Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
kwiatoglowka
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 16.10.2021 01:12

  • pliki muzyczne
    3515
  • pliki wideo
    1714
  • obrazy
    5583
  • dokumenty
    747

14885 plików
861,38 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
  • 81 KB
  • 1 gru 12 2:15

TARTA SEROWO - JAGODOWA
Ciasto:
130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
56g masła
100g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
80ml mleka
240g jagód

Masa serowa:
227g serka na serniki (trzykrotnie zmielony)
50g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżka mąki pszennej

Kruszonka:
45g mąki pszennej
65g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
56g masła

Składniki na ciasto, takie jak: mleko, masło, jajko - wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon. Masło pokroić na małe kawałki. Rozdrabniać je palcami z suchymi składnikami do uzyskania kruszonki, odstawić.
Przygotować masę serową: w misce ukręcić mikserem ser, następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować ponownie, odstawić.
Przygotować ciasto: miękkie masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać cukier i miksować razem. Następnie wbić jajko i wlać ekstrakt, ponownie zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i szczyptą soli. Wsypywać suche składniki na przemian wlewając mleko i miksować mikserem. Formę na tartę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowanym ukręconym ciastem. Na to rozsmarować masę serową, posypać owocami, na koniec posypać kruszonką.
Piec w 180 przez 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i trzymać w nim ciasto jeszcze przez pięć minut. Następnie wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i dopiero kroić.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 143 KB
  • 1 gru 12 2:15

TARTA Z OWOCAMI
Składniki:
Na ciasto:
2 żóltka
1 szkl mąki pszennej
125g masła (margaryny) – zimne
cukier waniliowy 16 g
Masa budyniowa:
2 szkl mleka
0,5 szkl cukru
aromat waniliowy
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła (margaryny)

Owoce świeże lub mrożone, całkowita dowolność
Galaretka (pod kolor do owoców) rozpuszczona
w połowie ilości wody podanej na opakowaniu
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać).
Wstawić ciasto na 1h do lodówki

Formę posmarować tłuszczem i wylepić kruchym ciastem.
Ponakłuwać ciasto widelcem.
Piec przez około 15 min w 180 st. C
Upieczone odstawić do ostygnięcia

Masa:
W kubeczku rozprowadzić mąki w 0,5 szkl mleka
Zagotować pozostałe mleko z cukrem, aromatem i masłem
Na gotujące się mleko wlać “rozpuszczoną” makę. Mieszać energicznie żeby nie
powstały grudki.
Jak zgęstnieje wylać gorące na kruchy spód.
Odstawić do ostygnięcia.

Następnie:
Na ostudzoną masę wysypać owoce.
Zalać galaretką owocową rozpuszczoną w 1 szkl wody.
Odstawić na 6 h do “przegryzienia”

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać).
Wstawić ciasto na 1h do lodówki
Formę posmarować tłuszczem i wylepić kruchym ciastem.
Ponakłuwać ciasto widelcem.
Piec przez około 15 min w 180 st. C
Upieczone odstawić do ostygnięcia

Masa:
W kubeczku rozprowadzić mąki w 0,5 szkl mleka
Zagotować pozostałe mleko z cukrem, aromatem i masłem
Na gotujące się mleko wlać “rozpuszczoną” makę. Mieszać energicznie żeby nie
powstały grudki.
Jak zgęstnieje wylać gorące na kruchy spód.
Odstawić do ostygnięcia.
Następnie:
Na ostudzoną masę wysypać owoce.
Zalać galaretką owocową rozpuszczoną w 1 szkl wody.
Odstawić na 6 h do “przegryzienia”

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 101 KB
  • 1 gru 12 2:15

TARTA Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
Kruchy spód:
• 200 g mąki
• 2 - 3 łyżki cukru pudru
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem mascarpone:
• 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
Truskawki z malinowym syropem sherry*:
• 1/2 kg truskawek
• 5 łyżek konfitury malinowej*
• 5 łyżek słodkiego sherry (lub w wersji dla dzieci 3 - 4 łyżki soku z cytryny)

Przygotowanie:
Kruchy spód: Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć **. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
Krem mascarpone: Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.
Przed samym podaniem na krem wyłożyć truskawki w syropie.
Truskawki z malinowym syropem sherry: truskawki opłukać i oderwać szypułki, przekroić na połówki. Konfiturę podgrzać, wymieszać z sherry, ostudzić i połączyć z truskawkami. Jeśli tartę będziemy przechowywać dłużej, najlepiej nie wykładać truskawek od razu, tylko zrobić to dopiero przed samym podaniem, np. już na talerzykach, na odkrojonych kawałkach ciasta. Zapobiegnie to namoczeniu kruchego spodu sokami.
* konfiturę malinową można zastąpić świeżymi malinami, ugotowanymi z cukrem i przeciśniętymi przez sito.
** do obciążenia używa się specjalnej fasolki, ja takowej nie miałam, więc rozsypałam na papierze obrane migdały.


obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 117 KB
  • 1 gru 12 2:15

TARTA KAWOWA
Spód:
• 140 g herbatników digestive z ciemną czekoladą *
• 2 łyżki drobnego cukru
• 70 g masła, roztopionego
Masa:
• 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
• 2 łyżki gorącej wody
• 300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej 36%)
• 200 g białej czekolady **
Dekoracja: bita śmietana, ziarenka kawy (najlepiej w czekoladzie), 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
Spód: Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno (ewentualnie dodatkowo także boki) małej formy o średnicy 20 cm. Docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki.
Masa: W filiżance rozpuścić kawę w gorącej wodzie - ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści - ostudzić. Ubić śmietankę, następnie zmiksować (bardzo krótko) z rozpuszczoną i ostudzoną kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą.
Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum 3 godziny, ale najlepiej na noc. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem aby spód nieco zmiękł. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą. Więcej w BLOGU.
* można przygotować samemu; rozkruszone herbatniki digestive wymieszać z roztopioną połową tabliczki (50g) ciemnej czekolady, następnie postępować jak w przepisie.
** zamiast białej czekolady możesz użyć też innej, dowolnej czekolady: np. ciemnej deserowej lub mlecznej.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 27 KB
  • 1 gru 12 2:15

TARTA TRUSKAWKOWA Z POMARAŃCZOWYM crème pâtissière 
Składniki na tartę o średnicy 20 cm i wysokości ok. 3 cm 
Ciasto (pâte sucrée) 
- 250 g mąki 
- 100 g pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego masła 
- 100 g cukru pudru 
- 2 jajka o temperaturze pokojowej 
- szczypta soli 
Z tej ilości składników przygotujemy ok. 500 g ciasta, przy czym do tarty będziemy potrzebować 220 g- resztę można spakować w folię aluminiową i schować do zamrażalnika- wytrzyma tam do trzech miesięcy 
Nadzienie 
- 2 żółtka 
- 40 g cukru 
- 14 g mąki 
- 170 ml mleka 
- skórka otarta z 2 pomarańczy 
- 1 łyżka cukru pudru 
- 250 ml śmietany kremówki 
- 25 g cukru pudru 
- opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii 
- ok. 70 dag truskawek, umytych i bez szypułek 
- cukier puder do posypania 
- świeża mięta do ozdoby 
Zaczynamy od przygotowania ciasta. 
Na blacie/stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. Pośrodku robimy wgłębienie, do którego wkładamy masło, cukier i sól. Mieszamy palcami wszystkie składniki, systematycznie zagarniając do środka mąkę i rozcierając ją z pozostałymi składnikami, aż do otrzymania konsystencji kruszonki. 
Znowu robimy zagłębienie pośrodku i wbijamy do niego jajka. Łączymy je z resztą składników, zagniatając ciasto. 
Z ciasta formujemy dwie kule. Jedną (220 g) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Resztę szczelnie owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. 
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2-3 mm i wykładamy nim natłuszczoną formę o średnicy 20 cm. Wkładamy do lodówki na 20 min. 
Po wyjęciu nakłuwamy ciasto widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch i wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 min., na ostatnie 15 zdejmując papier z grochem. 
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odkładamy do wystygnięcia na kratce.

Przygotowujemy crème pâtissière. 
Żółtka ucieramy dokładnie z 1/3 cukru. Dodajemy mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. 
W rondelku podgrzewamy mleko ze skórką pomarańczową i resztą cukru. Kiedy zaczyna się gotować, przelewamy je do masy z mąki i żółtek, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do rondelka i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Odstawiamy do wystygnięcia, posypując cienką wartswą cukru pudru, dzięki czemu nie utworzy się kożuch.
W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem. Możemy ewentualnie dodać nasionka z 1 laski wanilii. 
Delikatnie łączymy bitą śmietanę z crème pâtissière i wykładamy na upieczony wcześniej spód. 
Na wierzchu układamy truskawki. Całość posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty. 

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 78 KB
  • 1 gru 12 2:15


TARTA LIMONKOWA Z ŻURAWINĄ

Składniki na kruche ciasto:
200g mąki
60g cukru pudru
szczypta soli
100g masła, w temp. pokojowej
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Składniki na krem:
300g serka mascarpone
sok i skórka z 3 limonek
3 jajka
150g cukru
225ml śmietanki kremówki 30%
10g cukru z prawdziwą wanilią (1 opakowanie)
150g suszonych żurawin
dekoracja:
plasterki limonki
kilka suszonych żurawin
cukier puder

Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiać z solą i cukrem. Masło wymieszać z żółtkiem. Na zmianę do masła dodajemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy itd. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i schładzamy 1h.

Wysoką* (!) formę na tartę (24cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na wymiar ciut większy niż forma, przełożyć placek do foremki, wyrównać krawędzie i docisnąć. Schłodzić ok. 30 minut w zamrażarce. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy suchy ryż/fasolę. Pieczemy 15 minut w 180st.C. Ściągamy papier z ryżem/fasolą. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut - do momentu aż spód również się zezłoci. Ciasto wyciągamy. Temp. skręcamy do 140st.C.
Przygotowujemy krem: Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Serek miksujemy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, jajkami - krótko, tylko do połączenia składników - na koniec łączymy z ubitą śmietaną.
Na podpieczonym spodzie układamy równomiernie suszone żurawiny, przelewamy krem i pieczemy ok. 35-45 minut w 140st.C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, dekorujemy kilkoma żurawinami i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 108 KB
  • 1 gru 12 2:15


TARTA Z BUDYNIEM I OWOCAMI

Składniki na 2 średnie tarty albo jedną dużą i 6 małych babeczek

Ciasto:
350 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
100 g masła albo margaryny
1 całe jajko
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego albo gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 budyń waniliowy z cukrem
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
100 g masła

szklanka czerwonych porzeczek (ja miałam mrożone)
1 galaretka porzeczkowa

Mąkę przesiać do miski razem cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i wszystko razem przesiekać nożem. Jajko, żółtka i jogurt wymieszać w miseczce, dodać do mąki i zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki albo na godzinę do lodówki.
Wyciągnąć i rozwałkować. Świetnie sprawdza się wałkowanie między dwoma kawałkami folii spożywczej – wałek czysty i nic się nie lepi :-). Przełożyć do foremki posmarowanej masłem, docisnąć brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
Wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.

Budyń ugotować wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 400 ml. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
W misce utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając. Gdy krem będzie gładki dodać ubitą śmietanę i delikatnie (na niskich obrotach) połączyć ją z masą budyniowo - maślaną.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i poczekać aż zacznie lekko tężeć. Przygotowany krem wyłożyć na ostudzone ciasto, na krem wysypać porzeczki i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 125 KB
  • 1 gru 12 2:15

TARTA KARMELOWA
Tarta Kajmakowa
Z czekoladą, bitą śmietaną i bananami. Szybki deser bez pieczenia.

Składniki:

Spód:
• 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)
• 70 g masła, roztopionego
• 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej

Masa kajmakowa z czekoladą:
• 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)
• 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej) *
• garść orzechów włoskich

Bita śmietana z bananami:
• 4 banany
• sok z 1 cytryny
• 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
• 2 - 3 łyżki kakao


oraz: Forma z odpinaną obręczą lub wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm

Przygotowanie:
Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.
Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.

* możesz też użyć mleka skondensowanego nie ugotowanego. Zamkniętą puszkę należy wówczas wstawić do garnka, przykryć wodą i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Podczas gotowania puszka musi być cały czas zakryta wodą, a otworzyć ją można dopiero po ostudzeniu! W przeciwnym razie może wybuchnąć.

Masa z gotowanego w ten sposób mleka skondensowanego może być bardziej kremowa i mniej sztywna od masy przygotowanej na bazie gotowej "masy krówkowej", która jest bardzo gęsta.


z chomika AnnaMaria1515

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    16
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

16 plików
1,3 MB




Tiili

Tiili napisano 19.03.2016 06:56

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek

elena90 napisano 25.03.2016 16:29

zgłoś do usunięcia
obrazek

konto__prywatne napisano 2.06.2016 23:17

zgłoś do usunięcia

Atydonek_07 napisano 7.07.2016 21:16

zgłoś do usunięcia
ruzia72

ruzia72 napisano 31.07.2016 23:28

zgłoś do usunięcia
Faficzek-10

Faficzek-10 napisano 3.05.2019 19:27

zgłoś do usunięcia
martino11

martino11 napisano 19.05.2019 21:07

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mnie
emill1212

emill1212 napisano 22.02.2020 17:23

zgłoś do usunięcia
obrazekKAŻDY ZNAJDZIE COŚ DLA SIEBIE, GORĄCO ZAPRASZAM
jayami8282

jayami8282 napisano 3.01.2023 22:52

zgłoś do usunięcia
Super chomik
pegemow476

pegemow476 napisano 11.05.2023 21:13

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności