Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

obrazek-25728.jpeg

shim / Galeria / Chomikowy Śmietniczek / Święta / Przepisy / obrazek-25728.jpeg
Przepisy - obrazek-25728.jpeg
Download: obrazek-25728.jpeg

18 KB

(277px x 400px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Gingerbread

<I>Składniki:
230g zwykłej mąki pszennej
50g białej mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1-2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub Mixed Spice
100g jasnego Muscovado
115g masła
30g syropu imbirowego (cukrowej zalewy)
70g golden syrup
60g molasy
200ml mleka
1 jajko
50g imbiru z zalewy, cienko pokrojony w plasterki

Polewa lukrowa:
200g Royal Icing
2 łyżki wody

lub
200g cukru pudru
1/2 białka

Przygotowanie:
Piec rozgrzewamy do 180C.
Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, syropy i molasę. Gdy mikstura przestygnie, wlewamy ją do suchych składników, dodajemy mleko, jajko i plastry imbiru. Mieszamy dokładnie i natychmiast przelewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia rynienki. Pieczemy ok. 70 minut, zmniejszając temperaturę pieca pod koniec pieczenia. Gdy wierzch ciasta stwardnieje i nabierze trochę koloru, przykrywamy go kawałkiem aluminiowej folii.
Studzimy kilka minut w foremce, potem wykładamy na kratkę. Gdy piernik jest już całkowicie wystudzony, polewamy go lukrem, dzięki czemu nie wysycha. Najlepszy jest po kilku dniach leżakowania.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy - obrazek-1235.jpeg
Zupa grzybowa wigilijna Składniki: 8 dag grzybów sus ...
Zupa grzybowa wigilijna Składniki: 8 dag grzybów suszonych 15 dag prawdziwków mrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/4 selera sól, pieprz liść laurowy (3 szt.) Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko. Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.
Przepisy - obrazek-4567.jpeg
Ryba w galarecie Składniki: ok. 800 g fileta ze szcz ...
Ryba w galarecie Składniki: ok. 800 g fileta ze szczupaka lub innej białej ryby + cały karp 2-3 posiekane cebule 4 łyżki pokruszonej macy albo bułki tartej 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu dwie garści rodzynków Bulion: odpadki rybne (głowa, skóra, kręgosłup, ości) 2 marchewki 2 cebule sól pieprz Przygotowanie: Rybę trzeba dokładnie oczyścić, oskrobać, odciąć głowę, usunąć oczy i skrzela. Głowę dokładnie umyć i zachować do przygotowania bulionu. Teraz trzeba zdjąć skórę z ryby i usunąć kręgosłup. Dokładnie umyć i włożyć do garnka razem z głową - zalać dwoma litrami wody i wrzucić marchewkę oraz cebule pokrojone w plastry. Doprawić sola i pieprzem i zagotować, zmniejszyć ogień i odstawić. Teraz czas na klopsiki - trzeba zmielić pozbawione ości mięso. Dodać posiekaną drobno cebulę, macę, jajka i wodę, posolić i pieprzyć do smaku. Wszystko trzeba teraz wymieszać i odstawić na chwilkę. Następnie ulepić pulpety. Do wrzącego bulionu rybnego wlać 3 łyżki bardzo zimnej wody i włożyć pulpety jeden po drugim. Przykryć i gotować godzinę na maleńkim ogniu. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze pół godziny. Ostudzić, wyjąć pulpety i ułożyć je na półmisku. Bulion przecedzić przez sitko - ma być gęstawy i mętny. Marchewkę położyć między pulpetami, posypać rodzynkami i całość polać bulionem. Ostudzić. Wstawić na noc do lodówki. Jeśli lubicie slodkawą rybę w galarecie to można wywar pod koniec gotowania nieco dosłodzić albo od razu dać więcej marchewki. Jeżeli wydaje wam się, że galareta może być za mało sztywna, można dodać trochę żelatyny – już po wyjęciu ryby i po przecedzeniu całości. Ale nie wolno przesadzić, nie chodzi o to by galareta była twarda jak zelówka. Nie jest to danie skomplikowane ale niewątpliwie pracochłonne - zwłaszcza wygrzebywanie ości z mięsa jest żmudne. No i filetowanie karpia czy szczupaka - trzeba mieć wprawę. Jak się jej nie ma - ja nie mam - to trwa to dwa razy tyle co trzeba. Ale efekt jest smaczny. O ile lubicie ryby, rzecz jasna.
Przepisy - obrazek-25613.jpeg
Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: * mąka 5 ...
Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: * mąka 500 g * pietruszka 1 szt. * cebula 3 szt. * sól * pieprz * liść laurowy 2 szt. * olej 6 łyżek * woda 3/4 szklanki * ziele angielskie 3 szt. * grzyby 100 g * marchew 1 szt. * kapusta kiszona 1,5-2 kg * jajka 2 szt. Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin, a następnie ugotować do miękkości razem z marchewką i pietruszką. Kapustę ugotować do miękkości, dodając ziele i listki laurowe. Grzyby i kapustę ostudzić, dobrze odsączyć, drobno poszatkować. Dodać podsmażoną na 4 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki, ciepłej wody, 2 łyżek oleju, jajka, szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać więcej wody, jeśli zbyt mokre - mąki. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać dokładnie brzegi, smarując je wcześniej białkiem. Wrzucać na osoloną wodę i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać z podsmażona na oliwie cebulką. Smacznego!
Przepisy - obrazek-23809.jpeg
Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek Składniki: ...
Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek Składniki: * 250 g mąki * 2½ łyżeczki proszku do pieczenia * ½ łyżeczki sody * 100 g cukru (ja dałam jasny trzcinowy) * 1 łyżeczka cynamonu * ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej * 2 klementynki/mandarynki * około 125 ml tłustego mleka * 75 ml oleju lub roztopionego masła * 1 jajko * 175 g suszonej żurawiny Do posypania: * 3 łyżki cukru trzcinowego jasnego Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Klementynki dobrze wyszorować, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Startą skórkę dodać do suchych składników. Do soku z klementynek dolać mleko, tak aby w całości było 200 ml. Następnie dodać do nich olej, jajko i lekko ubić - tylko do połączenia. Płynną miksturę dodać do suchych składników i wymieszać - krótko tylko do połączenia składników ( nie musi być dokładnie). Dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem i posypać posypką. Piec w temperaturze 200ºC, przez około 20 minut. Studzić na kratce.
Przepisy - obrazek-25631.jpeg
Miodownik foremka 28x35cm Ciasto: 100g masła 180 ...
Miodownik foremka 28x35cm Ciasto: 100g masła 180g cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 500g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Polewa orzechowa: 4 łyżki miodu 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 200g orzechów włoskich Krem grysikowy: 10 łyżek (115g) kaszy manny 500ml mleka 3,5% 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2/3 szkl cukru 2 żółtka 1op. cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 250g masła 2 łyżki likieru waniliowego lub innego ulubionego alkoholu Ciasto: Nagrzać piekarnik do 160-170ºC. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać pojedynczo jajka. Śmietanę wymieszać z miodem i sodą. Ostawić na 2-3min. Masę śmietanową dodać do masy maślanej nadal ubijając. Mąkę przesiać z solą i przyprawą do piernika. Dodawać ją stopniowo do masy, ubijając na niskich obrotach. Podzielić ciasto na 2 części. Cieniutko rozsmarować połowę ciasta łyżką (moczoną od czasu do czasu w zimnej wodzie) w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciasto przestygnie i dopiero wyjąć razem z papierem z formy (w przeciwnym wypadku może się połamać). Rozsmarować w blaszce na papierze do pieczenia druga część ciasta i rozłożyć na nim równomiernie polewę orzechową (wykonanie poniżej). Piec tak jak pierwsze ciasto. Polewa orzechowa: Rozgrzać na patelni masło, miód i cukier. Dodać orzechy i kilka minut przesmażyć. Krem grysikowy: Mleko skondensowane wymieszać z kaszą manną. Zwykłe mleko lekko podgrzać z cukrem, wlać do niego grysik rozrobiony z mlekiem skondensowanym i ciągle mieszając zagotować. Gotować na maleńkim ogniu nadal mieszając do zgęstnienia. Zdjąć masę z ognia, do gorącej wbić 2 żółtka i dobrze wymieszać, dodać cukier waniliowy i ekstrakt. Odstawić przykrytą folią spożywczą do całkowitego wystygnięcia (najlepiej folię położyć bezpośrednio na masie, wtedy nie utworzy się niepożądany kożuch). Masło zmiksować na puch. Dodawać do niego po 1 łyżce zimnej masy z kaszy manny ciągle ubijając, na koniec wmiksować 2 łyżki likieru. Składanie ciasta: Na dno formy położyć warstwę ciasta bez polewy, na niej rozłożyć krem, a następnie przykryć ciastem z polewą orzechową. Tę ostatnią warstwę podnosić i układać na kremie "na cztery ręce"albo przekroić na pół i układać na masie połówki ciasta. Jest ono dość miękkie i kruche, te wszystkie ostrzeżenia są po to żeby się ustrzec nieestetycznego złamania ciasta. Miodownik można jeść najwcześniej na drugi dzień po zrobieniu (a idealnie to na trzeci), wówczas warstwy ciasta miękną od kremu i całość robi się wilgotna.
Przepisy - obrazek-8505.jpeg
Knysze z grzybami Składniki na ciasto: 2 szklanki mą ...
Knysze z grzybami Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 dag drożdży 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki masła 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru sól Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobić ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wykrawać z nich kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać przestudzony farsz, zlepić. Piec w temp. 170 st. około 30 minut. Pod koniec pieczenia, knysze posmarować rozmąconym żółtkiem. Składniki na farsz: 30 dag grzybów mrożonych 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone drobno grzybki, doprawić pieprzem i solą do smaku. Lekko poddusić. Na koniec dodać tartą bułkę i wymieszać.
Przepisy - obrazek-25213.jpeg
Keks czekoladowy Składniki: 250g mąki 200 g masła ...
Keks czekoladowy Składniki: 250g mąki 200 g masła 100 g cukru 4 jajka ok. 100 g orzechów włoskich 50 g czekolady (użyłam mlecznej) ok. 50 g rodzynek ok. 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej (razem) kandyzowanej masło do wysmarowania formy kilka kropli wódki do namoczenia rodzynek ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Orzechy sparzyć i zmielić. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Czekoladę zetrzeć na tarce. Masło ucierać dodając na przemian żółtka i cukier, aż powstanie pulchna masa. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą z cukru i żółtek. Następnie dodać mąkę z proszkiem i całość dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić resztę składników – rodzynki nie mogą pływać w alkoholu ;-) Wysmarować masłem keksówkę, przełożyć masę i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy - obrazek-25728.jpeg
Gingerbread &lt;I&gt;Składniki: 230g zwykłej mąki ps ...
Gingerbread <I>Składniki: 230g zwykłej mąki pszennej 50g białej mąki żytniej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1-2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub Mixed Spice 100g jasnego Muscovado 115g masła 30g syropu imbirowego (cukrowej zalewy) 70g golden syrup 60g molasy 200ml mleka 1 jajko 50g imbiru z zalewy, cienko pokrojony w plasterki Polewa lukrowa: 200g Royal Icing 2 łyżki wody lub 200g cukru pudru 1/2 białka Przygotowanie: Piec rozgrzewamy do 180C. Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, syropy i molasę. Gdy mikstura przestygnie, wlewamy ją do suchych składników, dodajemy mleko, jajko i plastry imbiru. Mieszamy dokładnie i natychmiast przelewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia rynienki. Pieczemy ok. 70 minut, zmniejszając temperaturę pieca pod koniec pieczenia. Gdy wierzch ciasta stwardnieje i nabierze trochę koloru, przykrywamy go kawałkiem aluminiowej folii. Studzimy kilka minut w foremce, potem wykładamy na kratkę. Gdy piernik jest już całkowicie wystudzony, polewamy go lukrem, dzięki czemu nie wysycha. Najlepszy jest po kilku dniach leżakowania.
Przepisy - obrazek-25770.jpeg
Świąteczna galaretka Jeśli lubicie wigilijny kompot z s ...
Świąteczna galaretka Jeśli lubicie wigilijny kompot z suszu, ten przepis z pewnością wam się spodoba. Galaretkę można przyrządzić z dowolnej herbaty, ale jabłkowa z cynamonem wydała mi się idealnym dopełnieniem smaku suszonych owoców. Cudowny przedsmak świąt. Składniki: garść suszonych owoców - śliwek, gruszek, jabłek, moreli, 4 torebki herbaty jabłkowej z cynamonem, 3 łyżki cukru, 2 łyżki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny Owoce ugotować do miękkości w szklance wody. Herbatę zaparzyć w dwóch szklankach gorącej wody, wyjać torebki, posłodzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej herbaty, dodać wraz z sokiem z cytryny do pozostałej herbaty. Na końcu dolać przecedzony przez sitko wywar z suszu. Zamieszać. Wlać do szklanek, dodatkowo włożyć ugotowane owoce, ostudzić. Włożyć do lodówki na około 3 godziny do zastygnięcia. Smacznego!
Przepisy - obrazek-21318.jpeg
Cranberry Noel - wypieki w rytmie Last Christmas Skła ...
Cranberry Noel - wypieki w rytmie Last Christmas Składniki: * 225 g masła miękkiego * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki mleka * 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego * 1/2 łyżeczki soli * 2,5 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg) * 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów/orzechów włoskich/laskowych/pistacji (u mnie mix tych orzechów) * ok. 100 g wiórków kokosowych. Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem, wlać do niego mleko, ekstrakt waniliowy. wymieszać na gładko (a nie jest to proste!). Do masy maślanej stopniowo dodawać mąkę - powinnno powstać zwarte ciasto, które można uformować w wałek. Na sam koniec wyrabiania dodac żurawinę i orzechy. Z ciasta uformować dwa wałki po 30 cm każdy, obtoczyc każdy w kokosie. Następnie wałki owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godzinki. Piec w 200 stopniach 12-15 minut (aż brzegi będa brązowe)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności