Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Chałwowe.doc

neska11 / zachomikowane / Przepisy / Ciasta(1) / Chałwowe.doc
Download: Chałwowe.doc

187 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta1 - MAZUREK KAJMAKOWY.jpg
Mazurek kajmakowy Wielkanocny- po prostu pyszny Skład ...
Mazurek kajmakowy Wielkanocny- po prostu pyszny Składniki KRUCHE CIASTO: - 300 g mąki - 200 g schłodzonego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko MASA KAJMAKOWA: - 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki, - 10 łyżek cukru, - 6 dag masła, - esencja waniliowa POZA TYM: - marmolada - do dekoracji- dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe, małe zajączki i jajka z czekolady 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z ziemnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut. 2. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. 3. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą ale cieniutko. 4. kajmak: Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut ale warto, bo masa jest pyszna!:D Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką. 5. Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować ponieważ bardzo szybko zastyga.
Ciasta1 - KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC.jpg
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC Ciasto: 1/2 kg maki 1 łyżec ...
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC Ciasto: 1/2 kg maki 1 łyżeczka sody około 7 łyżek miodu 7 dkg masła 2 jaja 1 szklanka cukru-można mniej Masa: 1/2 l mleka 5-6 łyżek grysiku-(kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru-można mniej kostka masła powidła śliwkowe polewa czekoladowa Składniki ciasta zagniesc szybko by sie połaczyły. Podzielic na 3 częsci i do lodówki na 10 minut. Jedna część wyłozyc na blache i piec w 200 stopniach około 10 minut. Potem upiec 2 pozostałe.Najlepiej wyjąć zimne bo wtedy jest twarde,zaraz po upieczeniu jest mięciutkie. Mleko zagotowac z cukrem, wyspywac grysik i mieszac by się grudki nie zrobiły.pogotowac chwilke by zgęsniał.Ostudzic i zmiksowac z masłem. Upieczony placek posmarowac powidełkiem, na to jedna częśc masy.Znow placuszek, znów powidła i reszta masy. Przykryc ostatnim plackiem , polac polewą i posypac kokosem i do lodowki. Teraz trzeba poczekac, aż ciasto nasiąknie i zmięknie... Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień.
Ciasta1 - KRÓLEWIEC.jpg
KRÓLEWIEC Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie ...
KRÓLEWIEC Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie pokolenia. Królewiec jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Ciasto kruche - składniki: •30 dag mąki •10 dag cukru •2 łyżki miodu •1 łyżeczka sody •1 całe jajko •15 dag margaryny Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki. Piec na blaszce (24x42) posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia 175 stopni. Papier zdjąć jeszcze z gorących placków. Ciasto biszkoptowe - składniki: •4 jajka •1/2 szklanki cukru •1/2 szklanki mąki pszennej •1/2 szklanki mąki ziemniaczanej •2 łyżki wody •1łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec biszkopt. Krem - składniki: •1/ 2 litra mleka •10 dag cukru •1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej •1 kopiasta łyżka mąki pszennej •1 cukier waniliowy •1 kostka margaryny Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wkręcić margarynę. Polewa czekoladowa - składniki: •4 łyżki cukru pudru •12 dag margaryny •3 łyżki kakao •3 łyżki mleka Wykonanie: Podane składniki na polewę roztopić w małym naczyniu. Gorącą wylać na placek. Łączenie ciasta: Kruchy placek - połowa kremu - biszkopt - druga część kremu - kruchy placek - polewa. Smacznego!
Ciasta1 - KRAKERSOWA PYSZNOŚĆ.jpg
KRAKERSOWA PYSZNOŚĆ Składniki: 2 opakowania kra ...
KRAKERSOWA PYSZNOŚĆ Składniki: 2 opakowania krakersów 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 szklanek mleka 1 szklanka mąki 1 kostka masła 2 torebki budyniu waniliowego 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Połowę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Resztę wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami i wlać do gorącego mleka cały czas mieszając. Krem gotować kilka minut. Na dnie wyłożonej folią aluminiową blachy ułożyć krakersy. Wylać połowę kremu budyniowego. Rozłożyć osączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć pozostałe krakersy. Schładzać kilka godzin.
Ciasta1 - KOKOSOWY RAJ.jpg
KOKOSOWY RAJ Składniki: 8 jajek kostka Kasi 20 d ...
KOKOSOWY RAJ Składniki: 8 jajek kostka Kasi 20 dek kokosu 45 dek cukru 20 dek mąki 2 budynie 15 dek migdałów cukier waniliowy proszek do pieczenie Czas pieczenia: 2 godziny Pieczemy biszkopt : jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy. Krem : ugotujemy budynie ( 2 budynie w pół litra mleka), gdy ostygną dodajemy margarynę Kasię i mieszamy. Masa kokosowa : Białka ubijamy z cukrem, później dodajemy kokos, wylewamy na formę i pieczemy. Płatki migdałowe z masłem i cukrem prażymy na patelni. Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy częścią masy, kładziemy kokos i następną porcję masy. Na górę kładziemy drugi biszkopt i warstwę prażonych płatków migdałowych. Pyszne ciasto gotowe.
Ciasta1 - KOKOSANKA Z ANANASAMI.jpg
KOKOSANKA Z ANANASAMI Biszkopt z 4 jajek upieczony ...
KOKOSANKA Z ANANASAMI Biszkopt z 4 jajek upieczony w formie 25/40 cm Krem : 1 szklanka mleka 2 cukry waniliowe 4 żółtka 10 dkg cukru masło (tyle ile pochłonie krem) 5 plasterków ananasa z puszki Kokosanka: 4 białka 25 dkg cukru 10 dkg kokosu 2-3 łyżki tartej bułki lukier biały Upiec biszkopt z 4 jajek i odstawić go do ostygnięcia. Krem: Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym,(chyba że ktoś ma laskę wanilii to połowę ,a potem przecedzić mleko).4 żółtka utrzeć z 10 dkg cukru, wlewać powoli na gotujące mleko, szybko mieszając trzepaczką bądź mikserem aby się nie ścięło. Wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze ,aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Mieszać dalej i dodawać po kawałku masła aż powstanie aksamitny krem. Ananasy pokroić drobniutko i dodać do kremu. Wyłożyć go na biszkopt Kokosanka: Ubić białka na sztywno i dodać 25 dkg cukru lub cukru pudru, następnie 10 dkg kokosu i 2-3 łyżki tartej bułki (drobnej i jasnej).Blachę rozmiaru biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia, chociaż ja wolę wysmarować mocno margaryną i wysypać obficie tartą bułką. Wyłożyć masę kokosową i piec na złotawy kolorek. Poczekać aż ostygnie i wyłożyć na krem maślano-ananasowy. Całość polać ,ale tylko symbolicznie białym lukrem
Ciasta1 - KILIMANDŻARO.jpg
KILIMANDŻARO Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj, po upi ...
KILIMANDŻARO Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj, po upieczeniu przekroić na pół. Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych 2 galaretki ( ja użyłam o smaku owoców tropikalnych) 1 łyżka margaryny lub masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 kostka masła lub margaryny Ciemny biszkopt - przekroić na pół, włożyć do formy jedną połówkę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć , dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.
Ciasta1 - CIASTO SNIKERS Z KRÓWKĄ.jpg
CIASTO SNIKERS Z KRÓWKĄ Przepyszne ciasto na bazie kr ...
CIASTO SNIKERS Z KRÓWKĄ Przepyszne ciasto na bazie kremu krówkowego, w całości przypominające znany baton Snickers zachwyca wszystkich. Ciasto I - Składniki: •8 jaj •6 łyżek mąki pszennej •2,5 łyżki kakao •3/4 szklanki cukru •1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać. Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Ciasto II - Składniki: •5 białek •1/2 szklanki cukru •25 dag mielonych orzechów •1 łyżka mąki pszennej •1 łyżka mąki ziemniaczanej •1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw. Masa I - Składniki: •5 żółtek •1/2 szklanki mleka •1/2 szklanki cukru •1,5 kostki masła Wykonanie: Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu. Masa II - Składniki: •1 puszka mleka słodzonego kondensowanego Wykonanie: Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane. Układanie ciasta: Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą. Wielkość blaszki to 25cm x 42cm. Smacznego!
Ciasta1 - CIASTO KRUCHE Z MAKIEM.jpg
CIASTO KRUCHE Z MAKIEM Ciasto: 250 g Kasi 400 g mą ...
CIASTO KRUCHE Z MAKIEM Ciasto: 250 g Kasi 400 g mąki 150 g cukru 2 jajka 1 jajko rozkłócone Masa makowa: 1 puszka masy makowej (900g) 2 jajka 140 g cukru pudru 2 łyżki kaszy mannej Czas pieczenia: ok. 40 min. Do miski włóż mąkę, cukier, jajka i miękką Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem i przełóż na obsypany mąką stół. Szybko zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość około 1/2 cm. Wytnij z ciasta prostokąt wielkości formy i włóż je do niej, lekko ponakłuwaj widelcem. Masę makową wyłóż z puszki do miski. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka i kaszę dodaj do maku i wymieszaj mikserem. Masę makową wymieszaj delikatnie z pianą z białek. Masę przełóż na ciasto. Resztę ciasta powtórnie zagnieć, rozwałkuj i pokrój w plasterki. Plasterki połóż na masie makowej i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w 180st.C. przez około 40
Ciasta1 - CIASTO JOGURTOWE.jpg
Ciasto jogurtowe Składniki: ciasto jogurtowe Dele ...
Ciasto jogurtowe Składniki: ciasto jogurtowe Delecty, pół opakowania margaryna, 70g jogurt naturalny, 470g jajka, 2 galaretki truskawkowe, 2 mandarynki, 2 puszki marmolada wieloowocowa, 150g Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Rozpuścić margarynę i lekko ostudzić. 2. Do miski wsypać ciasto jogurtowe, dodać 2 całe jajka, 70g jogurtu naturalnego, roztopioną margarynę. Wszystko utrzeć mikserem ok 2-3 min. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną i bułką tartą tortownice o średnicy 23. Piec ok 25-30 min w temp.180 C. 3. Rozpuścić 2 galaretki w 1,5 szklanki wody, ostudzić. 4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Spód smarujemy marmoladą wieloowocową i przykrywamy drugim krążkiem. Na górze układamy mandarynki z puszki (mogą być też inne owoce). 5. Pozostały jogurt naturalny mieszamy z ostudzoną galaretką,( wkładamy dosłownie na 1-3 min do lodówki, gdyż masa bardzo szybko się ścina, najlepiej gdy ma konsystencję gęstej śmietany), następnie wylewamy masę jogurtową na wierz ciasta i całość wkładamy na 2-3 godziny do lodówki
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności