Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kapusta z grzybami.docx

hilexy / Dania Wigilijne / kapusta z grzybami.docx
Download: kapusta z grzybami.docx

10 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

DANIA WIGILIJNE

obrazek

Barszcz czerwony, wigilijny



- grzyby suszone;
- włoszczyzna (bez kapusty);
- 3 buraki;
- ½ l. kwas buraczany lub Barszcz koncentrat np. Krakus;
- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, ocet winny)


Namoczyć grzyby i ugotować – pozostawić wywar.
Buraki razem z włoszczyzną pokroić i ugotować, następnie przecedzić.
Połączyć z wywarem z grzybów, dodać kwas buraczany w proporcji ½ l kwasu na 1½ l wywaru.
Całość podgrzać, ale nie gotować.
Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym

obrazek

Wigilijne uszka

Składniki

Ciasto
1 szklanka mąki
1 jajko

Farsz
2 cebule
garść suszonych grzybów
1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz


Ciasto

1. Zagnieć ciasto z mąki, jajka i letniej wody

Farsz

1. Namocz grzyby, ugotuj je w tej wodzie odcedź i posiekaj
2. Obierz cebule, posiekaj i podsmarz na maśle
3. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku

Uszka

1. Rozwałkuj cienko ciasto na powierzchni posypanej mąką
2. Potnij na kwadraciki
3. Na każdym nałóż małą łyżeczką farsz i zagnij po przekątnej
4. Starannie zlep końce a potem przeciwległe brzegi - najlepiej wyobrazić sobie, jak takie uszko powinno wyglądać i to zrobić
5. Uszka gotować we wrzącej osolonej wodzie.

Jeżeli gotujemy wcześniej niż podajemy i uszka ostygną - warto położyć je na sitko i przelać wrzątkiem.
Podawaj z barszczem, Im więcej uszek w talerzu tym lepiej dla biesiadników

obrazek

Kompot z suszu

Składniki:

0,5 kg suszonych owoców (gruskzi, śliwki, jabłka) - może być kupna mieszanka
2 litry wody
5 gożdzików
1 mały cynamon lub 2 łyżeczki z proszku
cukier


1. Owoce opłukać, zalać wodą i odstawić na min. godzinę
2. Gotuj w tej samej wodzie około godzinę
3. Zdejmij z ognia, dodaj cynamon, goździki, cukier, (+ ewentualnie sok z cytryny).

Podawać mocno schłodzony do wierzerzy lub deseru

obrazek

Karp smażony

Składniki:

1,5 kg karpia
1 szklanka bułki tartej
2 jaja
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól


1. Karpia oczyścić, pokroić w dzwoniki, posolić
2. Obtoczyć w mące, jajkach i bułce
3. Usmażyć na maśle i oleju
4. Wstawić do gorącego piekarnika i chwilę piec.

Podawać na ciepło lub następnego dnia na zimno, z plasterkami cytryny do pokropienia ryby.

obrazek

Kutia

Składniki:
20 dag łuskanej pszenicy
15 dag maku
1/4 l miodu
1/4 l śmietany
bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe

Pszenicę przebrać, opłukać i gotować tak, jak ryż na sypko.
Mak sparzyć wrzącą wodą, osączyć i dwukrotnie zmielić maszynką. Orzechy, migdały, figi, daktyle i skórkę pomarańczową pokroić na drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać miód i słodką śmietanę

obrazek

Ryba po grecku

Składniki:

kg filetów z dorsza
5 średnich marchwi lub 4 duże
4 średnie cebule
2 duże korzenie pietruszki
1 seler
sok z 1/2 cytryny
2 małe koncentraty pomidorowe w puszeczkach
olej
mąka
bulion kostka
ocet winny
natka pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

Sos

1. Obierz warzywa, posiekaj na grubej tarce.
2. Cebulę posiekaj dosyć drobno i zeszklij na patelni na łyżce oleju.
3. Dodaj koncentrat i starte warzywa, przyprawy, pół łyżeczki cukru
4. Rozrób w szklance bulion i wlej do warzyw - powinienieś uzyskać konsystencję sosu
5. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Dodaj łyżeczkę octu winnego do smaku.

Filety

1. Filety obtocz w mące
2. Zarumień na oleju
3. Skrop sosem cytrynowym

Rybę przełóż do naczynia z warzywami, duś 10 minut.
Najlepiej do podania w półmisku przekładać rybę i warzywa. Można podawać do białego pieczywa, sałatek, surówek, bigosu.

Wyśmienicie smakuje i na ciepło i na zimno

obrazek

Kapusta z grzybami

Składniki:
3/4 kg kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
1 cebula
masło
mąka
cukier
suszone śliwki

Pokrojoną kiszoną kapustę wkładamy do garnka, dodajemy suszone grzyby wcześniej namoczone w gorącej wodzie. Gotujemy. Gdy grzyby będą miękkie, wyjąć kapustę i poszatkować po raz kolejny. Cebulę szklimy na łyżce masła, smażymy z 1 łyżką mąki.

Mieszamy z kapustą. Dodajemy pokrojone grzyby. Do smaku doprawiamy cukrem i kminkiem. Można dodać kilka suszonych śliwek bez pestek, namoczonych, ugotowanych i pokrojonych. Dusić wszystko jeszcze kilka godzin.

Podawać na gorąco.

obrazek

Kluski z makiem

Masa makowa:
25 dag maku
cukier lub miód
wanilia
skórka cytrynowa

Ciasto:
30-35 dag mąki
sól
1 jajko
3/4 szklanki wody
3 dag masła

Mak sparzyć i odcedzić przez gęste sito. Zmielić bardzo drobno w maszynce. Dodać cukier lub miód, wanilię, skórkę cytrynową i ewentualnie rodzynki.

Zagnieść twarde ciasto, rozwałkować, lekko przesuszyć, podsypać mąką, pokroić kluski. Kluski gotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Kluski wymieszać z masłem i makiem. Wyłożyć na ogrzany półmisek

obrazek

Wigilijny śledź

Solone filety śledziowe moczymy w wodzie i kroimy na kawałki długości ok. 3 cm. Układamy w naczyniu i zalewamy zalewą octową (przepis poniżej).

Po kilkunastu minutach część śledzi można przełożyć do zalewy z oleju. Drobno pokrojoną cebulę (może być przelana wrząkiem) odkładamy na około 1,5- 2 godzin przed podaniem.

Zalewa octowa:

Ocet mieszamy z wodą w takiej proporcji, żeby był kwaskowaty - wg gustu. Roztwór o stężeniu najczęściejokoło 1,5 proc. gotujemy z zielem angielskim i listkiem laurowym przez ok. 15 minut. Wkładamy śledzie do wystudzonej zalewy

obrazek

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
2 szklanki mąki
jajko
łyżka oleju
30 dag kiszonej kapusty
30 dag słodkiej kapusty
cebula
15 dag suszonych grzybów
2 łyżeczki masła
sól
pieprz

Kapustę słodką drobno kroimy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Osobno gotujemy kiszoną kapustę, o około 10 minut dłużej. Grzyby moczymy w mleku przez 30-40 minut, następnie płuczemy w wodzie i w niewielkiej jej ilości gotujemy około pół godziny. Oba rodzaje kapusty i grzyby studzimy i odsączamy z wody. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i szklimy na maśle.

Kapustę, grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę lub szatkujemy w robocie kuchennym. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Mąkę wysypujemy na stolnicę i polewmy połową szklanki wody. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy oliwę i gnieciemy masę jeszcze raz. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Jak się ciasto nie klei, należy krawędzie zwilżyć mokrym palcem. Gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wrzątku.

obrazek

Kapusta z grochem

Składniki:
20 dag niełuskanego grochu
50 dag kapusty kiszonej
5 łyżek oliwy z oliwek
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

24 godziny przed wigilią wsypujemy groch do miski i zalewamy zimną wodą. Następnie groch w wymienionej wodzie gotujemy na wolnym ogniu około godziny, aż zupełnie zmięknie.

Kapustę kroimy dość drobno, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz olej. Gotujemy do miękkości, dolewając co chwila niewielką ilość wody, aby kapusta się nie przesuszyła i łatwo miękła. Doprawiamy vegetą i pieprzem.

Groch rozdrobnić dokładnie i zmieszać z kapustą. Podawać na gorąco, jako dodatek do pozostałych wigilijnych potraw

obrazek
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności