Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Domowy makaron.jpg

2 KULINARIA  POTRAWY PRZEPISY V_Folder - Domowy makaron.jpg
Download: Domowy makaron.jpg

64 KB

(500px x 333px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Dziś zapraszam do wspólnego kręcenia makaronu. Każdy z nas zapewne choć raz w życiu widział jak babcia lub mama wałkuje duże płaty domowego makaronu do rosołu.

Produkt ten jest nieporównywalny do sklepowego. Warto zmęczyć troszkę nasze mięśnie, aby potem delektować się przepysznym makaronem, który nawet przy długim gotowaniu zawsze będzie al dente!

Widok mieszkania mojej babci pełnego porozwieszanych płacht makaronu do tej pory krąży mi w pamięci. Suszenie makaronu było jednym z bardziej bajkowych widoków. Dlaczego babcia suszyła płaty, a nie gotowy już makaron? Chodzi o to, że potem wysuszone płaty roluje i kroi. Nie kleją się one do siebie i łatwiej tą czynność wykonać bez nadmiaru mąki. Dziś są maszynki do makaronu, dzięki nim oszczędzamy wiele czasu i energii. Podam Wam zatem dwa patenty na prawdziwy domowy makaron.
Składniki

5 jaj kurzych lub 8 perliczych
0,5 kg mąki pszennej
szczypta soli

Przepis

Oryginalny domowy makaron nie zawiera ani krzty wody! Tylko wtedy uzyskamy wspaniały smak i intensywnie żółty kolor. Kolor zależy oczywiście również od żółtek – warto zainwestować w wiejskie, ekologiczne jajka. Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy robotem, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól i całość wyrabiamy łyżką drewnianą. Jak ciasto zacznie się kleić wykładamy na stolnice i intensywnie wyrabiamy. Jeśli chcemy mieć więcej makaronu tanim kosztem to dolewamy wodę, ale to w ostateczności. W konsystencję lepiej manipulować jajkami lub mąką.
Wyrobioną kulkę ciasta kładziemy na blacie i przykrywamy metalową miską, która kilka sekund była podgrzewana na gazie. Dzięki ciepłu ciasto będzie bardziej elastyczne. Po 20 minutach zaczynamy wałkować ½ ciasta. Pozostała część przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschła – czeka na swoją kolej. Wałkujemy na grubość ok. 1 mm. Dla użytkowników maszynki do makaronu będzie to chwila, fani wałka trochę się pomęczą. To samo czynimy z drugą częścią ciasta. Gotowe płaty powinny teraz przeschnąć, aby potem przy krojeniu nie kleiły się. Na ramieniu krzesła układamy bawełnianą ściereczkę, na którą wędruje płat ciasta. Swobodnie zwisając schnie przez 30 min.
Ostatnim etapem jest pokrojenie makaronu na dowolne kształty. W maszynce ustawiamy odpowiedni wymiar i voila. Tradycjonaliści powinno zwinąć przycięty do prostokąta płat makaronu w rulon i kroić w cienkie paski, w zależności jaki kształt chcemy uzyskać. Wysuszone ciasto nie powinno po zwinięciu się kleić. Gotowe paski makaronu układamy na bawełnianych ściereczkach i przesuszamy kilka godzin. Następnie wkładamy do papierowych torebek i przechowujemy do wykorzystania. Świeży makaron możemy od razu wykorzystać do jakiegoś dania, tworząc w ten sposób z włoskiego pasta fresca.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

DANIA; KULINARIA; POTRAWY; PRZEPISY;
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Są smaczne, pożywne, niedrogie i mało kaloryczne-smacznego!!!
2 KULINARIA  POTRAWY PRZEPISY V_Folder - Zapusty.jpg
Życzę smacznego pączka*))
Życzę smacznego pączka*))
2 KULINARIA  POTRAWY PRZEPISY V_Folder - CIASTKA JOANNY-JEDYNA0101.jpg
Składniki: Namoczyć bułkę tartą w mleku(ja miałam szk ...
Składniki: Namoczyć bułkę tartą w mleku(ja miałam szklankę bułki a mleka tyle żeby gęste było) łyżka cukru szczypta soli łyżka rodzynek(więcej dałam) łyżka płatków migdałowych(też więcej) 2 jajka Jak przyrządzić: Po wymieszaniu ma być gęsta masa.Smażyć na maśle na średnim ogniu Mnie smakuje bardzo tak na zimno jak i na gorąco :)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności