Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
marzena_kaszowska
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 3.05.2015 10:34

  • pliki muzyczne
    6319
  • pliki wideo
    3352
  • obrazy
    43404
  • dokumenty
    18569

75400 plików
1440,62 GB

FolderyFoldery
marzena_kaszowska
AFORYZMY, SENTENCJE, CYTATY
 
AUDIOBOOKI
 
CZASOPISMA
 
E-BOOKI
 
FILMY
 
FOTOGRAFIA CYFROWA
GALERIA
 
INFORMATYKA
 
JĘZYKI OBCE
 
KABARET
 
KATECHEZA
 
LOGOPEDIA
 
MALARSTWO
 
MATERIAŁ DO SEGREGOWANIA
 
MOTORYZACJA
 
MUZYKA
 
PEDAGOGIKA
 
PIOSENKI
PODRÓŻE
 
POMOC PSYCHOLOGICZNO - PEDAGOGICZNA
 
PORADNIK DOMOWY
 
PREZENTACJE MULTIMEDIALNE
 
Prywatne
PRZEDSZKOLE
 
PRZEPISY KULINARNE
 
# Dania jarskie
# Dania jarskie(1)
# Dekorowanie potraw
 
koszyk z arbuza
koszyk z melona
Owocowa lampa
# Dekorowanie potraw(1)
# Desery
# Desery(1)
# Drób
# Drób(1)
# Drób(2)
# Mięsne
# Napoje, drinki, wina
# Napoje, drinki, wina(1)
# Napoje, drinki, wina(2)
# Pączki
# Pączki(1)
# PIZZE PRZEPISY
# PIZZE PRZEPISY(1)
# Porady
# Porady(1)
# Potrawy mączne
# Potrawy mączne(1)
# Ciasta
# Ciasta(1)
# KULINARIA
# KULINARIA(1)
& Kuchnia chińska
& Kuchnia chińska(1)
& Kuchnia japońska
& Kuchnia japońska(1)
& Kuchnie świata
& Kuchnie świata(1)
▫ Kuchnia
◄ PRZEPISY KULINARNE
Ciasta
 
Ciasta(1)
Ciasta(2)
Ciasta(3)
Ciasta, ciasteczka
coś na ząb
Cudeńka kucharzy
dekoracja stołu
Dekoracje potraw
Dekoracje tortów ciast
Dekoracje z warzyw - instrukcje
DEKOROWANIE POTRAW
 
dekorowanie potraw(1)
DEKOROWANIE POTRAW(2)
Deser
Desery
Dobre rady
Drinki, likiery
 
NALEWKI I ALKOHOLE
Gołąbki, Pierogi
gotowanie
gotowanie(1)
gotowanie(2)
Interaktywna książka kucharska
Jedzenie
Kanapki inaczej
KAWA - COŚ DLA SMAKOSZY
 
Dla miłośników kawy
Książka Kucharska
KUCHNIA
kuchnia(1)
kuchnia(2)
Kuchnia, gotowanie, przepisy
KuLiNaRiA
kulinaria(1)
Kulinaria(2)
kulinarne
KULINARNE(1)
LUBIĘ GOTOWAĆ - PRZEPISY Z CZASOPISMA
OZDABIANIE POTRAW
Potrawy
PRZEPISY
Przepisy kulinarne ▬▬▬▬▬▬▬▬
Przepisy kulinarne ▬▬▬▬▬▬▬▬(1)
PRZEPISY ciastka,ciasta
Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne - sprawdzone
Przepisy na ciasta
Przepisy na pizze
Przepisy na pizze(1)
Przepisy(1)
przepisy(2)
przepisy(3)
Przepisy(4)
Przepisy-super
Przetwory
róża z ziemniaka
Sałatki
Salatki,surowk i
Termomix
Wszystko o dekoracji potraw
PSYCHOLOGIA
 
psychologia
Ramki , kolorowanki labirynty dla dzieci
RAZEM W PRZEDSZKOLU
 
Praca z dzieckiem o specjalnych potrzebach edukacyjnych
RELIGIJNY
 
ROBÓTKI RĘCZNE
 
RÓŻNE
 
SZKOŁA
 
TEATR
 
TECHNIKI PLASTYCZNE
 
VADEMECUM WIEDZY O CZŁOWIEKU
 
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
  • 15 KB
  • 28 sty 12 18:12
Śmietanowiec

Składniki
• 1/2 l śmietany kremówki

• 1/4 szklanki mleka
• łyżka cukru pudru
• 2 torebki cukru waniliowego
• 2 torebki curu waniliowego
• 2 czubate łyżki żelatyny
• 3 galaretki (każda w innym kolorze)
• puszka ananasów
• bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.

Etapy przygotowania

1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.

2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę.
W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.

4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić.
Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 73 KB
  • 28 sty 12 18:12
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/2 soku z cytryny
100 ml likieru malibu
Dekoracja: tabliczka białej czekolady, wiśnie koktajlowe

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy i piekę 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃.
Masa:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części. Przekładam kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. Dekoruję wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi.

z chomika Zeeb

  • 93 KB
  • 28 sty 12 18:12
Składniki:

Biszkopt:
* 8 żółtek
* 8 białek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka octu
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniacznej
* 1 szklanka mąki zwykłej
* 3 łyżki kakao

Krem cappuccino:
* 1/2 litra mleka
* 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
* 5 żółtek
* 1/2 szklanki cukru
* 5 kopiastych łyżek Cappuccino
* woda
* 5 łyżeczek żelatyny
* kostka margaryny (proponuję Palmę)
* Kremówka:
* 1/2 litra śmietany kremówki
* 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowe
* 2 łyżki cukru
* poncz:
* woda
* 4 łyżki kawy
* alkohol


Etapy przygotowania:

BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h

KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować.

PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania).

WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.

z chomika Zeeb

  • 62 KB
  • 28 sty 12 18:12
Składniki:

* 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
* 2 niepełne szklanki cukru
* 8 jajek
* 1 kostka masła
* 1 torebka budyniu waniliowego
* 1 laska wanilii (posiekana)
* 1 cytryna
* 1 torebka (10 dag) rodzynek
* 3 dag płatków migdałowych
* 5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.

z chomika Zeeb

  • 73 KB
  • 28 sty 12 18:12
Składniki:
* 3 jaja
* 1 szklanka cukru
* 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
* pół szkl. mleka
* 3 łyżki żelatyny
* 200 g masła
* galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy

Sposób przygotowania:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może chrzęścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.

z chomika Zeeb

  • 63 KB
  • 28 sty 12 18:12
SKŁADNIKI

ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
margaryna-1 kostka
krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanki
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

z chomika Milenianka17

  • 21 KB
  • 28 sty 12 18:12
Składniki:

1 kg śliwek węgierek
cukier puder
cukier waniliowy
Na ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 pełnych łyżek cukru
otarta skórka z cytryny
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz
byłka do formy

Jak przyrządzić:

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia
Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

zachomikowany

  • 34 KB
  • 28 sty 12 18:12
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 37 KB
  • 28 sty 12 18:12
Krówka

Biszkopt jasny z 4 jaj

Krem jak na karpatkę
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
ugotowac budyń
Utrzec z 1 kostką margaryny.

20 dag małych bezików
20 dag krówek
Na biszkopt wyłożyc krem,poukładac beziki i polac krówkami roztopionymi 2-3 łyżkach margaryny(ilośc margaryny zależy jakie są krówki)

z chomika Brunetka6853

  • 52 KB
  • 28 sty 12 18:12
Krokiety z kapustą i grzybami

Ciasto
25 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
3/4 szkl.gorącej wody
wyk.
Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz

Farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag masła
1-2 cebule
vegete,pieprz
Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku
Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć
na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje.


Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.

z chomika Brunetka6853

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    10
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

10 plików
0,51 MB




Deebra

Deebra napisano 20.05.2021 12:41

zgłoś do usunięcia

Być pokornym to uświadomić sobie, że cokolwiek jest we mnie dobrego - pochodzi od Boga.
Jezu ufam Tobie

Prawo Pana doskonałe - krzepi ducha;
świadectwo Pana niezawodne - poucza prostaczka;
nakazy Pana słuszne - radują serce;
przykazanie Pana jaśnieje i oświeca oczy*;
bojaźń Pańska szczera, trwająca na wieki;
sądy Pańskie prawdziwe, wszystkie razem są słuszne.
Cenniejsze niż złoto, niż złoto najczystsze,
a słodsze od miodu płynącego z plastra.

PSALM 19, 8-11

Dobrego, Bożego dnia z pozdrowieniami ) ...

Adelaida napisano 3.06.2021 13:39

zgłoś do usunięcia
„To jest chleb, który z nieba zstąpił.”J 6, 58obrazek
„Eucharystia jest pełnią miłości Bożej. Tu Jezus daje nam całego siebie.” św. Elżbieta od Trójcy Przenajśw. ☼♥☼ MILUTKO WITAM I POZDRAWIAM! Błogosławionego świętowania Uroczystośći Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa! SZCZĘŚĆ BOŻE!

damian9655 napisano 16.10.2021 12:48

zgłoś do usunięcia

yoser66478

yoser66478 napisano 25.12.2022 02:42

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 10.04.2023 12:40

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
nexonem395

nexonem395 napisano 13.05.2023 18:44

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
Deebra

Deebra napisano 19.08.2023 22:15

zgłoś do usunięcia
Każde dziecko to uśmiech Pana Boga.
Jezu ufam Tobie
Człowiek został stworzony przez MIŁOŚĆ, dlatego Ona
tak bardzo go pociąga ...

- św. Jan Maria Vianney -

🌺
Słowa pozdrowień - dobrych, pięknych chwil, pogody ducha i radości, pokoju serca życzę ) ...
Stare.dobre.filmy

Stare.dobre.filmy napisano 12.03.2024 21:27

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności