Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Owocowy mix.jpg

evunia_s / KUCHNIA / PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI / Owocowy mix.jpg
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - Owocowy mix.jpg
Download: Owocowy mix.jpg

49 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki
CIASTO:
400 g mąki
250 g Kasia
200 g cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
POZA TYM:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
200 g Kasia
50 g cukru
wiórki kokosu



Jak zrobić?
CIASTO:
Ucieramy Kasia z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy lub miksujemy mikserem.
Połowę ciasta wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Do środka dodajemy truskawki (tak, żeby były niewidoczne, całe albo połówki- zależy jak są duże) lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
KREM:
Z 400 ml mleka gotujemy budyń. Studzimy.
Kasia ucieramy z cukrem dodając stopniowo ostudzony budyń.
Ostudzone ciasto smarujemy kremem, a na to sypiemy kokos.
Wstawiamy do lodówki.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - BABKA DROŻDŻOWA  PARZONA.jpg
BABKA DROŻDŻOWA PARZONA forma z kominkiem: 26cm średn ...
BABKA DROŻDŻOWA PARZONA forma z kominkiem: 26cm średnicy i 16cm wysokości Zaczyn: 250g mąki 1 i 1/3szkl wrzącego mleka 70g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 10 żółtek 150g cukru miąższ z 1/2 laski wanilii 275g mąki 150g roztopionego masła 25ml ciemnego rumu szczypta soli 100g mieszanki ciemnych i jasnych rodzynek, sparzonych wrzątkiem i dokładnie osuszonych 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej drobno pokrojonej w kostkę cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy 250g mąki zaparzamy całą ilością wrzącego mleka. Zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Gdy będzie lekko ciepłe dodajemy drożdże roztarte z 1 łyżką cukru. Odstawiamy przykryte ściereczka w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie drożdże zaczęły ładnie pracować po ok. 30 min.). W tym czasie ubijamy do białości żółtka ze 150g cukru. Teraz w ruch idzie maszyna do chleba. Wlewamy do niej żółtka z cukrem i wkładamy zaczyn. Dosypujemy resztę mąki. Nastawiamy na program wyrabiania ciasta na ok. 20-25min. Po tym czasie dodajemy do ciasta roztopione masło, rum i szczyptę soli. Wyrabiamy w maszynie ponownie przez ok. 15-20min. W ostatniej minucie wyrabiania dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą dużej formy z kominkiem*. Pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Gdy ciasto urośnie i wypełni całą formę wstawiamy je do pieca i pieczemy ok. 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłą babę szczodrze posypujemy cukrem pudrem. Przykrywamy ponownie formą w której piekliśmy (to ma zapobiec wysychaniu). Przed podaniem możemy jeszcze dodatkowo posypać pudrem. *Jeśli forma babkowa ma mniejsze wymiary od podanych powyżej lepiej piec w 2 formach lub napełnić formę babkową do połowy wysokości, a resztę ciasta przełożyć do keksówki, bo ciasto dość mocno rośnie
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - BABKA GOTOWANA.jpg
BABKA GOTOWANA zamykana foremka do gotowania z komink ...
BABKA GOTOWANA zamykana foremka do gotowania z kominkiem 16cm średnicy i 9cm wysokości 125g masła 1/2 szkl (100g) cukru 3 jajka 1/2 szkl (80g) mąki pszennej 1/2 szkl (95g) mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżeczki ciemnego rumu W mikserze ucieramy miękkie masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wrzucamy po jednym jajku, na przemian z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz rum i jeszcze trochę miksujemy. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej bułką tartą formy do gotowania. Zamykamy ją, wstawiamy do garnka i wlewamy wrzątek (powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy). Babkę gotujemy na małym ogniu w szczelnie przykrytym pokrywką garnku ok. 1 godz i 15 min. Po zdjęciu z ognia ciasto zostawiamy w otwartej formie na ok. 10 min. Ostrożnie wyjmujemy i podajemy z sosem owocowym lub waniliowym plus ze świeżymi owocami. Możemy też babkę polukrować lub ozdobić polewą czekoladową.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - FAWORKI DROŻDŻOWE.jpg
FAWORKI DROŻDŻOWE 1kg. mąki, 3jajka, pół kostki ma ...
FAWORKI DROŻDŻOWE 1kg. mąki, 3jajka, pół kostki margaryny ( rozpuścić), kostka drożdży, cukier, pół szkl. mleka. To wszystko porządnie wyrobić.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - SERNIK NA ZIMNO1.jpg
SERNIK NA ZIMNO Składniki Ser: 1 kg. białego ser ...
SERNIK NA ZIMNO Składniki Ser: 1 kg. białego sera 1/2 kostki Kasia 4 galaretki(kontrastowe kolory) 4 łyżki cukru pudru Biszkopt: 3 jajka 8 dag cukru 4 dag mąki ziemniaczanej 4 dag mąki pszennej Kasia, ser, i cukier utrzeć mikserem na gładką masę. Podzielić na 3 części. Trzy galaretki rozpuścić w pół szkl. wody dodając do każdej po 1 łyżce cukru. Zrobić biszkopt ubijając jajka z cukrem i dodając na końcu przesianą przez sitko mąkę. Jedną część sera połączyć z tężejącą galaretką,wlewając małym strumieniem galaretkę i miksować, wymieszać i wylać na biszkopt wstawić do lodówki. Kolejne 2 porcje sera przygotować w ten sam sposób. Na samą górę dać jakiekolwiek owoce i zalać galaretką rozpuszczoną w normalnych proporcjach.Do sera można dodać kandyzowane owoce
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - MAZUREK KAJMAKOWY.jpg
Mazurek kajmakowy Wielkanocny- po prostu pyszny Skład ...
Mazurek kajmakowy Wielkanocny- po prostu pyszny Składniki KRUCHE CIASTO: - 300 g mąki - 200 g schłodzonego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko MASA KAJMAKOWA: - 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki, - 10 łyżek cukru, - 6 dag masła, - esencja waniliowa POZA TYM: - marmolada - do dekoracji- dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe, małe zajączki i jajka z czekolady 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z ziemnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut. 2. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. 3. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą ale cieniutko. 4. kajmak: Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut ale warto, bo masa jest pyszna!:D Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką. 5. Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować ponieważ bardzo szybko zastyga.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - CIASTO Z ANANASEM.jpg
CIASTO Z ANANASEM Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka c ...
CIASTO Z ANANASEM Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru (niepełna) 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżko oleju Masa budyń śmietankowy puszka ananasów Kasia 1-1,5 kostki 4 żółtka Na wierzch: 4 białka 1 szklanka cukru 20 dag wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 2 łyżki Kasia lub Kasia 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić na sztywno, dodać żółtka i olej, dobrze wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia Masa: Ugotować budyń śmietankowy(porcja na 0,5l) na 1 szklance soku z ananasów z 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Zimny budyń utrzeć z Kasia .Do kremu dodać pokrojone ananasy. Wszystko wyłożyć na biszkopt. Wierzch: Białka ubić z 1 szklanką cukru ,potem dodać kokos i proszek.Wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor.Po wystudzeniu wyłożyć na krem.Na wierzch dać polewą
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - SAŁATKA JAJECZNA.jpg
SAŁATKA JAJECZNA Składniki: 10 jaj 100g groszku kon ...
SAŁATKA JAJECZNA Składniki: 10 jaj 100g groszku konserwowego 100g majonezu 50g kwaśnej śmietany 20g szczypiorku sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Pokroić w grubą kostkę (wielkości groszku lub ciut większą aby się pasta nie zrobiła :) ). Groszek odsączyć. Szczypiorek posiekać. Wymieszać. Majonez i kwaśną śmietanę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Sałatka jajeczna II puszka groszku 3-4 ogórki kiszone 1 mały por majonez sól, pieprz natka pietruszki Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek, pokrojone ogórki kiszone oraz drobniutko posiekanego pora. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natka pietruszki. Doprawiamy do smaku. Sałatka grecka składniki: 1 nieduży ogórek 2 małe pomidory 1 mała cebula 4-6 czarnych oliwek 1/4 strąka papryki zielonej 1 gruby plaster sera feta oliwa z oliwek ocet winny sól pieprz oregano Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 - 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyścić z pestek. Tak przygotowany strąk kroić na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na nie plaster fety, który z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidualnych potrzeb. uwagi: Podawać z białym pieczywem i masłem. Do sałatki polecamy wino greckie typu Retsina, o charakterystycznym, lekko żywicznym posmaku.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - SERNIK1.jpg
Sernik... Składniki: ser biały mielony, 1kg jajk ...
Sernik... Składniki: ser biały mielony, 1kg jajka, 9szt. cukier, 1 szkl. masło, 100g cukier waniliowy, 2opak. mąka ziemniaczana, 3łyżki rodzynki, 10dag dowolny aromat (najlepiej cytrynowy), margaryna, 1/2 kostki mąka, 1 i 3/4szkl. śmietana 18%, 3-4 łyżki proszek do pieczenia, 1łyżeczka lukier gotowy (w torebce do podgrzania), 1szt 1. Przygotować ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, wkroić margarynę, wbić 1 żótko (białko pozostawić do smarowania wierzchu sernika), wsypać proszek do pieczenia, 1/2 szkl. cukru, dodać śmietanę. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać więcej śmietany. Odkroić 1/3 ciasta i pozostawić w lodówce, resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 25cm x 30cm wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Podpieć w piekarniku ok 10 min. 2. Jajka (8szt.) oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy. Miksować razem, aż powstanie puszysta masa. 3. Do masy żółtkowej dodawać po trochę sera oraz mąkę ziemniaczaną i miksować. Na końcu dodać rodzynki i aromat oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. 4. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. 5. Resztę ciasta kruchego rozwałkować i pokroić na 1cm paski. Paski ułożyć na masie serowej w kratkę. Wierzch sernika posmarować białkiem. Piec ok.1 godz. w temp. 180. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika wierzch polać przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem. Lukier mozna przygotować samemu, ale ja tym razem robiłam z gotowym.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - BANANOWY TORT.jpg
BANANOWY TORT... Składniki: 1 kg bananów 2 op. g ...
BANANOWY TORT... Składniki: 1 kg bananów 2 op. galaretki agrestowej, 2 op. galaretka cytrynowej, 2 op. serki homogenizowane waniliowe, kakao, 3 szkl. mleka, 2 kostki margaryny lub masła 16 szt. jajek 2 op. cukieru wanilowego, 25 dag cukru kryształ, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 kopiasta łyżka stołowa Mąki pszennej, Opis przygotowania: Upiec biszkopt z 5 jaj jasny Upiec biszkopt z 5 jaj ciemny.. 2 szkl.mleka zagotować z 25 dkg cukru,dwoma cukrami waniliowymi,pozostałą szklanke mleka, wymieszać z 10 dkg mąki ziemniaczanej,kopiatą łyzka mąki pszennej i 6 żółtkami(można dodac 5 żółtek i 1 całe jajo)Dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące sie mleko Ostudzony budyń połaczyc z 2 kostkami masła.Mase podzielic na połowe,do jednej dodać kakao a druga pozostawic białą. 2 serki homogenizowane utrzeć,dodac 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl wody.(galaretki muszą byc lekko ścięte) W ciemnym biszkpcie wykroić literatką dziury. SKŁADANIE: jasny biszkopt masa ciemna budyniowa ciemny biszkopt z wycietymi otworami,w otwory włożyc pokrojone banany w otwoty wlac ścinajaca sie mase serowa..resztą masy wyrównać wierzch... na serową mase poukładać krążki pozostałe z wycietego ciemnego biszkopta masa jasna budyniowa zalać galaretką cytrynową
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - PIEGUSEK.jpg
Piegusek... 10 białek. 3/4 szklanki cukru. 1½ ...
Piegusek... 10 białek. 3/4 szklanki cukru. 1½ łyżeczki proszku do pieczenia. 1½ szklanki mąki. 1 szklanka maku. 1 cukier waniliowy. zapach rumowy. 3/4 szklanki oleju. szczypta soli. Lukier. 1 szklanka cukru pudru. sok z cytryny(wszystko dokładnie utrzeć łyżką ). Białka ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier waniliowy i cukier,dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia zapach, mak i olej,wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 °C piec około 50 min do suchego patyczka. Na ciepłe ciasto wylać lukier,wystawić na kilka minut do zastygnięcia . Smacznego Przepis pochodzi, od sąsiadki mojej babci.:) zużyłam białka które zostały po pączkach mamy.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności