Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tikitakaks
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta

widziany: 21.07.2024 14:58

  • pliki muzyczne
    869
  • pliki wideo
    4638
  • obrazy
    82660
  • dokumenty
    1478

98209 plików
4373,06 GB

FolderyFoldery
tikitakaks
#A-Muza_Moja - hasło to - 321
#TIKITAKA#_ Coś dla Panów a i dla Pań też się znajdzie
 
#To może wiedzieć KAŻDY_Polecam
 
▼PROGRAMY PORTABLE - bez instalacji
▀ Progr. PORTABLE ▀
▀ Progr. PORTABLE ▀(1)
✔ Angielski dla wszystkich
 
NAUKA i JĘZYKI
PONS !!!
23 przepisy na pizzę
A_Taniec_Muzyka i inne fajne_2023 hasło to - 321
Acronis True Image 2021
Altanki
 
ARANŻACJA wnętrz, domów i ogrodów
Animusic
Animusic cz. 2
APK-2024
 
Aplikacje Android APK 2024
Eset Mobile Serurity Premium v6.1 9.0
M3U_2024
Marzec 2024
NOWE_ODTWAR ZACZE
ODTWARZACZE
AUTO APLIKACJE
Broń i Kobiety zarówno piękne jak i niebezpieczne_Coś dla rozsądnych i mających gust Panów
 
CamScanner Full
 
CamScanner
CHOMIK_2023_hasło 321
Chwila Śmierci PLANETE
Chwyty & Akordy
Ciekawe
 
Ciekawe - warto zobaczyc
 
Ciekawostki
 
Coś dla Ducha
 
Coś dla kobiet na 8.III
Coś dla Panów - FAJNE_2021
 
PANIE ŚNIEŻYNKI
Pantomima
Cytaty
Czas Gentlemanów - Kanał Dla Mężczyzn z Klasą
Demotki okolicznościowe
DIAGNOSTYKA SAMOCHODOWA h to ABC
Diagnostyka Samochodowa_Mapy_ 2024_hasło to ABC
DLA PAŃ fryzury i makijaż
Dla Panów, może też dla Pań i dla wszystkich z humorem-Demotywat ory_2021
 
Droga_Prawda_Życi e_Ks. Piotr Pawlukiewicz_POLE CAM_!!!!
 
Droga krzyżowa
Droga_Pielgrzy mka duchowa 2009 i 2010 X.Pawlukiewicz
Droga_Prawda_Życi e_Ks.P.Pawlukiewi cz
 
SPOWIEDŹ
dx_2023_NAWIGACJE _FULL - dx_2023
 
dx_iGO
 
Mapy Here
Mapy TomTom
SpeedCam
dx_iGO Nextgen Android
dx_iGO Primo Android
dx_iGO Primo WinCE
 
dx_IGO_Mapy
 
dx_IGO_SpeedCam
DZIECI wiedzą lepiej-wypowiedzi dzieci
Easy Learning, Easy Life (Ucz się 10 razy szybciej)
Fajne Tapety dla każdego coś miłego i pięknego
 
Film Nauka pływania
FILM_FILMIKI
 
Filmy-Jak to jest zrobione (RobSil)
FOTO
 
Fraszki_2023
 
Fraszki erotyczne
Fraszki-Kobiet a
Kobiety o facetach
FRYZJER DOMOWY
 
CLASSIC
 
HAIRCLIPPER
SOLO
Galeria Architektury Drewnianej
Galeria Grot,Jaskiń w Polsce
Galeria Minerałów
Galerie zdjęć
 
Galeria
GIFY religijne
GO GO DANCE_POLE DANCE (kurs tańca na rurce)_Fitness_ Carmen Electra _Kim Kardashian_Anna Kournikowa_Cher_
 
Godło hymn
Gymnastics in slow motion
Hiler_ogląda
Historia Polski_ podstawa tożsamości
 
Humor, satyra
 
Karykatury
Humory
 
humory_1
Humory_2
IDM_2024
 
Iluzje optyczne
Imieniny
 
Galeria
melodie na imieniny
ஜWiosnaஜ
INSPIRACJA DLA KOBIETY_warto zobaczyć
 
IPTV_2024_apk
 
Jasność ekranu
JĘZYKI_warto
Kartki z napisami (fragmenty z Pisma Sw.)
KOBIETA_Jaka jest, każdy widzi_2023
Konwertery obrazu
konwertery pdf
Ks.prof. Dariusz Oko
Ku Przestrodze - Czy oonn może nazywać się przyjacielem
KUCHNIA_Szybkowar _2022
 
Alkohole
Kuchnia
Kurs pływania DVD !!!!!!! nowość
Kwinte-sencja
 
MALOWANE PIASKIEM
Malwarebytes Premium 5.0.17.99 RePack - TO INSTAOWAĆ_Video_1 6.03.2024
Muzyka relaksacyjna
Muzyka relaksacyjna_2
Na okoliczność imienin
Na przestrzeni lat
Naprawa - Minijatur _ Podglądu Filmów i Zdjęć
 
Icaros_Program
 
Icaros_v3.3 .0
 
Icaros_v3.3 .1_b1
reg
NAUKA_Angielski_L ektury_Matury_itp
 
OGÓRKI KISZONE
OKO na Niedzielę _ ks prof Dariusz OKO _ Uniwersytet Papieski w Krakowie_hasło_AB C
PDF
PDF_2
Polska
 
Prezentacje_2021
Prezenty
PROGRAMY_aplikacj e_2024
 
Psychologia sukcesu
Ptaki
Samoobrona
Samoobrona - Ruch to zdrowie
SAMOOBRONA_2
SYSTEMY_old end nowe
 
▀ Windy ▀
TAPETY_CIEKAWOSTK I_HUMOR_NAUKA_KUL TURA
 
Tenorshare Windows Care Genius Pro 3.96.357 Multilingual [PL] Portable
Total_Commander
Wiązanie Krawata
WIERSZE
Windows 10 Enterprise - hasło ABC
Windows 10_Only_2023_winc lub
 
Windows 11 Pro_Enterprise 23H2 Build 22631.3374 ESD 26 Marzec 2024 PL
WINDOWS_TIKI
 
WINRAR_forrest12
 
PDF & TXT
Total_Commande r
YZ Hilux_2023
YZ Hilux_port_2023
zachomikowane
Zrób to sam123
ŻYCIE PO ŻYCIU
👍ZDROWIE_I_JAK DZIAŁAJĄ NARKOTYKI
 
ZDROWIE
OKIEM CHEMIKA - Zdrowie
💔FILM ARS AMANDI_Kultura dawania napiwków w USA
💕_Od_Was_2023
Pokazuj foldery i treści
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kiszenie ogórków – przepis

Najważniejsze w kiszeniu ogórków są same ogórki. Jeśli będą źle wybrane – po ukiszeniu zostaną same „kapcie” bo wszystko z nich wypłynie. O tym, dlaczego się tak dzieje poczytasz za chwilę. A więc – na targu kupuj tylko ogórki gruntowe, które są jędrne, świeże, cienkie, średniej wielkości, z dużymi brodawkami – te wpustki na powierzchni. Idealnie – jeśli ich końce są jaśniejsze, czasem białe (jest taki gatunek). Oto

Składniki

2 kg ogórków gruntowych, wybranych tak jak powyżej
2 kopiaste łyżki soli kamiennej (najlepiej NIE JODOWANA)
2 litry wody
przyprawy: 8 ząbków czosnku, koper (3 długie rośliny, z baldachimami)
niezbędne dodatki: 4 liście dębu lub 4 liście czarnej porzeczki lub 8 liści wiśni lub 4 liście winogron albo wszystkie razem,
opcjonalnie: świeży korzeń chrzanu (ok 5 cm), łyżka gorczycy,
naczynie: najlepiej beczułkę z dębu, ale najpraktyczniejsze jest kamionkowy gliniak, może być słoik. Albo pojemnik plastikowy, o którym przeczytasz za moment.
Przygotowanie ogórków

Ogórki dokładnie myjemy.
Gotujemy na kuchence wodę i ją studzimy. Dlaczego nie w czajniku bezprzewodowym? O tym za chwilę.
Do ostudzonej wody dodajemy sól i mieszamy, aż się rozpuści.
Na dnie naczynia umieszczamy połowę wszystkich przypraw i liści,
Następnie układamy ogórki (dowolnie) – można pionowo, można poziomo, można w ogóle luzem.
Na koniec pozostała część przypraw i liści (możesz nimi przełożyć ogórki, tak jak ja na zdjęciach).
Wszystko zalewamy wodą z solą i przykrywamy talerzem – a na nim kładziemy umyty, ciężki kamień.
Tak przygotowane ogórki umieszczamy na 4-5 dni w ciepłym i ciemnym miejscu i po tym czasie mamy już ogórki małosolne – czuć je „zielonymi” ogórkami, ale są przyjemnie kwaśne i lekko słone. Później proces kwaszenia się pogłębia więc uzyskujemy już tradycyjne ogórki kiszone.

Ukiszone ogórki można zużyć np. do zrobienia bazy do zupy ogórkowiej. Wystarczy zetrzeć na tarce (grube oczka), ugnieść w słoiczkach i zalać kwasem z ogórków. Potem tak przygotowane słoiczki pasteryzujemy w piekarniku przez 20 min w temp. 80 stopni (nie więcej niż 100, nie mniej niż 70). Tak przygotowaną bazę możemy przechowywać bardzo długo w piwnicy.

Czy kiszenie ogórków jest trudne?

I tak i nie. Tak na prawdę wystarczy dowolne ogórki gruntowe zalać przegotowaną i ochłodzoną wodą z solą w takich proporcjach jak napisałem (1 kopiasta łyżka soli kamiennej na 1 litr wody), dodać koper i czosnek i to wystarczy – ukiszą się. Ale jednocześnie, to niemal nauka tajemna. I o tym chcę Ci teraz napisać.

Jakiej wody używać do kiszenia ogórków?

Najlepiej źródlanej, ze studni. Kranówka, która zawiera dużo chloru nie jest zbyt dobra – ogórki mają wtedy zmieniony smak. Najlepiej kup niegazowaną wodę źródlaną w 5 litrowych pojemnikach. Jeśli nie masz takiej możliwości, niech woda z wodociągów odstoi 24 godziny, dopiero później użyj jej do zrobienia solanki.

Woda nie może być też zażelaziona – taka woda ma lekko mętny, rudy kolor. Im mniej zawiera żelaza tym lepiej (woda z wodociągów może mieć go więcej niż taka ze studni). Z tego samego powodu nie można używać uszkodzonych nakrętek do słoików.

Najistotniejsze w wodzie jednak jest to, aby woda była solidnie przegotowana. Czajnik bezporzewodowy zazwyczaj szybko się wyłącza, a chodzi o to, aby pozbyć się zupełnie tlenu z wody. Tuż przed zagotowaniem wody występuje tzw. białe wrzenie, kiedy woda staje się biała – to wówczas wychodzi większość wolnego tlenu, który jako gaz ulatuje przy wyższej temperaturze. Dobrze jest jednak aby gotowanie wody trwało 1-2 minuty bo trzeba się pozbyć tlenu zupełnie. Inaczej ogórki się zepsują.
Ważne!
Nie gotuj wody z solą! Wówczas sól traci część cennych mikro- i makro elementów! Ugotuj wodę, ostudź ją a potem dodaj sól i tak przygotowaną solanką zalewaj ogórki.

Czy woda do zalewania ogórków powinna być ciepła czy zimna?
Zalecam zalewanie ostudzoną wodą. Nie musi być zimna – po prostu ostudzona, letnia. Zalanie wrzątkiem może uniemożliwić kiszenie, albo bardzo je przedłużyć – zostanie zabita flora bakteryjna.

Ile wody trzeba do kiszenia ogórków?
Około 1 litr na każdy 1 kilogram ogórków. Chodzi o to, aby ogórki były szczelnie przykryte przez wodę, powietrze nie może mieć do nich dostępu!

Czy do kiszenia ogórków trzeba mieć gliniany garnek?

Nie trzeba. Ale najlepiej mieć. A jeszcze lepiej – dębową beczułkę. Oto dlaczego – bakterie kwasu mlekowego, odpowiedzialne za kiszenie ogórków – potrzebują ciepła i ciemności do prawidłowego namnażania. Jeżeli będą miały światło – proces będzie postępował powoli a ogórki mogą się nie ukisić, tylko zgniją. Ale o tym procesie jeszcze za chwilę. Dlatego jeżeli kisisz je w słoju – umieść w ciemnym miejscu.

Dlaczego beczka jest jeszcze lepsza? Garbniki, zawarte w drewnie dębu sprawiają, że ogórki są jędrne i twarde po ukiszeniu i mają lepszy smak. Można uzyskać ten efekt bez beczki, dodając liście winogron, wiśni, czarnej porzeczki lub dębu, tak jak ja podałem to w przepisie powyżej.

Ogórki kiszone w butelce?

Kiedyś z wielkim zdziwieniem zobaczyłem u znajomego ogórki małosolne zakiszone w… butelce. A raczej – w 5 litrowych pojemnikach po wodzie mineralnej. Taka 5 litrowa „bańka” w której pływały ogóreczki w solance, razem z przyprawami. Wyjmowanie ich było uciążliwe, ale odkroiliśmy po prostu szczyt i można było je zajadać.
Generalnie i za przeproszeniem – ogórki można zakisić nawet w worku na śmieci czy butelce po odplamiaczu. Dla mnie to barbarzyństwo, ale prawda jest taka, że przemysłowo tak właśnie się je kisi – w folii. Zobacz jak sprzedaje się kiszoną kapustę i kiszone ogórki w marketach – masz ładną beczkę, a w środku „wpuszczony” ordynarny worek foliowy, a w nim kapusta lub ogórki.

Jakiej soli należy użyć do kiszenia ogórków?

Najlepsza jest sól kamienna, nieoczyszczona. Zawiera dużo mikro- i makroelementów, których nie ma sól warzona, jodowana. Ponadto, ogórki kiszone w soli jodowanej mają gorszy smak.
Ile soli do ogórków?
To proste do zapamiętania: 1 kopiastą łyżkę soli kamiennej na każdy 1 litr wody. A 1 litr takiej wody wystarczy do ukiszenia 1 kilograma ogórków. Lepiej jest zrobić ogórki za słone, niż zbyt płone. Opiszę ten proces trochę dokładniej poniżej.

Jak to się dzieje, że kiszone ogórki robią się słone?
Powtórka z fizyki: Sól dostaje się do wnętrza ogórków poprzez dyfuzję. To zjawisko, które w wielkim skrócie polega na tym, że różne substancje (woda z solą i bez soli) dążą do zachowania jednorodności i „uśredniają” się. Z tego powodu, jeżeli zrobisz nawet dobrą solankę (1 litr przegotowanej wody + 1 kopiasta łyżka soli kamiennej) ale dasz więcej ogórków niż w przepisie – to będą mniej słone. Jeśli mniej (np pół kilo) to będa bardziej słone, bo woda zawarta w ogórkach i solanka będą dążyć do osiągnięcia równowagi pod względem zawartości soli.

Jakie przyprawy dodaje się do kiszonych ogórków?

Ja w przepisie dodałem prawie wszystkiego, co klasyczne, za chwilę opiszę znaczenie każdego z nich. Ale można dodać jeszcze np. kawałek ostrej papryki (w całości, wówczas będą pikantne), albo 3 plastry imbiru na kilogram ogórków. Tymianek czy mięta nadają ogórkom kiszonym w taki sposób bardzo świeżego, ziołowego smaku. Wystarczy łyżeczka na 1 kg ogórków. Tak na prawdę można dodać niemal wszystkiego. Kiedyś zrobiłem nawet ogórki z cynamonem i chili. Były świetne do filetów z mięsa kurczaka.

Koper
Koper daje walory smakowe tak ogórkom, jaki samej wodzie z ogórków, Do ogórków najlepiej dodawać duży, wysuszony, często już żółty, z rozwiniętymi kwiatostanami. Ten zielony może zgnić – dlatego przed dodaniem go do ogórków, należy go sparzyć wrzątkiem.

Czosnek, chrzan i gorczyca
Dzięki nim pojawia się boski zapach i smak kiszonych ogórków, ale nie tylko. Dzięki swoim właściowościom bakteriobójczym i bakteriostatycznym regulują rozwój bakterii mlekowych i gnilnych, dzięki czemu ułatwiają przebieg fermentacji i zakwaszania.

Po co te wszystkie liście?
Liście zawierają garbniki, które doskonale wpływają na jakość kiszonki – ogórki są jędrne i często smaczniejsze. Dawniej garbniki były „dostarczane” przez beczki (dębowe), wktórych kiszono ogórki, dzisiaj o takie beczki (i małe beczułki) trudno, dlatego do słoików i gliniaków najlepiej dodawać liście dębu, wiśni, czarnej porzeczki i winogron.

Aby przyspieszyć fermentację, często dodaje się na wierzch takiego garnka z ogórkami suchą pietkę z żytniego (kwaśnego) chleba. A niektórzy dodają też kilka kropel miodu do każdego słoika – fruktoza jako cukier prosty przyśpiesza namnażanie się bakterii kwasu mlekowego.

Czystość

Pojemniki, w których kisi się ogórki – słoiki, beczki, gliniaki – a zwłaszcza pokrywki od słoików muszą być absolutnie czyste. Jeżeli masz pokrywki, które są uszkodzone albo zardzewiałe – od razu się ich pozbądź, bo ogórki w takim przypadku mogą się nie ukisić (żelazo w wodzie, o którym już pisałem).
W ogórkach małosolnych, kiszonych w pojemnikach czasem tworzy się na powierzchni solanki pleśń. To nic groźnego, ale należy ją usuwać regularnie, co 2-3 dni, jeżeli ogórki zostaną w garnku na dłużej.

A co sprawia, że ogórki się kiszą?

Za kiszenie ogórków odpowiedzialne sa bakterie Lactobacillus – jeden z wielu szczepów bakterii kwasu mlekowego. Zamieniają cukry poste i laktozę (tą z mleka: powstają dzięki nim kefir, jogurty i maślanka) w kwas mlekowy. Bakterie bardzo szybko się mnożą, dzięki czemu w dobrym środowisku mogą szybko zdominować otoczenie – czyli nie dopuszczają do wytworzenia się innych szczepów np. bakterii gnilnych.

Jak wygląda proces kiszenia ogórków?

Kiedy w naszym słoju czy gliniaku mamy już ogórki rozpoczyna się wyścig bakterii mlekowych. Z czasem i z innymi bakteriami: gnilnymi. Te ostatnie produkują w wyniku rozkładu białka (które ogórki także mają ale w minimalnych ilościach) kwas masłowy. To one właśnie odpowiadają za gnicie i mięknięcie ogórków kiszonych.

Jeżeli ogórki na plantacji były intensywnie nawożone azotem (albo podlewane gnojowicą) – rośnie w nich ilość białka. To zmienia równowagę cukrów wobec białek – więc bakterie mlekowe przegrywają z bakteriami gnilnymi. Owszem, tak nawożone ogórki rosną bardzo szybko, są jędrne i piękne, ale do kiszenia się nie nadają. Bakterie gnilne uzyskują tam przewagę i w efekcie, zamiast fermentować – giniją. Mój tato mówi, że najlepsze ogórki uzyskuje się ze zbiorów z grządki obsianej dopiero na drugi rok po gnoju. Są twarde, jędrne i zawsze się udają w kiszeniu. Trudno się tego dowiedzieć na targu, dlatego warto mieć zaufanego producenta.

Dalej, dzięki działaniu bakteriostatyku z czosnku, papryki czy chrzanu rozwój wszystkich bakterii zostaje zahamowany, ale ponieważ bakterii mlekowych jest więcej, szybciej zyskują przewagę w tym wyścigu. Z tego powodu nie można przesadzać z ilością czosnku czy chrzanu bo ich nadmiar może unicestwić wszystkie bakterie – po przekroczeniu pewnej granicy każdy bakteriostatyk działa bakteriobójczo. Zamiast kiszonych ogórków będziemy mieć słoną zupę z ogórkami „kiedyś-świeżymi”.

Tu ciekawostka – tylko woda z tak „tradycyjnie” ukiszonych ogórków jest dobra w smaku. Woda z ogórków kiszonych przemysłowo praktycznie nie nadaje się do picia, a to dlatego, że trzeba przyspieszyć proces mnożenia bakterii kwasu mlekowego. Dodaje się więc specjalne szczepy bakterii albo mieszanki zakwaszające i sztuczne substancje bakteriostatyczne (czosnek jest drogi). Efekt – jędrne ogórki, ale gorsze w smaku, a woda nadaje się tylko do wylania. I flora bakteryjna, która jest prawie nieprzydatna dla ludzkiego organizmu.




Kiszenie ogórków i menstruacja

Dawniej wierzono, że kobiety nie powinny zajmować się kiszeniem ogórków podczas menstruacji. W niektórych k

ulturach i religiach, kobieta w tym okresie nie może przygotowywać posiłków, bo uznaje się ją za „nieczystą”. Dzisiaj kładzie się to między bajki, ale osobiście, z chemicznego punktu widzenia mam pewne wątpliwości. Moja babka Walerka mówiła że „ani za ogórki, ani za drożdzowe kobieta się wtedy zabrać nie może, bo nie wyjdzie”.
Ale pomijając nestorkę, równowaga kwasowo-zasadowa podczas m

enstruacji zostaje u kobiet zachwiana i może to – ale nie musi – prowadzić do sytuacji, w której bakterie zostaną zabite przez zbyt duże stężenie kwasów lub zasad obecnych na skórze. Czy to prawda – nie wiem, bo nie dotarłem do żadnych wiarygodnych źródeł. Poza książkami obyczajowymi jak na przykład tutaj obok tekstu.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Nie zawierają zbyt wiele witamin. Ogórki konserwowe (w zalewie z octu) też, ale te z octu mają właściwie tylko walory smakowe. Natomiast ogórki kiszone mają coś więcej. Ich najważniejszym bogactwem jest zbudowana flora bakteryjna i całe jej dobrodziejstwo soli mineralnych, mikro- i makroelementów. Bakterie mlekowe, podczas zwykłego, powolnego procesu fermentacji wytwarzają wiele cennych substancji a inne konwertują do postaci bardzo łatwo przyswajalnej dla człowieka.

Wiele osób z chorobami układu trawiennego otrzymuje zalecenia od lekarzy-gastrologów aby samodzielnie ukisić i jeść ogórki lub kiszoną kapustę. Umożliwia to stabilizację flory bakteryjnej przewodu pokarmowego oraz lepsze wchłanianie mikroelementów.

Woda po ogórkach kiszonych bogata jest przede wszystkim w smak, zapach i florę bakteryjną. Dzięki tej florze, woda „spod ogórków” jest doskonałym środkiem na „syndrom dnia następnego” po imprezie ostro zakrapianej alkoholem – po prostu szybko odbudowuje florę bakteryjną zniszczoną metabolizmem alkoholu. Wcale nie przyśpiesza jego metabolizmu, po prostu pomaga odrodzić środowisko bakteryjne.

To wszystko co mogę powiedzieć o ogórkach kiszonych. Mam nadzieję, że ta dawka wiedzy nikogo nie znudziła, a każdemu pozwoli samodzielnie zakisić ogórki a przy okazji ich jedzenia zabłysnąć wiedzą o tym, jak one powstały :)


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Takie pytanie, czy w tym glinianym naczyńku to mogą sobie tak stać cala zimę np. w lodowce? czy powinnam je do słoików przełożyć i zagotować?


Jeżeli masz miejsce w lodówce to mogą. Można tez je po prostu w spiżarni. Na powierzchni tworzy się szary kożuch, który trzeba usuwać co 3-4 dni, ale gdy będą w lodówce woda pozostanie czysta, bo niska temperatura zatrzyma rozwój bakterii. Kiedy chcę przełożyć je do słoików to po ułożeniu ich zalewam je wodą spod ogórków (odcedzoną) do czystych i wyprażonych słoików i zakręcam, bez pasteryzowania (w Internecie są przepisy z pasteryzowaniem)

...

Ponieważ jednak łyżka łyżce nierówna, dodać dokładnie na 1 litr wody 6-7 dag soli i łyżeczkę cukru. I dodatkowo do przypraw dodać cząber.

...
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    6
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

6 plików
148 KB




tikitakaks

tikitakaks napisano 24.02.2023 15:53

zgłoś do usunięcia
💕

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (7)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (7)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności