prywatne
Roberts Nora
ROMANSE
 
Romanse z przed lat
romans-ebook rozne
 
Enoch Suzanne
Essig Terry
STUATR ANNE -ebook
Rośliny ozdobne
RUNY
 
Runy - opis
RUNY 1
TAROT
Sandra Kuck
Ścieżki chwały
SEPARACJA (małżonkowie spotykają się po latach)
shauni2805
Składanie serwetek
Soundrtack
Soundtrack
Susan Elizabeth Philips !
Światowe Życie [19]
Święte grzechy
SZANTAŻ
Telemann - D.Laurin&Arte dei Suonatori
Thornton Elizabeth
Thornton Elizabeth(1)
Torment
ulubione różności
Vicki Lewis Thompson [21]
Waller Robert James
Waris Dirie
Warren Tracy Anne[14]
Wszystko albo nic
 
♣ ROMANSE E- BOOKI (hasło=123)
INNE
z dreszczykiem
Zabawa z słówkami
zachomikowane
zapiekanki mięsne
Zielarstwo
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 218 KB
  • 18 sty 12 1:17

z chomika diabliczka70

  • 95 KB
  • 18 sty 12 1:17

z chomika diabliczka70

  • 164 KB
  • 18 sty 12 1:17

z chomika diabliczka70

  • 399 KB
  • 18 sty 12 1:17

z chomika diabliczka70

  • 278 KB
  • 18 sty 12 1:17

z chomika diabliczka70

  • 100 KB
  • 18 sty 12 1:17

z chomika diabliczka70

  • 121 KB
  • 18 sty 12 1:17

z chomika diabliczka70

  • 129 KB
  • 18 sty 12 1:17

z chomika diabliczka70

  • 125 KB
  • 18 sty 12 1:16

z chomika diabliczka70

  • 94 KB
  • 18 sty 12 1:16

z chomika diabliczka70

  • 91 KB
  • 18 sty 12 1:16

z chomika diabliczka70

  • 98 KB
  • 18 sty 12 1:16

z chomika diabliczka70

  • 399 KB
  • 18 sty 12 1:16

z chomika diabliczka70

  • 102 KB
  • 20 lip 10 21:02
Tagliatelle ze smażoną piersią kurczaka, w delikatnym sosie śmietankowym, z dodatkiem świeżego estragonu.


Składniki, 2 porcje:

• 150 g makaronu tagliatelle (lub pappardelle)
• 50 g szpinaku, oderwane łodyżki
• 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
• 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
• 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%


Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania.





Przygotowanie:

Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.

z chomika mandolinka1

  • 97 KB
  • 20 lip 10 21:01
Focaccia z oliwkami i solą morską (ja uzywam zwyklej-grubej kuchennej soli)

Chleb pieczony na świeżych drożdżach z mąki, wody i oliwy. Z zielonymi oliwkami i solą morską. Focaccię podajemy skropioną oliwą z oliwek. Jeśli ciasto rozwałkujemy na kształt niewielkiego koła o średnicy 30 cm, focaccia będzie wyższa, bardziej wyrośnięta i puszysta. Jeśli chcemy focaccię bardziej chrupiącą i cieńszą, wtedy najlepiej ciastem wyłożyć prostokątną blachę do pieczenia 26 x 30 cm. Focaccia ze zdjęć jest bardziej chrupiąca, cieńsza, pieczona na blasze.


Składniki:

• 10 g świeżych drożdży
• 150 ml ciepłej wody
• 250 g mąki
• 1 łyżeczka soli
• oliwa z oliwek
• garść zielonych oliwek
• 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
• rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)
Wykonanie:
Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.
Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.

z chomika mandolinka1

  • 17 KB
  • 20 lip 10 21:01
Kurczak w pomidorach na sposób wloski
Skladniki:
1 duzy kurczak
2 lyzki oliwy
2 cienko pokrojone cebule
2 drobno pokrojone z±bki czosnku
1/3 szklanki bialego wina
2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów bez skóry
sól, pieprz

Sposób przyrzadzenia:
Kurczaka umyc, osuszyc, podzielic na 8 lub wiêcej czesci. W duzym rondlu rozgrzac olej, zeszklic na nim cebulê i czosnek, usunac je z rondla za pomoca lyzki cedzakowej, odlozyc. Na pozostalej oliwie szybko obrumienic kurczaka, przyprawic sola i pieprzem, dodac wino, dusic az okolo polowa wina odparuje. Dodac pomidory, zeszklona cebulê i czosnek, dusic na malym ogniu az miêso bêdzie bardzo miêkkie. Skorygowac smak przyprawami i podawac z dodatkiem bagietki, ziemniaków itp.

z chomika mandolinka1

  • 1,2 MB
  • 20 lip 10 21:01
Tagliatelle al brendy

przepis na 4 osoby


Skladniki:
400gr taglliatelele-nasz makaron grube wstazki
400gr watrobki drobiowej
1 szt cebuli
60gr boczku
1 szkl. brandy
1 szkl rosolu
Bazylia,pieprz,pietruszka,sol,maslo,ser parmigiano,olej,lisc laurowy,rozmarino

Przygotowanie:do miseczki kroimy w kostke boczek i cebule dodajemy przyprawy,maslo,olej odstawiamy na pol godziny.kroimy watrobke i dodajemy do reszty skladnikow.Skladniki przekladamy do garnka i gotujemy dodajemy brandy po chwili dolaczyc rosol-gotowac do miekkosci.
Makaron ugotowac,wymieszac z sosem i posypac serem!smacznego

z chomika mandolinka1

  • 41 KB
  • 20 lip 10 21:00
SKŁADNIKI:

na ciasto:
* 250 g mąki
* 1 łyżeczka soli
* 120 g masła lub margaryny
* 80 ml zimnej wody

na farsz:
* 3 pory
* 350 g pieczarek
* 2 łyżki masła
* sól i pieprz


na sos:
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 350 ml mleka
* 200 g startego, żółtego sera
* 2 żółtka
* 2 łyżki natki pietruszki
* sól i pieprz
* gałka muszkatołowa

Do mąki wkroić zimne masło, dodać sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na pół godziny włożyć do lodówki.
W tym czasie pokroić umyte pory w cieniutkie plasterki. Pieczarki takłe drobno pokroić i podsmałyć na maśle. Kiedy odparuje z nich woda dodać pory i całość dusić jeszcze przez kilka minut. Posolić i pieprzyć do smaku.

Schłodzonym ciastem wyłożyć lekko natłuszczoną formę. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w temp. 200°C kilka minut pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz.

W garnku stopić masło i dodać mąkę. Kiedy składniki się połączą zalać je mlekiem i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodać utarty ser (np. gaudę), pietruszkę i żółtka. Dokładnie wszystko wymieszać. Ostrożnie wylać to na tartę.

Piec w temp. 200°C ok. 30 min.

------
uproszczona wersja sosu:
* 3 jajka
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* ok 150 - 200 g startego żółtego sera
* 2 łyżki natki pietruszki
* sól, pieprz

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać utarty ser (np. gaudę) i pietruszkę.Posolić i popieprzyć.

z chomika mandolinka1

  • 41 KB
  • 20 lip 10 20:59
"Tort" z warzyw

Przepis ten mam z jakieś starej kolorowej gazety.
Zrobienie tego "tortu" wymaga nieco czasu, ale jeśli ktoś lubi niecodzienne smakowitości, to gorąco polecam.

SKŁADNIKI:

* 1 większy bakłażan (ok 400 g)
* 1 cukinia (nie za duża, ok 450 g)
* 2 czerwone papryki
* 8 średnich pomidorów
* 1 duża cebula
* 1 ząbek czosnku
* 2 mozzarelle (tak by bylo w sumie ok 200 g)
* kilka listków świeżej bazylii (kto nie ma, może użyć suszonej)
* 2 łyżki oleju
* sól i pieprz

Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i odstawić na ok 15 min.
Cukinię umyć, odciąć końce, rownież pokroić w plasterki. Pomidory sparzyc, obrać ze skórki, pokroić w ósemki (wodnite części z nasionkami wywalić). Papryki opiec* w piekarniku, obrać ze skórki, pokroić w paski. Mozzarellę pokroić na plastry. Cebulę i czosnek posiekać.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pomidory i czosnek i dusić ok 10 - 15 min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną bazylię.
Tortownicę (ja miałam taką o średnicy 26 cm) lub dużą formę do zapiekanek natłuścić.
Na dnie ułożyć na zakładkę bakłażany. Potem kolejno: połowę pomidorów, połowę mozzarelli, plastry cukini na zakładkę i resztę pomidorów.
Na to połowę papryki, resztę mozzarelli i znowu paprykę.
Zapiekać ok 30 min w temp. 180°C.

Smacznego

*) najlepiej na papierze pergaminowym ok 10 - 15 min - aż skórka dostanie "bąbli" z poparzenia

z chomika mandolinka1

  • 32 KB
  • 20 lip 10 20:59

z chomika mandolinka1

  • 18 KB
  • 20 lip 10 20:53
Piersi kurczaka z białą fasolą i pomidorami

w 30 minut dla 4 osób
Składniki:
4 (pojedyncze) piersi z kurczaka
sól, pieprz
4 łyżki oliwy
1 cebula (posiekana)
100 g boczku pokrojonego w kostkę
250 g pomidorów z puszki
400 g fasoli białej z puszki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka soku z cytryny
Jak przygotować:
1. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Podsmaż na gorącej oliwie.
2. Zdejmij z patelni, wrzuć cebulę i boczek, podsmaż.
3. Dodaj odsączoną fasolkę, pomidory i 100 ml wody. Wymieszaj. Dodaj łyżkę słodkiej papryki i sok z cytryny. Dodaj kurczaka, podawaj.

z chomika mandolinka1

  • 39 KB
  • 20 lip 10 20:53
SKŁADNIKI:

* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 3 jajka
* pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
* 50 g startego żółtego sera
* 2 łyżki masła
* sól i pieprz

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce przy pomocy miksera. Dodać do ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Utrzeć wszystko na jednolitą masę.
Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy ziemniaczanej.
Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na wyłożoną papierem pergaminowym blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.

Piec w w temp. 220°C przez około 10 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

z chomika mandolinka1

  • 67 KB
  • 20 lip 10 20:51
Składniki
- 1/2 szkl margaryny (nie masła)
- szklanka cukru
- nieco mniej niż pół szklanki wody
- 3 łyżki mocnego kakao
- 3/4 szkl mąki
- 1/2 szkl wiórków kokosowych (jeśli ktoś nie lubi wiórków - uzupełnić mąką)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- pianę ubitą na sztywno z 4 białek
- 30% śmietana minimum 250ml
- dżem wiśniowy z całymi owocami
szukałam ciasta ktore byloby połaczeniem murzynka i czegos jeszcze.. i tak trafiłam na ten przepis:)

Etapy przygotowania
Margaryne cukier wode i kakao razem rozpuścić i zagotować. Do ciepłej masy dodać:
mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, żółtka.Dokładnie wymieszać, do ciasta dodać:pianę ubitą na sztywno. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Piec ok 30 min w 180st. Do suchego patyczka. Chłodne przekroic na pół. Śmietanę ubijamy, dżem wcześniej wrzucamy do miski i mieszając dodajemy ubitą śmietanę. Wykładamy na połowe murzynka, przykrywamy druga połową. Można posypać pudrem lub polać polewą czekoladową (ja ją robię sama z połączenia śmietanki słodkiej, czekolady gorzkiej i odrobiny masła). Góre udekorowałam bialymi perełkami

z chomika mandolinka1

  • 69 KB
  • 20 lip 10 20:51
Ciastka miłości 1
Skomentuj


Jest to przepis bardzo stary i godny polecenia w Dzień Świętego Walentego. Warto również jest przygotować ciastka, jeśli pragniecie odnowić swoje uczucia, które trochę przygasły lub uczcić kolejną rocznicę Waszego związku.
Składniki
Najważniejsza to 1 szklanka zmielonych (dokładnie) migdałów.
2 krople olejku migdałowego
1 i pół szklanki maki
Pół szklanki cukru
1 żółtko
Pół szklanki miękkiego masła

Przygotowanie
Masło utrzyj z cukrem. Na jednolita masę wymieszaj mąkę, migdały, olejek. Zmieszaj obie masy i schłodż w lodówce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 165 st. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na małe kuleczki, aby stworzyć małe półksiężyce. Bo w takim kształcie są one pożądane. Dodatkowo możesz wzmocnić energię pieczonych migdalinek nakłuwając je we wzorek Waszych inicjałów. Piecz je 20 min. na blasze wysmarowanej tłuszczem.

z chomika mandolinka1

  • 46 KB
  • 20 lip 10 20:51
Domowe „Ptasie mleczko”
Składniki:

4 czubate łyżki cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy,
300 ml śmietanki kremówki,
6 łyżeczek żelatyny w proszku,
4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej).

Wykonanie:
Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać.
Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało.
Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki.
Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.

z chomika mandolinka1

  • 50 KB
  • 20 lip 10 20:50
Tort cappucino-forma tortownicy srednica 22cm
Spod:
200g masla
4jajka
340g cukru
360g maki
4lyzeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
Za drugim razem zamienilam to ciasto na biszkopt,poniewaz to ciasto wyrasta niskie-tort nie zmienil smaku!
Krem:
4zoltka
170g cukru drobnego
500g sera mascarpone
2lyzeczki zelatyny
4 lyzki kawy rozpuszczalnej
100ml wody
3lyzki likieru amaretto
300ml smietany kremowki
Dodatki:
3lyzki kakao,3lyzki cukru pudru
Piekarnik nastawic na 175stopni!
Ciasto:stopic maslo i ostudzic.Ubic jajka z cukrem-najlepiej na goracej parze-odczekac chwile az masa sie ostudzi.Przesiac make z proszkiem do pieczenia do ubitej masy.Delikatnie wymieszac.Mieszajac powoli wlac mleko,a nastepnie stopione maslo.Przelac do przygotowanej formy.Piec ok.30min.Ostudzic i przeciac na trzy czesci
Ubic zoltka z cukrem-wymieszac z serem mascarpone.
zelatyne rozpuscic w odrobinie goracej wody.W rondelku wymieszac kawe z woda,dodac zelatyne i podgrzewac na malym ogniu az zelatyna sie rozpusci,zdjac z ognia i dodac likier.
Smietane ubic na sztywno i wymieszac z masa mascarpone
Ulozyc pierwszy blat namoczyc mieszanka kawy z likierem i rozsmarowac1/3kremu.Powtorzyc z pozostalymi spodami:Na wierzchu powinien byc krem.kakao i cukier mieszamy razem i przesiac przez sitko nad tortem.Tort wstawic do lodowki na ok 2godz.przed podaniem-smacznego

z chomika mandolinka1

  • 100 KB
  • 20 lip 10 20:50
Tort Cassata alla Siciliana
Biszkopt:
6jajek
6lyzek maki
6lyzek cukru
1lyzezcka proszku do pieczenia
Odzielic bialka od zoltek,ubic bialka z cukrem dodac zoltka potem make zmieszana z proszkiem do pieczenia.
Piec przez 15min w 180stopniach a potem zmniejszyc do 150 na 25min
Masa:
80dag riccoty
30dag cukru
szczypta wanilli(mozna dodac cukier wniliowy)
mielony cynamon
15dag gorzkiej czekolady(czesc do dekoracji)
40dag kandyzowanych owocow(czesc do dekoracji)
10dag pisatcji (czesc do dekoracji)
Dekoracja:
cukier waniliowy,5dag cukru,2szkl.smietany kremowki
Upiec biszkopt
Masa:10minut gotuj cukier z 200ml wody i wanilia,odstaw na 30min.Cieply syrop wymieszaj z riccota i szczypta cynamonu.Dodaj czesc owocow, czekolady i pistacji.
Biszkopt pokroic na 3plastry.1plaster skropic 3lyzkami likieru,posmarowac polowa masy,nalozyc 2plaster,skropic i polozyc reszte masy,naloz 3krazek i skrop likierem.Ubujam smietane z cukrem i wanilia.Smaruje wierzch i boki tortu.Wierzch posypuje czekolada,a boki owocamii i pisacjami-smacznego

z chomika mandolinka1

  • 83 KB
  • 20 lip 10 20:50
Tiramisu

Składniki:

• 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
• 50 dag mascarpone
• 4 jajka, w temperaturze pokojowej
• 8 łyżek drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 50 ml likieru amaretto
• 2 łyżki ciemnego kakao


Wykonanie:

Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.

z chomika mandolinka1

  • 25 KB
  • 20 lip 10 20:50
4 porcje:

• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml pełnego mleka
• 100 g cukru pudru
• 4 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
• 1 łyżka słodkiego białego wina (opcjonalnie)
• 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)


Żelatynę zalewam zimną wodą, moczę 10 minut. Podgrzewam mleko, odstawiam z ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzewam śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię a śmietankę wlewam do mleka z żelatyną. Dodaję rum, wino i przelewam do 4 foremek. Odstawiam do ostygnięcia, następnie wkładam do lodówki na conajmniej 4 godziny.


Przed podaniem foremnki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym. Na zdjęciach - z syropem klonowym.

z chomika mandolinka1

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    3
  • obrazy
    29
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

32 plików
11,4 MB




SP0KSIK__I976_ok

SP0KSIK__I976_ok napisano 27.05.2021 11:56

zgłoś do usunięcia
Olarienka

Olarienka napisano 11.09.2021 23:31

zgłoś do usunięcia
Szukam książki Shana Abe - the smoke thief tłumaczenie na polski, wie ktoś coś może? 😊
ara144

ara144 napisano 21.12.2021 23:09

zgłoś do usunięcia
Intymność
loyaxan819

loyaxan819 napisano 15.03.2022 13:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
rivavog891

rivavog891 napisano 18.11.2022 16:09

zgłoś do usunięcia
Super chomik
brzeska11

brzeska11 napisano 24.11.2022 15:28

zgłoś do usunięcia
Polecam, książki o Wikingach, archeologia,rekonstrukcja średniowiecza, bazy znalezisk, wczesne średniowiecze: Hedeby, Archeologia wikingów
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 3.03.2023 19:29

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM SERDECZNIE I ZAPRASZAM NA STAROCIE I NOWOŚCI
M.K-16

M.K-16 napisano 7.04.2023 12:11

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
dsgfsdg10

dsgfsdg10 napisano 11.05.2023 14:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (67)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (67)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności