Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Makowe delicje.doc

tatanka.com / GASTRONOMIA / orzechy nasiona / MAK / Makowe delicje.doc
Download: Makowe delicje.doc

54 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
MAK - CIASTO KRUCHE Z MAKIEM.jpg
CIASTO KRUCHE Z MAKIEM Ciasto: 250 g Kasi 400 g mą ...
CIASTO KRUCHE Z MAKIEM Ciasto: 250 g Kasi 400 g mąki 150 g cukru 2 jajka 1 jajko rozkłócone Masa makowa: 1 puszka masy makowej (900g) 2 jajka 140 g cukru pudru 2 łyżki kaszy mannej Czas pieczenia: ok. 40 min. Do miski włóż mąkę, cukier, jajka i miękką Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem i przełóż na obsypany mąką stół. Szybko zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość około 1/2 cm. Wytnij z ciasta prostokąt wielkości formy i włóż je do niej, lekko ponakłuwaj widelcem. Masę makową wyłóż z puszki do miski. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka i kaszę dodaj do maku i wymieszaj mikserem. Masę makową wymieszaj delikatnie z pianą z białek. Masę przełóż na ciasto. Resztę ciasta powtórnie zagnieć, rozwałkuj i pokrój w plasterki. Plasterki połóż na masie makowej i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w 180st.C. przez około 40
MAK - Tort_jogurtowy_makiem_5220310.jpg
• 2 blaty biszkoptowe • 7 łyżeczek żelatyny • 3,5 szkl. ...
• 2 blaty biszkoptowe • 7 łyżeczek żelatyny • 3,5 szkl. jogurtu • 1 szkl. śmietany 36 proc. • 1/2 szkl. cukru pudru • 1 tabliczka startej czekolady • 2 łyżki ugotowanego maku • bita śmietana i masa marcepanowa do dekoracji Sposób przygotowania • Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt połącz z cukrem, śmietaną i żelatyną. • Do tężejącego kremu dołóż czekoladę i mak, wymieszaj. Na dnie tortownicy umieść jeden blat, rozsmaruj na nim krem. Przykryj drugim biszkoptem i schładzaj 2-3 godziny. • Boki tortu udekoruj bitą śmietaną, a wierzch falbanką z marcepana. Na niej ew. ułóż kwiaty, np. goździki.
MAK - Ciasto z makiem1.jpg
CIASTO: 30 dag mąki pszennej tortowej 6 jajek 30 dag ...
CIASTO: 30 dag mąki pszennej tortowej 6 jajek 30 dag drobnego cukru 25 dag masła 6 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki cukru waniliowego MASA MAKOWA: 35 dag maku 4/5 szklanki drobnego cukru 4 jajka olejek migdałowy 10 dag płatków migdałów 13 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich POLEWA: 120 ml śmietany 30 % 15 dag gorzkiej czekolady DODATKOWO: płatki migdałów sól WYKONANIE: Mąkę przesiewamy przez sito, a następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Masło kroimy na drobne kawałki i ucieramy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciągle miksując na wysokich obrotach, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy moc miksera i dodajemy mąką z proszkiem, a następnie śmietanę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie, ale deliktanie mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia o wymiarach 33x23 cm. MASA MAKOWA: Orzechy drobno siekamy. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut. Odcedzamy i mielimy 3 razy przez maszynkę z drobnymi oczkami. Ponieważ mielenie maku zajmuje nieco więcej czasu, powinniśmy to zrobić przed przygotowaniem ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony mak, bakalie i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia środek ciasta może się lekko unieść, ale nie martwcie się, po wyciągnięciu z piekarnika wróci do normy Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę. Do śmietany dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając do czasu połączenia się składników. Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów.
MAK - CIASTO Z MAKIEM.jpg
CIASTO Z MAKIEM Czas przygotowania: 1 godzina Skła ...
CIASTO Z MAKIEM Czas przygotowania: 1 godzina Składniki ciasto: 6 jajek szklanka cukru szklanka maku szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 litra mleka cała kostka margaryny 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa: 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki margaryny 3 łyżki kakao Przepis wyczytałam w gazetce Prześlij przepis. Etapy przygotowania Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, do białek dodać cukier, mak, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka. Ciasto wylać na blachę posmarowaną maragaryną i wysypaną bułką tartą. Piec 20 minut w 200 C. Ostudzić. Masa: 1/2 litra mleka zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. W szklance wymieszać dwie mąki z 1/4 szklanki mleka. Do gotującej masy wlać mleko z mąkami. Wymieszać. Masa zgęstnieje, w smaku będzie przypominać budyń. Gorącą masę wylać na ciasto i na gorącą masę układać herbatniki. Polewa: Składniki na polewę podgrzać i wymieszać, aż będą tworzyły jednolitą masę. Polać herbatniki. Ciasto odstawić aż wystygnie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności