Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Biskwit rabarbarowy z budyniem.rtf

tatanka.com / GASTRONOMIA / WARZYWA / rabarbar / Biskwit rabarbarowy z budyniem.rtf
Download: Biskwit rabarbarowy z budyniem.rtf

8 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
rabarbar - rabarbar1.jpg
Rabarbar Zawiera w sobie m.in. magnez, p ...
Rabarbar Zawiera w sobie m.in. magnez, potas, wapń, sód, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B, karoten, witaminę C. Gdyby nie kwas szczawiowy byłby warzywem idealnym. Niestety właśnie obecność dużej ilości tego kwasu powoduje, że nie powinno się jeść za często rabarbaru, a osoby chorujące na kamicę nerkową, artretyzm czy zmagające się z problemami przewodu pokarmowego zupełnie powinny wyeliminować go z diety. Warzywo to jest niskokaloryczne - zawiera zaledwie 16 kalorii na 100g. Rabarbar nadaje się jako dodatek do kisielu, galaretki, kompotu, a także do ciast. Charakteryzuje się kwaśnym smakiem, ma właściwości orzeźwiające.
rabarbar - rabarbar3_PL2.jpg
cd. b] Suszone korzenie rzewienia zawierają ...
cd. b] Suszone korzenie rzewienia zawierają nie tylko przeczyszczające antrachinony, ale także ściągające garbniki. Dlatego stosowane w dużych dawkach zapobiegają zaparciom, a w małych leczą łagodne biegunki. Poza tym odwary i wyciągi z rzewienia regulują trawienie, zmniejszają dolegliwości żołądkowe, są żółciopędnie. Ich działanie przeciwbakteryjne m.in. dzięki odkażającym właściwościom kwasów owocowych, wykorzystuje się w walce z Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka. Pomagają też przy leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu B. W aptekach i zielarniach można kupić korzeń rzewienia suszony lub sproszkowany, służący do przyrządzania odwarów. Są też gotowe specyfiki (tabletki, syropy). Występuje również, obok innych ziół, w popularnej mieszance Cholegran i nalewce Tinctura Rhei Composita. Choć najskuteczniejsze leki pozyskuje się z korzenia rabarbaru, odkryto, że łodygi też służą zdrowiu. Są niskokaloryczne (13 kcal w 100 g), zawierają dużo wapnia, potasu, magnezu, manganu oraz błonnika i wiele witamin z grupy B oraz witaminę C. Dzięki temu oczyszczają organizm, wzmagają witalność, chronią serce, odmładzają skórę, łagodzą trądzik, wzmacniają włosy i paznokcie, wspomagają odchudzanie, uspokajają, pomagają radzić sobie ze stresem. Pojawiły się nawet doniesienia, że pieczony rabarbar może mieć właściwości antynowotworowe. Po takiej obróbce wzrasta w nim bowiem poziom polifenoli, które niszczą komórki rakowe. Z łodyg rabarbaru robi się naturalną farbę do włosów. Kupując rabarbar do celów spożywczych, wybieraj ogonki młode, sprężyste i dobrze wybarwione. Intensywnie czerwone są najmniej kwaśne i mają malinowy posmak. Warzywo szklarniowe nie wymaga usuwania skórki, natomiast gruntowe, bardziej wartościowe, trzeba cienko obrać i oczywiście usunąć liście. Niezbyt zalecane jest jedzenie ogonków na surowo, choć niektórzy tak robią, mocząc je w cukrze. Lepiej przyrządzać z nich napoje oraz nadzienie do naleśników i wypieków. Rabarbar warto też zachować na dłużej. Po wcześniejszym zblanszowaniu można go zamrażać lub sporządzać z niego konfitury, chutney, soki, musy i zakwaszacze do zup. Nadaje się też na wino i nalewki. Uwaga! Nie należy jednak jadać rabarbaru codziennie. Zawarty w nim kwas szczawiowy wiąże i usuwa wapń z organizmu, może też sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Dostarczają go głównie liście, więc trzeba starannie oczyszczać z nich łodygi. Kto chce z pomocą rabarbaru przeprowadzić wiosenną kurację oczyszczającą, może go jadać co 3 dni, o ile nie cierpi na przewlekłe choroby nerek, żołądka, jelit czy bóle brzucha nieznanego pochodzenia. Powinny też zrezygnować z tego przysmaku kobiety w ciąży i matki karmiące. Maria Szczerska
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności