Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
jawjol
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Jolanta

widziany: 25.01.2024 13:06

  • pliki muzyczne
    4183
  • pliki wideo
    1652
  • obrazy
    4891
  • dokumenty
    2444

13996 plików
409,98 GB

  • 5 KB
  • 14 maj 11 21:13
Irlandzki specjał
Wysokogatunkowa kawa mielona Prima Impresja pozwoli Ci na przygotowanie klasycznej kawy po irlandzku. Irish Coffee jest idealną propozycją na spotkanie w gronie przyjaciół, a jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Jedną łyżkę cukru przesmaż na patelni, aż uzyskasz karmel. Następnie dodaj cztery łyżki whisky i 250 ml świeżo przygotowanej aromatycznej kawa. Do gotowego napoju możesz dodać bitą śmietanę. Podawana z pierniczkami kawa irlandzka zadowoli gusta najwybredniejszych smakoszy.

z chomika mandolinka1

  • 16 KB
  • 14 maj 11 21:13
Rumowa rozgrzewka
Po powrocie z jesiennego spaceru, idealna będzie rozgrzewająca rumowa kawa. Do jej przygotowania najlepiej nadaje się rozpuszczalna Prima Finezja, łącząca w sobie aromat ziaren Arabiki i Robusty. Zaparz kawę, dolej odrobinę rumu i posłódź brązowym cukrem. Możesz również dodać bitą śmietanę. Tak przyrządzony napój szybko pozwoli zapomnieć o chłodzie za oknem.

Bailey's Coffee
Aromatyczna kawa rozpuszczalna z dodatkiem bardzo popularnego wśród Pań likieru Bailey's Irish Cream to wspaniała propozycja na popołudniowe spotkanie z przyjaciółkami. Dwie łyżeczki Primy Finezji zalej gorącą wodą. Przygotowaną kawę przelej do filiżanki z 50 ml Bailey's Irish Cream. Udekoruj bitą śmietaną i podawaj na stół.

Kawa z koniakiem
Kawa z koniakiem to wyrafinowane połączenie dla prawdziwych smakoszy. Przepis na ten wyjątkowy specjał jest bardzo prosty. W małym rondelku podgrzej 1/8 litra koniaku razem z czterema goździkami i szczyptą cynamonu. Zaparz aromatyczną drobno mieloną Primę Impresję, a następnie wlej do rondelka z koniakiem. Tak przygotowany napój przecedź przez sitko i przelej do filiżanek. Doskonałym dodatkiem do kawy będzie kawałek gorzkiej czekolady. Prima z koniakiem to sposób na niezapomniany wieczór.

z chomika mandolinka1

  • 25 KB
  • 14 maj 11 21:13
Jak uzyskać wyraźne warstwy w latte macchiato

Latte macchiato jest uwielbiane przez fanów kawy nie tylko z powodu swojego smaku, ale również z powodu atrakcyjnego wyglądu. Smak to również wygląd! Poniższe sugestie pozwolą przygotować trzy wyraźnie oddzielone warstwy w jednej szklance:

Wlać niewielką ilość chłodnego mleka do szklanki.
Kawę i piankę przygotować w 20 sekundowym odstępie czasu.
Ustawić temperaturę kawy na „wysoką”.
Latte macchiato można urozmaicić poprzez dodanie różnych syropów. Najpierw wlać syrop do szklanki, a potem spienić w niej mleko. W ten sposób mleko nabierze delikatnego smaku wybranego syropu.

z chomika mandolinka1

  • 19 KB
  • 14 maj 11 21:13
Chocolat Blanc
Składniki (dla 1 osoby)

50 g białej czekolady
200 ml kawy
200 ml mleka
starta biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie

Spienić mleko i wlać je do dwóch ozdobnych szklanek.
Rozpuścić białą czekoladę w łaźni wodnej, wymieszać z gorącą kawą i wlać na spienione mleko.
Posypać starą białą czekoladą i podawać.

z chomika mandolinka1

  • 18 KB
  • 14 maj 11 21:13
Café Esmeralda
Składniki dla 2 osób

300 ml gorącej kawy
5 łyżeczek polewy cukrowej
4 łyżki ubitej śmietany
40 ml Kahlùha (likieru kawowego)
20 ml Brandy lub Koniaku
2 łyżeczki syropu czekoladowego
szczypta zmielonego cynamonu
1 łyżeczka wiórków czekoladowych dla dekoracji
Przygotowanie

Wymieszać likier Kahlùha i Koniak z syropem czekoladowym, dodać cynamon do smaku.
Wlać do dwóch ciepłych szklanek, zalać kawą i wymieszać.
Ostrożnie wymieszać ubitą śmietanę z polewą cukrową, dodać do kaw i ozdobić wiórkami.

z chomika mandolinka1

  • 13 KB
  • 14 maj 11 21:12
Café Kahlúa
Składniki (Dla 2 osób)

2 espresso (każde po 50 ml)
1 filiżanka pokruszonego lodu (150 ml)
40 ml Kahlúa (likier kawowy)
40 ml mleka
2 łyżeczki drobno mielonego cukru
Przygotowanie

Przygotować espresso i odstawić do schłodzenia.
Wlać chłodne espresso, likier Kahlúa, mleko i pokruszony lód z cukrem do urządzenia Drink Master i zmiksować.
Podawać w dwóch małych szklankach.

z chomika mandolinka1

  • 27 KB
  • 14 maj 11 21:12
Caffè frio con Coco
Zupełnie inna przyjemność z kawy. Podawana jako chłodny przysmak, być może stanie się Twoją ulubioną kawą.

Składniki

mocne espresso
chude mleko
syrop kawowy aromat kokosowy
mleko skondensowane
pokruszony lód
Przygotowanie

Umieścić pokruszony lód i chude mleko w mikserze i mieszać do uzyskania piany.
Dodać porcję syropu kokosowego, aby dodać chłodnemu spienionemu mleku kokosowy aromat.
Wlać odrobinę zagęszczonego mleka do szklanki koktajlowej. Dolać do dwóch trzecich szklanki chłodne spienione mleko kokosowe.
Schłodzone mocne espresso najlepiej dolewać ostrożnie z małego dzbanka.
Espresso osiądzie między zagęszczonym a spienionym mlekiem.
Podawać ten przepyszny napój ze słomką.

z chomika mandolinka1

  • 12 KB
  • 14 maj 11 21:12
Caffè Velutto
Składniki dla 2 osób

1 podwójne espresso (60 ml)
1 laska wanilii
2 łyżeczki startej czekolady
2 łyżki lodów waniliowych
1 mała szklanka pokruszonego lodu (80 ml)
Przygotowanie

Rozciąć laskę wanilii wzdłuż
Wydrapać miąższ waniliowy do filiżanki i dodać podwójne espresso
Włożyć podwójne espresso z miazgą waniliową, dwoma łyżkami lodów waniliowych, 2 łyżeczkami startej czekolady i małą szklanką pokruszonego lodu do miksera i dobrze zmiksować.

z chomika mandolinka1

  • 14 KB
  • 14 maj 11 21:12
Koktajl Cappuccino z grappą
Składniki (dla 2 osób)

2 cl grappy
200 ml gorącego espresso
2 - 4 łyżeczki cukru
200 ml mleka
Zmielone kakao do posypania
Sposób przygotowania

Wlać grappę do dwóch wysokich szklanek. Wymieszać cukier w podwójnym espresso, dopóki się całkowicie nie rozpuści. Dodać dwie trzecie espresso do grappy.
Przygotować gorące mleko za pomocą Cappuccinatore i wymieszać z resztą espresso. Powoli wlewać mleko z espresso do szklanek po długiej łyżce lub wlewać bez łyżki bardzo powoli. Zapobiega to mieszaniu się warstw.
Spienić pozostałe mleko za pomocą Cappuccinatore i ostrożnie nałożyć na kawę. Posypać zmielonym kakao.

z chomika mandolinka1

  • 12 KB
  • 14 maj 11 21:12
Kawa karaibska
Składniki

1 łyżka lodów waniliowych
½ łyżeczki kakao
1 łyżeczka cukru
3 cl soku ananasowego
1 podwójne espresso
ananas i kakao do dekoracji
Przygotowanie

Posłodzić kawę, dodać trochę kakao dla smaku i włożyć do lodówki dla schłodzenia.
Ubić lody, sok ananasowy i kawę do uzyskania pianki i umieścić na schłodzonej mieszance kawowej.
Posypać kakao i ozdobić krawędź filiżanki ananasem.

z chomika mandolinka1

  • 14 KB
  • 14 maj 11 21:12
Frappino
Składniki na jedną szklankę

1 espresso, schłodzone
1 dl chłodnego mleka
5 g cukru
4 kostki lodu
3 cl syropu kawowego "Irish Cream"
Ubita śmietana
Mokka lub płynny czekoladowy sos do polania
Przygotowanie

Aby przygotować shake mleczny, należy zmiksować lub wstrząsnąć w shakerze espresso, kostki lodu, cukier, syrop kawowy i mleko.
Nalać napój do szklanki i ozdobić bitą śmietaną lub mokką.

z chomika mandolinka1

  • 17 KB
  • 14 maj 11 21:12
Gorąca i słodka
Jest to gorący i owocowo-słodki napój na te wyjątkowe chwile przy barze.

Składniki dla 2 osób

60 ml espresso
spienione mleko
likier "Tequilla rose"
Przygotowanie

Wlać likier "Tequilla rose" do małej szklanki na koniak (1cl)
Zalać likier gorącym, spienionym mlekiem
Wlać do szklanki gorące espresso
Podawać jako przystawkę, napój barowy lub na specjalne okazje.

z chomika mandolinka1

  • 20 KB
  • 14 maj 11 21:11
Kawa zimowy sen
Składniki dla 2 osób

2 mocne kawy (200 ml)
200 ml gorącego kakao
1 szczypta przyprawy do piernika
100 ml mleka
Cukier dla smaku
1-2 kawałki piernika dla ozdoby
Przygotowanie

Wymieszać kakao z przyprawą do piernika i kawą
Spienić mleko
Wlać do połowy szklanek, a następnie dodać piankę mleczną. Dodać cukier dla smaku i posypać pokruszonym piernikiem.
Soczyste kawałki piernika stanowią doskonały dodatek.

z chomika mandolinka1

  • 18 KB
  • 14 maj 11 21:11
Zimowa magia kawy
Składniki

1 łyżeczka kremu orzechowego (Nutella)
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
porcja mocnego Espresso
mleko
Przygotowanie

Mieszać 1 łyżeczkę kremu orzechowego (Nutella) i 1 łyżeczkę miodu ze szczyptą cynamonu i kardamonu do uzyskania kremowej konsystencji i nalać do filiżanki.
Dodać porcję mocnego espresso i spienione mleko na czubek, jak w przypadku cappuccino.
Rozpuścić odrobinę kremu orzechowego w Espresso. Dodać mieszankę do pianki na szczycie filiżanki dla dekoracji.
Wymieszać dokładnie i wypić.

z chomika mandolinka1

  • 50 KB
  • 14 maj 11 21:11
Caffe Corretto

Składniki Ilość Czego
kawa espresso według uznania
grappy 50 mililitrów
Wykonanie:
Do filiżanki kawy espresso wlać kieliszek grappy lub brandy.
Tak przygotowaną kawę pije się rano lub po wieczornym posiłku.

z chomika mandolinka1

  • 34 KB
  • 14 maj 11 21:11
Amaretto Coffe
Składnik Logo Ilość Czego
Amaretto 10 mililitrów
likier pomarańczowy 2 mililitrów
mocna kawa 200 mililitrów
Wykonanie:
Do gorącej kawy dodać likier i amaretto, zamieszać. Można dodać cukier

z chomika mandolinka1

  • 16 KB
  • 14 maj 11 21:11
Caffe latte
Składniki:
małe espresso 50 mililitrów
mleko 250 mililitrów
czekolada sypana według uznania
Wykonanie:
Zrobić małe espresso, wlać je do naczynia z dzióbkiem. Mleko podgrzać i spienić. Następnie na sam spód do wysokiej szklanki dać piankę powstałą z mleka, i powolutku wlać resztę mleka, poczekać z dwie minuty i dopiero wlać espresso. Powinny powstać warstwy oddzielające kawę od mleka. Posypać sypaną czekoladą. Do tej kawy podaje się długie łyżki bądź słomki.

z chomika mandolinka1

  • 50 KB
  • 14 maj 11 21:11
Kawa po turecku
Składniki Ilość Czego
kawa mielona według uznania
woda 1 szklanek
cukier według uznania
Wykonanie:
Podawać w małej filiżance ze szklanką zimnej wody. Zmielone na pył ziarna kawy zalać niewielką ilością zimnej wody i bardzo wolno doprowadzić do wrzenia w specjalnym mosiężnym tygielku (briki). Cukier dodaje się jeszcze przed dolaniem wody.

z chomika mandolinka1

  • 18 KB
  • 14 maj 11 21:11
Kawa po irlandzku - Irish Coffee

Skladniki Ilość Czego
napar kawy 200 mililitrów
Whisky 60 mililitrów
bita śmietana według uznania
Wykonanie:
Świeżo zaparzoną i ochłodzoną kawę połączyć z whisky. Podawać w oziębionych szklanych pucharkach lub kieliszkach do win. Udekorować kleksem śmietany ubitej z cukrem pudrem i wanilią.

z chomika mandolinka1

  • 18 KB
  • 14 maj 11 21:10
kawa na poprawę nastroju;)

Składniki Logo Ilość Czego
kawa rozpuszczalna 2 łyżek deserowych
miód 2 łyżek deserowych
Amaretto 1 łyżek deserowych
lody śmietankowe 1 porcja
bita śmietana 3 łyżek stołowych
wiśnia 1 sztuk
kakao rozpuszczalne według uznania
Wykonanie:
Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy gorącą ale nie wrzącą wodą, wlewamy amaretto. Gdy lekko przestygnie dodajemy miód i lody (np jedną gałkę). Ozdabiamy bita śmietaną, posypujemy kakao i wykańczamy wiśnią.

z chomika mandolinka1

  • 10 KB
  • 14 maj 11 21:10
Grasshopper Coffee
Składnik Ilość Czego
krem mietowy 45 mililitrów
likier kawowy 45 mililitrów
mocna kawa 350 mililitrów
bita śmietana 50 mililitrów
Wykonanie:
Oba likiery rozlać w równych ilościach do dwóch wysokich szklanek, wymieszać, dopełnić kawą, na wierzch wyłożyc śmietanę. Ozdobić płatkami miętowymi w białej i ciemnej czekoladzie.

z chomika mandolinka1

  • 33 KB
  • 14 maj 11 21:10
Jakość wody ma decydujące znaczenie

Kawa w 98 procentach składa się z wody. Jakość wody ma ogromny wpływ na jakość kawy.

Najlepsza woda na kawę jest świeża, zawiera minerały i tlen oraz ma niską lub średnią twardość. Jeżeli twardość wody przekracza 10 niemieckich stopni twardości (dH), zalecane jest stosowanie filtra CLARIS plus.

O ile to możliwe, woda powinna mieć niski stopień twardości węglanowej, ponieważ ta ma negatywny wpływ na smak kawy i wytrąca się w postaci nierozpuszczalnego węglika wapnia (kamień). W takich przypadkach również zaleca się korzystanie z filtra CLARIS plus, ponieważ usuwa on z wody większość toksyn i pozostałości chloru.
Decydująca jest temperatura wody

Aby zapewnić optymalne parzenie kawy, woda powinna być nieco poniżej temperatury wrzenia. Jeżeli temperatura jest zbyt wysoka, kawa będzie miała gorzki smak; jeżeli za niska – smak będzie kwasowy, bezzapachowy i rozwodniony.

z chomika mandolinka1

  • 43 KB
  • 14 maj 11 21:10
Trwałość kawy

Palona kawa jest jednym z najbardziej aromatycznych produktów spożywczych, ponieważ zawiera do 0,1 procent lotnych zapachów. Kawa jest bardzo delikatna, tak w postaci całych ziaren jak i po zmieleniu.

Kawę należy zawsze chronić przed tlenem, głównym wrogiem aromatu kawy. Z tego powodu należy przechowywać kawę w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Po wystawieniu na działanie powietrza mielona kawa zachowuje świeżość przez około dwa tygodnie. Po tym czasie smak kawy szybko traci na jakości, a sama kawa staje się nieświeża i niesmaczna. Tłuszcze i olejki zawarte w kawie mogą również szybko zjełczeć. Dlatego kawę należy zużywać szybko.

Aby cieszyć się pełnym aromatem ulubionej kawy, należy wybierać całe, świeże ziarna. Chroniąca aromat przykrywka pojemnika na ziarna we w pełni automatycznych ekspresach do kawy firmy JURA zapewnia optymalną ochronę smaku ziaren kawy.

z chomika mandolinka1

  • 51 KB
  • 14 maj 11 21:09
Kawa po posiłku

Filiżanka kawy wypita po posiłku ma dwie zalety:

Kawa stymuluje produkcję kwasów trawiennych, co z kolei wspomaga trawienie. Stanowi również „lekki” deser, który pozwala oprzeć się pokusie bardziej kalorycznych pozycji w menu. Odrobina radości daje wiele korzyści!

Kawałek czekolady z popołudniową kawą może stać się przyjemnym rytuałem, który zaspokoi apetyt na słodkości i ograniczy ciągłe podjadanie.
Kawa jako środek pobudzający

Głównym składnikiem aktywnym w kawie jest kofeina. Kofeina znajduje się nie tylko w nasionach krzewu kawy, ale również w ponad 60 innych roślinach, takich jak herbata, ostrokrzew paragwajski i orzeszki koli.

Kawa jest ceniona za swoje właściwości pobudzające układ krążenia człowieka i zwalczające zmęczenie. Kawa Arabika zawiera od 1 do 1,5% kofeiny, podczas gdy kawa Robusta zawiera od 2,5 do 4,5%.

Dla porównania:

espresso (50 ml) zawiera około 50 mg kofeiny,
filiżanka kawy (90 ml) zawiera około 60-100 mg kofeiny,
filiżanka kawy z ekspresu z filtrem (125ml) zawiera około 80-100 mg kofeiny,
filiżanka herbaty zawiera do 50 mg kofeiny.
czekolada również zawiera kofeinę: w 100 g mlecznej czekolady jest około 15 mg kofeiny, natomiast w 100 g gorzkiej czekolady – około 90 mg.
napoje energetyczne zawierają około 80 mg kofeiny na puszkę.

z chomika mandolinka1

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    24
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

24 plików
0,54 MB




ewa33333 napisano 19.02.2017 11:47

zgłoś do usunięcia
Tiili

Tiili napisano 1.07.2017 18:09

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
chomcik12

chomcik12 napisano 20.04.2018 18:09

zgłoś do usunięcia
pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Malarstwo-rysunek

Malarstwo-rysunek napisano 16.08.2018 18:17

zgłoś do usunięcia
obrazek
Djekapi

Djekapi napisano 3.10.2020 20:52

zgłoś do usunięcia
obrazek
zezito1942

zezito1942 napisano 13.10.2021 16:56

zgłoś do usunięcia

)

align="center">

VENHA MIM VISITAR SEMPRE & TOMAR CHA COMIGO ESTOU AGUARDO VOCÉ

PR7JRZEZITO> " ''Até amanhã Volte Sempre com Deus no Coração

Contador de visitas
wawasa2516

wawasa2516 napisano 9.02.2023 07:17

zgłoś do usunięcia
Super chomik
izabela1968

izabela1968 napisano 29.04.2023 17:30

zgłoś do usunięcia
Zapraszam 🌹🌹🌹
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 12.11.2023 18:23

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności