Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

10686657_1207225561337.jpg

robert502 / Przepisy kulinarne / 10686657_1207225561337.jpg
Przepisy kulinarne - 10686657_1207225561337.jpg
Download: 10686657_1207225561337.jpg

287 KB

(295px x 220px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Przepis na kapuśniak galicyjski

Składniki na kapuśniak:
1 główka kapusty włoskiej
włoszczyzna
2 cebule
50 dkg wołowiny lub udek
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
1 małe opakowanie śmietany
2 łyżki mąki
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki startego sera żółtego
sól
pieprz
maggi

Przygotowanie kapuśniaku:
Oczyszczoną i obraną włoszczyznę zcieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy rozdrobnioną uprzednio włoszczyznę i doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Wywar gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy mięso.
Kapustę płuczemy i drobno szatkujemy.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podrumieniamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy do niej rozgniecione pomidory bez skórki wraz z zalewą oraz poszatkowaną kapustę.
Wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości i łączymy z uzyskanym wywarem.
Czosnek miażdżymy za pomocą praski i dodajemy do zupy wraz z rozdrobnionym np. pokrojonym w małe kawałeczki mięsem.
Z mąki i śmietany sporządzamy zasmażkę i zacieramy nią zupę. Podgrzewamy ciagle mieszając, do momentu zgestnienia zupy.
Na koniec zupę wlewamy na talerze, posypujemy sporą ilością kopru lub pietruszki oraz odrobiną startego żółtego sera. Kapuśniak możemy podawać również z ugotowanymi i odsączonymi z wody ziemniakami.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne foldery z plikami do pobrania
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy kulinarne - obrazek-6065.jpeg
Przepis na kompot z suszu Składniki na kompot z susz ...
Przepis na kompot z suszu Składniki na kompot z suszu: 250 g suszonych owoców (gruszki, jabłka, śliwki) 100 g cukru 1 l wody 1 cytryna Przygotowanie kompotu: Suszone owoce płuczemy i zalewamy zimną wodą. Tak przygotowane odstawiamy na kilka godzin. Owoce odcedzamy pozostawiając wodę w której były moczone. Wywar z suszu gotujemy 5 minut z dodatkiem cukru. Pod koniec dodajemy owoce i gotujemy jeszcze około 20 minut. Kompot podajemy z plasterkami sparzonej cytryny.
Przepisy kulinarne - obrazek-8504.jpeg
Przepis na kutie Składniki na kutie: 1 szkl. pszeni ...
Przepis na kutie Składniki na kutie: 1 szkl. pszenicy 1 szklanka maku 1 szkl. miodu 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich oraz migdałów 1/2 szkl. rodzynek 15 dag daktyli 15 dag fig 3/4 szkl. mleka 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie kutii: Dzień przed sporządzeniem kutii należy opłukać i zamoczyć pszenicę w przegotowanej wodzie. Następnego dnia kilkakrotnie wymieniamy wodę ze zboża i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania miękkości. Miękką pszenicę dokładnie odsączamy. Mak zalewamy ciepłym mlekiem, zagotowujemy i odstawiamy na około 3 godziny. Po odstaniu trzykrotnie przepuszczamy go przez maszynkę. Miękką pszenicę, łączymy z drobno zmielonym makiem, dodajemy pokrojone w paski bakalie, posiekane orzechy oraz migdały. Całość polewamy roztopionym, gorącym miodem. Kutię schładzamy i podajemy udekorowaną płatkami migdałów.
Przepisy kulinarne - kapusta_z_grochem_8894535361.jpg
Przepis na groch z kapustą Składniki: 25 dkg grochu ...
Przepis na groch z kapustą Składniki: 25 dkg grochu (niełuskanego) 4 łyżki oliwy pieprz sól 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 55 dkg kiszonej kapusty Przygotowanie grochu z kapustą: Dzień przed sporządzeniem potrawy należy zamoczyć groch w zimnej wodzie. Następnego dnia wymieniamy wodę z grochu i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania miękkości. W drugim naczyniu gotujemy drobno poszatkowaną kapustę przyprawiając ją solą, pieprzem, zielem angielskim oraz listkiem laurowym. Kapustę polewamy oliwą i co jakiś czas dolewamy do niej odrobinę wody. Dusimy około godziny. Ugotowany groch mieszamy z kapustą, ewentualnie doprawiamy raz jeszcze do smaku. Potrawę podajemy gorącą na stół wigilijny.
Przepisy kulinarne - obrazek-12441.jpeg
Przepis na śledzia z cebulką w oleju Składniki: 1/2 ...
Przepis na śledzia z cebulką w oleju Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych np. matjas 3 średnie cebule sól pieprz 1 cytryna 1 szkl. oleju 3 ziarenka ziela angielskiego 1 lisć laurowy Przygotowanie śledzia z cebulką w oleju: Wymoczone śledzie kroimy w małe kawałki. Cytrynę oraz cebulę kroimy w cienkie plastry. Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka układamy cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny. Wszystko zalewamy olejem i nakładamy kawałki śledzia. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Wierzch słoja przykrywać powinna ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość wkładamy na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podajemy z powstałą cebulką oraz pieczywem.
Przepisy kulinarne - śledź.jpg
Przepis na śledzia w śmietanie Składniki: 5 filetów ...
Przepis na śledzia w śmietanie Składniki: 5 filetów śledziowych (solonych) 1,5 l wody 1 opakowanie śmietany kremówki 2 średnie cebule sól pieprz 1 listek laurowy 2 łyżki octu Przygotowanie śledzia w śmietanie: Z wymoczonych śledzi usuwamy ości oraz skórkę. Kroimy je na małe kawałki i wkładamy do zalewy przygotowanej ze śmietany wymieszanej z 1/5 litra wody, pokrojoną w talarki cebulką, octem oraz listkiem laurowym. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamyna 24 godziny do lodówki. Po schłodzeniu śledzie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Przepisy kulinarne - karp1.jpeg
Przepis na karpia smażonego na maśle Składniki: 1 k ...
Przepis na karpia smażonego na maśle Składniki: 1 karp 3,5 łyżki mąki pieprz sól 2 łyżki oleju kostka masła Masełko smakowe: 20 dkg masła 2 ząbki czosnku 1 łodyżka bazylii wraz z listkami kilka listków oregano 1/2 łyżeczki koperku szczypta soli szczypta chilli Przygotowanie karpia smażonego na maśle: Przygotowanie masełka: czosnek przecieramy przez praskę, rozcieramy z masłem oraz posiekanymi ziołami. Tak utartą masę przyprawiamy solą oraz chilli i formujemy dowolny kształt. Całość wkładamy do schłodzenia. Sprawionego i opłuczonego karpia osuszamy papierowym ręcznikiem.Odcinamy głowę, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Każdą część opruszamy mąką i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju. Po usmażeniu przekładamy na półmisek i dekorujemy plasterkami schłodzonego masła smakowego oraz listkami ziół.
Przepisy kulinarne - karp.jpg
Przepis na karpia gotowanego po żydowsku Składniki: ...
Przepis na karpia gotowanego po żydowsku Składniki: 1 kg karpia 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 1/2 selera 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu pieprz mielony sól 1,5 łyżki masła Przygotowanie karpia gotowanego po żydowsku: Opłuczonego i sprawionego karpia przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na dzwonki. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w słupki warzywa i posiekaną cebulkę wszystko łącząc z masłem i przyprawami. Wywar gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wywaru wkładamy do niego dzwonka karpia i dusimy jeszcze około 30 minut na małym ogniu. Części ugotowanego karpia wyciagamy z wywaru, układamy na półmisku formując z nich kształt ryby. Potrawę dekorujemy ugotowanymi warzywami oraz powstałym sosem.
Przepisy kulinarne - 108ef62dfefa4185.jpg
Przepis na karpia pieczonego z pieczarkami Składniki ...
Przepis na karpia pieczonego z pieczarkami Składniki: 2 swieże i wypatroszone karpie 0,5 kg małych pieczarek 3 średnie cebule sól pieprz przyprawa do ryb 4 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie karpia z pieczarkami: Opłukane i osuszone karpie skrapiamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Całą rybę przyprawiamy pieprzem, przyprawą do ryb oraz solą i wstawiamy do lodówki na około 1 -1,5 h. Po schłodzemiu karpie układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Pieczarki dokładnie myjemy krojąc je na niewielkie kawałki, cebulę drobno szatkujemy i całość nakładamy na karpie skrapiając je jednocześnie kilkoma kroplami oleju. Pieczemy około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Co jakiś czas potrawę skraplamy olejem. Karpia podajemy z ugotowanymi i podpieczonymi ziemniakami.
Przepisy kulinarne - obrazek-13664.jpeg
Przepis na zupę migdałową Składniki na zupę migdałow ...
Przepis na zupę migdałową Składniki na zupę migdałową: 30 dkg słodkich migdałów garść migdałów gorzkich 60 g rodzynków 1 litr mleka 25 dkg ryżu ugotowanego na sypko 2 łyżki cukru sól Przygotowanie zupy migdałowej: W niewielkim naczyniu gotujemy ryż na sypko. Migdały sparzamy wrzątkiem, wówczas obieramy z łupinek, dokładnie wysuszamy, mielimy i zalewamy gorącym mlekiem dodając cukier. Sporządzoną masę wlewamy do garnka i gotujemy ok. 20 min na wolnym ogniu. Dodajemy szczyptę soli, opłukane rodzynki oraz ryż i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę migdałową podajemy na gorąco lub na zimno.
Przepisy kulinarne - 10686657_1207225561337.jpg
Przepis na kapuśniak galicyjski Składniki na kapuśnia ...
Przepis na kapuśniak galicyjski Składniki na kapuśniak: 1 główka kapusty włoskiej włoszczyzna 2 cebule 50 dkg wołowiny lub udek 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 małe opakowanie śmietany 2 łyżki mąki 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego sól pieprz maggi Przygotowanie kapuśniaku: Oczyszczoną i obraną włoszczyznę zcieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy rozdrobnioną uprzednio włoszczyznę i doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Wywar gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy mięso. Kapustę płuczemy i drobno szatkujemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podrumieniamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy do niej rozgniecione pomidory bez skórki wraz z zalewą oraz poszatkowaną kapustę. Wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości i łączymy z uzyskanym wywarem. Czosnek miażdżymy za pomocą praski i dodajemy do zupy wraz z rozdrobnionym np. pokrojonym w małe kawałeczki mięsem. Z mąki i śmietany sporządzamy zasmażkę i zacieramy nią zupę. Podgrzewamy ciagle mieszając, do momentu zgestnienia zupy. Na koniec zupę wlewamy na talerze, posypujemy sporą ilością kopru lub pietruszki oraz odrobiną startego żółtego sera. Kapuśniak możemy podawać również z ugotowanymi i odsączonymi z wody ziemniakami.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności