Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

BALOWE.jpg

 na słodko - BALOWE.jpg
Download: BALOWE.jpg

59 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciasto Balowe
Składniki
Biszkopt :
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki octu
Krem:
1/2 litra smietanki 36%
2 opakowania śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki :
3 paczki herbatników
1 duże opakowanie krakersów
masa karmelowa
Masa budyniowa :
2,5 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
0,5 kostki Kasia
3/4 szkl. mąki
lub gotowa masa "karpatkowa"
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub posypka czekoladowa
Jak zrobić?
Biszkopt :
ubić pianę z białek . Dodać cukier i żółtka. Dodać resztę
składników i ukręcić na gładką masę. Piec w temp.p. 160 stopni ok.
20 min .
Krem budyniowy:
gotujemy budyń: w szklance mleka rozrabiamy mąkę z cukrem. Pozostałe
mleko gotujemy. Do gotującego się mleka, wlewamy gotowy płyn. Gdy
zgęstnieje i nieco przestygnie, ucieramy go z Kasia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ,dodająć na koniec
śmietan-fix.
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, a na niej układamy
herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy karmel i układamy warstwę
krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy
startą czekoladą lub gotową posypką.
Ciasto wkładamy do lodówki .
Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach , kiedy ciastka nieco zmiekną.
Smacznego !!!
Temperatura piekarnika: 160oC
Czas pieczenia: 20 MIN

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek




Inne pliki do pobrania z tego chomika
 na słodko - ORZECHOWIEC.jpg
SKŁADNIKI: Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szk ...
SKŁADNIKI: Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki 20 dkg orzechów włoskich (posiekać) 1 szklanka cukru pudru Masa: 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka kostka masła sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła. Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek. Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył! Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności