Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Czarci sos.doc

tatanka.com / GASTRONOMIA / SOSY / BAZA / >majonezowe / Czarci sos.doc
Download: Czarci sos.doc

24 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
gtmajonezowe - Majonez domowy1.jpg
Majonez domowy Składniki: 1 łyżeczka musztardy, 1 lub 2 ...
Majonez domowy Składniki: 1 łyżeczka musztardy, 1 lub 2 żółtka, 100-200 ml oleju o łagodnym smaku, szczypta pieprzu, szczypta soli, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki wrzątku. Składniki, oczywiście z wyjątkiem wrzątku, powinny być w jednakowej temperaturze, na przykład tuż po wyjęciu z lodówki. Wykonanie: Najwygodniej robi się majonez w wysokim naczyniu, ręcznym mikserem z kilkustopniową regulacją, zasilanym prądem, ale można także ubić go zwykłym widelcem na głębokim talerzu. Postępując zgodnie z przepisem, zwłaszcza zachowując kolejność czynności i jednakową temperaturę składników, uzyskujecie idealną konsystencję, smak i kolor. Do naczynia wkładamy musztardę i żółtko i mieszamy na niskich obrotach. Następnie małym strumieniem wlewamy olej, stale na niskich lub średnich obrotach. Tak robiony majonez nie ma prawa się zważyć. Następnie pieprzymy całość i mieszamy na niskich obrotach. Z kolei solimy i znów mieszamy. Majonez jest teraz bardzo twardy. Dodajemy sok z cytryny i znów mieszamy. Na końcu, wciąż mieszając, wlewamy po trochu wrzątek, dzięki czemu majonez staje się mniej gęsty i zyskuje jasny kolor. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję odpowiednią do dekorowania, wlewamy tylko łyżeczkę wrzątku, aby uzyskać sos majonezowy - nieco więcej. Całość zajmuje nam około 5 minut.
gtmajonezowe - Majonez3.jpg
Składniki: 2 żółtka 1/4 I oleju lub oliwy z oliwek 1 ...
Składniki: 2 żółtka 1/4 I oleju lub oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy sól sok z cytryny Sposób wykonania: Żółtko wymieszać z musztardą i solą. Powoli wlewać olej (powinien mieć temperaturę pokojową). Majonez ubijać nożem miksera (tzw. blenderem) lub ubijaczką do piany. Gotowy doprawić sokiem z cytryny i solą. Aby uzyskać majonez gęściejszy, np. do dekoracji, należy dodać więcej oleju lub oliwy. Gotowy majonez można rozrzedzić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem (np. wermutem). Do jednego żółtka można dodać maksymalnie 200 ml oleju.
obrazek Prosty, szybki sos na bazie majonezu i ketchupu. Idealny do founde, jak i do kanapek, parówek, sera i mięsa. Sos o pięknym różowym kolorze, niezwykle dobrze prezentuje się na stole :)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności