-
2981 -
1080 -
1826 -
4130
11808 plików
376,97 GB
Kuchnia japońska
Przez wieki Japończycy izolowali się od reszty świata i dopiero w 1868 roku otworzyli się na świat. Pozostawiło to swój ślad również w zwyczajach kulinarnych.
Kuchnia japońska cieszy się coraz większą popularnością, gdyż umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością. Charakteryzuje się silnym związkiem z morzem oraz znacznym wpływem filozofii zen. Specyficzny dla tej kuchni jest również sposób serwowania posiłków. Przykłada się szczególną staranność do ich aranżacji - jedzenie ma cieszyć wszystkie zmysły i wywoływać głębszą refleksję. Wyrafinowana elegancja (skromność i prostota) podawanych potraw jest połączona z sezonowością produktów i pór roku.
Warzywa stanowią bardzo ważny składnik tej kuchni, najbardziej charakterystyczna jest biała i długa rzodkiew dodawana do sałatek. Podawana jest na zakończenie posiłku, by wspomóc trawienie, zwłaszcza gdy wcześniej podano tłuste dania.
- sortuj według:
-
- 8,21 MB
- 28 sty 12 23:11
-
0 -
1 -
0 -
0
2 plików
8,55 MB