Małgorzata Caprari - NAJLEPSZE POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW [PL] [.pdf]
stron: 53
Ziemniaki tak trwale wrosły w nasz jadłospis,
że trudno nam wyobrazić sobie bez nich tradycyjny polski obiad.
A przecież są one znane w naszym kraju zaledwie od trzystu lat - tradycja mówi, że pierwsze ziemniaki dotarły do Polski po słynnym wiedeńskim zwycięstwie.
Lubiący wszelkie nowinki król Jan Sobieski zobaczył owe "amerykańskie bulwy"
w cesarskich ogrodach Habsburgów, a że pogromcy Turków niczego nie odmawiano,
Austriacy natychmiast sprezentowali polskiemu władcy worek roślinnych osobliwości, król zaś przesłał owe "amerykany" najdroższej Marysieńce, z prośbą,
aby kazała je zasadzić w wilanowskim ogrodzie.
Ziemniakom bardzo widać odpowiadała polska gleba, jako że rozrosły się wspaniale
i już wkrótce można je było zaprezentować królewskim gościom.
spis treści:
-Dobre rady
-Warto wiedzieć
-Zapiekanki
-Ziemniaki duszone
-Ziemniaki smażone
-Kluski
-Placki
-Krokiety i kotlety
-Ziemniaki pieczone
-Babki ziemniaczane
-Ziemniaki na słodko
-Wykaz przepisów
...
...
Alpejskie serniczki
Babka meksykańska
Babka puszysta
Bawarskie knedle
Superfrytki
Berdyczowskie babeczki
Biszkopt ziemniaczany
Cepeliny
Tarta ziemniaczana
Curry ziemniaczane po szatańsku
Czeskie knedliki
Czeskie kołaczyki
Czeskie kotleciki ziemniaczane
Węgierskie pogacze ziemniaczane
Drożdżowe placki ziemniaczane z cebulą
Duszone ziemniaki kapitana Kida
Eleganckie placki na wielką galę
Eleganckie ziemniaki po jankesku
Flamandzki browarek
Forszmak prababci
Klasyczna zapiekanka francuska
Klasyczne ziemniaki dauphine
Kluski gdańskie
Kluski śląskie
Knedle
Knedle wrocławskie
Kotlety ziemniaczane ...>>>