Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ptasie mleczko.jpg

nowa2016 / ★ Galeria 🔴 🔴 / CIASTA / Ptasie mleczko.jpg
CIASTA - Ptasie mleczko.jpg
Download: Ptasie mleczko.jpg

46 KB

(420px x 424px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Domowe „Ptasie mleczko”
Składniki:

4 czubate łyżki cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy,
300 ml śmietanki kremówki,
6 łyżeczek żelatyny w proszku,
4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej).

Wykonanie:
Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać.
Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało.
Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki.
Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - 33c98f6ba6.jpeg
Krówka Biszkopt jasny z 4 jaj Krem jak na karpatkę ...
Krówka Biszkopt jasny z 4 jaj Krem jak na karpatkę 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki kartoflanki 10 dag cukru 2-3 łyżki oleju ugotowac budyń Utrzec z 1 kostką margaryny. 20 dag małych bezików 20 dag krówek Na biszkopt wyłożyc krem,poukładac beziki i polac krówkami roztopionymi 2-3 łyżkach margaryny(ilośc margaryny zależy jakie są krówki)
CIASTA - 841e74ec44.jpeg
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki marg ...
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 6 łyżeczek żelatyny 1 cukier waniliowy 6 jaj 1 olejek cytrynowy Margarynę,cukier i żółtka utrzec do białości,1 szklankę mleka zagotowac,a 0,5 szklane mleka zimnego namoczyc żelatynę i gdy napęcznieje wlac do gorącego mleka.Do utartej masy wlewac przestudzone mleko,ciągle mieszając.Gdy masa zacznie gęstniec dodac ubite białka delikatnie mieszając.Proszę pamiętac by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę,inaczej się zważy. Polewa 1 gorzka czekolada 1/4 kostki margaryny
CIASTA - a02ce7595f.jpeg
Agrestowiec Biszkopt z 4 jaj 0,5 litra soku z agrestu ...
Agrestowiec Biszkopt z 4 jaj 0,5 litra soku z agrestu 0,5 litra wody 3 budynie śmietankowe-40g 4 łyżeczki żelatyny-zalac małą ilością wody 15 dag cukru Ugotowac z wszystkiego budyń,do gorącego dodac namoczoną żelatynę.Zimny budyń utrzec z 1 kostką margaryny i dodac 3 żółtka.Masę wyłożyc na biszkopt,na masę ułożyc agrest i zalac 2 galaretkami agrestowymi.
CIASTA - 914402cacd.jpeg
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowane ...
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
CIASTA - 6b70d6d591.jpeg
CAPPUCCINO I ciasto: 28 dag. cukru kryształu 16 dag ...
CAPPUCCINO I ciasto: 28 dag. cukru kryształu 16 dag. mąki pszennej 4 dag. kakao 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodoawć po żółtku i po trzy łyżki cukru, ubijać do białości jak na biszkopt. dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie ale powoli. Ciosto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Upiec. Po upieczeniu przekroić na dwie częsci. II ciasto: 20 dag. wiórek kokosowych 5 białek 1 szkl.cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać do sztywności. Dodać wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160 - 180 przez 30 min. MASA: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła lub jakiejś dobrej margaryny 3 dag. kawy cappuccino w proszku Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmiezać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając. Przełożenie placka: I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto - polewa - można posypać orzechami. SMACZNEGO!!!!!
CIASTA - 69fe4240f0.jpeg
MILKY WEY Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa śmietanowa ...
MILKY WEY Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa śmietanowa 0,5 litra kremówki łyżka żelatyny(wlewamy letnią) 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubic dodac cukier i letnią żelatynę(żelatynę namoczyc w 2-3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje zalac gotującą do 1/4 szklanki) Masa czekoladowa 3/4 kostki margaryny 2 czekolady(mleczna+gorzka) Wszystko roztopic,po wystudzeniu dodac 3 żółtka i pianę z białek
CIASTA - 375cbbef67.jpeg
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Ciasto: 25 dag. mąki 2 jajka ...
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Ciasto: 25 dag. mąki 2 jajka (całe) 14 dag. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 14 dag. margaryny Zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i boki blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ser: 1 kg. sera 1 1/4 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1/2 szkl. oleju 2 jajka (całe) 4 żółtka 1 szkl. cukru kryształu Ubić mikserem jajka, żółtka, cukier. Dodać zmielony 2-krotnie ser, mleko, suche budynie,cukier waniliowy i olej. Brzoskwinie skroić w kostkę dodać do sera i wszyszko razem dodrze połączyć. Wylać na ciasto wyłożone w blaszce i piec ok. 50 min.
CIASTA - ciasto toffi.jpg
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 da ...
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami
CIASTA - Jabłecznik najlepszy na świecie.jpg
Jabłecznik najlepszy na świecie Przygotowanie: 20 minu ...
Jabłecznik najlepszy na świecie Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30-40 minut Składniki • 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek) • 500 g mąki • 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu • 4 żółtka • 200g cukru • 1 łyżka śmietany • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka bułki tartej Etapy przygotowania 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu). 2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować. 3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną. **********************************************************************
CIASTA - Tort orzechowy.jpg
Tort orzechowy Przygotowanie: ok 1,5 godz. Składniki n ...
Tort orzechowy Przygotowanie: ok 1,5 godz. Składniki na 10 porcji • 10 jajek • 200 g cukru pudru • 250 g mąki • 150 g zmielonych orzechów włoskich • łyżka proszku do pieczenia • opakowanie cukru waniliowego • 2 łyżki oliwy • szklanka zmielonych biszkoptów Masa: • 400 g orzechów włoskich • 400 ml mleka • 300 g cukru • 400 g masła • kieliszek spirytusu Etapy przygotowania 1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. 2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się. 3. Delikatnie wmieszaj żółtka. 4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodaj do piany. 5. Wlej oliwę. Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch. 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia. 7. Przygotuj masę. W gotującym się mleku rozpuść cukier. Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość. 8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy. Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia. 9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu. 10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem. 11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu. Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami. **********************************************************************
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności