Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

obrazek-23747.jpeg

shim / Galeria / Chomikowy Śmietniczek / Święta / Przepisy / obrazek-23747.jpeg
Przepisy - obrazek-23747.jpeg
Download: obrazek-23747.jpeg

18 KB

(311px x 233px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Christmas Cake - brytyjskie ciasto świąteczne

Składniki (na tortownicę 20 cm):
350 g śliwek suszonych, posiekanych lub pociętych nożyczkami na paski (osobiście wzięłabym tzw. kalifornijskie), 250 g rodzynek,
175 g koryntek,
175 g miękkiego masła,
175 g cukru ciemnego muscovado, 225 g (175 ml) miodu,
125 ml Tia Maria lub innego likieru kawowego,
skórka starta (drobno) z 2 pomarańczy,
1 łyżeczka przypraw korzennych,
2 łyżki kakao,
3 roztrzepane jaja,
150 g mąki,
75 g mielonych migdałów,
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody


Opcja: zastąpić likier kawowy rumem/brandy i dla słodyczy dodać łyżkę marmolady; zamiast kakao dać dodatkowe 2 łyżki mąki

Umieszczamy wszystkie składniki jak ww. tylko do kakao włącznie w rondlu i doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu, mieszając, by masło się rozpuściło. Gotujemy na małym ogniu 30 min., odstawiamy do wystudzenia na 30 min. Dodajemy pozostałe składniki, tj. jaja, mąkę, migdały, proszek i sodę, mieszamy. Przekładamy do foremki. Umieszczamy w piekarniku (150 st. C) i pieczemy 1 3/4-2 h - ciasto powinno być lśniące po wierzchu, ale sprężyste, patyczek po umieszczeniu w środku wciąż lekki wilgotny. Po pieczeniu studzimy, po ostudzeniu, jeśli chcemy przechować, rozpakowujemy, pakujemy w pergamin itd. i umieszczamy w szczelnym pojemniku. Można udekorować - Nigella proponuje złote gwiazdki itd.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy - z63570M.jpg
Kompot z suszu * Czas: powyżej 60 minut * Poziom ...
Kompot z suszu * Czas: powyżej 60 minut * Poziom trudności: łatwe * Koszty: tanie * Dla ilu osób: powyżej 4 * wegetariańskie Kompot z suszonych owoców - składniki: * 0.5 kg suszonych owoców (jabłka gruszki śliwki morele) * 1 szklanka cukru * 5 goździków * skórka z cytryny Kompot z suszonych owoców - sposób przygotowania Owoce dobrze myjemy i zalewamy na kilka godzin przegotowaną letnią wodą. Dodajemy cukier, goździki, skórkę cytrynową i gotujemy do czasu, aż owoce będą miękkie (około 15 minut od zagotowania). Kompot gotujemy w przeddzień Wigilii lub w Wigilię rano.
Przepisy - 11972054951270049944.jpg
Barszcz czerwony wigilijny Poziom: średni Czas: 50 min ...
Barszcz czerwony wigilijny Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 4 Składniki: - 4 buraki (1 kg lub nieco więcej) - cebula - 2 ząbki czosnku - 4-5 dużych kapeluszy borowików - 1/2 porcji włoszczyzny - sól - ziarna pieprzu - ziarna ziela angielskiego - liść laurowy - sok z cytryny - cukier - 2 szklanki kwasu buraczanego Opis przygotowania: Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików gotujemy do miękkości w wodzie, w której się namoczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez ok. 30min, odstawiamy do wychłodzenia. Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy, by smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby się nie zagotował.
Przepisy - 11972016311836839756.jpg
Kutia Poziom: trudny Czas: 50 min. Porcji: 6 Skład ...
Kutia Poziom: trudny Czas: 50 min. Porcji: 6 Składniki: - szklanka ziaren łuskanej pszenicy - szklanka suchego maku - szklanka cukru pudru - 4 łyżki płynnego miodu - mały kieliszek (50ml) winiaku lub brandy - 10 dag rodzynek sułtanek - 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów - 3 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej - szklanka śmietany kremowej - suszone owoce (morele, daktyle, śliwki) do przybrania deseru Opis przygotowania: Umytą pszenicę moczymy w letniej wodzie, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia cedzimy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, zmieniając w czasie gotowania trzykrotnie wodę. Gdy ziarna będą miękkie, odsączamy na sicie. Wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzątku, trzymamy przez 20 min na niewielkim ogniu, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki zalewamy alkoholem, odstawiamy do nasączenia. Miękki, chłodny mak odsączamy na bardzo gęstym sicie, przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, po raz drugi na przemian z cukrem pudrem. Zmielony mak łączymy z miodem, odsączonymi rodzynkami, skórką pomarańczową, śmietaną i orzechami, całość łączymy z odsączoną pszenicą, układamy na okrągłym półmisku, kształtując zgrabny "kopczyk", i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem brzegi "kopczyka" otaczamy rozdrobnionymi, suszonymi owocami, a całość kropimy alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.
Przepisy - obrazek-21313.jpeg
Artos - chleb świąteczny Składniki * 1 szklanka ...
Artos - chleb świąteczny Składniki * 1 szklanka zakwasu pszennego * 3 1/2 szkalnki maki pszennej bialej chlebowej (u mnie pszenna 850) * 1 łyżeczka soli * 1 1/2 lyżeczki drożdży instatnt * 1 lyżeczka cynamomu * 1/4 lyzeczki mielonej gałki muszkatołowej * 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego * 1/4 łyżeczki mielonych goździkow * 1 łyżka zmielonej kandyzowanej skorki pomaranczowej * 1 łyzeczka ekstraktu z migadałów (byle nie olejku) * 2 duże jajka, lekko roztrzepane * 1/4 szklanki miodu plynnego (u mnie akacjowy) * 1/4 szklanki oliwy z oliwek * 3/4 szkalnki letniego mleka Do posmarowania bochenka: 2 łyżki wody 2 łyżki cukru (zrezygnowałam) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka ekstraktu pomaranczowego (zastąpiłam świeżo wyciśniętą pomarańczą) 1 łyżeczka ziarna sezamowego (dałam więcej) W dość dużej misce wymieszałam mąkę z drożdżami, przyprawami i solą. Dodałam zakwas, ekstrakt migdałowy, jajka, miód, oliwę, mleko i zmieloną skórę pomarańczową. wymieszałam wszystko razem, a następnie zagniotłam na stolnicylekko lepkie ciasto. Proces zagniatania trwał ok 10 - 15 minut (moje ciasto dość długo było bardzo lepkie i nie chciało współpracować). Po tej czynności odstawiłam ciasto na 1 i1/2 godziny. W połowie tego czasu, czyli po 45 minutach lekko odgazowałam ciasto (dosłownie kilka ruchów rąk) i złożyłam. Pozwoliłam mu rosnąć pozostałe 45 minut. Ciasto powinno do tego czasu podwoić swoją objętość. Po podwojeniu przez ciasto objętości należy znów je lekko odgazować, uformować kulę (jak pisałam we wstępie moje ciasto lekko się rozjeżdżało) i odstawić do rośnięcia na godzinę. Posmarować chlebek miodową glazurą. Tatter napisała, że należy nagrzać piekarnik do 180 stopni, jednak w moim piekarniku gazowym musiałam nastawić ok 200 stopni, aby chleb osiągnął odpowiednią konsystencję i kolor. Chleb należy piec ok 20 minut, a potem wyjąć go z piekarnika obrócić 'tyłem na przód' i piec kolejne 20-25 minut (bochenek musi być rumiany). Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Chleb jest pyszny, lekko słodkawy, ale nadaje sie pod wytrawne specjały.
Przepisy - obrazek-12025.jpeg
Choinkowe ciasteczka Składniki: # 2 szklanki mąki to ...
Choinkowe ciasteczka Składniki: # 2 szklanki mąki tortowej # 2 białka # 160 g masła # 4 łyżki soku pomarańczowego # 6 łyżek cukru # Kolorowe landrynki lub żelki Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki masło, rozetrzeć palcami. Gdy mieszanka będzie przypominała okruchy, dodać białka, sok, cukier. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić choinki. W każdym ciastku wyciąć okrągłe otwory, w każdy z nich włożyć rozdrobnione landrynki. Zrobić drutem dziurkę na wstążeczkę. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W każdy otwór włożyć wstążeczkę.
Przepisy - obrazek-25735.jpeg
Christmas pudding Składniki: 75g maki ze spulchniacz ...
Christmas pudding Składniki: 75g maki ze spulchniaczami (lub 100g maki i 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia) 75g twardego tłuszczu, startego na tarce o grubych oczkach lub Atora Light 75g miąższu białego świeżego chleba, pokrojonego w małą kostkę 75g koryntek 115g sułtanek 115g rodzynek 75g miękkiego ciemnobrązowego cukru 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub ground Mixed Spice 40g mieszanej kandyzowanej skorki 40g czeresienek glace, pokrojonych w małą kostkę 1/3 malej marchewki, obranej i startej na tarce 1/3 małego jabłka, obranego i startego na tarce 2 jajka, rozbite sok i skórka otarta z 1/2 malej cytryny sok i skórka otarta z 1/2 malej pomarańczy 100ml Guinnessa 1,1 litrowy pudding basin lub 1,1 litrowe naczynie ceramiczne z "kołnierzykiem" papier do pieczenia sznurek kuchenny dwu-piętrowy garnek z pokrywka, do gotowania na parze Sposób przygotowania: Na początek wysmarowałam masłem puddingową miskę. Sułtanki, koryntki i rodzynki zalałam wrzątkiem i zostawiłam na pół godziny, aby napęczniały. Odcedziłam je następnie na sicie i osuszyłam na papierowych ręcznikach. W jednej misce wymieszałam makę, tłuszcz, miąższ chleba, suche owoce i cukier. Wmieszałam też sól, przyprawę, kandyzowaną skórkę, startą marchewkę i starte jabłko. W innej misce wymieszałam 100ml Guinnessa, jajka, sok z cytryny i pomarańczy i skórkę otartą z tychże. Miksturę taką wlałam do suchych składników i dokładnie wymieszałam. Można teraz dodać więcej piwa, aby otrzymać dość luźna konsystencje. Przełożyłam całość do przygotowanej puddingowej miski, zostawiając ok 3cm od góry (w trakcie parzenia pudding rośnie). Wierzch przykryłam papierem do pieczenia wysmarowanym masłem z jednej strony (ta strona do puddingu). Papier przymocowałam wokół miski kuchennym sznurkiem, zawiązując również pętelkę do łatwego wyciągania miski z garnka. Do dolnego garnka wlałam wrzącej wody, odczekałam aż zawrzała. Nałożyłam garnek z perforowanym dnem i sprawdziłam poziom wody. Woda nie może zakrywać dna górnego garnka, lecz w czasie gotowania bąbelki wody maja się delikatnie przedostawać do niego. Na dnie górnego garnka umieściłam naczynie z puddingiem, zakryłam pokrywką i na średnim ogniu (tak aby woda stale bulgotała) gotowałam przez 7 godzin. W trakcie gotowania cześć wody wyparuje, ważne jest aby, uzupełniać wrzątkiem do poprzedniego poziomu. Po tym czasie miskę z puddingiem wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Zmieniłam papier na świeży i ponownie przewiązałam sznurkiem z pętelką. Całość zawinęłam w folie i wstawiłam do chłodnego, suchego miejsca. 25 grudnia zamierzam pudding raz jeszcze zakryć świeżym papierem, przewiązać sznurkiem i gotować na parze (technika identyczna) przez kolejne 3 godziny. Pudding podaje się odwracając go "do góry nogami" na ocieplony talerz, zalewa podgrzaną brandy i w tym samym momencie podpala. Można dodać sos z brandy lub rumowym /koniakowym masłem.
Przepisy - obrazek-9918.jpeg
Ciasto na pierniczki Składniki: 1 kg mąki 1/2 litra ...
Ciasto na pierniczki Składniki: 1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir (nie przesadzić z ilością) cynamon gałka muszkatołowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki Wszystkich przypraw powinno być około pół szklanki. Przygotowanie: W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki. Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce po czym miskę okrywamy folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Przed świętami wałkujemy ciasto, wycinamy pierniki, pieczemy do złotego koloru i dekorujemy.
Przepisy - obrazek-21318.jpeg
Cranberry Noel - wypieki w rytmie Last Christmas Skła ...
Cranberry Noel - wypieki w rytmie Last Christmas Składniki: * 225 g masła miękkiego * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki mleka * 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego * 1/2 łyżeczki soli * 2,5 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg) * 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów/orzechów włoskich/laskowych/pistacji (u mnie mix tych orzechów) * ok. 100 g wiórków kokosowych. Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem, wlać do niego mleko, ekstrakt waniliowy. wymieszać na gładko (a nie jest to proste!). Do masy maślanej stopniowo dodawać mąkę - powinnno powstać zwarte ciasto, które można uformować w wałek. Na sam koniec wyrabiania dodac żurawinę i orzechy. Z ciasta uformować dwa wałki po 30 cm każdy, obtoczyc każdy w kokosie. Następnie wałki owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godzinki. Piec w 200 stopniach 12-15 minut (aż brzegi będa brązowe)
Przepisy - obrazek-25770.jpeg
Świąteczna galaretka Jeśli lubicie wigilijny kompot z s ...
Świąteczna galaretka Jeśli lubicie wigilijny kompot z suszu, ten przepis z pewnością wam się spodoba. Galaretkę można przyrządzić z dowolnej herbaty, ale jabłkowa z cynamonem wydała mi się idealnym dopełnieniem smaku suszonych owoców. Cudowny przedsmak świąt. Składniki: garść suszonych owoców - śliwek, gruszek, jabłek, moreli, 4 torebki herbaty jabłkowej z cynamonem, 3 łyżki cukru, 2 łyżki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny Owoce ugotować do miękkości w szklance wody. Herbatę zaparzyć w dwóch szklankach gorącej wody, wyjać torebki, posłodzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej herbaty, dodać wraz z sokiem z cytryny do pozostałej herbaty. Na końcu dolać przecedzony przez sitko wywar z suszu. Zamieszać. Wlać do szklanek, dodatkowo włożyć ugotowane owoce, ostudzić. Włożyć do lodówki na około 3 godziny do zastygnięcia. Smacznego!
Przepisy - obrazek-25728.jpeg
Gingerbread <I>Składniki: 230g zwykłej mąki ps ...
Gingerbread <I>Składniki: 230g zwykłej mąki pszennej 50g białej mąki żytniej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1-2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub Mixed Spice 100g jasnego Muscovado 115g masła 30g syropu imbirowego (cukrowej zalewy) 70g golden syrup 60g molasy 200ml mleka 1 jajko 50g imbiru z zalewy, cienko pokrojony w plasterki Polewa lukrowa: 200g Royal Icing 2 łyżki wody lub 200g cukru pudru 1/2 białka Przygotowanie: Piec rozgrzewamy do 180C. Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, syropy i molasę. Gdy mikstura przestygnie, wlewamy ją do suchych składników, dodajemy mleko, jajko i plastry imbiru. Mieszamy dokładnie i natychmiast przelewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia rynienki. Pieczemy ok. 70 minut, zmniejszając temperaturę pieca pod koniec pieczenia. Gdy wierzch ciasta stwardnieje i nabierze trochę koloru, przykrywamy go kawałkiem aluminiowej folii. Studzimy kilka minut w foremce, potem wykładamy na kratkę. Gdy piernik jest już całkowicie wystudzony, polewamy go lukrem, dzięki czemu nie wysycha. Najlepszy jest po kilku dniach leżakowania.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności