Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

PORZECZKOWY RAJ.jpg

tadeusz.grzywacz / KUCHNIA / » na słodko / PORZECZKOWY RAJ.jpg
 na słodko - PORZECZKOWY RAJ.jpg
Download: PORZECZKOWY RAJ.jpg

41 KB

(349px x 281px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Porzeczkowy Raj
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
8 dag mąki
2 łyżeczki soku z cytryny
Masa:
0,5 kg sera białego półtłustego lub tłustego
25-30 dag porzeczek
250 ml śmietanki kremówki
15 dag cukru pudru
cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
gorzka czekolada (niekoniecznie)
200 ml śmietanki kremówki
Jak zrobić?
Ubić białka ze szczypta soli. Żółtka utrzeć z cukrem na białą,
puszysta masę. Dolać sok cytrynowy. Dodać przesianą mąkę -wymieszać.
Dodać pianę z białek-delikatnie połączyć całość. Wylać na
płaską blaszkę-wyłożoną natłuszczonym papierem.
Piec w temp.p. 180 st-aż biszkopt będzie złocisty.
Wyjąć, oderwać papier. Wystudzić.
Przekroić na dwa równe pasy. Zmielić ser biały.
Porzeczki oczyścić. Namoczyć żelatynę w odrobinie wody-rozpuścić
podgrzewając. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać
żelatynę-szybko mieszając. Wsypać porzeczki-wymieszać. Ubić 250 ml.
śmietanki-domieszać do masy serowej. Odstawić aż zacznie żelować.
Przełożyć dwa blaty biszkoptu. Wstawić do lodówki. Ubić 200 ml.
śmietanki. Posmarować nią wierzch ciasta.
Przed podaniem kroić na trójkąty dowolnej wielkości.
Dekorować czekoladą i porzeczkami.
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: ok 30 min.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności