Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Biała Pavlova.pdf

tatanka.com / GASTRONOMIA / DESER / bezy / Biała Pavlova.pdf
Download: Biała Pavlova.pdf

173 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
bezy - PAVLOVA.JPG
PAVLOWA Składniki na spód:  Przepis z Galerii Potraw ...

PAVLOWA Składniki na spód:  Przepis z Galerii Potraw od Szellki  ( lekko przeze mnie zmieniony)    - 4 białka  - 1 szklanka i 2 łyżki miałkiego  cukru  - 1 łyżeczka octu winnego ( o neutralnym smaku)  - 1 łyżeczka mąki kukurydzianej   Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej ubijać. Do ubitych białek dodać 1 łyżeczkę octu winnego i 1 łyżeczke mąki kukurydzianej i delikatnie wszystko wymieszać. Na papierze pergaminowym ( wysmarowanym masłem)  wyłożonym na blaszkę , odrysowujemy  dno tortownicy i wykładamy na niego piane z białek, formując regularny okrąg. Piec rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy do niego białka. Pieczmy 1 godzine i 30 min.  - w 180 Stopniach C pieczemy pierwsze 15 min.  - następnie zmniejszmy temp. na 150 stopni C i dalej  pieczemy. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.  Gdy nasza beza prawie już ostygnie, nalezy ją przełożyć na paterę ,dołem do góry. Środek upieczonej bezy ,należy nieco wgnieść do środka, aby powstało wgłębienie na krem .   Skladniki na krem: Przepis z tej  strony: ( delikatnie przeze mnie zmieniony)    - 4 żółtka  - 150 ml śmietanki kremówki 30 %  - 25 dkg serka macarpone  - 2 łyżki cukru  - 15 ml sherry  - Owoce do ułożenia na wierzchu deseru ( truskawki, kiwi, porzeczki , maliny).   Zółtka ucieramy z cukrem , pod koniec dodajemy serek mascarpone i dalekj ucieramy. Dodajemy sherry. Śmietane ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszajmy ją do masy serowej. Gotowy krem wykładamy na upieczona ostudzona bezę. Na krem układamy owoce.   Moje uwagi: Bezę uformowałam na odrysowanym dnie od małej tortownicy ( beza podczas pieczenia,  jeszcze się rozrasta na boki). Do kremu zamiast sherry , dodałam aromat whisky wiśnia, a krem wykonałam z 1,5  porcji składników.  Zamiast kremu z bitej śmietany ,możemy użyć samej śmietany 30% z dodatkiem śmietan fixu , (chociaż śmietanka z dodatkiem mascarpone jeszcze smaczniej smakuję). Dodatek octu winnego do białek , powoduje, iż beza nam  pięknie urośnie, natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawi,że ciasto będzie ciągnące . Bezę piekłam bez termoobiegu. Smacznego!  

obrazek
Składniki: • 6 białek • 300 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej) • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny) • 500 ml śmietany kremówki (lub mniej) • świeże owoce sezonowe
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności