Download: ziemniaki-wartosci-odzywcze-i-odmiany_1212_300x500(1).jpg
Co kryje ziemniak?
Ziemniak to przede wszystkim woda. W 75% warzywo to składa się właśnie z wody, pozostałe jego składniki to w 18,5% skrobia, 2% białko oraz 1,5% błonnik. Ziemniaki poza tym są bogate w wiele składników odżywczych: potas (ziemniak ma go więcej niż słynący z jego zawartości banan), żelazo, magnez, fosfor, mangan, wapń. Mogą być bez żadnych przeciwwskazań spożywane przez osoby chore na nadciśnienie – ze względu na niską zawartość sodu. Poleca się ich spożywanie osobom cierpiącym na zaparcia (walka z tym problemem jest możliwa dzięki zawartości błonnika). Na plus trzeba zaliczyć również pełnowartościowe białko, brak cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak to nie wszystko. Ziemniaki to bogate źródło witamin: C, D, E, K, B1, B3, B6 oraz kwasu foliowego. Czy biorąc pod uwagę tak bogaty skład ziemniaka warto z niego rezygnować?
Tuczy, czy nie tuczy?
Ziemniak cieszy się niechlubną opinią tuczącego warzywa. Jednak czy to rzeczywiście prawda? Generalnie odpowiedź na to pytanie jest złożona. Sam ziemniak nie jest tuczący. 100 gramów tego warzywa to jedynie 77 kcal. Jednak właśnie w tej niskokaloryczności kryje się ryzyko spożywania ziemniaka w zbyt „obfitej” oprawie.
Do ziemniaka dodajemy sosy, śmietanę, masło, skwarków i to czyni ziemniaki z takim dodatkiem potrawę wysokokaloryczną. Dla porównania porcja ziemniaków (100gramów) z „dodatkami” ma następującą ilość kalorii:
•pure z ziemniaków to już 90 kcal,
•ziemniaki okraszone tłuszczem roślinnym 110 kcal,
•frytki około 300 kcal,
•kopytka, pyzy, placki ziemniaczane 300-400 kcal.
Drugim zagrożeniem, jakie stoi przed ziemniakiem, jest jego przygotowywanie. Okazuje się, że najzdrowsze, najmniej kaloryczne są ziemniaki gotowane na parze, w mundurkach. Takie przygotowanie pozwala zachować w ziemniakach najwięcej ich najzdrowszych ich składników odżywczych.
Co możemy zrobić dla ziemniaka?
Co zrobić, by nie musieć rezygnować z jedzenia ziemniaków, a jednocześnie nie serwować sobie tuczącej przyjemności? Przeczytaj:
•gotuj ziemniaki na parze lub w mundurkach – zachowasz najwięcej cennych ich składników,
•przygotuj je krótko – ziemniaki gotowane w mundurkach przygotowuje się około 20 minut,
•gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, by ograniczyć ilość traconych składników odżywczych,
•unikaj smażenia ziemniaków – w ten sposób nie będziesz miał problemu z ciężkostrawnych, pełnym tłuszczu posiłkiem,
•starsze ziemniaki są bardziej kaloryczne. Jeśli tylko możesz, jedz dietetyczne młode ziemniaki,
•zamiast śmietany i tłustego mleka dodaj do ziemniaków chudego mleka lub masła o małej zawartości tłuszczu.