Download: obrazek-23747.jpeg
Christmas Cake - brytyjskie ciasto świąteczne
Składniki (na tortownicę 20 cm):
350 g śliwek suszonych, posiekanych lub pociętych nożyczkami na paski (osobiście wzięłabym tzw. kalifornijskie), 250 g rodzynek,
175 g koryntek,
175 g miękkiego masła,
175 g cukru ciemnego muscovado, 225 g (175 ml) miodu,
125 ml Tia Maria lub innego likieru kawowego,
skórka starta (drobno) z 2 pomarańczy,
1 łyżeczka przypraw korzennych,
2 łyżki kakao,
3 roztrzepane jaja,
150 g mąki,
75 g mielonych migdałów,
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
Opcja: zastąpić likier kawowy rumem/brandy i dla słodyczy dodać łyżkę marmolady; zamiast kakao dać dodatkowe 2 łyżki mąki
Umieszczamy wszystkie składniki jak ww. tylko do kakao włącznie w rondlu i doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu, mieszając, by masło się rozpuściło. Gotujemy na małym ogniu 30 min., odstawiamy do wystudzenia na 30 min. Dodajemy pozostałe składniki, tj. jaja, mąkę, migdały, proszek i sodę, mieszamy. Przekładamy do foremki. Umieszczamy w piekarniku (150 st. C) i pieczemy 1 3/4-2 h - ciasto powinno być lśniące po wierzchu, ale sprężyste, patyczek po umieszczeniu w środku wciąż lekki wilgotny. Po pieczeniu studzimy, po ostudzeniu, jeśli chcemy przechować, rozpakowujemy, pakujemy w pergamin itd. i umieszczamy w szczelnym pojemniku. Można udekorować - Nigella proponuje złote gwiazdki itd.