Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

1d5d943a002a4b3d4a943949.jpg

tilia62 / kuchnia przepisy / 1d5d943a002a4b3d4a943949.jpg
kuchnia przepisy - 1d5d943a002a4b3d4a943949.jpg
Download: 1d5d943a002a4b3d4a943949.jpg

41 KB

(400px x 280px)

0.0 / 5 (0 głosów)
"Tort" z warzyw

Przepis ten mam z jakieś starej kolorowej gazety.
Zrobienie tego "tortu" wymaga nieco czasu, ale jeśli ktoś lubi niecodzienne smakowitości, to gorąco polecam.

SKŁADNIKI:

* 1 większy bakłażan (ok 400 g)
* 1 cukinia (nie za duża, ok 450 g)
* 2 czerwone papryki
* 8 średnich pomidorów
* 1 duża cebula
* 1 ząbek czosnku
* 2 mozzarelle (tak by bylo w sumie ok 200 g)
* kilka listków świeżej bazylii (kto nie ma, może użyć suszonej)
* 2 łyżki oleju
* sól i pieprz

Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i odstawić na ok 15 min.
Cukinię umyć, odciąć końce, rownież pokroić w plasterki. Pomidory sparzyc, obrać ze skórki, pokroić w ósemki (wodnite części z nasionkami wywalić). Papryki opiec* w piekarniku, obrać ze skórki, pokroić w paski. Mozzarellę pokroić na plastry. Cebulę i czosnek posiekać.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pomidory i czosnek i dusić ok 10 - 15 min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną bazylię.
Tortownicę (ja miałam taką o średnicy 26 cm) lub dużą formę do zapiekanek natłuścić.
Na dnie ułożyć na zakładkę bakłażany. Potem kolejno: połowę pomidorów, połowę mozzarelli, plastry cukini na zakładkę i resztę pomidorów.
Na to połowę papryki, resztę mozzarelli i znowu paprykę.
Zapiekać ok 30 min w temp. 180°C.

Smacznego

*) najlepiej na papierze pergaminowym ok 10 - 15 min - aż skórka dostanie "bąbli" z poparzenia

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
kuchnia przepisy - Panna cotta.jpg
4 porcje: • 250 ml śmietanki kremówki • 250 ml peł ...
4 porcje: • 250 ml śmietanki kremówki • 250 ml pełnego mleka • 100 g cukru pudru • 4 łyżeczki żelatyny • 1 łyżka rumu (opcjonalnie) • 1 łyżka słodkiego białego wina (opcjonalnie) • 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy) Żelatynę zalewam zimną wodą, moczę 10 minut. Podgrzewam mleko, odstawiam z ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzewam śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię a śmietankę wlewam do mleka z żelatyną. Dodaję rum, wino i przelewam do 4 foremek. Odstawiam do ostygnięcia, następnie wkładam do lodówki na conajmniej 4 godziny. Przed podaniem foremnki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk. Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym. Na zdjęciach - z syropem klonowym.
kuchnia przepisy - Tiramisu.jpg
Tiramisu Składniki: • 30 dag podłużnych biszkopt ...
Tiramisu Składniki: • 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu • 50 dag mascarpone • 4 jajka, w temperaturze pokojowej • 8 łyżek drobnego cukru kryształu lub cukru pudru • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej • 50 ml likieru amaretto • 2 łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić. Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.
kuchnia przepisy - Tort Cassata Siciliana.jpg
Tort Cassata alla Siciliana Biszkopt: 6jajek 6lyzek m ...
Tort Cassata alla Siciliana Biszkopt: 6jajek 6lyzek maki 6lyzek cukru 1lyzezcka proszku do pieczenia Odzielic bialka od zoltek,ubic bialka z cukrem dodac zoltka potem make zmieszana z proszkiem do pieczenia. Piec przez 15min w 180stopniach a potem zmniejszyc do 150 na 25min Masa: 80dag riccoty 30dag cukru szczypta wanilli(mozna dodac cukier wniliowy) mielony cynamon 15dag gorzkiej czekolady(czesc do dekoracji) 40dag kandyzowanych owocow(czesc do dekoracji) 10dag pisatcji (czesc do dekoracji) Dekoracja: cukier waniliowy,5dag cukru,2szkl.smietany kremowki Upiec biszkopt Masa:10minut gotuj cukier z 200ml wody i wanilia,odstaw na 30min.Cieply syrop wymieszaj z riccota i szczypta cynamonu.Dodaj czesc owocow, czekolady i pistacji. Biszkopt pokroic na 3plastry.1plaster skropic 3lyzkami likieru,posmarowac polowa masy,nalozyc 2plaster,skropic i polozyc reszte masy,naloz 3krazek i skrop likierem.Ubujam smietane z cukrem i wanilia.Smaruje wierzch i boki tortu.Wierzch posypuje czekolada,a boki owocamii i pisacjami-smacznego
kuchnia przepisy - Tort Cappucino.jpg
Tort cappucino-forma tortownicy srednica 22cm Spod: 20 ...
Tort cappucino-forma tortownicy srednica 22cm Spod: 200g masla 4jajka 340g cukru 360g maki 4lyzeczki proszku do pieczenia 200ml mleka Za drugim razem zamienilam to ciasto na biszkopt,poniewaz to ciasto wyrasta niskie-tort nie zmienil smaku! Krem: 4zoltka 170g cukru drobnego 500g sera mascarpone 2lyzeczki zelatyny 4 lyzki kawy rozpuszczalnej 100ml wody 3lyzki likieru amaretto 300ml smietany kremowki Dodatki: 3lyzki kakao,3lyzki cukru pudru Piekarnik nastawic na 175stopni! Ciasto:stopic maslo i ostudzic.Ubic jajka z cukrem-najlepiej na goracej parze-odczekac chwile az masa sie ostudzi.Przesiac make z proszkiem do pieczenia do ubitej masy.Delikatnie wymieszac.Mieszajac powoli wlac mleko,a nastepnie stopione maslo.Przelac do przygotowanej formy.Piec ok.30min.Ostudzic i przeciac na trzy czesci Ubic zoltka z cukrem-wymieszac z serem mascarpone. zelatyne rozpuscic w odrobinie goracej wody.W rondelku wymieszac kawe z woda,dodac zelatyne i podgrzewac na malym ogniu az zelatyna sie rozpusci,zdjac z ognia i dodac likier. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z masa mascarpone Ulozyc pierwszy blat namoczyc mieszanka kawy z likierem i rozsmarowac1/3kremu.Powtorzyc z pozostalymi spodami:Na wierzchu powinien byc krem.kakao i cukier mieszamy razem i przesiac przez sitko nad tortem.Tort wstawic do lodowki na ok 2godz.przed podaniem-smacznego
kuchnia przepisy - Ptasie mleczko.jpg
Domowe „Ptasie mleczko” Składniki: 4 czubate łyżki c ...
Domowe „Ptasie mleczko” Składniki: 4 czubate łyżki cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy, 300 ml śmietanki kremówki, 6 łyżeczek żelatyny w proszku, 4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej). Wykonanie: Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać. Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało. Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki. Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.
kuchnia przepisy - przekladany_murzynek_medium_recipe_watermark.jpg
Składniki - 1/2 szkl margaryny (nie masła) - szklanka ...
Składniki - 1/2 szkl margaryny (nie masła) - szklanka cukru - nieco mniej niż pół szklanki wody - 3 łyżki mocnego kakao - 3/4 szkl mąki - 1/2 szkl wiórków kokosowych (jeśli ktoś nie lubi wiórków - uzupełnić mąką) - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka - pianę ubitą na sztywno z 4 białek - 30% śmietana minimum 250ml - dżem wiśniowy z całymi owocami szukałam ciasta ktore byloby połaczeniem murzynka i czegos jeszcze.. i tak trafiłam na ten przepis:) Etapy przygotowania Margaryne cukier wode i kakao razem rozpuścić i zagotować. Do ciepłej masy dodać: mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, żółtka.Dokładnie wymieszać, do ciasta dodać:pianę ubitą na sztywno. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Piec ok 30 min w 180st. Do suchego patyczka. Chłodne przekroic na pół. Śmietanę ubijamy, dżem wcześniej wrzucamy do miski i mieszając dodajemy ubitą śmietanę. Wykładamy na połowe murzynka, przykrywamy druga połową. Można posypać pudrem lub polać polewą czekoladową (ja ją robię sama z połączenia śmietanki słodkiej, czekolady gorzkiej i odrobiny masła). Góre udekorowałam bialymi perełkami
kuchnia przepisy - aeb2096d002b1d434b3e1d55.jpg
SKŁADNIKI: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 3 jajka ...
SKŁADNIKI: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 3 jajka * pół szklanki kwaśnej śmietany 18% * 50 g startego żółtego sera * 2 łyżki masła * sól i pieprz Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce przy pomocy miksera. Dodać do ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Utrzeć wszystko na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy ziemniaczanej. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na wyłożoną papierem pergaminowym blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia. Piec w w temp. 220°C przez około 10 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności