Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

25487-owies_kielki.jpg

paka22 / kiełki / 25487-owies_kielki.jpg
kiełki - 25487-owies_kielki.jpg
Download: 25487-owies_kielki.jpg

32 KB

(336px x 357px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Owies kiełki

Zastosowanie: Mogą być spożywane jako składnik kanapek, surówek, twarogów i sałatek. Ponadto sprawdzają się jako dodatek do past, zup, sosów, ryżu, ziemniaków, makaronów oraz farszów. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem. Z powodzeniem zastępują szczypiorek
Definicja: Są to świeżo skiełkowane ziarna owsa. Kiełki dobrej jakości charakteryzują się swoistym, słodkim smakiem. Ważne, aby nasiona nie były poddane obróbce mechanicznej, ponieważ takie nie nadają się już do kiełkowania.

Wpływ na organizm: Kiełki owsa zaleca się dla osób z nadwagą. Ponadto wspomagają pracę serca i wątroby. Są również dobrym źródłem cynku, krzemu oraz witaminy A i E.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je wyłożyć na talerz pokryty wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
kiełki - kielki-kielkuj-na-zdrowie_15054_w635.jpg
Kiełki - Kiełkuj na zdrowie Kiełki są r ...
Kiełki - Kiełkuj na zdrowie Kiełki są równie smaczne, jak zdrowe. Proces kiełkowania wzbogaca nasiona roślin w węglowodany, białka, minerały, witaminy oraz enzymy, potrzebne do tego, aby ziarenko zmieniło się w roślinę. To wszystko w megadawkach skrywają w sobie kiełki. Możesz je kupić w sklepie gotowe lub wyhodować sama. Wystarczy słoik, trochę wody i szczypta ziaren. Ich wybór zależy od twoich upodobań. Masz do wyboru m.in.: Kiełki - Kiełkuj na zdrowie Dostępne zimą warzywa i owoce mają małe ilości witamin. Dlatego warto wyhodować i jeść kiełki. Jest to kompletne źródło wszystkich składników odżywczych, których twój organizm potrzebuje, aby w zdrowiu przetrwać do lata. Kiełki są równie smaczne, jak zdrowe. Proces kiełkowania wzbogaca nasiona roślin w węglowodany, białka, minerały, witaminy oraz enzymy, potrzebne do tego, aby ziarenko zmieniło się w roślinę. To wszystko w mega dawkach skrywają w sobie kiełki. Możesz je kupić w sklepie gotowe lub wyhodować sama. Wystarczy słoik, trochę wody i szczypta ziaren. Ich wybór zależy od twoich upodobań. Masz do wyboru m.in.: •pszenicę - to jedno z najbogatszych źródeł witamin E, A, B i C. Zawiera niemal wszystkie minerały, a szczególnie duże ilości magnezu, wapnia i fosforu. Kiełki z pszenicy to znakomity dodatek do płatków śniadaniowych, surówek i omletów. •soczewicę - kiełki zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku i fosforu. Mają lekko orzechowy smak, dlatego dodawane są często do surówek, twarogu i sera. •soję - to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B1, B2, A i E, białka i związków mineralnych, szczególnie wapnia, fosforu i żelaza. Jej chrupiące kiełki można jeść na surowo lub smażyć z warzywami według przepisów kuchni chińskiej. •rzeżuchę - znajdziesz w niej witaminę C, beta karoten, potas, wapń i dobroczynną dla włosów i paznokci siarkę. Najlepiej smakują z jajkami i twarożkiem. •słonecznik - to źródło witaminy E i A, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i enzymów. Dobre na kanapki i do sałatek. Hodowla kiełków Aby się udała powinnaś pamiętać o kilku zasadach: •Kupione nasiona przebierz, odrzuć te zniszczone i nadpsute. •Słoiki, w których będą kiełkowały nasiona, powinny być z grubego szkła. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć. •Siej ziarna w małych porcjach (jedna łyżka), każdy gatunek w osobnym naczyniu. •Posiej kiełki: Namocz ziarna na noc (włóż je do słoika i wlej wodę). Następnego dnia słoik owiń gazą i zabezpiecz gumką, odlej wodę. Wyjmij nasiona. Dno słoika wyściel namoczoną gazą, wysyp na nią nasiona, znów przykryj gazą i umieść w ciemnym miejscu (lub przykryj rulonem z gazety), w temperaturze pokojowej. •Dwa razy dziennie opłukaj nasiona. Gdy pojawią się pędy (po ok.3-5 dniach), umieść słoik w naturalnym świetle, ale nie na ostrym słońcu. Po ok. 8 godzinach, dzięki fotosyntezie, kiełki zazielenią się i nabiorą witamin. Wtedy można je już jeść. •Przechowuj je w lodówce ok. 5 dni. Autor: Nela Elsner
kiełki - kielki-fasoli-mung1.jpg
Kiełki fasoli mung , zwanej zieloną soją, bogate są ...
Kiełki fasoli mung , zwanej zieloną soją, bogate są w witaminę A, B, C i E, zawierają wapń, żelazo, magnez, potas i proteiny – są więc bardzo wartościowym pożywieniem. W kuchni chińskiej znajdziemy je w potrawach z woka, w kuchni wietnamskiej w popularnej zupie pho czy w nadzieniu w sajgonkach. Do tego są łatwe do wyhodowania nawet w domowych warunkach – fasolę mung moczy się w chłodnej wodzie przez 8 do 12 godzin, odsącza się ją, płucze, ponownie odsącza i odkłada w zaciemnione miejsce na 2-3 dni (lub dłużej jeżeli chcemy uzyskać większe kiełki), powtarzając proces płukania i odsączania co 12 godzin. Te hodowane na masową skalę są zazwyczaj większe.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności