Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Dziurawiec.jpg

everesta / !STAROPLSKIE NALEWKI / Dziurawiec.jpg
STAROPLSKIE NALEWKI - Dziurawiec.jpg
Download: Dziurawiec.jpg

74 KB

(750px x 563px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Dziurawiec pobudza wydzielanie żółci i działa regulująco na krążenie. Wzmacnia układ nerwowy i jest pomocny zwłaszcza w okresie menopauzy. Wyciąg z dziurawca stosuje się w stanach lękowych, bezsenności, drażliwości, przygnębieniu i napięciu przedmiesiączkowym. Regularne zażywanie dziurawca łagodzi objawy depresji. Działanie antydepresyjne zauważalne jest po 4 tygodniach stosowania.
Dziurawiec ma też korzystne działanie na skórę. Z tego powodu może być pomocny w

* w rozmaitych chorobach skóry,
* owrzodzeniach i trudno gojących się ranach,
* w miejscach pozbawionych pigmentu,
* w zapaleniach dziąseł i gardła,
* w zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej.

Przepisy stosowania

NAPAR Z ZIELA. Przygotowujemy go w następujący sposób: od pół do jednej łyżki suszonego ziela dziurawca wrzucamy do naczynia, zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut. Pijemy przed jedzeniem dla pobudzenia wydzielania soków trawiennych, po jedzeniu - dla uniknięcia wzdęć i gazów. Z kolei wieczorem stosujemy jako środek uspokajający i nasenny.

ODWAR Z ZIELA. Przygotowujemy go umieszczając 2 łyżki suszonego ziela w naczyniu i zalewając je 2 szklankami wody. Następnie gotujemy całość przez ok. 5 minut i odstawiamy na kolejne 10 minut. Po przecedzeniu pijemy odwar w 2-3 porcjach w ciągu dnia przed jedzeniem. Stosujemy przy nadmiernej fermentacji w jelitach, wzdęciach, kolkach.

NALEWKA. Do zrobienia nalewki potrzebujemy ok. 100 g kwiatów, pąków i liści dziurawca, które umieszczamy w odpowiednim naczyniu i zalewamy 0,5-litrem 70-procentowego spirytusu. Następnie nalewkę odstawiamy na ok. tydzień. Po przecedzeniu uzyskamy nalewkę o pięknej, purpurowej barwie. Nalewka może być stosowana doustnie po 20-30 kropli 2-3 razy dziennie na kieliszek wody, a także do wcierań w przypadkach bólów stawowych i korzonkowych. Poza tym łącząc ją w proporcji 1-3 (nalewka-woda) możemy stosować na nie gojące się rany. Według ludowej recepty w chorobie nowotworo­wej pijemy 1 łyżkę nalewki na pół szklanki mleka 3 razy dziennie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



div

Francuską specjalnością jest koniak czy wino, grecy mają ouzo, szkoci whisky a kubańczycy rum. Naszą specjalnością są wódki, miody a także wspaniałe, rozgrzewające słodkie i wytrawne nalewki. Nie mogło ich zabraknąć w żadnej staropolskiej kuchni. Nasze babcie trzymały je pod kluczem i ściśle wydzielały w zależności od potrzeb. Miały w swojej domowe aptece nalewki pomagające na przeziębienie, migrenę, bóle brzucha i serca, na bezsenność i nerwy, chandrę i melancholię lub łagodzące skutki przejedzenia i przepicia. Nalewki domowej roboty wybornie smakują, mają doskonały aromat no i są oczywiście naturalne
Przyrządzając własne nalewki należy pamiętać:
• Owoców, ziół i korzeni nie wolno zalewać czystym spirytusem ani zbyt słabą wódką.
Spirytus zwarzy owoce a słaba wódka nie wydostanie z nich pełnego smaku i aromatu.
• Wódkę zlewa się po wskazanym czasie. Zbyt długie trzymanie nalewki z owocami czy
korzeniami powoduje, że powstałe w ten sposób kwasy psują jej smak i aromat.
• Do filtrowania nalewki używamy specjalnej bibuły filtracyjnej, czystego płótna, gazy lub
waty wetkniętej w lejek.
• Suche składniki używane do nalewek takie jak zioła lub przyprawy korzenne powinny być
rozdrobnione poprzez kruszenie lub mielenie przed zalaniem, aby alkohol mógł optymalnie
wydostać z nich smak i aromat.
• Owoce myjemy, drylujemy i rozgniatamy na miazgę bądź robimy z nich sok by jak
najlepiej połączyły się z alkoholem.
• Słój, w którym są przyrządzane nalewki, należy szczelnie zamknąć. Butelki, do których
zostaną przelane gotowe nalewki też muszą być szczelnie zamknięte. Przechowuje się je w
ciemnym miejscu, żeby nalewki nie straciły koloru. Do leżakowania i przechowywania
nalewek najlepiej nadają się butelki z ciemnego szkła.
• Cierpliwości! Nalewki po przelaniu do butelek powinny leżakować co najmniej pół roku.
Im dłużej dojrzewają, tym są lepsze w smaku i skuteczniejsze.
Nalewki domowe - smaczne i zdrowe
Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu. To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
obrazek Książka prezentuje tajniki destylacji alkoholowych, podaje wiele receptur, sprawdzonych i wybranych spośród najlepszych, na domowe wódki, nalewki, wina, aperitify, likiery, kremy itp.. Polecam:)
38 stron o nalewkach wisniowych
Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część II O Warzeniu Piwa, Wyrabianiu Octu, Otrzymywaniu Cukru Z Buraków, Wydobywaniu Krochmalu I Przerabianiu Go Na Cukier, Wybijaniu Olejów itp. Z Uwagami Praktycznymi Nad Warzeniem Piwa Przez Karola Kurka
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności