Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

r4.jpg

Czekolada - r4.jpg
Download: r4.jpg

19 KB

(424px x 282px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Nie wywołuje trądziku

Naukowcy nie znaleźli jak dotąd żadnego związku między jedzeniem czekolady, a kłopotami z cerą. Potwierdziła to także Amerykańska Akademia Dermatologiczna. Co więcej, rozsądna dawka czekolady to wspaniała recepta na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Zawarte w czekoladzie flawonole mają silne właściwości antyoksydacyjne. Innymi słowy chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek Magiczna moc czekolady

Autorem tekstu jest Magda Pińska


Jej ogromną moc dostrzegali już azteccy wojownicy, którzy napojem z kakaowego proszku pokrzepiali się przed bitwą.
Dzisiaj czekolada też uwodzi nas swoim niepowtarzalnym zapachem i smakiem, któremu niewielu potrafi się oprzeć.

Już w starożytności pojawili się pierwsi smakosze czekolady. Na ściankach dzbanków znalezionych w Belize, a należących do zamieszkujących niegdyś tropikalne lasy wokół Zatoki Meksykańskiej Olmeków, naukowcy dostrzegli tajemniczy ciemny osad. Okazało się, że zawiera on teobrominę - substancję, którą posiada jedynie drzewo kakaowe.
Prawdziwy kult czekolady rozwinął się jednak dopiero za czasów Majów, którzy opracowali specjalną recepturę boskiego napoju. Mieszali oni bowiem roztarte ziarno kakaowca z pikantną papryką chili i miodem dzikich pszczół albo kukurydzą, a następie kilkakrotnie przelewali z naczynia do naczynia, aby uzyskać piankę. Napój ten mogli pić jedynie królowie, przedstawiciele arystokracji i uczestnicy obrzędów religijnych.
Wielką estymą darzyli czekoladę także Aztekowie, ale wprowadzili swoje receptury. Woleli napój chłodny, z dodatkiem papryki, wanilii oraz suszonych płatków kwiatów, które nadawały mu czerwoną, białą bądź czarną barwę.

Podróż do Europy
Pojawienie się czekolady na naszym kontynencie zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. Podczas ostatniej swojej podróży natknął się na łódź Majów przewożącą dziwne, nieznane ziarna. Kazał zabrać kilka do Europy i tak znalazła się ona na Starym Kontynencie.
Aż trudno w to uwierzyć, ale na początku napój z kakaowego proszku nie spotkał się wśród Europejczyków z aplauzem. Dopiero, gdy za radą hiszpańskich mnichów zaczęto dodawać do roztartych ziaren cukier, cynamon, anyż i ciepłą wodę – stała się prawdziwym przysmakiem. Receptura sporządzania boskiego napoju przez wiele lat należała do najlepiej strzeżonych w Hiszpanii.
Ale jak to bywa z tajemnicami, przychodzi dzień, że wychodzą one na światło dzienne. Tak też stało się z czekoladą, której recepturę podobno ukradł z hiszpańskiego dworu pewien przebiegły florentczyk. I od tego czasu rozpoczął się prawdziwie triumfalny pochód czekolady przez świat.




obrazekPijali ją jedynie możni, bo przez długi czas czekolada była napojem elit. Jak wieść niesie, Casanova uważał ją za prawdziwy eliksir młodości i podobno pijał zamiast szampana.
Ciemnobrązowy napój podawano podobno także na balach u markiza de Sade.
Modę na czekoladę w naszym kraju wprowadził na początku XVIII wieku jej wielki amator – król August II Sas.

Słodkie uzależnienie
Dzisiaj czekoladowy napój nie jest smakołykiem tylko elit, a delektować mnóstwem innych smakowitych wyrobów z czekolady. Nic dziwnego, że tak trudno im się oprzeć.
Ile razy przyrzekaliśmy sobie, że spróbujemy tylko kawałeczek czekolady, a zjadaliśmy całą tabliczkę? Dlaczego wielu z nas nie jest w stanie oprzeć się czekoladzie i porównuje ją do słodkiego narkotyku?
Niedawno uczeni dowiedli, że w ziarnie kakaowym występują substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany.
Działają one tak jak cząsteczki przenoszące sygnały w komórkach mózgu, a ich przyjmowanie prowadzi do uzależnienia. Gdy do tego dojdzie jeszcze zniewalający aromat i niezwykły smak, nic dziwnego, że trudno się od czekoladowego nałogu uwolnić.

Jedz i ciesz się!
Jeśli dopada Cię jesienny smutek – zjedz czekoladę. Zawiera ona dużo składników podnoszących poziom serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój.
W 100g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na nasz system nerwowy. Co więcej, matki które w czasie ciąży jedzą ciemną czekoladę, rodzą weselsze dzieci.
Ponadto czekolada, jak twierdzą naukowcy może zapobiegać zawałom serca. Oczywiście nikt nie namawia, aby zjadać czekoladę kilogramami, ale podczas słotnej jesieni nic tak nie poprawia humoru jak kubek gorącej czekolady

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Czekolada - r6.jpg
Daje uczucie szczęścia Większość z nas wie, że wśród ...
Daje uczucie szczęścia Większość z nas wie, że wśród nich znajduje się stymulująca kofeina, choć w minimalnej dawce. Oprócz niej nasze ciśnienie krwi i poziom glukozy podnoszą teobromina, tyramina i fenyloetyloamina. To właśnie ich obecność sprawia, że czujemy się podekscytowani i szczęśliwi. W czekoladzie znajduje się też tryptofan, który w mózgu przekształcany jest w serotoninę odpowiedzialną za uczucie zrelaksowania i spokoju, a także związek przypominający zawartą w marihuanie THC.
Czekolada - r11.jpg
Najbardziej uzależniający łakoć Właśnie to działanie ...
Najbardziej uzależniający łakoć Właśnie to działanie poprawiające nam nastrój i zmiany zachodzące w naszym mózgu - porównywane do tych, które zachodzą w czasie zakochania, sprawiają, że czekolada może być dla nas niebezpieczna - oczywiście nie fizycznie. Udowodniono jednak, że czekolada to najbardziej uzależniający łakoć. Trzeba więc uważać, by nie przesadzić z dawką tej rozkoszy dla duszy i podniebienia.
Czekolada - r22.jpg
Czekolada - zdrowsza niż myślisz Nie ma chyba produkt ...
Czekolada - zdrowsza niż myślisz Nie ma chyba produktu spożywczego, który obrósłby w fakty i mity tak skutecznie jak czekolada. Afrodyzjak, jedzenie bogów, podstawowa przyczyna próchnicy, największa bomba kaloryczna, kategorycznie zakazana osobom na diecie i cukrzykom. Od dziecka słyszymy - nie jedz czekolady, zęby spróchnieją, cera się zepsuje i będzie cię bolał brzuch. Tymczasem prawda o czekoladzie jest zupełnie inna.
Czekolada - r3.jpg
Nie prowadzi do otyłości Naukowcy podważyli kolejną p ...
Nie prowadzi do otyłości Naukowcy podważyli kolejną plotkę dotyczącą czekolady. Badanie przeczą, by jej spożywanie było przyczyną otyłości. Oczywiście tyje się od wszystkiego czego jemy zbyt dużo, a czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczy, jednak zdaniem badaczy ilość kalorii zawartych w czekoladzie i ich przyswajalność przez organizm nie ma znacznego wpływu na otyłość.
Czekolada - r53.jpg
Pomaga przy astmie Duża zawartość białka i to łatwo p ...
Pomaga przy astmie Duża zawartość białka i to łatwo przyswajalnego, gdyż mleko zostało przetworzone, to duża dawka wapnia - niezbędnego budulca zębów i kości. Czekolada zawiera także trującą dla zwierząt teobrominę, pobudzającą czynność serca i rozszerzającą naczynia krwionośne. W medycynie wykorzystywana jest jako środek wspomagający leczenie astmy.
Czekolada - r5.jpg
Nie psuje zębów Najczęstszy zarzut pod adresem czekol ...
Nie psuje zębów Najczęstszy zarzut pod adresem czekolady - psuje zęby. Zdaniem naukowców zupełna bzdura. Naszym zębom szkodzi cukier i lepkie nadzienie, a nie czekolada. Zawarte w niej kakao zawiera substancje bakteriobójcze, można więc powiedzieć, że naturalna gorzka czekolada nie tylko nie psuje zębów, ale im sprzyja.
Czekolada - r2.jpg
Czekolada na zdrowie Podczas badań potwierdzono z kol ...
Czekolada na zdrowie Podczas badań potwierdzono z kolei dobroczynny wpływ czekolady na nasz organizm - dobroczynny zarówno pod względem psychicznym, jak i fizycznym. Oczywiście mowa o prawdziwej czekoladzie. Co zawiera?
Czekolada - r7.jpg
Legalny narkotyk Cały problem z czekoladą polega na t ...
Legalny narkotyk Cały problem z czekoladą polega na tym, że nie jest łatwo przestać ją jeść. Co tak fascynuje? Oczywiście wyjątkowy smak, cudowna konsystencja i to jak rozpływa się w ustach. Ale nie tylko. Czekolada zawiera też substancje dzięki którym czujemy się lepiej, a kto z nas tego nie lubi? Naukowcy wykryli w tym "jedzeniu bogów" ogromną gamę substancji psychoaktywnych.
Czekolada - r9.jpg
Czekolada jak wino Co więcej odkryto, że 40 gramów cz ...
Czekolada jak wino Co więcej odkryto, że 40 gramów czekolady zawiera tyle dobroczynnych flawonoli co lampka czerwonego wina lub dwie filiżanki zielonej herbaty - jest więc niekwestionowanym liderem w walce z wolnymi rodnikami. Związki te dodatkowo zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny, przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów i regulując ciśnienie tętnicze.
Czekolada - r23.jpg
Unikaj czekoladopodobnych Warto też uważać na to co j ...
Unikaj czekoladopodobnych Warto też uważać na to co jemy. Dobroczynne działanie czekolady, dotyczy bowiem tylko czekolady prawdziwej, choć niekoniecznie gorzkiej - która jest oczywiście najzdrowsza. Lepiej raczyć się tym przysmakiem rzadziej, ale sięgać po produkty z wyższej półki - czyli automatycznie droższe. Kategorycznie odradzane są produkty czekoladopodobne. Zamiast masła kakaowego, w którym zawarte są wszystkie cenne składniki, zawierają bowiem bardzo dużo obcych tłuszczów.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności