Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
robert502
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Robert

widziany: 21.10.2018 14:56

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    63
  • obrazy
    49
  • dokumenty
    3

116 plików
32,8 GB

  • 10 KB
  • 15 gru 09 16:26
Przepis na kompot z suszu

Składniki na kompot z suszu:
250 g suszonych owoców (gruszki, jabłka, śliwki)
100 g cukru
1 l wody
1 cytryna

Przygotowanie kompotu:
Suszone owoce płuczemy i zalewamy zimną wodą.
Tak przygotowane odstawiamy na kilka godzin.
Owoce odcedzamy pozostawiając wodę w której były moczone.
Wywar z suszu gotujemy 5 minut z dodatkiem cukru.
Pod koniec dodajemy owoce i gotujemy jeszcze około 20 minut.
Kompot podajemy z plasterkami sparzonej cytryny.
  • 18 KB
  • 15 gru 09 16:24
Przepis na kutie

Składniki na kutie:
1 szkl. pszenicy
1 szklanka maku
1 szkl. miodu
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich oraz migdałów
1/2 szkl. rodzynek
15 dag daktyli
15 dag fig
3/4 szkl. mleka
1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie kutii:
Dzień przed sporządzeniem kutii należy opłukać i zamoczyć pszenicę w przegotowanej wodzie.
Następnego dnia kilkakrotnie wymieniamy wodę ze zboża i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania miękkości.
Miękką pszenicę dokładnie odsączamy.
Mak zalewamy ciepłym mlekiem, zagotowujemy i odstawiamy na około 3 godziny.
Po odstaniu trzykrotnie przepuszczamy go przez maszynkę.
Miękką pszenicę, łączymy z drobno zmielonym makiem, dodajemy pokrojone w paski bakalie, posiekane orzechy oraz migdały.
Całość polewamy roztopionym, gorącym miodem.
Kutię schładzamy i podajemy udekorowaną płatkami migdałów.
  • 4 KB
  • 15 gru 09 16:22
Przepis na groch z kapustą

Składniki:
25 dkg grochu (niełuskanego)
4 łyżki oliwy
pieprz
sól
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
55 dkg kiszonej kapusty

Przygotowanie grochu z kapustą:
Dzień przed sporządzeniem potrawy należy zamoczyć groch w zimnej wodzie.
Następnego dnia wymieniamy wodę z grochu i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania miękkości.
W drugim naczyniu gotujemy drobno poszatkowaną kapustę przyprawiając ją solą, pieprzem, zielem angielskim oraz listkiem laurowym.
Kapustę polewamy oliwą i co jakiś czas dolewamy do niej odrobinę wody.
Dusimy około godziny.
Ugotowany groch mieszamy z kapustą, ewentualnie doprawiamy raz jeszcze do smaku.
Potrawę podajemy gorącą na stół wigilijny.
  • 17 KB
  • 15 gru 09 16:16
Przepis na śledzia z cebulką w oleju

Składniki:
1/2 kg filetów śledziowych np. matjas
3 średnie cebule
sól
pieprz
1 cytryna
1 szkl. oleju
3 ziarenka ziela angielskiego
1 lisć laurowy

Przygotowanie śledzia z cebulką w oleju:
Wymoczone śledzie kroimy w małe kawałki.
Cytrynę oraz cebulę kroimy w cienkie plastry.
Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka układamy cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny. Wszystko zalewamy olejem i nakładamy kawałki śledzia. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Wierzch słoja przykrywać powinna ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem.
Całość wkładamy na około 24 godziny do schłodzenia.
Śledzia podajemy z powstałą cebulką oraz pieczywem.
  • 16 KB
  • 15 gru 09 16:14
Przepis na śledzia w śmietanie

Składniki:
5 filetów śledziowych (solonych)
1,5 l wody
1 opakowanie śmietany kremówki
2 średnie cebule
sól
pieprz
1 listek laurowy
2 łyżki octu

Przygotowanie śledzia w śmietanie:
Z wymoczonych śledzi usuwamy ości oraz skórkę. Kroimy je na małe kawałki i wkładamy do zalewy przygotowanej ze śmietany wymieszanej z 1/5 litra wody, pokrojoną w talarki cebulką, octem oraz listkiem laurowym.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamyna 24 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu śledzie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
  • 14 KB
  • 15 gru 09 16:01
Przepis na karpia pieczonego z czosnkiem

Składniki:
1 karp
3 główki czosnku
2 cebule
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
wywar z włoszczyzny
olej


Przygotowanie karpia pieczonego z czosnkiem:
Wypatroszonego i umytego karpia skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Odkładamy karpia na około 1,5 h do schłodzenia.
Następnie karpia faszerujemy czosnkiem i układamy na balasze wyłożonej pokrojoną w krążki cebulą.
Polewamy olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C około 30 minut.
W trakcie pieczenie karpia obkładamy ząbkami czosnku i co kilka minut podlewamy wywarem.
Podajemy z ziemniaczkami kroszonymi smażoną cebulką.
  • 17 KB
  • 15 gru 09 16:00
Przepis na karpia smażonego na maśle

Składniki:
1 karp
3,5 łyżki mąki
pieprz
sól
2 łyżki oleju
kostka masła

Masełko smakowe:
20 dkg masła
2 ząbki czosnku
1 łodyżka bazylii wraz z listkami
kilka listków oregano
1/2 łyżeczki koperku
szczypta soli
szczypta chilli

Przygotowanie karpia smażonego na maśle:
Przygotowanie masełka: czosnek przecieramy przez praskę, rozcieramy z masłem oraz posiekanymi ziołami. Tak utartą masę przyprawiamy solą oraz chilli i formujemy dowolny kształt. Całość wkładamy do schłodzenia.
Sprawionego i opłuczonego karpia osuszamy papierowym ręcznikiem.Odcinamy głowę, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Każdą część opruszamy mąką i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.
Po usmażeniu przekładamy na półmisek i dekorujemy plasterkami schłodzonego masła smakowego oraz listkami ziół.
  • 9 KB
  • 15 gru 09 15:55
Przepis na karpia gotowanego po żydowsku

Składniki:
1 kg karpia
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
pieprz mielony
sól
1,5 łyżki masła

Przygotowanie karpia gotowanego po żydowsku:
Opłuczonego i sprawionego karpia przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na dzwonki.
Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w słupki warzywa i posiekaną cebulkę wszystko łącząc z masłem i przyprawami. Wywar gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
Po ugotowaniu wywaru wkładamy do niego dzwonka karpia i dusimy jeszcze około 30 minut na małym ogniu.
Części ugotowanego karpia wyciagamy z wywaru, układamy na półmisku formując z nich kształt ryby.
Potrawę dekorujemy ugotowanymi warzywami oraz powstałym sosem.
  • 30 KB
  • 15 gru 09 15:50
Przepis na karpia pieczonego z pieczarkami

Składniki:
2 swieże i wypatroszone karpie
0,5 kg małych pieczarek
3 średnie cebule
sól
pieprz
przyprawa do ryb
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie karpia z pieczarkami:
Opłukane i osuszone karpie skrapiamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Całą rybę przyprawiamy pieprzem, przyprawą do ryb oraz solą i wstawiamy do lodówki na około 1 -1,5 h.
Po schłodzemiu karpie układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki dokładnie myjemy krojąc je na niewielkie kawałki, cebulę drobno szatkujemy i całość nakładamy na karpie skrapiając je jednocześnie kilkoma kroplami oleju.
Pieczemy około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Co jakiś czas potrawę skraplamy olejem.
Karpia podajemy z ugotowanymi i podpieczonymi ziemniakami.
  • 18 KB
  • 15 gru 09 15:42
Przepis na zupę migdałową

Składniki na zupę migdałową:
30 dkg słodkich migdałów
garść migdałów gorzkich
60 g rodzynków
1 litr mleka
25 dkg ryżu ugotowanego na sypko
2 łyżki cukru
sól

Przygotowanie zupy migdałowej:
W niewielkim naczyniu gotujemy ryż na sypko.
Migdały sparzamy wrzątkiem, wówczas obieramy z łupinek, dokładnie wysuszamy, mielimy i zalewamy gorącym mlekiem dodając cukier.
Sporządzoną masę wlewamy do garnka i gotujemy ok. 20 min na wolnym ogniu.
Dodajemy szczyptę soli, opłukane rodzynki oraz ryż i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Zupę migdałową podajemy na gorąco lub na zimno.
  • 287 KB
  • 15 gru 09 15:39
Przepis na kapuśniak galicyjski

Składniki na kapuśniak:
1 główka kapusty włoskiej
włoszczyzna
2 cebule
50 dkg wołowiny lub udek
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
1 małe opakowanie śmietany
2 łyżki mąki
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki startego sera żółtego
sól
pieprz
maggi

Przygotowanie kapuśniaku:
Oczyszczoną i obraną włoszczyznę zcieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy rozdrobnioną uprzednio włoszczyznę i doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Wywar gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy mięso.
Kapustę płuczemy i drobno szatkujemy.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podrumieniamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy do niej rozgniecione pomidory bez skórki wraz z zalewą oraz poszatkowaną kapustę.
Wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości i łączymy z uzyskanym wywarem.
Czosnek miażdżymy za pomocą praski i dodajemy do zupy wraz z rozdrobnionym np. pokrojonym w małe kawałeczki mięsem.
Z mąki i śmietany sporządzamy zasmażkę i zacieramy nią zupę. Podgrzewamy ciagle mieszając, do momentu zgestnienia zupy.
Na koniec zupę wlewamy na talerze, posypujemy sporą ilością kopru lub pietruszki oraz odrobiną startego żółtego sera. Kapuśniak możemy podawać również z ugotowanymi i odsączonymi z wody ziemniakami.
  • 24 KB
  • 15 gru 09 15:30
Przepis na zupe rybną z karpia

Składniki na zupe rybną z karpia:
1,5 kg karpia
1,5 litra wody
3 marchewki
1 pietruszka
kilka ziarenek pieprzu
1/2 pęczka pietruszki
1/2 selera
sól
pieprz
1 mały kubeczek śmietany

Przygotowanie zupy rybnej z karpia:
Umyte i obrane warzywa zalać wodą. Wywar doprawiamy pieprzem oraz solą.
Karpia oprawiamy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wkładamy do gotującej się zupy.
Całość gotujemy około 30 minut na bardzo wolnym ogniu, w taki sposób, by ryba zachowała swój kształt.
Z zupy ostrożnie wyjmujemy rybę, wywar natomiast przecedzamy przez sitko.
Przed podaniem rybę ponownie wkladamy do zupy i delikatnie podgrzewamy. Podajemy zabieloną śmietanką w kokilkach z dodatkiem posiekanej pietruszki.
Przepis na zaciąganą zupe rybną

Składniki na zaciąganą zupe rybną:
1 kg dowolnych świeżych ryb
1 puszka pomidorów bez skórki
2 biale cęści pory
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
żołty ser do dekoracji

Przygotowanie zaciąganej zupy rybnej:
Rybę filetujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i kroimy na małe kawałeczki. Odstawiamy do schłodzenia na około godzinę.
Pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w kosteczkę.
Czosnek przecieramy przez praskę, a białą część pory kroimy w cienkie talarki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w talarki części pory i dusimy je około 5 minut, ciągle mieszając.
Kolejno dodajemy zmiażdźony czosnek, rybę oraz pomidory. Wszystko dusimy jeszcze przez około 7 minut na wolnym ogniu.
Zawartość wlewamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez 20-30 minut.
Zupę rybną przecieramy przez sitko i podajemy w kokilkach ozdobioną ztartym zółtym serem. Zupę możemy również doprawić łyżką kwaśnej śmietany.
  • 6 KB
  • 15 gru 09 15:23
Przepis na żur wigilijny

Składniki na żur:
1 słoik zakwasu z mąki żytniej
1 cebula
2 suszone grzybki
20 dkg wędzonego boczku
kilka pętelek białej kiełbasy
1 liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
1 mały kubeczek śmietany
kilka kropel maggi

Przygotowanie żuru:
Cebulę i wędzony boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Do gotującej się wody wkładamy kolejno suszone grzybki, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz przyprawiamy pieprzem i sola. Wywar gotujemy do momentu wrzenia, wówczas zalewamy zakwasem i dodajemy podsmażony na patelni boczek oraz cebulkę. Pod koniec wkładamy białą kiełbasę w całości lub pokrojona w kosteczę i ponownie zagotowujemy.
Po zdjęciu żuru z ognia doprawiamy go śmietaną, odrobina maggi oraz majerankiem.
Żur możemy również podawać z cząstkami ugotowanego na twardo jajka lub ugotowanymi i okraszonymi słoniną ziemniakami.
  • 17 KB
  • 15 gru 09 15:20
MENU WIGILIJNE
Przepis na barszcz czerwony z uszkami

Składniki na barszcz:
400 gram mięsa wołowego
0,5 kg buraczków
1 pietruszka
2 marchewki
1 średnia cebula
mały kawałeczek selera
1 suszony grzybek
1 słoiczek kwasu buraczanego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
pieprz
sól
4 ziarenka ziela angielskiego
pęczek pietruszki

Składniki na uszka:
1 jajko
200 g mąki
woda
szczypta soli

Farsz:
200 g gotowanej wołowiny
1 cebula
2 ugotowane grzybki
20-30 g słoniny
1 jajko
sól
pieprz

Przygotowanie barszczu:
Mięso myjemy, warzywa obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Całość wrzucamy do gotującej się wody. Wywar przyprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym oraz ziarenkami ziela angielskiego. Na końcu gotowania dodajemy umyte, obrane i pokrojone w słupki buraki, jeden suszony grzybek, dwa ząbki czosnku oraz kwas buraczany. Po dodaniu kwasu należy dodać łyżeczkę cukru oraz kilka kropel octu, zatrzymujacego kolor sporządzonego przez nas barszczu.
Z mąki, jaja, wody oraz szczypty soli zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto cieńko rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty.
Słoninę kroimy w małą kosteczke i podsmażamy. Dodajemy do niej drobno skrojoną cebulkę oraz zmielone mięso. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu farsz wykładamy do miseczki dodając posiekane grzybki, jajko i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
Na każdym kwadracie układamy wcześniej uformowane małe kulki z farszu i kwadraciki składamy na pół, w taki sposób, aby powstał trójkąt. Rogi ciasta zlepiamy ze sobą i tak powstałe uszka gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie z kilkoma kroplami tłuszczu np. oleju.
Barszcz z uszkami podajemy w głębokich talerzach lub kokilkach dekorujac posiekaną natką pietruszki.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    14
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

14 plików
487 KB




reinkarnation

reinkarnation napisano 11.11.2012 13:05

zgłoś do usunięcia

Skyance napisano 11.11.2012 17:01

zgłoś do usunięcia

20.000 punktów za 7 dni, codziennie ponad 2500 reklam

do chomików ze strony glównej! + gratis reklama na stronie glównej

Kup miejsce >>

myszysta

myszysta napisano 29.12.2012 11:38

zgłoś do usunięcia

Zapraszam do najwiekszego bajkowego chomika

Kliknij w Link powyżej który przeniesie Cie do krainy bajek

runner07

runner07 napisano 31.12.2012 21:08

zgłoś do usunięcia
obrazek
SpritePL

SpritePL napisano 1.04.2013 13:08

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć
rgh

rgh napisano 20.04.2013 06:35

zgłoś do usunięcia

 

ZNAJDZIESZ U MNIE:

- FILMY

- FILMY 3D

- GRY NA PS3

- GRY NA XBOX 360

- GRY NA PC

- SERIALE

- STREFA XXX

 

FREE FILMY- Co kilka dni nowe filmy z free transferem

Atydonek_07 napisano 2.10.2016 13:05

zgłoś do usunięcia
runner07

runner07 napisano 5.02.2021 20:31

zgłoś do usunięcia
obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności