Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Nalewka kminkowa.docx

Download: Nalewka kminkowa.docx

11 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
kminek - kminek1.jpg
Kminek zwyczajny (Carum carvi) To najstarsza przypraw ...
Kminek zwyczajny (Carum carvi) To najstarsza przyprawa stosowana w Europie. Obecnie rośnie dziko oraz jest powszechnie uprawiana, najbardziej ceniony jest kminek holenderski. Nasiona kminku rosnącego dziko, są bardziej aromatyczne. Aromat zawdzięczamy olejkowi lotnemu, którego głównym składnikiem jest karwon. Owoce kminku zawierają związki azotowe, garbniki, tłuszcz, cukry proste, flawonoidy a także woski. Liście również zawierają aromatyczny olejek lotny, mają go jednak miej. Zawierają za to witaminę C oraz karoten. W lecznictwie i kuchni, kminek wykorzystywany jest przede wszystkim ze względu na zawartość karwonu, który jest wiatropędny. Ułatwia on trawienie , przeciwdziała kolkom. Dodatkowo ma lekkie działanie moczopędne i mlekopędne. Młode liście są również wykorzystywane- dodaje się je do zup, potraw ziemniaczanych, sałatek czy past. Niełupki ( środek owoców kminku, popularnie zwane po prostu kminek) używa się suche, w całości lub mielone. Dodaje się je do pieczywa, grzybów, mięs i ciężkostrawnych potraw.
kminek - kminek2.jpg
Kminek Trudno w to uwierzyć, ale kminek z ...
Kminek Trudno w to uwierzyć, ale kminek znany był już w epoce kamiennej. Jest rośliną nie tylko przyprawową ale także leczniczą. Zawarte w nim substancje doskonale poprawiają apetyt, wspomagają stany kurczowe jelit, bywają pomocne przy kolce wątrobowej i nie tylko. Dowiedziono, że skutecznie hamuje procesy gnilne w jelitach. Owoce kminku swój specyficzny zapach zawdzięczają olejkom lotnym. Głównym składnikiem olejku jest karwon a także limonen. To właśnie karwon działa wiatropędnie, przeciwdziała kolkom a nawet wykazuje działanie mlekopędne. W kminku znajdują się ponadto różnego rodzaju związki,takie jak związki azotowe, garbniki, cukry, woski i tłuszcze, które zawierają kwas petroselinowy. Wyodrębniono także kempferol i kwercetynę, będące flawonoidami Liście, które także mogą być surowcem zielarskim, zawierają także witaminę C i karoten. jak stosować kminek w kuchni? Bardzo często jest on zdrowym dodatkiem do pieczywa, można przyprawić nim twaróg i sery, grzyby i pieczone mięsa. Świetnie sprawdza się w zupach takich jak kapuśniak, ziemniaczana, jarzynowa. To doskonały dodatek do pieczonych ziemniaków- wystarczy pokroić je w plastry, posypać kminkiem, solą i zapiekać w piekarniku.
kminek - kminek3.jpg
Kminek Nazwa łacińska Carum carvi Właściwości Za ...
Kminek Nazwa łacińska Carum carvi Właściwości Zawiera duże ilości olejku lotnego, tłuszczu, flawonoidów, związków białkowych, cukrów, witamin, kwasów organicznych. Zastosowanie Kminek zwyczajny używa się do pieczonych tłustych mięs, wieprzowiny, baraniny, kapusty kiszonej i gotowanej, surówek, do ćwikły z octem, do twarogu utartego z cukrem lub też z drobno posiekaną cebulką ze śmietaną, przy wypieku chleba, bułek, do pieczywa z masłem, do zup, zwłaszcza tych zawiesistych na zasmażce z czosnkiem i cebulą, do smażonych i pieczonych ziemniaków, kiełbasy, serów, zupy grzybowej i gulaszowej, do sałatek, do pizzy, dań cebulowych, słonych wypieków. Ciekawostki Kminek zapobiega przede wszystkim wzdęciom, wiatrom, hamuje rozwój niektórych bakterii, ułatwia trawienie, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe, działa moczo-wiatro-mlekopędnie. Stałe zażywanie naparu kminku, małymi porcjami w ciągu dnia, sporządzonego z jednej łyżeczki surowca, najlepiej zmiażdżonego i zalanego szklanką wrzątku, zalecane jest szczególnie przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także przy chorobach wątroby, zaburzeniach trawiennych, wzdęciach i uczuciu pełności żołądka. Kminek (szczególnie w połączeniu z melisą) uchodzi też za doskonały środek na bóle menstruacyjne. Olejek kminkowy wchodzi w skład wielu wódek (kminkówka) i likierów.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności