Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sliwowka_bg.jpg

dragon789 / Likiery nalewki / sliwowka_bg.jpg
Likiery nalewki - sliwowka_bg.jpg
Download: sliwowka_bg.jpg

16 KB

(300px x 400px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Nalewka ze świeżych i suszonych śliwek :
1 kg świeżych węgierek, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 3 dag rodzynków, laska wanilii, 50 dag cukru, po pół litra spirytusu i wódki.
Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzyn-kami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Likiery nalewki - nutella_ze_sliwek_z_czekolada_popup_watermark.jpg
Nutella ze śliwek Składniki: - 3 kg kg śliwek - 1 kg ...
Nutella ze śliwek Składniki: - 3 kg kg śliwek - 1 kg cukru - 3 cukry waniliowe - 25 dkg kakao gorzkiego Sposób przyrządzenia: Śliwki dokładnie umyłam, wydrylowałam. W przepisie powiedziane było aby przekręcić je dwa razy przez maszynkę do mięsa, ale u mnie to się nie sprawdziło. Za to po prostu zrobiłam z nich idealną papkę za pomocą blendera. Następnie przełożyłam do dużego, wysokiego garnka, wsypałam cukier i na średnim ogniu smażyłam przez 2 godziny, często mieszając aby się nie przypaliły. Po tym czasie, gdy masa zrobiła się już gęsta i zmniejszyła co najmniej o połowę swoją objętość dodałam resztę składników i gotowałam kolejne pół godziny. Gorącą nutellę przełożyłam do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odwróciłam do góry dnem.
Likiery nalewki - likier_mietowy_medium.jpg
Likier miętowy:(wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale ...
Likier miętowy:(wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale smakuje... jak likier ;) 1 litr spirytusu 1,5 kg cukru 1 litr wody dużo liści mięty. Etapy przygotowania Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10 dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do herbatek :) Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny. Następnie studzimy syrop. Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy. Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor. Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus "przegryzł się" z syropem.
Likiery nalewki - lecznicza_nalewka_z_czarnego_bzu.jpg
Lecznicza nalewka z czarnego bzu. * 1 kg bardzo dojrzał ...
Lecznicza nalewka z czarnego bzu. * 1 kg bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu (samych jagód bez szypułek) * 1 l spirytusu 70% * 500 g cukru * 1 l przegotowanej wody * 10 goździków * laska cynamonu * starta skorka z 1 cytryny Jagody umyć, osuszyć, wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, zostawić na 2 tygodnie i codziennie potrząsać słojem. Zagotować wodę z otarta skorka cytryny, goździkami i cynamonem, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, potem dodać cukier, wymieszać, ugotować gesty syrop, odszumować, zdjąć z ognia. Do syropu stopniowo wlewać odcedzony z owoców spirytus stale mieszając. Wlać do słoja, szczelnie zamknąć, zostawić na 3 dni, po czym dokładnie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i zostawić na 2-3 miesiące. Nie pic wcześniej, bo smak naprawdę rozwija się dopiero później. Nalewka ta służy jako środek do oczyszczania organizmu. Działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę. Pomaga w przewlekłych zaparciach. Pozwala pozbyć się toksyn z organizmu.
Likiery nalewki - c2_500x640.jpg
Likier z kukułek: Czas przygotowania: 5 dni Składniki ...
Likier z kukułek: Czas przygotowania: 5 dni Składniki 25 - 30 szt. cukierków kukułek 0,5 l wódki mleko skondensowane niesłodzone Napój dla ceniących delikatność alkoholu Etapy przygotowania Do butelki np. po soku lub innej, ważne żeby nie była ciemna wrzucamy cukierki poprzecinane na pół i zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby cukierki się rozpuściły. Codziennie należy delikatnie wstrząsnąć butelką. Gdy już cukierki się rozpuszczą, dolewamy mleczko skondensowane, zamykamy, mieszamy do całkowitego połączenia się składników, lekko schładzamy i gotowe.
Likiery nalewki - likier_jarzebinowy_medium.jpg
Likier jarzębinowy: 20 dag dojrzałej jarzębiny 1/2 l ż ...
Likier jarzębinowy: 20 dag dojrzałej jarzębiny 1/2 l żytniówki (32%) 10 dag cukru kandyzowanego Dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od gałązek, starannie umyć, osuszyć. Owoce i cukier kandyzowany umieścić w butelce. Zalać żytniówką. Dokładnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce. Mniej więcej po 8 tygodniach trunek jest dobry do picia, ale po 2 miesiącach będzie lepszy. Owoce można zostawić w butelce, nie trzeba ich odcedzać. Czas : 8 tygodni Czas przygotowania: 25 minut
Likiery nalewki - z2861468X.jpg
Nalewka z jeżyn :litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0, ...
Nalewka z jeżyn :litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0,5 l czystej wódki, 0,25 l spirytusu. Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni. Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem. Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy, wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała. Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.
Likiery nalewki - Nalewka_imbirowa_Nalewka_3422673.jpg
10 dag korzenia świeżego imbiru, - 2 duże cytryny o gru ...
10 dag korzenia świeżego imbiru, - 2 duże cytryny o grubej skórce, - 10 dag cukru, - 3 łyżki miodu najlepiej lipowego, - 3/4 l czystej wódki 45 proc. Przygotowanie: 1. Imbir umyj, (możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój w plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. 2. Wyparz duży słój, włóż do niego cytryny i imbir, dodaj cukier i miód. Składniki zalej wódką. Szczelnie zakręć naczynie i odstaw na 2 miesiące w ciemne miejsce. 3. Po upływie tego czasu nalewkę przecedź przez bibułkowy filtr do kawy. Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć. Tym razem odstaw w ciemne chłodne miejsce przynajmniej na 1 miesiąc. Krokodyle łzy to "damska" naleweczka doskonała na przeziębienia i drobne infekcje. Świetnie rozgrzewa, jeżeli kieliszeczek nalewki
Likiery nalewki - nalewka_czosnkowa_bg.jpg
Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa ----------- ...
Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa -------------------------------------------------------------------------------- Nie wszystko co zdrowe musi być smaczne. Ta nalewka moze wpłynąć na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia, wiekszą odpornośc organizmu. Polecamy ją jednak tylko tym, którym smak czosnku nie straszny. czas: 10 dni składniki: 35 gramów czosnku 200 ml spirytusu przyrządzanie: Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni. Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do wyczerpania się nalewki lub pokładów naszej cierpliwości. Choć zaleca się, by kurację stosować tylko raz w roku, nie sądzimy, by ktoś się na nią zdecydował częściej... Walory lecznicze są dość zaóważalne u niektórych osób (chwalą sobie) jednak nie polecam tej naleweczki na imprezki, chodzi tu głównie o zastosowania lecznicze.
Likiery nalewki - nalewka_cytrynowa.jpg
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cy ...
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cytryn. Przepisy są proste i nie wymagają dużego zaangażowania w przyrządzaniu nalewek. 1. Szybka i prosta NALEWKA CYTRYNOWA - CYTRYNÓWKA - znakomity przepis na smaczną nalewkę na towarzyską imprezę: Składniki: - 1 szklanka spirytusu, - 1 szklanka wody, - 1 szklanka cukru, - 2 cytryny. Wyszoruj cytryny (nie obieraj), pokrój ze skórką na kawałki . Wrzuć do gotującej się wody z cukrem (tej 1 szklanki wody, która jest wymieniona w składnikach). Gotuj kilka minut (cytryny będą miękkie. Po ugotowaniu cytryny przetrzyj przez sitko. Cytrynowy wywar wystudź i po wystudzeniu dodaj 1 szklankę spirytusu. Jeśli potrzebujesz, nalewka jest gotowa do picia. Jeśli możesz odstaw na kilka dni - nabierze mocy i piękniej będzie pachnieć.A tu bardzo ciekawy przepis na NALEWKĘ CYTRYNOWĄ NAKŁUWANĄ ZIARNAMI KAWY z wódką. Nalewka jest znakomita do picia po miesiącu od jej sporządzenia. 2. Nalewka cytrynowo-kawowa. Składniki: - 1 duża cytryna (najlepiej z grubszą skórką), - 0,75 l wódki (czysta, 40%), - 2 łyżki miodu (najlepiej lipowego), - kilka - klikanaście ziaren kawy, - szczypta kardamony - 1/5 szklanki wody do rozpuszczenia miodu.Cytrynę umyć, sparzyć. Nożem nakłuć cytrynę, a w miejsca te powkładać ziarna kawy. Im więcej kawy, tym głębszy kawowy smak. Nadzianą kawą cytrynę włóż do czystego słoja (zadbaj, żeby nie było w nim czuć żadnych zapachów po innych domowych przetworach:). Dodaj wódkę, rozpuszczony miód i szczyptę kardamonu. Słój zamknij szczelnie i schowaj na 2 tygodnie. Przechowuj w ciemnym ciepłym miejscu. Po 2 tygodniach wyjmij cytrynę, przekrój i wyciśnij sok (przez sitko najlepiej wyłożone papierowym ręcznikiem lub gazą). Rozlej do ładnych butelek i odstaw na 1 miesiąc do sklarowania. Jak wskazuje tradycja i badania, cytrynówka znakomita jest w chłodne dni. Smaczna, rozgrzewa i ma dużo witaminy C. SMACZNEGO
Likiery nalewki - bursztyn-na-nalewke1.jpg
Bursztynowa nalewka Receptura wg ks. Klimuszki Drobn ...
Bursztynowa nalewka Receptura wg ks. Klimuszki Drobne kawałki bursztynu zalać czystym spirytusem. Odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Po wyczerpaniu nalewki można rozdrobnić bursztyn i powtórnie zalać. Bursztyn należy zalewać tylko 2 razy. Zalecenia Nalewka ma wszechstronne zastosowanie. W przypadku zmęczenia lub bólu głowy należy natrzeć kark, nadgarstek i skronie. Zapobiegawczo przeciw grypie i przy dolegliwościach astmatycznych pić herbatę z trzema kroplami nalewki. Stosuje się ją także do nacierania klatki piersiowej. Na korzonki i bóle reumatyczne wskazane jest nacieranie bolących miejsc. Według niektórych podań nalewka bursztynowa obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga wydzielanie żółci, uspokaja, hamuje rozwój bakterii, ułatwia gojenie ran, aktywizuje układ immunologiczny, zapobiega tworzeniu się zmarszczek. Pomaga na bakteryjne zapalenie przewodu pokarmowego, pospolite zatrucia i nieżyty. . Pić dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Dorośli - piją kroplami (na wodę) od 1 do 10 kropli: 1 dzień - 1 kropla, 2 dzień - 2 krople...10 dzień - 10 kropli. Po czym od 10 do 1 kropli, 11 dzień - 10 kropli, 12 dzień - 9 kropli, 13 dzień - 8 kropli...21 dzień - 1 kropla. Następnie 10 dni przerwy. Dzieci - piją od 1 do 5 kropli i od 5 do 1 kropli. Przytoczone dane na podstawie badań ks. O. Klimuszko.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności