Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

PAWI OGON.jpg

PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - PAWI OGON.jpg
Download: PAWI OGON.jpg

63 KB

(482px x 642px)

0.0 / 5 (0 głosów)
PAWI OGON


Składniki:

Ciasto:
4szkl.mąki,
2/3szkl.cukru pudru,
1jajko,
2żółtka,
1margaryna,
1/2 szkl. kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szkl. mielonych orzechów,
słoik powideł śliwkowych,

Krem:
3jajka ,
1kostka masła,
1litr mleka,
1 szkl. cukru,
2 opakowania cukru waniliowego,
4 łyżki maki pszennej,
4łyżki mąki ziemniaczanej,

Dodatkowo:
2 galaretki(takie same)
winogrona lub ananasy
opakowanie biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę dodac cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi.Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto.Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę.Piec ok. 20min, w tem.190stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto.

Krem:
odlać 1szkl.mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka.Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić.

Dodatki :
Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać stopniowo budyń. (Do masy można dodać aromat śmietankowy)
Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Między roladki ułożyć owoce i zalać tężęjącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie, wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą.
Po przekrojeniu ciasto ma ciekawy wygląd i smakuje wybornie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - BABKA METROWA.jpg
BABKA METROWA Składniki: jajka, 8 sztuk, cukier( ...
BABKA METROWA Składniki: jajka, 8 sztuk, cukier( dodatkowo 3łyżki do kremu), 1,1/2 szklanki, woda przegotowana zimna, 1/3szklanki, olej, 1/2 szklanki, mąka(dodatkowo 3 łyżki do kremu), 3szklanki proszek do pieczenia, 2czubate łyżeczki, kakao, 2,5łyżki KREM;, mleko, 2szkl, cukier waniliowy, 1op, żółtka, 5sztuk, budyń śmietankowy, 1 op, masło, 1ostka Opis przygotowania: 1. Jajka ubić z cukrem na puszusta masę,wlać wodę, olej ciągle mieszając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Podzielić na dwie części a do jednej dodać kakao.Piec w wąskich blaszkach przez 30 minut w tem.180st.Gdy wystygną pokroić na kromki nie za grube. 2. KREM: W 1 szklance zimnego mleka rozbić budyń z mąką i żółtakami.Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Wlać to na gotujące się mleko i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje. 3. Margarynę utrzeć na puch i dodawać lyżka zimny budyń.Smarować kolejno biale ,czarne kromki ciasta i przykładać do siebie .Polać polewą ,wstawić do lodówki ,kroić po skosie....SMACZNEGO
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE.jpg
SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE: 1/2 kg białego sera (przekr ...
SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE: 1/2 kg białego sera (przekręconego przez maszynkę) 2-3 szklanki mąki 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki sody 5 łyżek gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 łyżka spirytusu lub octu smalec do smażenia pączusiów (ok 1 kg) Wszystkie składniki wyrobić mokrymi rękami. Robić kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć aż będą jasno brązowe. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - dca9ca8360.jpeg
Ciasto z agrestem i bezą
Ciasto z agrestem i bezą
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - 28d19480b1.jpeg
Przekładaniec z makiem
Przekładaniec z makiem
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - 152367b2a7.jpeg
Makowiec
Makowiec
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ŚLIWKA W CZEKOLADZIE.jpg
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cuk ...
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cukru 1,5 szkl mąki 0,5 szkl. oleju 0,5 szkl. wody mineralnej niegazowanej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ciasto II: 5 białek 3/4 szkl. cukru 20 dag kokosu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka mąki Masa: 5 żółtek 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 10 łyżek kawy Cappucino Classik 1,5 kostki masła Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich 2 czekolady Ciasto I: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, wlać olej, wodę, wsypać mąkę, proszek, na końcu kakao. Wymieszać i upiec. Ciasto II: Białka ubić dodać resztę składników i upiec. Masa: Ze składników ugotować budyń, ostudzić a następnie utrzeć z 1,5 kostki masła. Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich namoczyć w gorącej wodzie (jak ktoś lubi z dodatkiem alkoholu) 2 mleczne czekolady rozpuścić. Dodać do czekolady 4-5 łyżki słodkiej śmietanki. Składanie: Placek ciemny+ masa+ placek kokosowy+ masa+ śliwki + polewa
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - MAKOWIEC.jpg
MAKOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE: 1 kg mąki 1 szkl. cuk ...
MAKOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE: 1 kg mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka paczka margaryny 10 dkg drożdży 4 żółtka łyżeczka soli zapach waniliowy MASA MAKOWA: 1 kg maku 4 białka 60 dkg cukru 12 dkg margaryny zapach migdałowy 2-3 łyżki miodu skórka pomarańczowa 10 dkg rodzynek + 1-2 białka dodatkowe CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem. Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. MASA MAKOWA: Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna. Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotowuję blaszki) Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. zwijamy naszego makowca I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców. Pieczemy około godziny.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - CIASTO OWOCOWO MAKOWE.jpg
CIASTO OWOCOWO - MAKOWE Biszkopt: 4 jajka Pół sz ...
CIASTO OWOCOWO - MAKOWE Biszkopt: 4 jajka Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao Szczypta soli Placek makowy: 5 białek 1 żółtko 10 dag wiórek kokosowych Szklanka maku Pół szklanki cukru Łyżeczka proszku do pieczenia 2łyżki mąki Szczypta soli Masa: 2 budynie 2 szklanki mleka Pół szklanki cukru Kostka margaryny (np. Kasię) Dowolny aromat Dodatkowo: 2 galaretki- dowolne SPOSÓB WYKONANIA: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą, dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę i piec około 30 minut w 180 stopniach Placek makowy: Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, żółtko, wiórki, mak, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Masa: Budynie ugotować w 2 szklankach mleka. Utrzeć margarynę i stopniowo dodawać zimny budyń. Na koniec dodać aromat. Ja dodałam jeszcze poziomki. Przełożenie: Biszkopt, połowa masy, placek makowy, reszta masy, owoce, galaretka
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.jpg
RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ • Biszkopt do rafaello: ...
RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ • Biszkopt do rafaello: • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa do rafaello: • 1/2 litra śmietany kremówki (30 %) • 1 biała czekolada • wiórki kokosowe (ok 150-200 gram) • 1/4 kostki margaryny Upiec biszkopt, po upieczeniu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta). Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia. Drugą połowę śmietany ubić. Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle ile uda się połączyć z masą, ok 150 gram)oraz połowę ubitej śmietany. Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rafaello zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - MAKOWY SMAKOŁYK.jpg
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 ja ...
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/40 Biszkopt makowy: • 20 dag maku (zmielonego) • 25 dag mąki tortowej • 25 dag cukru • 7 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy Masa-ptasie mleczko: • 25 dekagramowe opakowanie serka homogenizowanego • 250 ml śmietany kremówki • galaretka cytrynowa • 4 łyżeczki żelatyny • 5 łyżek cukru pudru • paczka biszkoptów - okrągłych • polewa czekoladowa • dżem ananasowy Upieczony biszkopt ostudzić i posmarować dżemem ananasowym. Biszkopt makowy: Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmielony mak. Delikatnie dodać białka i łyżką połączyć. Upiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny. Masa -ptasie mleczko: żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody. Po ok.5 minutach postawić na gazie i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek, połączyć i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną. Na dżem ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo - serową. Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty. Odstawić do "stwardnienia" do lodówki. Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności