Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sałatka z kurczakiem z syropem klonowym.doc

tatanka.com / GASTRONOMIA / orzechy nasiona / syrop klonowy / Sałatka z kurczakiem z syropem klonowym.doc
Download: Sałatka z kurczakiem z syropem klonowym.doc

1 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
syrop klonowy - SYROP KLONOWY_.jpg
JUZ PRZED WIEKAMI INDIANIE NACINALI TOMAHAWKAMI KORE ...
obrazek JUZ PRZED WIEKAMI INDIANIE NACINALI TOMAHAWKAMI KORE PNI KLONOWYCH I ZBIERALI DO GLINIANYCH NACZYN SOAP CZYLI SOK KLONOWY. PO ODPAROWANIU UZYSKIWALI GESTY I SLODKI SYROP, KTORY USZLACHETNIAL ICH POTRAWY. Podczas wegetacji drzewa klonowe (klon czerwony i klon cukrowy) gromadzą zapasy w postaci naturalnego krochmalu, który wiosną za pomocą enzymów przekształcany jest w cukier. W ciągu dnia wędruje on do górnych części drzewa, a nocą powraca do korzeni. Właśnie po zapadnięciu zmierzchu, gdy kanadyjski las pogrąża się w ciemności, a cukier powraca do korzeni drzew, wyłapuje się go w postaci soku. Procedura ta nie zmieniła się do dziś. Zależnie od grubości pnia wykonuje się od jednego do czterech otworów i podłącza się do nich rurki, którymi sok spływa bezpośrednio do warzelni. Nazywa się je „domkami klonowymi” Z czterdziestu litrów soku, który składa się w 99% z wody, uzyskuje się jeden litr syropu. W zależności od temperatury uzyskuje się syrop typu „Canada Grade 1”, który odparowuje się w temperaturze 104C i „Canada Grade 2” w 107C. Syropy o ciemnej barwie mają wyraźniejszy i głębszy smak. W 112C odparowuje się masło klonowe, które nieco przypomina karmel, a w temperaturze jeszcze wyższej uzyskuje się miękki albo twardy, ziarnisty cukier klonowy, odznaczający się głębokim aromatem. Poza cukrem występują w syropie klonowym minerały, takie jak: żelazo, wapń i potas. Najnowsze badania dowodzą, że posiada on także działanie bakteriobójcze, w czym jest podobny do miodu. I co ciekawe, jest mniej kaloryczny. Dla porównania syrop klonowy posiada 50cal a miód – 64cal. Indianie odkryli syrop klonowy, jak głosi legenda, przez przypadek: jeden z ich wodzów wyciągnął wbity poprzedniego dnia w drzewo tomahawk i popłynął sok. Jego zaradna żona zebrała soap, ponieważ myślała, że w pojemniku zebrała się woda (sok klonowy jest bezbarwny) i ugotowała w nim mięso. Ku ich zaskoczeniu mięso okazało się być wyborne, nieporównywalnie lepsze od tego, co dane im było jeść wcześniej. Rzeczywiście, kulinarne nawyki Kanadyjczyków mogą niektórych zdziwić. Typowe śniadanie u nich to buteleczka syropu, plastry szynki lub bekonu i naleśniki, czy to w formie tych francuskich, czy też w formie pancaces. Syrop dodaje smaku pieczeniom z wołowiny, schabu czy indyka. Polewa się nim lody i sałatki owocowe. Jest źródłem ogromnych dochodów, przynosi je zarówno sama jego produkcja, jak i ogromny przemysł turystyczny, który się wokół niej rozwinął. Wczesną wiosną organizowane są specjalne festiwale syropowe, a plantatorzy prześcigają się w atrakcjach dla turystów. I są to nie tylko atrakcje kulinarne, jak na przykład zawody w jedzeniu naleśników z syropem, ale też całe przedstawienia. Są farmy, które specjalizują się w archaicznych metodach produkcji syropu, gdzie pracownicy ubrani są w stroje z epoki, a wszystkie etapy produkcji zostały pieczołowicie zrekonstruowane.
syrop klonowy - Do czego wykorzystac syrop klonowy.jpg
O syropie klonowym krąży przekonanie, że można go dodać ...
O syropie klonowym krąży przekonanie, że można go dodać do każdej kanadyjskie potrawy. I rzeczywiście Kanadyjczycy często wykorzystają syrop klonowy nie tylko do naleśników. Ciasto z syropem klonowym Jest to rodzaj ciasta lanego. By je przygotować będziesz potrzebowała: mąkę, proszek do pieczenia, masło, brązowy cukier, żółtka, mleko, syrop klonowy i szczyptę soli. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że powinien nazywać się ciasto 2/3, ponieważ ilość większości składników tego ciasta to właśnie 2/3 szklanki; mleka, cukru, syropu klonowego, nawet mąki potrzeba tu 2 i 2/3 szklanki. Ale wracając do przepisu. Najpierw lekko ubij żółtka. Następnie zacznij ubijać masło z cukrem. Po chwili dodaj żółtka, i po trochu wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Przed końcem miksowania dodaj mleko i syrop klonowy. Gładką masę wlej do formy i piecz 45 do 50 minut w temperaturze 180oC. Mus z syropu klonowego To pyszny deser z czterech składników. Rozpuść żelatynę w trzech łyżkach wody i dodaj do podgrzanego syropu klonowego. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Kiedy to się stanie - syrop odstaw do ostudzenia. Ubij żółtka i połącz z syropem - wstaw masę do lodówki. Ubij białka i śmietanę kremówkę - wszystkie składniki połącz w jedną masę i przełóż do pucharków - wstaw deser do lodówki, żeby stężał. Coś mięsnego - wings in maple sirup Przygotuj marynatę: syrop klonowy, sos chili, ocet, musztardę i sos Worcestershire. Połącz wszystkie składniki - zanurz w marynacie skrzydełka lub udka z kurczaka i pozostaw w tej postaci na minimum 4 godziny. Po tym czasie skrzydełka lub udka grilluj w piekarniku. Autor: Marzena Czarnowska Kanadyjczycy - potrafią z syropu klonowego zrobic nawet fondue. Składniki: 125 ml (1/2 szklanki) syropu klonowego 250 ml (szklanka) kremowej świeżej śmietanki żółtko płaska łyżka gładkiej mączki kukurydzianej kawałki świeżych owoców do maczania Opis przyrządzania: Syrop klonowy wlewamy do garnuszka, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień, żeby syrop nie kipiał i gotujemy go 5 minut, aż ciut zgęstnieje i ściemnieje. Dolewamy śmietankę i mieszamy. Do kubeczka wlewamy 2-3 łyżki klonowej śmietanki, dodajemy żółtko i mączkę kukurydzianą i starannie mieszamy na gładką masę. Wlewamy tę masę do rondla ze śmietanką z syropem i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy dalej, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie zupełnie gładki. Przelewamy sos do naczynia do fondue i stawiamy na podgrzewaczu. Jeśli natomiast nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego urządzenia, stawiamy rondelek na podgrzewaczu do dzbanka z herbatą i stawiamy na stole. Rozmaite owoce - wspomniane wyżej truskawki są fantastyczne, mogą też być dorodne jeżyny, plasterki banana (wersja sycąca i zimowa), kawałki jabłek i gruszek, mango, papaja, fizalis itp - myjemy, osuszamy i kładziemy na talerzykach wokół naczynia z fondue. Owoce nabijamy na długie widelce, maczamy w klonowym sosie i zjadamy!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności