Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

obrazek-13664.jpeg

robert502 / Przepisy kulinarne / obrazek-13664.jpeg
Przepisy kulinarne - obrazek-13664.jpeg
Download: obrazek-13664.jpeg

18 KB

(383px x 287px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Przepis na zupę migdałową

Składniki na zupę migdałową:
30 dkg słodkich migdałów
garść migdałów gorzkich
60 g rodzynków
1 litr mleka
25 dkg ryżu ugotowanego na sypko
2 łyżki cukru
sól

Przygotowanie zupy migdałowej:
W niewielkim naczyniu gotujemy ryż na sypko.
Migdały sparzamy wrzątkiem, wówczas obieramy z łupinek, dokładnie wysuszamy, mielimy i zalewamy gorącym mlekiem dodając cukier.
Sporządzoną masę wlewamy do garnka i gotujemy ok. 20 min na wolnym ogniu.
Dodajemy szczyptę soli, opłukane rodzynki oraz ryż i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Zupę migdałową podajemy na gorąco lub na zimno.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne foldery z plikami do pobrania
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy kulinarne - barszcz_czerwony_z_uszkami.jpg
MENU WIGILIJNE Przepis na barszcz czerwony z uszkami ...
MENU WIGILIJNE Przepis na barszcz czerwony z uszkami Składniki na barszcz: 400 gram mięsa wołowego 0,5 kg buraczków 1 pietruszka 2 marchewki 1 średnia cebula mały kawałeczek selera 1 suszony grzybek 1 słoiczek kwasu buraczanego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy pieprz sól 4 ziarenka ziela angielskiego pęczek pietruszki Składniki na uszka: 1 jajko 200 g mąki woda szczypta soli Farsz: 200 g gotowanej wołowiny 1 cebula 2 ugotowane grzybki 20-30 g słoniny 1 jajko sól pieprz Przygotowanie barszczu: Mięso myjemy, warzywa obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Całość wrzucamy do gotującej się wody. Wywar przyprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym oraz ziarenkami ziela angielskiego. Na końcu gotowania dodajemy umyte, obrane i pokrojone w słupki buraki, jeden suszony grzybek, dwa ząbki czosnku oraz kwas buraczany. Po dodaniu kwasu należy dodać łyżeczkę cukru oraz kilka kropel octu, zatrzymujacego kolor sporządzonego przez nas barszczu. Z mąki, jaja, wody oraz szczypty soli zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto cieńko rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty. Słoninę kroimy w małą kosteczke i podsmażamy. Dodajemy do niej drobno skrojoną cebulkę oraz zmielone mięso. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu farsz wykładamy do miseczki dodając posiekane grzybki, jajko i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na każdym kwadracie układamy wcześniej uformowane małe kulki z farszu i kwadraciki składamy na pół, w taki sposób, aby powstał trójkąt. Rogi ciasta zlepiamy ze sobą i tak powstałe uszka gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie z kilkoma kroplami tłuszczu np. oleju. Barszcz z uszkami podajemy w głębokich talerzach lub kokilkach dekorujac posiekaną natką pietruszki.
Przepisy kulinarne - z7322196M.jpg
Przepis na żur wigilijny Składniki na żur: 1 słoik ...
Przepis na żur wigilijny Składniki na żur: 1 słoik zakwasu z mąki żytniej 1 cebula 2 suszone grzybki 20 dkg wędzonego boczku kilka pętelek białej kiełbasy 1 liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku 1 mały kubeczek śmietany kilka kropel maggi Przygotowanie żuru: Cebulę i wędzony boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Do gotującej się wody wkładamy kolejno suszone grzybki, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz przyprawiamy pieprzem i sola. Wywar gotujemy do momentu wrzenia, wówczas zalewamy zakwasem i dodajemy podsmażony na patelni boczek oraz cebulkę. Pod koniec wkładamy białą kiełbasę w całości lub pokrojona w kosteczę i ponownie zagotowujemy. Po zdjęciu żuru z ognia doprawiamy go śmietaną, odrobina maggi oraz majerankiem. Żur możemy również podawać z cząstkami ugotowanego na twardo jajka lub ugotowanymi i okraszonymi słoniną ziemniakami.
Przepisy kulinarne - zupa_rybna_zaj_193.jpg
Przepis na zupe rybną z karpia Składniki na zupe ryb ...
Przepis na zupe rybną z karpia Składniki na zupe rybną z karpia: 1,5 kg karpia 1,5 litra wody 3 marchewki 1 pietruszka kilka ziarenek pieprzu 1/2 pęczka pietruszki 1/2 selera sól pieprz 1 mały kubeczek śmietany Przygotowanie zupy rybnej z karpia: Umyte i obrane warzywa zalać wodą. Wywar doprawiamy pieprzem oraz solą. Karpia oprawiamy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wkładamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy około 30 minut na bardzo wolnym ogniu, w taki sposób, by ryba zachowała swój kształt. Z zupy ostrożnie wyjmujemy rybę, wywar natomiast przecedzamy przez sitko. Przed podaniem rybę ponownie wkladamy do zupy i delikatnie podgrzewamy. Podajemy zabieloną śmietanką w kokilkach z dodatkiem posiekanej pietruszki. Przepis na zaciąganą zupe rybną Składniki na zaciąganą zupe rybną: 1 kg dowolnych świeżych ryb 1 puszka pomidorów bez skórki 2 biale cęści pory 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz żołty ser do dekoracji Przygotowanie zaciąganej zupy rybnej: Rybę filetujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i kroimy na małe kawałeczki. Odstawiamy do schłodzenia na około godzinę. Pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Czosnek przecieramy przez praskę, a białą część pory kroimy w cienkie talarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w talarki części pory i dusimy je około 5 minut, ciągle mieszając. Kolejno dodajemy zmiażdźony czosnek, rybę oraz pomidory. Wszystko dusimy jeszcze przez około 7 minut na wolnym ogniu. Zawartość wlewamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez 20-30 minut. Zupę rybną przecieramy przez sitko i podajemy w kokilkach ozdobioną ztartym zółtym serem. Zupę możemy również doprawić łyżką kwaśnej śmietany.
Przepisy kulinarne - 10686657_1207225561337.jpg
Przepis na kapuśniak galicyjski Składniki na kapuśnia ...
Przepis na kapuśniak galicyjski Składniki na kapuśniak: 1 główka kapusty włoskiej włoszczyzna 2 cebule 50 dkg wołowiny lub udek 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 małe opakowanie śmietany 2 łyżki mąki 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego sól pieprz maggi Przygotowanie kapuśniaku: Oczyszczoną i obraną włoszczyznę zcieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy rozdrobnioną uprzednio włoszczyznę i doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Wywar gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy mięso. Kapustę płuczemy i drobno szatkujemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podrumieniamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy do niej rozgniecione pomidory bez skórki wraz z zalewą oraz poszatkowaną kapustę. Wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości i łączymy z uzyskanym wywarem. Czosnek miażdżymy za pomocą praski i dodajemy do zupy wraz z rozdrobnionym np. pokrojonym w małe kawałeczki mięsem. Z mąki i śmietany sporządzamy zasmażkę i zacieramy nią zupę. Podgrzewamy ciagle mieszając, do momentu zgestnienia zupy. Na koniec zupę wlewamy na talerze, posypujemy sporą ilością kopru lub pietruszki oraz odrobiną startego żółtego sera. Kapuśniak możemy podawać również z ugotowanymi i odsączonymi z wody ziemniakami.
Przepisy kulinarne - 108ef62dfefa4185.jpg
Przepis na karpia pieczonego z pieczarkami Składniki ...
Przepis na karpia pieczonego z pieczarkami Składniki: 2 swieże i wypatroszone karpie 0,5 kg małych pieczarek 3 średnie cebule sól pieprz przyprawa do ryb 4 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie karpia z pieczarkami: Opłukane i osuszone karpie skrapiamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Całą rybę przyprawiamy pieprzem, przyprawą do ryb oraz solą i wstawiamy do lodówki na około 1 -1,5 h. Po schłodzemiu karpie układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Pieczarki dokładnie myjemy krojąc je na niewielkie kawałki, cebulę drobno szatkujemy i całość nakładamy na karpie skrapiając je jednocześnie kilkoma kroplami oleju. Pieczemy około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Co jakiś czas potrawę skraplamy olejem. Karpia podajemy z ugotowanymi i podpieczonymi ziemniakami.
Przepisy kulinarne - karp.jpg
Przepis na karpia gotowanego po żydowsku Składniki: ...
Przepis na karpia gotowanego po żydowsku Składniki: 1 kg karpia 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 1/2 selera 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu pieprz mielony sól 1,5 łyżki masła Przygotowanie karpia gotowanego po żydowsku: Opłuczonego i sprawionego karpia przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na dzwonki. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w słupki warzywa i posiekaną cebulkę wszystko łącząc z masłem i przyprawami. Wywar gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wywaru wkładamy do niego dzwonka karpia i dusimy jeszcze około 30 minut na małym ogniu. Części ugotowanego karpia wyciagamy z wywaru, układamy na półmisku formując z nich kształt ryby. Potrawę dekorujemy ugotowanymi warzywami oraz powstałym sosem.
Przepisy kulinarne - karp1.jpeg
Przepis na karpia smażonego na maśle Składniki: 1 k ...
Przepis na karpia smażonego na maśle Składniki: 1 karp 3,5 łyżki mąki pieprz sól 2 łyżki oleju kostka masła Masełko smakowe: 20 dkg masła 2 ząbki czosnku 1 łodyżka bazylii wraz z listkami kilka listków oregano 1/2 łyżeczki koperku szczypta soli szczypta chilli Przygotowanie karpia smażonego na maśle: Przygotowanie masełka: czosnek przecieramy przez praskę, rozcieramy z masłem oraz posiekanymi ziołami. Tak utartą masę przyprawiamy solą oraz chilli i formujemy dowolny kształt. Całość wkładamy do schłodzenia. Sprawionego i opłuczonego karpia osuszamy papierowym ręcznikiem.Odcinamy głowę, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Każdą część opruszamy mąką i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju. Po usmażeniu przekładamy na półmisek i dekorujemy plasterkami schłodzonego masła smakowego oraz listkami ziół.
Przepisy kulinarne - karp_smazony_rnormal.jpg
Przepis na karpia pieczonego z czosnkiem Składniki: ...
Przepis na karpia pieczonego z czosnkiem Składniki: 1 karp 3 główki czosnku 2 cebule sól pieprz sok z 1/2 cytryny wywar z włoszczyzny olej Przygotowanie karpia pieczonego z czosnkiem: Wypatroszonego i umytego karpia skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odkładamy karpia na około 1,5 h do schłodzenia. Następnie karpia faszerujemy czosnkiem i układamy na balasze wyłożonej pokrojoną w krążki cebulą. Polewamy olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C około 30 minut. W trakcie pieczenie karpia obkładamy ząbkami czosnku i co kilka minut podlewamy wywarem. Podajemy z ziemniaczkami kroszonymi smażoną cebulką.
Przepisy kulinarne - śledź.jpg
Przepis na śledzia w śmietanie Składniki: 5 filetów ...
Przepis na śledzia w śmietanie Składniki: 5 filetów śledziowych (solonych) 1,5 l wody 1 opakowanie śmietany kremówki 2 średnie cebule sól pieprz 1 listek laurowy 2 łyżki octu Przygotowanie śledzia w śmietanie: Z wymoczonych śledzi usuwamy ości oraz skórkę. Kroimy je na małe kawałki i wkładamy do zalewy przygotowanej ze śmietany wymieszanej z 1/5 litra wody, pokrojoną w talarki cebulką, octem oraz listkiem laurowym. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamyna 24 godziny do lodówki. Po schłodzeniu śledzie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Przepisy kulinarne - obrazek-12441.jpeg
Przepis na śledzia z cebulką w oleju Składniki: 1/2 ...
Przepis na śledzia z cebulką w oleju Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych np. matjas 3 średnie cebule sól pieprz 1 cytryna 1 szkl. oleju 3 ziarenka ziela angielskiego 1 lisć laurowy Przygotowanie śledzia z cebulką w oleju: Wymoczone śledzie kroimy w małe kawałki. Cytrynę oraz cebulę kroimy w cienkie plastry. Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka układamy cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny. Wszystko zalewamy olejem i nakładamy kawałki śledzia. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Wierzch słoja przykrywać powinna ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość wkładamy na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podajemy z powstałą cebulką oraz pieczywem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności