Haugen P. - Sekrety i skandale rodów królewskich.pdf
-
Abigail Gordon -
Alison Roberts -
Amy Andrews -
Anthony Laura -
Arthur Conan Doyle -
Betty Neels -
Carol Marinelli -
Carol Wood -
Caroline Anderson -
Chandler Raymond -
Colleen McCullogh -
Cussler Clive -
Darcy Lilian -
Dianne Drake -
Emilie Rose -
Emma Darcy -
FILMY DANIELLE STEEL -
Fiona McArthur -
Flora Sinclair -
Gill Sanderson -
Gina Wilkins -
Helen Shelton -
I -
Joan Hohl -
Justiss Julia -
Kate Hardy -
King Stephen -
Lang Rebecca -
Laura Iding -
Leanne Banks -
Lilian Darcy -
Lucy Clark -
Ludlum Robert -
Maggie Kingsley -
Margaret Barker -
Margaret McDonagh -
Margaret O'Neill -
Marion Lennox -
Mary Bowring -
Melanie Milburne -
Meredith Webber -
N -
O -
O'Brien Judith -
Osborne Maggie -
Sarah Morgan -
Sharon Kendrick -
Smith Joan -
Starożytne Cywilizacje -
Teresa Southwick
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia". Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych. To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich.