Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
janek342
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Jasiu

widziany: 12.11.2024 07:45

  • pliki muzyczne
    486
  • pliki wideo
    2787
  • obrazy
    5391
  • dokumenty
    2585

13757 plików
658,95 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
FolderyFoldery
janek342
Akordeon
 
nuty na akordeon ;)
Dokumenty
el chapo
Filmy
 
Dokumentalne
Galeria
 
How to Feeder Fish with Matt Hayes
Kuchnia
 
Adam na lato
Adam po pracy
Adam po pracy 2
Adam po pracy 3
Anna Olson - Sezon na świeżość
Anna Olson - Sezon na świeżość 2
Antonio Carluccio ucztuje w Italii
Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii
Biesiada Wielkanocna
Biesiada Wielkanocna(1)
Brodzik od kuchni
Chińszczyzna w pięć minut
Czego nie wiecie o
Dziki Zakątek, czyli grillowanie czas zacząć
Ewa gotuje
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok
Gary Rhodes za stołem
Gordon Ramsay We własnej kuchni
Gotowanie po śląsku
ImprezuJEMY
Jacques Pepin - Dania na szybko
Jacques Pepin - Nowe dania na szybko
James Martin i jego ogród
Jamie w domu
Jamie w domu 2
Jamie w domu 2(1)
Jem i chudnę
Jose Andres prosto z Hiszpani
Julia i Jacques gotują w domu
Julia i Jacques gotują w domu(1)
Julia i Jacques gotują w domu(2)
Julie gotuje
Julie gotuje(1)
Ken Hom i kuchnia chińska
Klimatyczny PRL, czyli Oberża pod Czerwonym Wieprzem
Książki
Kuchnia Ching NOWOŚĆ!
Kuchnia francusa po prostu 3
Kuchnia francuska po prostu - POLECAM
Kuchnia francuska po prostu - POLECAM(1)
Kuchnia po śląsku
Kuchnia z Okrasą
Kuchnia z Okrasą(1)
Kylie Kwong - Czysta magia
Kylie Kwong - gotowanie z sercem
Kylie Kwong - Moje Chiny
Ł`apetyt
Ł'apetyt 2
Łatwa kuchnia indyjska 2
Lubię gotować
Makłowicz w podróży
Meksykańskie przysmaki w El Popo
Michel ze smakiem
Ministerstwo żywności Jamiego Olivera
Moje ciasto
MOJE GOTOWANIE
Morska odyseja Ricka Steina
Morska odyseja Ricka Steina(1)
Nigella ekspresowo
Nigella ekspresowo(1)
Nigella gryzie
Okrasa Łamie Przepisy
Orientalny smak Indii
Ostoja - kuchnia myśliwska
Ostoja - kuchnia myśliwska(1)
Pikantne smaki Indii
Po - smak Turcji
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza(1)
Projekty wędzarni
Przekrety Jamiego Olivera
Przekręty Jamiego Olivera
Przepis różne
Rick Stein I Kuchnia na Dalekim Wschodzie
Rick Stein i kuchnia śródziemnomors ka
Rick Stein na Dalekim Wschodzie
Smak Argentyny
Smaki bez granic
Smaki czasu z Karolem Okrasą
Smaki dla dzieci i mam
Smaki polskie
Smaki polskie(1)
Stare książki kucharskie
Sushi
Tajskie smaki w Herezji
Tradycyjna polska kuchnia w gościńcu Oycowizna
Ulubione potrawy Rachel
Wędzenie
Wielkie grilowanie w Country Saloon
Włoskie przepisy z River cafe
Włoskie przysmaki z restauracji Boscaiola
Włoskie smaki w Ti Amo
Wściekłe gary
Żołądek czy rozsądek
Kuchnia Ching NOWOŚĆ!
Kulinaria
 
Kulturystyka
 
KICK-BOXING Maciej Baran by ' WTFman' 2008 for www.budofighte rs.prv.pl
Muzyka
Na Podlaską nutę-Białoruskie i Ukraińskie, rosyjskie
Narczos
Ochrona
 
PARACORD WĘZŁY
 
Playlisty
Rękodzieło
 
Savoir Vivre
Stare mapy gazety kresy wschodnie i inne
Techniki Interwencyjne
Toni Braxton
Toni Braxton - Secrets
U2 - Best Ballads
Wędkarstwo
 
Wędzenie
 
Wiązanie krawata
Zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
obrazek


Przewodnik kulinarny dla smakoszy
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 89,0 MB
  • 5 lip 16 10:01

z chomika kobyl

  • 89,3 MB
  • 5 lip 16 10:01
Karol Okrasa udaje się do Moniek na Podlasiu, które nazywane są stolicą ziemniaka. Raz do roku odbywa się tam Święto Ziemniaka. Miejscowe gospodynie potrafią ponoć wyczarować z ziemniaków mnóstwo przepysznych dań. Karol odwiedzi jedną z nich - panią Jadwigę Dębowską i razem przygotują wspaniałą babkę ziemniaczaną według miejscowego przepisu. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak można przygotować nawet deser z ziemniaka. Zaprezentuje bowiem suflet czekoladowo - ziemniaczany.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 5 lip 16 10:01
W Polsce coraz bardziej popularne są kuchnie z całego świata. Tym razem coś z kuchni włoskiej, Karol Okrasa prezentuje nam, jak łatwo i szybko można przygotować włoskie pesto.

z chomika aaarek70

  • 178,7 MB
  • 5 lip 16 10:01
Gość: Małgorzata Wyszyńska
W menu: pieczony żur z buraczkami i jajkiem przepiórczym oraz bigos z białej i czerwonej kapusty z podrobami.

z chomika aaarek70

  • 79,5 MB
  • 5 lip 16 10:01
Karol Okrasa odwiedzi ekologiczne gospodarstwo w Słubicach niedaleko Płocka. Tu, osiadły od 20 lat w Polsce Szwajcar, pan Peter Stratenwerth prowadzi również ekologiczną piekarnię, w której wypieka chleb z własnoręcznie grubo mielonej maki. Chleb ten nosi staropolską nazwę hruby, co oznacza gruboziarnisty. Wraz z żoną Ewą Smuk Stratenwerth oprócz produkcji zdrowej żywności, działają na polu edukacji ekologicznej i kulturalnej dla miejscowej społeczności. W programie pokażemy jak wypieka się chleb tradycyjnymi metodami, od przemiału mąki, poprzez zaczyn i wypiek (wszystko bez ulepszaczy i konserwantów), a także przygotujemy dwa dania: serowe fondue, w którym będziemy maczać chleb i pastę z sera koziego i sałaty rukoli.

z chomika aaarek70

  • 78,2 MB
  • 5 lip 16 10:01
Niegdyś trufle – dziś niezwykle drogie i rzadkie, zarówno z uwagi na cenę jak i rzadkość występowania – były częstym gościem na staropolskich stołach. Dowodzą tego liczne przepisy w starych polskich książkach kulinarnych.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 5 lip 16 10:01
Winogrona mają długą historię. Nie wiadomo, kiedy człowiek pierwszy raz sięgnął po kiście winogron, ale uprawiać je zaczęto już 8 tys lat temu na Zakaukaziu.
Jednak w polskiej kuchni kariera winogron nie jest aż tak rozwinięta jak w krajach śródziemnomorskich, gdzie wykorzystuje się je dużo częściej. Tak naprawdę ogranicza się ona do zjadania surowych owoców i popijania przy różnych okazjach gronowego wina białego lub czerwonego. A warto poeksperymentować z wykorzystaniem w kuchni winogron w bardziej oryginalny sposób. Zachęcamy do tego.
Dziś przygotujemy:
1. Sałatę z kozim serem i sosem winogronowym.
2. Polędwicę wołową w czarnym kruszonym pieprzu z sosem z czerwonego wina doprawionego cynamonem.
Gościem programu będzie Dariusz Jażdżyk, sommelier.

z chomika aaarek70

  • 89,0 MB
  • 5 lip 16 10:01
W tym odcinku pokazujemy, jak z leśnych owoców takich jak: borówki, czarne jagody czy jeżyny przygotować wspaniałe dżemy, konfitury, galaretki i kompoty. W dawnych wiekach na polskich stołach królowało to, co udało się zebrać w lesie podczas lata. Tym razem Karol Okrasa odwiedza mazurską gospodynię - panią Urszulę Gajewską, która pokaże, jak można przygotować takie przetwory i wykorzystać do wykonania potraw o niepowtarzalnym aromacie. Razem z nią Karol przygotuje prostą zupę z jeżyn i ser z jagodami, a w studiu zaprezentuje danie bardziej wykwintne, czyli dorsza z sosem jagodowym i konfiturą z jarzębiny.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 5 lip 16 10:01
Ser to jeden z najstarszych produktów gastronomicznych; mnogość jego odmian pozwala na wspaniałe eksperymenty w kuchni. Dziś w menu: kurczak w sosie z gorgonzoli oraz klasyczne szwajcarskie fondue z serów ementaler i gruyer, serwowane z pieczonymi warzywami.

z chomika aaarek70

  • 157,7 MB
  • 5 lip 16 10:01
W Święta Wielkanocne stoły uginają się pod obfitością potraw kuchni polskiej. Jak ubarwić naszą kulinarną tradycję? W programie proponujemy eksperymenty kulinarne z poszanowaniem obowiązkowych dań świątecznego śniadania. W menu: pasztet z cielęciny z grochem polany sosem porzeczkowym oraz ozorki w sosie chrzanowo-ogórkowym.

z chomika aaarek70

  • 154,5 MB
  • 5 lip 16 10:01
Właśnie trwa sezon na szparagi, co sprzyjać powinno poznawaniu walorów kulinarnych tego znanego warzywa. Karol Okrasa wraz z zaproszonym gościem zaprezentują jak przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy zarówno z białych, jak i zielonych odmian szparagów.

z chomika aaarek70

  • 153,7 MB
  • 5 lip 16 10:01
Gość: Dorota Stalińska
W menu: owocowa paella z kurczakiem oraz gaspacho - hiszpański chłodnik.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 5 lip 16 10:01
Gość: Alicja Resich-Modlińska
W menu: halibut pod sosem „zabajone” z kopytkami serowo-gruszkowymi oraz halibut pieczony z serem oscypkiem i kaszą gryczaną z wędzonym halibutem.

z chomika aaarek70

  • 154,9 MB
  • 5 lip 16 10:01
Potrawy wielkanocne powinny być smaczne, efektowne i oparte na tradycyjnych świątecznych składnikach. Karol Okrasa proponuje jaja faszerowane musem z szynki oraz roladki z pieczonego schabu z musem chrzanowym.

z chomika aaarek70

  • 152,4 MB
  • 5 lip 16 10:01
Każdy z nas może znaleźć się w sytuacji „nadzwyczajnej”, wymagającej od nas popisania się umiejętnościami kulinarnymi. Jeżeli naszych gości chcemy naprawdę czymś zaskoczyć, zaserwować im coś niezwykłego, a jednocześnie prostego i dającego się szybko wykonać w naszej kuchni, warto skorzystać z propozycji przedstawionych w tym odcinku. Jeżeli jeszcze przy tej okazji będziemy umieli opowiedzieć coś niebanalnego o naszej kulinarnej propozycji, sukces towarzyski gwarantowany.
Dziś w telewizyjnej kuchni Karol Okrasa proponuje więc:
1. benedyktyńskie jajka w sosie holenderskim
2. bread&butter, czyli zapiekanka z kruszonych croissantów.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 5 lip 16 10:01
W tym odcinku: sznycel po wiedeńsku. A może są jeszcze inne ciekawe i smaczne sposoby na sznycla? Jak go przyrządzić najlepiej pokażą w programie Karol Okrasa i jego gość.

z chomika aaarek70

  • 67,9 MB
  • 5 lip 16 10:01
Goście: Piotr Wojda i Łukasz Pielak. W menu: musy w kieliszkach, tarty sylwestrowe.

z chomika aaarek70

  • 61,8 MB
  • 5 lip 16 10:01
Tym razem, w związku ze zbliżającą się Wigilią, Karol Okrasa przypomni widzom mniej dziś znane, ale niegdyś popularne staropolskie potrawy wigilijne. W programie między innymi wigilijna zupa migdałowa i kapusta z krokietami orzechowymi.

z chomika aaarek70

  • 152,1 MB
  • 5 lip 16 10:01
Gość: Adrian Budziński
W menu: sashimi i nigiri - sushi oraz maki.

z chomika aaarek70

  • 174,0 MB
  • 5 lip 16 10:01
Gość: Alicja Kalińska
W menu: szpinakowe kopytka w sosie dyniowym oraz kurczak ze szpinakiem i sosem gruszkowym.

z chomika aaarek70

  • 78,8 MB
  • 5 lip 16 10:01
W naszych podróżach po kraju w poszukiwaniu polskiego smaku i tradycji kulinarnych tym razem zawitaliśmy do miejscowości Chrzanowo obok Makowa Mazowieckiego. Na tradycję kulinarną tego miejsca składa się dawna kuchnia Mazowsza i Kurpiów.
Tutejsza potrawa regionalna to zupa pazibroda. Przygotowywana jest z ziemniaków, kapusty kiszonej i warzyw, z dodatkiem dużej ilości skwarek ze słoniny i przyprawiana na ostro pieprzem. Dawniej stanowiła jednodaniowy, codzienny obiad, często była jedynym posiłkiem, jaki zjadano w ciągu dnia. Nazwa tej potrawy pochodzi stąd, że podawana w bardzo gorącej zupie krojona w grube kawałki kapusta kiszona ciągnęła się i parzyła brodę.
Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak zaskakująco smaczna. Schlebia typowo polskim gustom smakowym. Spróbujmy.

z chomika aaarek70

  • 156,0 MB
  • 5 lip 16 10:01
W karaibskiej muzyce jest po trosze: jazzu, mambo, rumby, a nawet rocka. Podobnie jest z karaibską kuchnią, w niej też wymieszały się smaki całego świata. Przygotowujemy kurczaka pinakolada z ananasem, makaron conchiglioni z sosem z langusty lub homara. Gościem programu jest Carlos Gonzales Tejera.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 5 lip 16 10:01
Gościem programu jest Paweł Loroch. W menu dziś zaproponujemy tortillę z jagnięciną oraz makaron z combrem jagnięcym.

z chomika aaarek70

  • 171,8 MB
  • 5 lip 16 10:01
Historia tego święta sięga 999 roku i panowania papieża Sylwestra II. Według proroctw Sybilli w 1000 roku miał nadejść koniec świata. Ta ponura wizja spowodowała, że mieszkańcy Europy, a w szczególności mieszkańcy Włoch noc 31 grudnia 999 roku spędzali pełni obaw i trwogi. Ku radości wszystkich, okazało się jednak, że proroctwo się nie spełniło i ludzi ogarnęło wielkie szczęście, zaczęto się bawić i świętować. Czas sylwestra i karnawału to okres mający swoją niepowtarzalną atmosferę radości, zabawy, gorączki zakupów, balowych strojów, sztucznych ogni i kolorowych neonów. W programie przygotujemy: 1. Pierś kaczki. 2. Koktajle bezalkoholowe z owoców i warzyw. Gościem programu jest Marcin Woźniak, barman.

z chomika aaarek70

  • 152,5 MB
  • 5 lip 16 10:01
Naleśniki. Można podawać je na słodko, można także na słono. Danie lubiane przez dzieci i dorosłych, znane na całym świecie, choć pod różnymi postaciami. W programie dwie potrawy: płonące, pełne czekolady i orzechów naleśniki a la Gundel, pochodzące z Węgier oraz pachnące pomarańczami francuskie naleśniki Crepes Suzette.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 5 lip 16 10:01
W tym odcinku sławne zupy rybne. Wiele kuchni słynie ze swoich zup rybnych. Węgrzy mają swoją halasze, Francuzi szczycą się bouillabaisse, a Rosjanie swoją uchą. Karol Okrasa i Piotr Adamczewski zaprezentują swoje pomysły na zupy rybne.

z chomika aaarek70

  • 155,5 MB
  • 5 lip 16 10:01
Warto wybrać się na choćby jednodniową wycieczkę na Podlasie, np. szlakiem bocianich gniazd, na bagna i do lasów nad Narwią albo nad Bug. Dobrze znaleźć wolną chwilę i pobyć w tej magicznej krainie, w której wpływy polskie, ruskie, tatarskie i żydowskie wymieszały się w tak przedziwny, fascynujący sposób. W programie przygotowujemy gryczaki z farszem z sera i kiszkę ziemniaczaną z polędwiczką wieprzową i sosem prawdziwkowym. Gościem jest Jerzy Słonka - aktor, rodowity Podlasiak.

z chomika aaarek70

  • 89,9 MB
  • 5 lip 16 10:01
W tym odcinku ekipa telewizyjna odwiedza z kamerą Korycin. W czasie potopu szwedzkiego, ponad 300 lat temu, miała tu miejsce wielka bitwa z wojskami szwedzkimi. Po bitwie część żołnierzy zaciężnych wojsk polskich, Szwajcarów, została i nauczyła miejscową ludność wyrabiać sery. Do dziś produkuje się tu sery według dawnych receptur.
Karol Okrasa składa wizytę w domu Agnieszki Gremzy, która wytwarza sławne sery korycińskie. Uczestniczy w produkcji sera, a następnie wspólnie z gościem programu przygotuje ser koryciński smażony i zupę z sera korycińskiego.

z chomika aaarek70

  • 155,3 MB
  • 5 lip 16 10:01
Gość: Sławek Wierzcholski
W menu: sałatka z wędzoną sieją i sosem ze szczypiorku oraz smażony okoń z orientalnymi warzywami.

z chomika aaarek70

  • 154,0 MB
  • 5 lip 16 10:01
W menu: sałatka z grillowanym kurczakiem, cukinią i awokado, sałatka z rukoli z parmezanem i sosem winogronowym oraz mieszane sałaty z grzanką i sosem pomarańczowym.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    98
  • pliki muzyczne
    0

98 plików
12,08 GB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności