Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

cząber ogrodowy.jpeg

cząber - cząber ogrodowy.jpeg
Download: cząber ogrodowy.jpeg

7 KB

(300px x 183px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Uprawa Cząbru.

Stanowisko – Słoneczne, osłonięte od wiatru.

Podłoże – Gleba żyzna, próchniczna oraz przepuszczalna. Powinna być zasobna w wapń.

Rozmnażanie – Nasiona sieje się do doniczek w okresie od kwietnia do pierwszych dni maja. Natomiast na przełomie maja i czerwca sadzimy wyhodowaną sadzonkę do gruntu.

Wzrost – Roślina ma długość około dwudziestu pięciu centymetrów.

Zbiór roślin – Odbywa się w lipcu, gdy cząber zaczyna kwitnąć. Roślinę ścinamy około siedmiu centymetrów nad ziemią. Zioło szybko odrasta, dlatego powtórny zbiór może się odbyć już we wrześniu.

Zabiegi pielęgnacyjne.

Należy spulchniać i odchwaszczać glebę, a także podlewać ją podczas suchych dni. Roślinę suszymy w temperaturze nie wyższej niż trzydzieści pięć stopni. Cząber nie lubi przesadzania.

Zastosowanie.

Przyprawę można, także uprawiać w doniczce na słonecznym parapecie.

Cząber dodawany jest do mięs, ryb, serów żółtych czy potraw z fasoli. Do dań gotowanych, dodajemy przyprawę pod koniec gotowania. Cząber poprawia smak zup, między innymi grochówki.

Zioło dodaje się, także do sałatek, dziczyzny, grzybów czy sosów, (na przykład: pomidorowych, grzybowych, śmietankowych).

Cząber pomaga przy braku apetytu, wzdęciach jelit. Poza tym działa przeciwbiegunkowo oraz przeciwzapalnie, a także przeciwkaszlowo, bakteriobójczo i moczopędnie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
cząber - Cubrzyca - przyprawa na bazie cząbru górskiego.jpg
Czubryca - to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rod ...
Czubryca - to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód. Pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu. Przyprawa jest bardzo popularna w Bułgarii. Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu. W zależności od regionu, w jej skład wchodzą różne składniki. Zastosowanie: czubryca jest najlepsza do przyprawiania potraw z soczewicy, dań z mięsem baranim, jagnięcym, zup. Czubryca wybitnie podnosi smak jajka w jakiejkolwiek postaci. Lubi ją czerwone mięso oraz mięsne pieczenie. Nadaje wybornego smaku daniom z pomidorami, sałatkom, surówkom, twarogom. Podnosi smak leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, frytek, spaghetti, pizzy czy dań z roślin strączkowych. Czubryca czerwona zaostrza potrawy oraz sprawia, że przygotowane dania zyskują niespotykan i oryginalny smak. Czubryca czerwona jest ostrzejsza od swojej siostry - czubrycy zielonej. Skład: cząber, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, papryka chili, pieprz czarny, czosnek, cukier, sól. https://blog.planteon.pl/czubryca-czerwona/
cząber - czaber.jpg
CZĄBER Jako roślina lecznicza i przyprawowa znana była ...
CZĄBER Jako roślina lecznicza i przyprawowa znana była w starożytnym Rzymie, dość pospolita również w średniowiecznej Europie. Jest rośliną jednoroczną, ma silnie korzenny zapach, a w smaku przypomina nieco pieprz. Ze względu na swe właściwości uprawia się go chętnie zarówno w ogródkach działkowych, jak i w dużych gospodarstwach rolnych.Cząber (zwany też Pieprzykiem) pochodzi ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego i rejonu czarnomorskiego. Obecnie cząber uprawiany jest w całej Europie, prawie w całej Azji i w obu Amerykach, ponadto w północnej i południowej Afryce oraz w Australii, wszędzie jednak na niewielką skalę. Przyprawą jest świeże lub suszone ziele cząbru, zbierane na krótko przed zakwitaniem lub w początkach kwitnienia. Właściwości Najważniejszymi składnikami cząbru są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy i sole mineralne. Zastosowanie Ziele to nadaje się do zupy fasolowej, fasolki szparagowej, potraw z roślin strączkowych, potraw z ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, potraw z grzybów, kiełbas, wędlin, serów, marynat, pikli, potraw z dziczyzny, majonezów. Stosowany jest do zalewy słodko-kwaśnej używanej podczas kwaszenia lub konserwowania ogórków lub groszku zielonego. Nie należy gotować go razem z potrawą, lecz dodawać do niej na kilka minut przed zakończeniem gotowania, gdyż długo gotowany powoduje gorzknienie potraw. Cząber stosuje się przy niedostatecznym trawieniu i zmniejszonym łaknieniu, w długo utrzymujących się biegunkach, nieżytach żołądka i jelit. Cząber łagodzi skurcze, reguluje perystaltykę jelit oraz ma działanie przeciwrobacze. Szanowani Rzymianie ozdabiali sobie skronie cząbrem, który był powszechnie znany jako "zioło wieńcowe". Wchodzi w skład mieszanek pieprzów ziołowych, ziół prowansalskich, licznych mieszanek przyprawowych (np. bułgarskiej czubricy). Najkorzystniejszy termin zbioru ziela to lipiec i sierpień.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności