Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
kuchareczkagosia
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 12.02.2019 12:08

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2179
  • obrazy
    376
  • dokumenty
    3468

6573 plików
374,17 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 194 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika lusia27

  • 42 KB
  • 4 lip 14 22:22
Składniki
CIASTO:
400 g mąki
4 żółtka
250 g Kasia
50 g drobnego cukru
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę lub gotowy twaróg mielony
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g Kasia
1 żółtko do posmarowania ciasta
lukier

Jak zrobić?
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

Masa serowa:
Kasia utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka. Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową. Nie miksować!

Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ilości ciasta wylepić spód wysmarowanej Kasia formy prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut. Zmniejszyć temp.peraturę do 180 st C. Wyjąć formę z piekarnika, wylać na podpieczony spód masę serową. Pozostałe ciasto rozwalkować i wykrajac wąskie paseczki, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Posmarować kratkę rozbełtanym żółtkiem. Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik w piekarniku.

zachomikowany

  • 59 KB
  • 4 lip 14 22:22
Składniki na ciasto:
* pół kilo mąki
* 20 dag masła
* 20 dag cukru pudru
* 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)
* 1 jajko
* 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
* 2 kg tłustego lub półtłustego, niekwaśnego twarogu
* 10 jajek
* 1,5 kostki masła (1 kostka=250 g)
* 2 szklanki cukru pudru
* 2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde)
* pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego)
* bakalie - wg uznania (u mnie tylko koryntki)

Podane powyżej składniki są na dużą blachę "piekarnikową". Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny. Twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając pod koniec pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszać.
Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć masę serową, na nią zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC.

* z połowy przepisu piekę w kwadratowej blaszce o boku 23 cm lub w tortownicy o średnicy 23 cm (wtedy sernik jest bardzo wysoki)

z chomika kinia_1986

  • 20 KB
  • 4 lip 14 22:22
tortownica o średncy 25 cm, wysmarowana masłem
Spód:
20 dag herbatników czekoladowych, typu Digestive
1/3 szklanki roztopionego masła

Nadzienie serowe:
100 g czekolady deserowej, posiekanej drobno
3 łyżki wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 kg serka śmietankowego (typu cream cheese)
3/4 szkl. cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 jajka

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C.
Potrzebne będzie przygotowanie kąpieli wodnej, czyli dodatkowe naczynie (np. blaszka) o odpowiednio większych rozmiarach, tak by zmieściła się w nim tortownica. Naczynie należy wypełnić gorącą wodą, do poziomu połowy wysokości tortownicy. Zemleć ciastka w malakserze, dodać stopione masło, wymieszać. Z papieru do pieczenia wyciąć krążek o średnicy tortownicy, wyłożyć nim dno. Zmieloną masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać i dokładnie ugnieść. Formę włożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia serowego.
Do niewielkiego rondelka wrzucić łyżkę kawy rozpuszczalnej i rozprowadzić dokładnie w 3 łyżkach wody. Dołożyć posiekaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada zacznie się topić. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia. Ubić 3 całe jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać kolejno esencję waniliową i mąkę, dalej mieszając. Następnie dorzucić serek i ponownie wymieszać, ale już krótko, tylko do połączenia składników. Z uzyskanej masy serowej odlać do drugiego naczynia 2 szklanki, przykryć i odstawić. Do pozostałej masy dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać. Wylać masę czekoladowo – kawową na spód z herbatników. Wstawić do piekarnika do kąpieli wodnej, na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, ostrożne wlewać po kręgu pozostawioną uprzednio masę serową, dając się jej samej rozprowadzić. Wstawić do piekarnika na następne 25 - 30 minut.
Włożony w ciasto patyczek nie powinien być mokry. Przepis mówi, żeby wyjąć sernik i chłodzić przez 10 minut na metalowej kratce. Ale ja zwykle pozwalam by to ciasto stygło w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych lekko drzwiczkach. Ostudzony sernik wkładam na kilka godzin do lodówki. Dopiero wtedy gdy jest już mocno zimne, zdejmuję obręcz tortownicy.

z chomika kinia_1986

  • 84 KB
  • 4 lip 14 22:22
Sernik cappuccino
Składniki na spód:
• 50 g roztopionego masła
• 2 łyżki cukru
• 1 ½ szklanki rozdrobnionych orzechów (200 g włoskich)
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Orzechy, cukier i masło mieszamy, po czym powstałą masę rozprowadzamy w tortownicy o śr.23 cm. Pieczemy 10 minut, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni.
Masa serowa:
• 1 kg twarogu( sernikowego)
• 1 szklanka cukru
• 3 łyżki mąki( w zależności od posiadnego sera, można dodać 1 łyżkę więcej)
• 4 duże jajka
• 1 szklanka kremowej śmietany
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
• ¼ łyżeczki cynamonu
• ¼ szklanki wrzącej wody
Dekoracja:
• Bita śmietana
• Ziarna kawy
Twaróg, cukier, mąkę miksujemy na średniej prędkości do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując całość po dodaniu każdego z nich. Na końcu dodajemy śmietankę,
Kawę i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Stopniowo dodać do masy serowej, całość miksując. Wylać na spód orzechowy i piec 10 minut. Temperaturę obniżamy do 120 stopni i pieczemy 60 minut. Ciasto oddzielamy od krawędzi tortownicy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce. Podajemy udekorowany bitą śmietaną i ziarnami kawy.

z chomika kinia_1986

  • 25 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika anetusia78

  • 26 KB
  • 4 lip 14 22:22
Składniki na spód:
*350 g ciastek czekoladowych (u mnie czekoladowe digestive)
*120 g masła
Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć. Wymieszać razem i wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm. Schłodzić przez minimum 20 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:
*360 g białego sera (twarożku kremowego lub trzykrotnie mielonego)
*300 ml kremówki
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*2 łyżki cukru pudru
*180 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
*150 g ciastek czekoladowych, z grubsza połamanych (u mnie: double chocolate chip cookies)
*3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
*50 g czekolady gorzkiej (na polewę)

Białą czekoladę roztopić, ostudzić. Żelatynę rozpuścić, ostudzić. Zmiksować ser, kremówkę, ekstrakt z wanilii i cukier puder. Wlewać stopniowo wystudzoną (koniecznie, inaczej sernik będzie się warzył) żelatynę i czekoladę, miksując. Wsypać z grubsza połamane ciastka. Gotową masę serową wyłożyć na spód. Sernik wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na cała noc. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła), ozdobić sernik.

z chomika kinia_1986

  • 69 KB
  • 4 lip 14 22:22
Spód:
180 g biszkoptów (można zastąpić dowolnymi ciastkami, ja czasem używam tu ciasteczek amaretti)
120 g masła
2 łyżki kakao

Masa:
1 kg białego sera, zmielonego
200 g drobnego cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na kawałki i roztopionej w garnuszku lub w kąpieli wodnej
2-3 łyżki amaretto, rumu lub innego likieru (to opcja, ale warto!)

Forma do pieczenia: Tortownica o średnicy 23 cm, wysmarowana masłem

Spód:
wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Powstaną okruchy, którymi należy wykleić spód tortownicy i 1/3 wysokości jej brzegu.

Masa:
Ser zmiksować z cukrem i wanilią, dodawać po jednym jajku, na końcu rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i alkohol.
Nie należy miksować zbyt długo, ponieważ masa stanie się zbyt płynna.
Wlać masę na spód z biszkoptów.

Piekarnik nagrzać do 160 st C.
Wstawić sernik i piec 40-60 minut - sernik jest upieczony, kiedy masa jest ścięta, ale niezbyt twarda. Warto sprawdzić stopień upieczenia ciasta po 40 minutach i w razie potrzeby przykryć wierzch formą aluminiową i dopiekać jeszcze kilka minut. Ostudzić w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wówczas będzie się lepiej kroił.

z chomika kinia_1986

  • 44 KB
  • 4 lip 14 22:22
Przepis na średnią okrągłą blachę, około 26 cm średnicy.
Składniki na ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1/2 szklanki cukru
• 250 g masła
• 5 żółtek
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
• 250 g masła
• 300 g cukru
• 1 kg serka homogenizowanego
• 6 jaj
• 2 budynie w proszku
(śmietankowe lub waniliowe)
• starta skórka z cytryny
lub aromat cytrynowy
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto wyrobić dokładnie wszystko razem. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (również boki), pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na 15 minut.

Masa serowa:
Składniki na masę serową: najpierw utrzeć masło z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę i wylać na ciasto. Na wylaną masę serową zetrzeć na grubej tarce ciasto wyciągnięte z zamrażarki. Piec 60 minut w temp. 190°C góra/dół, lub 175°C w piecu z obiegiem powietrza. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Ciasto będzie najlepiej smakowało dopiero na następny dzień - tak jak to jest u większości serników.

z chomika kinia_1986

  • 42 KB
  • 4 lip 14 22:22
sernik cytrynowy z czekoladą
Składniki:
• 1,5 kg sera białego (trzykrotnie zmielonego);
• 7-8 dużych jajek;
• 1,5 budyniu śmietankowego (nie więcej);
• 1 aromat cytrynowy (ja dałam sok z połowy cytryny);
• skórka otarta z 1 cytryny;
• 20 dkg masła;
• 25 dkg cukru pudru;
• 10 dkg rodzynek;
• 10 dkg skórki pomarańczowej;
• 10 dkg czekolady deserowej;
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, ser, aromat, rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz budyń. Wymieszać razem wszystkie składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką. Sernik piec w temperaturze 1800C około 1,5 godziny. Czekoladę rozpuścić z 7 łyżkami mleka. Polewą polać upieczony i przestudzony sernik.

z chomika kinia_1986

  • 55 KB
  • 4 lip 14 22:22
Sernik cassis
Składniki na spód:
• 100g migdałów bez skórki uprażonych na suchej patelni
Przygotować tortownicę o średnicy 22 - 23cm. Migdały zmielić w malakserze na drobne okruszki (nie na pył - mają przypominać raczej bułkę tartą) i wysypać nimi boki i dno natłuszczonej wcześniej tortownicy. Jeśli nie mamy pewności co do szczelności formy lepiej wyłożyć ją wcześniej folią aluminiową.
Składniki na masę serową:
• 800g kremowego serka (ja dałam gotowy do wypieków z wiaderka)
• 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 280g drobnego cukru
• 2 łyżki mąki
• skórka starta z 1 cytryny
• 4 jajka
• 125g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
• 1 łyżka likieru crème de cassis (pominęłam)
• 1 łyżka cukru pudru
Polewa:
• 300g kwaśnej gęstej śmietany (może być creme fraiche)
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do malaksera włożyć ser, mąkę, cukier, wanilię i skórkę cytrynową i miksować przez około 15 sekund, aż masa będzie gładka. Dodać jajka i jeszcze miksować przez 10 sekund (nie za długo, żeby masa się nie rozrzedziła).
W blenderze zmiksować: porzeczki, cukier puder i likier cassis. Trzeba to robić dość długo, żeby otrzymać idealnie gładką masę. Dodać 1¾ szklanki masy serowej i króciuteńko miksować, aż masa będzie miała jednolity kolor.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC. Ostrożnie wyłożyć jasną masę serową na migdały w tortownicy i wstawić do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjąć tortownicę i ostrożnie łyżką i małymi porcjami nałożyć masę porzeczkową. Ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. Studzić sernik przez 20 min.
W miseczce wymieszać ze sobą składniki polewy i wyłożyć na przestudzony sernik, zostawiając wolny 1 cm szerokości pas wokół brzegu (ja nie zostawiałam). Wstawić sernik ponownie do piekarnika na 10 min i pozostawić w nim do całkowitego ostudzenia. Po wyjęciu z piekarnika wstawić sernik do lodówki na całą noc. Wierzch można ozdobić całymi porzeczkami.

z chomika kinia_1986

  • 69 KB
  • 4 lip 14 22:22
Sernik Wenus
Biszkopt
• 6 jaj
• 3/4 szklanki cukru
• 20 dag mąki
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Do ubitych jaj dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Upiec na blaszce 24x42cm. Po wystudzeniu przekroić na dwie połowy.
Masa I
• 1/2 kg mielonego białego sera
• 3 łyżki cukru
• 1 galaretka cytrynowa
Wykonanie
Ugotować galaretkę wg przepisu, dodając nieco mniej wody. Do zmielonego sera dodać 3 łyżki cukru i gęstniejącą galaretkę - razem zmiksować.
Masa II
• 1/2 l śmietany 30%
• 1 galaretka cytrynowa
Dodatki
słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1/2 kostki masła
10 dag kokosu
3 łyżki cukru
Wykonanie
Ugotować galaretkę wg przepisu dodając nieco mniej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodać gęstniejącą galaretkę - razem zmiksować.
Połączyć obie masy. Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć masę serową i przykryć drugą połową. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i całość posmarować posypką kokosową.
Wykonanie posypki
Masło roztopić, dodać kokos i cukier, chwilę zrumienić. Gorącą posypką smarować placek.

z chomika kinia_1986

  • 64 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika anetusia78

  • 21 KB
  • 4 lip 14 22:22
Sernik jagodowy
Składniki
spód:
- 150g ciastek Digestive
- 75g masła
masa serowa:
- 750g twarogu śmietankowego (użyłam gotowego sera do wypieków w wiaderku)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie mam, więc dałam duże opakowanie cukru wanilinowego)
- 200g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250g jagód
polewa:
- 250ml gęstej Kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki cukru pudru
Ciastka pokruszyć (ja zmieliłam je w blenderze), wymieszać ze stopionym masłem, ugnieść na spodzie tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 20 minut. Jagody zmielić w blenderze. Ser zmiksować z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny, dodać jagody, zmiksować na jednolita masę i dopiero wtedy dodać jajka, chwilkę miksować. Gotową masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 55 minut, aż masa będzie ścięta. Wszystkie składniki polewy wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim delikatnie polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Ja po wyłączeniu piekarnika zostawiłam jeszcze na chwilę zamknięte drzwiczki, potem studziłam sernik przy otwartych. Zimny sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

z chomika kinia_1986

  • 14 KB
  • 4 lip 14 22:22
Składniki na 26 porcji

Ciasto:
• 30 dag mąki
• 15 dag margaryny
• 10 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy
• 1 jajko, 1 żółtko

Ser:
• 1kg sera twarogowego
• 10 jajek
• 20 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy
• 10 dag masła

Etapy przygotowania
1. Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki kruchego ciasta, wstawić na godzinę do lodówki
2. Ser: ser zemleć i ucierać mikserem dodając na zmianę żółtko i łyżkę cukru. Wymieszać ze stopionym masłem, cukrem waniliowym i pianą z białek.
3. Na blaszce rozsmarować ciasto a na nie ułożyć masę serową. Piec 60 min w 160 stopniach.

z chomika kinia_1986

  • 105 KB
  • 4 lip 14 22:22
Składniki
Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru
4 dag kakao
szczypta soli
plaska łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
1 jajko
20 dag Kasia
Ser:
20 dag cukru
4 jajka
cukier waniliowy
budyń waniliowy
10 dag Kasia
1 kg sera białego mielonego
sok z cytryny
puszka brzoskwiń lub gruszek
Składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki żeby dobrze się schłodziło.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać ser, sok z cytryny, suchy budyń i stopioną Kasia i dobrze wymieszać.
Blaszkę prostokątną wysmarować Kasia i posypać bułką tartą. Na to starkować 3/4 ciasta. Wylać na to polowę masy serowej i na tym ułożyć cząstki brzoskwiń. Zalać resztą masy serowej i na wierzch starkować resztę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 50 min.

z chomika kinia_1986

  • 1,3 MB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika madzia1417

  • 1,5 MB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika madzia1417

  • 9 KB
  • 4 lip 14 22:22
Składniki na ciasto kruche:
4 jajka, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki kakao.

Składniki na ciasto serowe:
1/2 kostki margaryny, 2 jajka, 4 serki waniliowe, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru pudru.

Przepis na ciasto kruche:
Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i cukier - wszystko razem zagnieść (białka odstawić na potem). Ciasto wstawić do lodówki.

Przepis na ciasto serowe:
Margarynę, cukier, żółtka, serki waniliowe, mąkę ziemniaczaną i białka ubite z 2 jajek - wszystko razem wymieszać.

Przekładanie ciasta:
Ciasto kruche przekroić na pół. Jedną połowę rozwałkować, wylać ciasto serowe. Drugą połowę ciasta kruchego przekroić jeszcze raz na pół. Do jednej dodać 2łyżki kakao i zetrzeć na tarce. Na ciasto serowe ubić pianę z białek pozostałych z ciasta kruchego i wyłożyć na cisto kakaowe, a na pianę zetrzeć na tarce pozostałe ciasto kruche. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni C.

z chomika grateska

  • 372 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika bgosiekk

  • 496 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika wienczy

  • 43 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika anetusia78

  • 496 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika Darwi-Odrade

  • 26 KB
  • 4 lip 14 22:22
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej, 1 roztopiona margaryna, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:
1 kg sera, 1 kostka margaryny, 1,5 szklanki cukru, 1 paczka rodzynek, 3 jajka, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mleka, olejek migdałowy (do smaku), gotowa polewa czekoladowa, wiórki kokosowe.

Przepis na ciasto:
Roztopioną margarynę przestudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagniatać ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej bryły. Podzielić ciasto na dwie równe części. Blaszkę do pieczenia (tę z wyposażenia piekarnika) wyłożyć folią aluminiową i posmarować margaryną. Na tak przygotowanej blaszce rozgnieść równomiernie jedną część ciasta. Po upieczeniu placek zdjąć z blachy i upiec drugą część ciasta, tym razem bezpośrednio na blasze wysmarowanej margaryną. Piec około 30 min (jeden placek) - 180 stopni C.

Przepis na masę:
Do garnka wrzucić margarynę, ser, cukier, jajka, rodzynki i olejek. Zagotować cały czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna garnka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać szybko mieszając do zagotowanej masy. Cały czas mieszając ponownie zagotować.
Następnie gorącą masę serową wylać na upieczony placek, przykryć drugim plackiem, polać polewą, posypać wiókami i odstawić w chłodne miejsce. Smacznego.

z chomika grateska

  • 147 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika hrabina01

  • 73 KB
  • 4 lip 14 22:22
* 1,25 kg sera mielonego
* 25 dag cukru
* 3-4 jajka
* 3 szklanki mleka surowego
* 4 łyżki oleju
* 2 budynie bez cukru
* cukier waniliowy
* sok z 1/2 cytryny
* wiórki kokosowe
* rodzynki

Przepis: Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej i sok z cytryny. Utrzeć dodając po łyżce sera. Budynie rozmieszać z mlekiem i dodać do masy, wsypać rodzynki.
Zagnieść cienką warstwę kruchego ciasta. Masę serową wyłożyć na ciasto (masa ma płynną konsystencję). Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę z białek ubitą z 2-3 łyżkami cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Zapiec około 10-15 minut. Porcja na dużą blachę.

z chomika winx_club

  • 93 KB
  • 4 lip 14 22:22
Składniki:
1 kg twarogu
1 szklanka cukru
120 g masła lub margaryny
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku dopieczenia

Wykonanie:
Twaróg zmielić i dobrze rozetrzeć z masłem żółtka ubić z ½ szklanki cukru. Ubić białka pod koniec dodając resztę cukru. Wymieszać twaróg z żółtkami, dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pianę oraz dowolne dodatki: rodzynki, skórkę pomarańczowa, cytrynową. Formę wysmarować masłem wysypać tartą bułką, włożyć masę serową, wstawić do gorącego piekarnika. Piec do 45 min ,

z chomika atlanta811

  • 29 KB
  • 4 lip 14 22:22
Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Masa serowa
Składniki:
-twaróg z wiaderka
-cukier 30dag
-cukier waniliowy 1 opak.
-0,5l kremówki
-żelatyna 4 łyżk
-dżem morelowy
-delicje 2 paczki
-polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubijamy.Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao a na koniec ubite białka.Pieczemy ok 20 min. w 180 stopniach.
Masa serowa:
Twaróg, cukier i cukier waniliowy zmiksować na jednolitą masę.Kremówkę ubić dodać do masy serowej.Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie dodać do masy.Na gotowy biszkopt rozsmarować dżem.Następnie połowę masy serowej przełożyć na dżem i rozłożyć delicję.Potem drugą część masy nałożyć na delicję.Na koniec polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

z chomika mariosylwia

  • 114 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika patryk199491

  • 99 KB
  • 4 lip 14 22:22

z chomika patryk199491

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    24
  • obrazy
    30
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

54 plików
9,71 MB




DzieckoNatury

DzieckoNatury napisano 31.08.2017 21:44

zgłoś do usunięcia
dzięęęki ! nawet biczin kiczyn jest!
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 21.01.2019 17:55

zgłoś do usunięcia
obrazek
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 22.07.2020 18:49

zgłoś do usunięcia
obrazek
moyade8805

moyade8805 napisano 7.01.2023 07:07

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności