Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Pigwa.jpg

STAROPLSKIE NALEWKI - Pigwa.jpg
Download: Pigwa.jpg

13 KB

(384px x 576px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Nalewka z pigwy - pigwówka - mój przepis KROK PO KROKU:

1/ Najpierw już od połowy września rozglądam się za owocami. Czasem coś ze znajomych działek od ludzi, którzy nie wiedzą, co zrobić z pigwą, czasem kupie pigwę na bazarku. Przerabiam porcjami, bo jest to bardzo pracochłonne. Po kilogramie lub dwóch, kroję na ćwiartki wydłubuję nasionka i porcjami wkładam do malaksera, żeby rozdrobnić. Rozdrobniona pigwa szybciej puszcza sok.
2/ Tak przygotowane owoce pigwy wkładam do 2-3 litrowych słojów przesypując cukrem.
Mniej więcej 3/4 kg cukru na 1 kg zmiksowanych owoców.
Odstawiam na 2-3 tygodnie codziennie lekko poruszając słoikiem dla lepszego przemieszania składników. Pilnuję żeby pigwa nie sfermentowała.

3/ Po 2-3 tygodniach zlewam syrop filtrując przez lnianą szmatkę, do oddzielnego naczynia a zmiksowane owoce zalewam wódką 1 do 1. Zlany sok można dolewać do herbaty- wspaniale dodaje aromatu.
4/ Po kolejnych 3-4 tygodniach zlewam alkohol i łączę z syropem. Wtedy też doprawiam odrobiną gryczanego miodu i laski wanilii. Czytałam też o dodawaniu brendy, ale nie próbowałam. Odstawiam jeszcze na miesiąc. Do pozostałych owoców można dodać 1/2 litra wódki a po miesiącu wyjdzie nieco słabsza nalewka.

5/Odstaną nalewkę rozlewam do butelek i gubię w schowku na 6 miesięcy. Na wiosnę będzie dobra do picia. Jeszcze lepsza będzie dopiero na drugi rok o czym przekonałam się niedawno, gdy znalazłam butelkę z przed 2 lat. Nabrała głębi smaku i pięknego bursztynowego koloru.

Podpowiem też wspaniały (już nie mój) pomysł jak z podać nalewkę z pigwy w prezencie na imieniny, a szczególnie pod choinkę. Możesz zrobić samodzielnie piękny, wartościowy a niedrogi prezent na Walentynki.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



div

Francuską specjalnością jest koniak czy wino, grecy mają ouzo, szkoci whisky a kubańczycy rum. Naszą specjalnością są wódki, miody a także wspaniałe, rozgrzewające słodkie i wytrawne nalewki. Nie mogło ich zabraknąć w żadnej staropolskiej kuchni. Nasze babcie trzymały je pod kluczem i ściśle wydzielały w zależności od potrzeb. Miały w swojej domowe aptece nalewki pomagające na przeziębienie, migrenę, bóle brzucha i serca, na bezsenność i nerwy, chandrę i melancholię lub łagodzące skutki przejedzenia i przepicia. Nalewki domowej roboty wybornie smakują, mają doskonały aromat no i są oczywiście naturalne
Przyrządzając własne nalewki należy pamiętać:
• Owoców, ziół i korzeni nie wolno zalewać czystym spirytusem ani zbyt słabą wódką.
Spirytus zwarzy owoce a słaba wódka nie wydostanie z nich pełnego smaku i aromatu.
• Wódkę zlewa się po wskazanym czasie. Zbyt długie trzymanie nalewki z owocami czy
korzeniami powoduje, że powstałe w ten sposób kwasy psują jej smak i aromat.
• Do filtrowania nalewki używamy specjalnej bibuły filtracyjnej, czystego płótna, gazy lub
waty wetkniętej w lejek.
• Suche składniki używane do nalewek takie jak zioła lub przyprawy korzenne powinny być
rozdrobnione poprzez kruszenie lub mielenie przed zalaniem, aby alkohol mógł optymalnie
wydostać z nich smak i aromat.
• Owoce myjemy, drylujemy i rozgniatamy na miazgę bądź robimy z nich sok by jak
najlepiej połączyły się z alkoholem.
• Słój, w którym są przyrządzane nalewki, należy szczelnie zamknąć. Butelki, do których
zostaną przelane gotowe nalewki też muszą być szczelnie zamknięte. Przechowuje się je w
ciemnym miejscu, żeby nalewki nie straciły koloru. Do leżakowania i przechowywania
nalewek najlepiej nadają się butelki z ciemnego szkła.
• Cierpliwości! Nalewki po przelaniu do butelek powinny leżakować co najmniej pół roku.
Im dłużej dojrzewają, tym są lepsze w smaku i skuteczniejsze.
Nalewki domowe - smaczne i zdrowe
Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu. To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
obrazek Książka prezentuje tajniki destylacji alkoholowych, podaje wiele receptur, sprawdzonych i wybranych spośród najlepszych, na domowe wódki, nalewki, wina, aperitify, likiery, kremy itp.. Polecam:)
38 stron o nalewkach wisniowych
Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część II O Warzeniu Piwa, Wyrabianiu Octu, Otrzymywaniu Cukru Z Buraków, Wydobywaniu Krochmalu I Przerabianiu Go Na Cukier, Wybijaniu Olejów itp. Z Uwagami Praktycznymi Nad Warzeniem Piwa Przez Karola Kurka
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności