Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ogórki małosolne czosnkowe.docx

tatanka.com / GASTRONOMIA / WARZYWA / CZCZ / czosnek / Ogórki małosolne czosnkowe.docx
Download: Ogórki małosolne czosnkowe.docx

10 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
czosnek - czosnek.jpg
CZOSNEK Artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n ...
CZOSNEK Artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia Czosnek już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą wspaniałego środka leczniczego. Poza tym jest nie tylko cenioną przyprawą, ale również dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Już w starożytności czosnek zdobył dużą popularność. Uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Rzymianie wierzyli, że zwiększa sprawność bojową żołnierzy. Hipokrates polecał go jako lekarstwo w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego, a już 4500 lat p.n.e. Egipcjanie poznali się na właściwościach bakteriobójczych czosnku. Te zalety doceniła także medycyna ludowa. Dopiero jednak w 1944 r. rozszyfrowano skład czosnku i poznano dokładnie substancje lecznicze. Wyizolowano allicynę - substancję nadającą zapach i zarazem działającą przeciwbakteryjnie. Allicyna i trójsiarczek dwuallilu, który również występuje w czosnku, ma tak silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, że ujawnia się ono nawet w rozcieńczeniach typu 1:25 000! Siarkowe związki lotne, które odkryto w czosnku wykazują natomiast wysoką skuteczność leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego. Niedawno stwierdzono także, że czosnek może być skuteczny w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Związki występujące w czosnku, pod warunkiem, że jest on jedzony codziennie, mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu poprzez obniżenie stężenia frakcji "złej" LDL, a zwiększenie stężenia frakcji "dobrej" HDL. Niektórzy naukowcy wskazują również na możliwość zapobiegania przez związki siarkowe rozwojowi nowotworów i zmniejszania ciśnienia krwi. Czosnek rośnie prawie we wszystkich strefach klimatycznych. Ma jednak duże wymagania, jeśli chodzi o glebę. Najkorzystniejsze warunki uprawy to duża wilgotność gleby i duże nasłonecznienie. Potentatami w uprawie czosnku są takie kraje jak: Hiszpania, Indie, Egipt, Włochy, Turcja. Czosnek ogrodowy należy do botanicznego rodzaju Allium sp. podobnie jak cebula, por i szczypiorek. Jest byliną o cebuli złożonej z małych cebulek zwanych ząbkami. Świeże główki czosnku zawierają około 60% wody, 32% węglowodanów i 6,45% białka. Spośród witamin w największej ilości obecna jest witamina C. Świeże, obrane już ząbki czosnku zawierają ok. 31 mg witaminy C/100 g produktu. Czosnek dostarcza również nieco witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje dość duża zawartość potasu (400 mg/100 g produktu), żelaza (1,7 mg/100 g produktu), magnezu (25 mg100 g produktu) i fosforu (153mg/100g produktu). Kaloryczność czosnku jest dość duża i wynosi146 kcal/100 g produktu, jednak nie jest to wadą, biorąc pod uwagę fakt, iż głównie stosuje się go jako przyprawę. Nie można również zapominać o kulinarnych zaletach czosnku. Stosowany do tłustych mięs, takich jak wieprzowina i baranina, znacznie poprawia ich smak. Można go też używać do drobiu, królików i dziczyzny. Bez czosnku nie obejdzie się wiele popularnych gatunków wędlin, np. salami i kabanosy. Jedyną wadą czosnku jest nieprzyjemny zapach po jego spożyciu. Dotyczy to niestety zw
czosnek - Czosnek w kuchni.bmp
Czosnek w kuchni Pełnię zdrowotnych właściwości czo ...
Czosnek w kuchni Pełnię zdrowotnych właściwości czosnku odczujemy, gdy spożyjemy go na surowo. Warto jednak wykorzystać jego szerokie kulinarne możliwości . Zapraszamy do wypróbowania najlepszych przepisów: Cannelloni z mięsem Zapiekany szpinak Kaczka po polsku Karkówka po królewsku Pstrąg z rusztu Faszerowane pieczarki Czosnek pieczony z octem balsamicznym Ziemniaczane krokiety Placki ziemniaczane z czosnkiem
czosnek - czosnek22.jpg
Czosnek nie tylko na przeziębienie Kojarzony głó ...
Czosnek nie tylko na przeziębienie Kojarzony głównie z leczeniem przeziębienia, znienawidzony za ohydny zapach i mieszanie go z gorącym mlekiem przez zakochane w medycynie naturalnej mamy lub babcie, jest lekiem nie tylko wtedy, gdy mamy katar i kaszel. Czosnek także odmładza, wspomaga dietę, likwiduje bezsenność, chroni serce i mózg przed rozmaitymi chorobami, obniża zły cholesterol i ciśnienie. Czosnek – lek •wspomaga pracę serca i mózgu, •wzmacnia naczynia krwionośne, •chroni przed chorobami układu krążenia, •poprawia przepływ krwi, •zawarta w nim duża dawka potasu przeciwdziała nadciśnieniu, •obniża ciśnienie, •jest bronią przeciw chorobom naczyniowo-sercowym, •wspomaga leczenie miażdżycy, •działa bakteriobójczo, •wzmacnia odporność, •leczy przeziębienie, •zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik obniżają krzepliwość krwi i redukują poziom złego cholesterolu, •likwiduje procesy fermentacyjne w jelitach, •pobudza apetyt, •wspomaga trawienie, •oczyszcza organizm z toksyn, •walczy z otyłością, •uśmierza ból głowy, •likwiduje bezsenność, •poprawia wygląd skóry, •opóźnia proces starzenia się. Gotowanie i pieczenie nie pozbawia czosnku jego właściwości. Możesz go zetrzeć lub wycisnąć i dodać do sałatki, możesz też użyć do sosu pomidorowego lub zupy, a nawet podsmażyć lub udusić z chudym mięsem. Poniżej niektóre propozycje. Sok czosnkowy Do 1/3 szklanki przegotowanej wody dodaj łyżeczkę miodu i sok wyciśnięty z jednego ząbka czosnku. Wymieszaj. Pij raz dziennie. Sok jest idealny na przeziębienie. Koktajl z czosnku i innych warzyw Ząbek czosnku zmiksuj z pomidorem bez skórki, obranym jabłkiem, łodygą selera naciowego, 2 marchewkami, połówką papryki czerwonej bez pestek, odrobiną posiekanego szczypiorku i natki pietruszki oraz kropli tabasco. Sok świetnie oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie i walczy z otyłością. Pij raz dziennie na godzinę przed posiłkiem. Nalewka odmładzająca 35 dag zmiażdżonego czosnku zmieszaj z pół litra spirytusu. Odstaw na 14 dni w chłodne i ciemne miejsce. Kilka kropli dodawaj do połowy szklanki zimnego mleka. Nalewka opóźnia proces starzenia się, skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Poprawia także wygląd skóry. Pij trzy razy dziennie przed posiłkiem. Nalewka czosnkowa na różne dolegliwości Zmiażdż 50 g czosnku i zalej 150 g koniaku. Odstaw w szczelnie zamkniętym naczyniu na 14 dni. Przecedź. Nalewka walczy z wirusami i bakteriami. Obniża poziom złego cholesterolu i poziom ciśnienia. Pij 25 kropli w przegotowanym mleku (pół szklanki) 2-3 razy dziennie, dwie godziny po jedzeniu. Zalecana dawka czosnku to ząbek dziennie. Już ząbek zażywany systematycznie pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu aż o 20%. Czosnek nie jest jednak zalecany osobom z niskim ciśnieniem, ponieważ je obniża. Barbara Marcysiak
czosnek - foto_czosnek_panaceum_na_wszystko.jpg
cd.B] Skuteczny po kuracji antybiotykowej ...
cd.B] Skuteczny po kuracji antybiotykowej Czosnek warto spożywać szczególnie po przebytych kuracjach antybiotykowych. Dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w naszych jelitach. Działa destrukcyjnie także na rozliczne atakujące nas bakterie oraz drożdżaki. Stąd warto zjadać czosnek przy różnych grzybicach, pleśniawkach czy nawet podczas ataku pasożytów przewodu pokarmowego. Zaleca się duże spożycie czosnku przez dzieci. Szczególnie te, które często chorują na choroby pasożytnicze nabyte np. podczas zabaw w piaskownicy. Czosnek może skutecznie wspomóc walkę z tymi nieprzyjemnymi robakami wieku dziecięcego. Dla cukrzyków i pasibrzuchów Badania wykazały, że czosnek silnie oddziałuje na naszą trzustkę i pobudza ją do wydzielania insuliny. Dzięki tej swojej unikalnej właściwości jest szczególnie polecany cukrzykom. Skutecznie obniża im poziom cukru we krwi, a przy okazji działa uodparniająco i przeciwutleniająco. Masz zgagę? A może cierpisz na wzdęcia? Na te dolegliwości również pomoże czosnek. Zawarte w nim substancje ułatwiają trawienie i wydalanie gazów z organizmu. Dlatego warto przygotowywać potrawy bogate w czosnek podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Unikniemy kłopotów z trawieniem oraz przykrych objawów przejedzenia. I choć odstraszać nas może zapach potraw z czosnkiem, to jednak równie nieprzyjemne mogą być skutki kłopotów trawiennych po zjedzeniu potraw bez czosnku! Nadwaga i choroby serca Czosnek ma ogromny wpływ na nasz układ krążenia. Poprawia przepływ krwi w żyłach, działa przeciwzakrzepowo. Stąd powinny go stosować osoby zagrożone chorobą wieńcową czy wylewem. Również cierpiący na miażdżycę nie powinni się ograniczać w jego spożyciu. Czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Jako przeciwutleniacz wspomaga też nasz organizm w walce z toksynami i zanieczyszczeniami środowiska. Przeciwwskazania Czosnek może spożywać właściwie każdy, i dzieci, i dorośli, i osoby starsze. Nie należy jednak zjadać go zbyt dużo. Wtedy efekt może okazać się odwrotny do zamierzonego. Szczególnie na czosnek powinny uważać kobiety w ciąży. Niebezpieczny może też być dla osób przyjmujących insulinę. Nim włączą one go do swojej diety powinny zapytać lekarza czy warzywo to nie będzie wchodziło w reakcje z przyjmowanymi lekami. Suplementy kontra natura Czy to możliwe, że czosnek jest najskuteczniejszym lekarstwem na większość dopadających nas chorób? Odpowiedź brzmi tak. Często jednak rezygnujemy z jego spożycia ze względu na przykry zapach. Ten błąd może nas kosztować trudnościami w przezwyciężeniu zarówno banalnego przeziębienia jak i poważnej choroby wieńcowej. Czy więc nie lepiej przełamać się? Dla szczególnie delikatnych osób czosnek można podawać w postaci tabletek czy suplementów diety. Nie będzie on jednak równie skuteczny jak w postaci nieprzetworzonej. Na pewno będzie za to bezzapachowy. W uzupełnianiu naszej dziennej diety wystarczy 400-500 mg czosnku zawartego w suplemencie. Warto się skusić na sałatkę czy kanapkę z dodatkiem czosnku szczególnie wieczorem. Po umyciu zębów zapach warzywa nie będzie już taki przykry.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności