Blask Księżyca Box.rar
-
Antyoksydanty -
Apoptoza, śmierć komórki -
Cannelloni -
Cholesterol -
Ciasta -
Ciastka -
Cytometria przepływowa -
Dania główne -
Desery -
DNA -
Enzymy antyoksydacyjne -
Glutation -
Hemodializa -
Herbata -
Inne -
Karbamylacja -
Kawa -
Koktajle -
Lazania -
Lody -
Makaron -
Muffiny -
Muszle faszerowane -
Nanocząsteczki -
Napoje -
Neurobiologia -
Nikotyna -
Opracowania -
Pierogi -
Pizza -
Polifenole -
Przekąski -
Przepisy kulinarne -
Ravioli -
Ryż, Risotto -
Saga Zmierzch - Stephenie Meyer -
Sałatki -
Sosy, dipy -
Sphagetti -
Śniadania -
Świderki, rurki -
Tarty -
Tlenek azotu -
Wegetarianizm -
Witaminy -
Zapiekanki -
Zapiekanki makaronowe -
Zapiekanki warzywne -
Zupy -
Zupy krem
dr hab. Jadwiga Biernat - Świat trucizn
Od zarania dziejów człowiek był otoczony trującymi roślinami i jadowitymi zwierzętami. Początkowo świat trucizn ograniczał się do naturalnych, ale w miarę rozwoju cywilizacyjnego zaczęły pojawiać się inne zagrożenia toksykologiczne: leki, substancje uszlachetniające smak i kolor produktów roślinnych i zwierzęcych - barwiki, emulgatory, stabilizatory, szkodliwe metale, opakowania z tworzyw sztucznych, detergenty, radiologiczne skażenia żywności. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele substancji toksycznych pojawia się w naszym codziennym życiu.
Jean Ritchie - Doświadczenia z pogranicza śmierci
Od czasów słynnej, przełomowej publikacji Raymonda Moodyego rozwija się nowa dziedzina badań naukowych dotycząca przeżyć ludzi w stanie z podranicza śmierci. Ogromna większość zebranych do dziś relacji powtarzających się stanów. Nadal jednak naukowcy nie potrafią podać jednoznacznego wyjaśnienia całego zjawiska, choć jego istnienia nikt dziś nie neguje. Autorka przytacza relacje ponad 300 osób, które przeżyły własną śmierć.