02.Dziennik Toskanski.mp3
-
@ skrypty runiczne -
Angielski dla leniwych Dokumentacja PDF -
Apokryfy -
Apokryfy Starego Testamentu -
Atlas historyczny Polski -
Babilon i Sumerowie -
Barbara Rybałtowska -
Berg Mary -
Berg Mary - Dziennik z getta warszawskiego -
Bruno Schulz -
Bruno Schulz -Sanatorium pod Klepsydra -
Bruno Shulz - Sklepy cynamonowe -
Bylam sekretarka Rumkowskiego -
Chopra Deepak -
Czapski Jozef -
DAWNE KULTURY -
Dorothea Brande - Obudz sie i zacznij zyc -
Dziennik z getta warszawskiego -
Eckhart Tolle -
Fikcje i Fakty -
Firenze -
Gregg Braden -
Joe Vitale -
Kelder Peter -
Kod Uzdrawiania audiobook mp3 całość -
Kursa Malgorzata -
kwadracik zaplatany -
Laurence Gardner -
Metoda dwupunktowa - kwantowa -
Metoda dwupunktowa-kwantowa -
Michael Drosnin -
Mudry -
Murakami Haruki -
Na nieludzkiej ziemi -
Na nieludzkiej ziemi czyt. Henryk Drygalski -
Najlepsze jest najblizej -
Napoleon Hill -
Og Mandino -
Oko cyklonu -
Patrick White -
Robert Kiyosaki -
Rozwoj duchowy -
Rybaltowska Barbara -
Sandra Anne Taylor -
Sfinks (1990-1991) -
Spowiedź Chinki -
Urbino -
Venezia -
Veronica Roth -
Zecharia Sitchin
Tessa Capponi-Borawska przyjeżdża co roku na wakacje do Toskanii z mężem Polakiem i czwórką dzieci. Miejscem spotkań całej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia siedziba rodu Capponich, malowniczo położona wśród winnic i pól uprawnych. Oczami Autorki oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach połączonych z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów. Mamy niepowtarzalną możliwość przeniknięcia do świata niedostępnego dla turystów, ludzi z zewnątrz. Nieodłączną częścią tego świata jest jedzenie. Zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek, wina z własnej winnicy uzupełnia zmysłowy obraz rozgrzanej słońcem ziemi. Opowieściom i opisom towarzyszą przepisy na sezonowe potrawy i rodzinne przysmaki, podawane w Villi Calcinai, ale też w niezliczonych, a nie zawsze popularnych wśród turystów knajpkach i restauracjach Toskanii. Wszystkie wymienione przez Autorkę składniki potraw są dostępne na polskim rynku - możemy więc z łatwością przenieść się w świat toskańskiej kuchni i zaprosić tam swoich bliskich. Książkę Tessy Capponi-Borawskiej publikujemy w pięknej szacie graficznej; pejzaże okolic związanych z wakacyjną wędrówką Autorki, zabytki, detale architektury, zdjęcia z festynów, targowisk, zdjęcia rodzinne przybliżają niezwykłą urodę świata, do którego zostaliśmy na chwilę wprowadzeni. Książka objęta patronatem Merlin.pl
Biografia, autobiografia, pamiętnik
Autorka, urodzona w Toskanii, opisuje ukochane zakątki, rytm życia rodzinnego domu i jego sekrety, wyprawy połączone z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów. Czytelnik przenika do świata niedostepnego dla turystów. Jego nieodłączną cześcią jest świat stołu zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek i wina z własnej winnicy. Tym soczystym opowieściom i zmysłowym opisom towarzyszą proste przepisy na potrawy i przysmaki podawane na stole w rodzinnym domu Autorki, ale także w niezliczonych knajpkach i restauracjach Toskanii.
czyta Krystyna Czubówna