Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dragon789
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Dragon

widziany: 11.07.2024 11:30

  • pliki muzyczne
    4093
  • pliki wideo
    788
  • obrazy
    7376
  • dokumenty
    900

13722 plików
581,79 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
  • 119 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Lecznicza nalewka z czarnego bzu.
* 1 kg bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu (samych jagód bez szypułek)
* 1 l spirytusu 70%
* 500 g cukru
* 1 l przegotowanej wody
* 10 goździków
* laska cynamonu
* starta skorka z 1 cytryny

Jagody umyć, osuszyć, wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, zostawić na 2 tygodnie i codziennie potrząsać słojem. Zagotować wodę z otarta skorka cytryny, goździkami i cynamonem, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, potem dodać cukier, wymieszać, ugotować gesty syrop, odszumować, zdjąć z ognia. Do syropu stopniowo wlewać odcedzony z owoców spirytus stale mieszając. Wlać do słoja, szczelnie zamknąć, zostawić na 3 dni, po czym dokładnie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i zostawić na 2-3 miesiące. Nie pic wcześniej, bo smak naprawdę rozwija się dopiero później.


Nalewka ta służy jako środek do oczyszczania organizmu. Działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę. Pomaga w przewlekłych zaparciach. Pozwala pozbyć się toksyn z organizmu.

z chomika smokiwawelskie

  • 43 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Nalewka kawowa;)
Nie samym jedzeniem człowiek żyje;)

składniki:

mała 0,5 l puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu

Mleko, cukier i kawę zagotować i mieszając gotować około 5 minut, następnie wystudzić i do wystudzonej mikstury powolutku dolewać spirytus cały czas mieszając.

Jest pyszna - bo właśnie przed chwilką przelałam do karafki .

z chomika smokiwawelskie

  • 36 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Likier z kukułek:
Czas przygotowania: 5 dni
Składniki
25 - 30 szt. cukierków kukułek
0,5 l wódki
mleko skondensowane niesłodzone
Napój dla ceniących delikatność alkoholu

Etapy przygotowania
Do butelki np. po soku lub innej, ważne żeby nie była ciemna wrzucamy cukierki poprzecinane na pół i zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby cukierki się rozpuściły. Codziennie należy delikatnie wstrząsnąć butelką. Gdy już cukierki się rozpuszczą, dolewamy mleczko skondensowane, zamykamy, mieszamy do całkowitego połączenia się składników, lekko schładzamy i gotowe.

z chomika smokiwawelskie

  • 25 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Likier miętowy:(wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale smakuje... jak likier ;)


1 litr spirytusu
1,5 kg cukru
1 litr wody
dużo liści mięty.
Etapy przygotowania
Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10 dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do herbatek :)
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny. Następnie studzimy syrop.
Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy.
Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor.
Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus "przegryzł się" z syropem.

z chomika smokiwawelskie

  • 45 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Likier jarzębinowy:
20 dag dojrzałej jarzębiny
1/2 l żytniówki (32%)
10 dag cukru kandyzowanego
Dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od gałązek, starannie umyć, osuszyć.
Owoce i cukier kandyzowany umieścić w butelce. Zalać żytniówką. Dokładnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce.
Mniej więcej po 8 tygodniach trunek jest dobry do picia, ale po 2 miesiącach będzie lepszy. Owoce można zostawić w butelce, nie trzeba ich odcedzać.

Czas : 8 tygodni
Czas przygotowania: 25 minut

z chomika smokiwawelskie

  • 13 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Nalewka z pigwy - pigwówka - mój przepis KROK PO KROKU:

1/ Najpierw już od połowy września rozglądam się za owocami. Czasem coś ze znajomych działek od ludzi, którzy nie wiedzą, co zrobić z pigwą, czasem kupie pigwę na bazarku. Przerabiam porcjami, bo jest to bardzo pracochłonne. Po kilogramie lub dwóch, kroję na ćwiartki wydłubuję nasionka i porcjami wkładam do malaksera, żeby rozdrobnić. Rozdrobniona pigwa szybciej puszcza sok.
2/ Tak przygotowane owoce pigwy wkładam do 2-3 litrowych słojów przesypując cukrem.
Mniej więcej 3/4 kg cukru na 1 kg zmiksowanych owoców.
Odstawiam na 2-3 tygodnie codziennie lekko poruszając słoikiem dla lepszego przemieszania składników. Pilnuję żeby pigwa nie sfermentowała.

3/ Po 2-3 tygodniach zlewam syrop filtrując przez lnianą szmatkę, do oddzielnego naczynia a zmiksowane owoce zalewam wódką 1 do 1. Zlany sok można dolewać do herbaty- wspaniale dodaje aromatu.
4/ Po kolejnych 3-4 tygodniach zlewam alkohol i łączę z syropem. Wtedy też doprawiam odrobiną gryczanego miodu i laski wanilii. Czytałam też o dodawaniu brendy, ale nie próbowałam. Odstawiam jeszcze na miesiąc. Do pozostałych owoców można dodać 1/2 litra wódki a po miesiącu wyjdzie nieco słabsza nalewka.

5/Odstaną nalewkę rozlewam do butelek i gubię w schowku na 6 miesięcy. Na wiosnę będzie dobra do picia. Jeszcze lepsza będzie dopiero na drugi rok o czym przekonałam się niedawno, gdy znalazłam butelkę z przed 2 lat. Nabrała głębi smaku i pięknego bursztynowego koloru.

Podpowiem też wspaniały (już nie mój) pomysł jak z podać nalewkę z pigwy w prezencie na imieniny, a szczególnie pod choinkę. Możesz zrobić samodzielnie piękny, wartościowy a niedrogi prezent na Walentynki.

z chomika smokiwawelskie

  • 29 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Nalewka farmaceutów:
Podaję oryginalny przepis na nalewkę farmaceutów. Ponieważ nazwa trąci medykamentem na Podlasiu ta doskonała nalewka zosatła przechszczona mlekówkę.
Przepis pochodzi z mojej książki "Nalewki i wódki":Mlekówka
Do 1 ½ litra mleka dodajemy cytrynę ze skórką, pokrojoną w plastry, ale bez pestek. Następnie wlewamy 1 litr spirytusu, 60 dag cukru, laskę wanilii i garść rodzynek. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zestaw leżakuje 14 dni i powinien być codziennie mieszany. Po 10 dniach filtrujemy i ...Niebo w Gębie.

z chomika smokiwawelskie

  • 28 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Nalewka z jeżyn :litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0,5 l czystej wódki, 0,25 l spirytusu.
Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni. Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem. Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy, wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała. Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.

z chomika smokiwawelskie

  • 16 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Nalewka ze świeżych i suszonych śliwek :
1 kg świeżych węgierek, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 3 dag rodzynków, laska wanilii, 50 dag cukru, po pół litra spirytusu i wódki.
Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzyn-kami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.

z chomika smokiwawelskie

  • 157 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Nutella ze śliwek
Składniki:
- 3 kg kg śliwek
- 1 kg cukru
- 3 cukry waniliowe
- 25 dkg kakao gorzkiego

Sposób przyrządzenia:
Śliwki dokładnie umyłam, wydrylowałam. W przepisie powiedziane było aby przekręcić je dwa razy przez maszynkę do mięsa, ale u mnie to się nie sprawdziło. Za to po prostu zrobiłam z nich idealną papkę za pomocą blendera. Następnie przełożyłam do dużego, wysokiego garnka, wsypałam cukier i na średnim ogniu smażyłam przez 2 godziny, często mieszając aby się nie przypaliły. Po tym czasie, gdy masa zrobiła się już gęsta i zmniejszyła co najmniej o połowę swoją objętość dodałam resztę składników i gotowałam kolejne pół godziny. Gorącą nutellę przełożyłam do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odwróciłam do góry dnem.

z chomika smokiwawelskie

  • 63 KB
  • 14 wrz 13 22:13
* Nalewka z pietruszki na kłopoty z sercem
Zagotuj litr czerwonego wina, dodaj pęczek natki pietruszki i 2 łyżki octu winnego. Gotuj na małym ogniu 8–10 min. Potem dodaj jeszcze 3 łyżki naturalnego miodu i ponownie podgrzewaj przez 5 min. Przecedź. Przechowuj nalewkę w chłodnym miejscu. Pij łyk dziennie, leczniczo 5–6 łyków dziennie. Hildegarda z Bingen zalecała tę nalewkę na dolegliwości serca, zakłócenia w funkcjonowaniu krwiobiegu, bóle głowy i meteopatię.

z chomika smokiwawelskie

  • 33 KB
  • 14 wrz 13 22:13
10 dag korzenia świeżego imbiru,
- 2 duże cytryny o grubej skórce,
- 10 dag cukru,
- 3 łyżki miodu najlepiej lipowego,
- 3/4 l czystej wódki 45 proc.

Przygotowanie:

1. Imbir umyj, (możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój w plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki.
2. Wyparz duży słój, włóż do niego cytryny i imbir, dodaj cukier i miód. Składniki zalej wódką. Szczelnie zakręć naczynie i odstaw na 2 miesiące w ciemne miejsce.
3. Po upływie tego czasu nalewkę przecedź przez bibułkowy filtr do kawy. Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć. Tym razem odstaw w ciemne chłodne miejsce przynajmniej na 1 miesiąc. Krokodyle łzy to "damska" naleweczka doskonała na przeziębienia i drobne infekcje. Świetnie rozgrzewa, jeżeli kieliszeczek nalewki

z chomika smokiwawelskie

  • 16 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa

--------------------------------------------------------------------------------

Nie wszystko co zdrowe musi być smaczne. Ta nalewka moze wpłynąć na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia, wiekszą odpornośc organizmu. Polecamy ją jednak tylko tym, którym smak czosnku nie straszny.

czas: 10 dni
składniki: 35 gramów czosnku
200 ml spirytusu

przyrządzanie: Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni.
Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do wyczerpania się nalewki lub pokładów naszej cierpliwości.
Choć zaleca się, by kurację stosować tylko raz w roku, nie sądzimy, by ktoś się na nią zdecydował częściej...

Walory lecznicze są dość zaóważalne u niektórych osób (chwalą sobie) jednak nie polecam tej naleweczki na imprezki, chodzi tu głównie o zastosowania lecznicze.

z chomika smokiwawelskie

  • 15 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cytryn. Przepisy są proste i nie wymagają dużego zaangażowania w przyrządzaniu nalewek.

1. Szybka i prosta NALEWKA CYTRYNOWA - CYTRYNÓWKA - znakomity przepis na smaczną nalewkę na towarzyską imprezę:
Składniki:
- 1 szklanka spirytusu,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka cukru,
- 2 cytryny.
Wyszoruj cytryny (nie obieraj), pokrój ze skórką na kawałki .
Wrzuć do gotującej się wody z cukrem (tej 1 szklanki wody, która jest wymieniona w składnikach). Gotuj kilka minut (cytryny będą miękkie. Po ugotowaniu cytryny przetrzyj przez sitko. Cytrynowy wywar wystudź i po wystudzeniu dodaj 1 szklankę spirytusu. Jeśli potrzebujesz, nalewka jest gotowa do picia. Jeśli możesz odstaw na kilka dni - nabierze mocy i piękniej będzie pachnieć.A tu bardzo ciekawy przepis na NALEWKĘ CYTRYNOWĄ NAKŁUWANĄ ZIARNAMI KAWY z wódką. Nalewka jest znakomita do picia po miesiącu od jej sporządzenia.
2. Nalewka cytrynowo-kawowa.
Składniki:
- 1 duża cytryna (najlepiej z grubszą skórką),
- 0,75 l wódki (czysta, 40%),
- 2 łyżki miodu (najlepiej lipowego),
- kilka - klikanaście ziaren kawy,
- szczypta kardamony
- 1/5 szklanki wody do rozpuszczenia miodu.Cytrynę umyć, sparzyć. Nożem nakłuć cytrynę, a w miejsca te powkładać ziarna kawy. Im więcej kawy, tym głębszy kawowy smak. Nadzianą kawą cytrynę włóż do czystego słoja (zadbaj, żeby nie było w nim czuć żadnych zapachów po innych domowych przetworach:). Dodaj wódkę, rozpuszczony miód i szczyptę kardamonu. Słój zamknij szczelnie i schowaj na 2 tygodnie. Przechowuj w ciemnym ciepłym miejscu. Po 2 tygodniach wyjmij cytrynę, przekrój i wyciśnij sok (przez sitko najlepiej wyłożone papierowym ręcznikiem lub gazą). Rozlej do ładnych butelek i odstaw na 1 miesiąc do sklarowania.
Jak wskazuje tradycja i badania, cytrynówka znakomita jest w chłodne dni. Smaczna, rozgrzewa i ma dużo witaminy C. SMACZNEGO

z chomika smokiwawelskie

  • 86 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Bursztynowa nalewka
Receptura wg ks. Klimuszki

Drobne kawałki bursztynu zalać czystym spirytusem. Odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Po wyczerpaniu nalewki można rozdrobnić bursztyn i powtórnie zalać. Bursztyn należy zalewać tylko 2 razy.

Zalecenia

Nalewka ma wszechstronne zastosowanie. W przypadku zmęczenia lub bólu głowy należy natrzeć kark, nadgarstek i skronie. Zapobiegawczo przeciw grypie i przy dolegliwościach astmatycznych pić herbatę z trzema kroplami nalewki. Stosuje się ją także do nacierania klatki piersiowej. Na korzonki i bóle reumatyczne wskazane jest nacieranie bolących miejsc.

Według niektórych podań nalewka bursztynowa obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga wydzielanie żółci, uspokaja, hamuje rozwój bakterii, ułatwia gojenie ran, aktywizuje układ immunologiczny, zapobiega tworzeniu się zmarszczek. Pomaga na bakteryjne zapalenie przewodu pokarmowego, pospolite zatrucia i nieżyty.


. Pić dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Dorośli - piją kroplami (na wodę) od 1 do 10 kropli: 1 dzień - 1 kropla, 2 dzień - 2 krople...10 dzień - 10 kropli. Po czym od 10 do 1 kropli, 11 dzień - 10 kropli, 12 dzień - 9 kropli, 13 dzień - 8 kropli...21 dzień - 1 kropla. Następnie 10 dni przerwy. Dzieci - piją od 1 do 5 kropli i od 5 do 1 kropli. Przytoczone dane na podstawie badań ks. O. Klimuszko.

z chomika smokiwawelskie

  • 68 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Ze względu na zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), które biorą udział w metabolizmie tłuszczy i białek,kryształki wykazują zdolność odnowy naskórka. Zawarte w nich witaminy E i C oraz ß-karoten wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, aktywizują procesy zachodzące w skórze, poprawiają jej koloryt.

Mikroelementy obecne w różnych rodzajach tych kryształków, to głównie brom, cynk, jod, wapń, żelazo, miedź, magnez i mangan. Dzięki specyficznej budowie łatwo przenikają one przez barierę warstwy rogowej naskórka, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry.

Kryształki mogą być także cennym źródłem białek, zawierających takie aminokwasy, jak alanina, aspargina, glicyna, lizyna, seryna. Związki te występują w NMF (natural moisturizing factor), czyli naturalnym czynniku nawilżającym, będącym składnikiem warstwy rogowej i nadającym skórze odpowiednie nawilżenie. Na szczególną uwagę zasługują zawierające w swoim składzie aosainę. Związek ten opóźnia proces starzenia skóry, ponieważ powoduje obniżenie aktywności elastazy - enzymu rozkładającego elastynę. Białko to występuje w skórze, gdzie odpowiada za prawidłowe jej funkcjonowanie, zapewniając odpowiednią elastyczność i gładkość.

Zawarte w algach węglowodany działają bakteriostatycznie, regulują pracę gruczołów łojowych (mannit, mannitol, sorbitol), nawilżają (karagen), poprawiają krążenie, stymulują przemianę materii (flukoidyna, laminaryna).

Obecne w kryształkach mukopolisacharydy (MPS), głównie kwas hialuronowy i siarczan chondroityny, są substancjami silnie nawilżającymi skórę.

właściwości: antyoksydacyjne, antyrodnikowe i przeciwzapalne. Badania wykazały, że ekstrakt kryształkow chroni ludzkie keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia.

Już mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich. Już jako dzieci pija wodę z alg i przeciętnie żyją 110 lat.

z chomika smokiwawelskie

  • 42 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Badaniem i wytwarzaniem kryształków japonskich do celów kosmetycznych naukowcy zajmują się od niedawna. Jednym z pionierów tych badań jest prof. Claude Chasse, znany oceanolog, który podjął próby poznania ich składu chemicznego, określenia właściwości i sposobu wykorzystania. Jak się okazało, organizmy te mogą stanowić źródło najróżniejszych substancji interesujących dla kosmetyki.

Ze względu na zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), które biorą udział w metabolizmie tłuszczy i białek,kryształki wykazują zdolność odnowy naskórka. Zawarte w nich witaminy E i C oraz ß-karoten wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, aktywizują procesy zachodzące w skórze, poprawiają jej koloryt.

Mikroelementy obecne w różnych rodzajach tych kryształków, to głównie brom, cynk, jod, wapń, żelazo, miedź, magnez i mangan. Dzięki specyficznej budowie łatwo przenikają one przez barierę warstwy rogowej naskórka, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry.

Kryształki mogą być także cennym źródłem białek, zawierających takie aminokwasy, jak alanina, aspargina, glicyna, lizyna, seryna. Związki te występują w NMF (natural moisturizing factor), czyli naturalnym czynniku nawilżającym, będącym składnikiem warstwy rogowej i nadającym skórze odpowiednie nawilżenie. Na szczególną uwagę zasługują zawierające w swoim składzie aosainę. Związek ten opóźnia proces starzenia skóry, ponieważ powoduje obniżenie aktywności elastazy - enzymu rozkładającego elastynę. Białko to występuje w skórze, gdzie odpowiada za prawidłowe jej funkcjonowanie, zapewniając odpowiednią elastyczność i gładkość.

Zawarte w algach węglowodany działają bakteriostatycznie, regulują pracę gruczołów łojowych (mannit, mannitol, sorbitol), nawilżają (karagen), poprawiają krążenie, stymulują przemianę materii (flukoidyna, laminaryna).

Obecne w kryształkach mukopolisacharydy (MPS), głównie kwas hialuronowy i siarczan chondroityny, są substancjami silnie nawilżającymi skórę.

Na uwagę zasługują także zawarte w kryształkach polifenole, posiadające właściwości antyoksydacyjne, antyrodnikowe i przeciwzapalne. Badania wykazały, że ekstrakt kryształkow chroni ludzkie keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia.

z chomika smokiwawelskie

  • 74 KB
  • 14 wrz 13 22:13
Dziurawiec pobudza wydzielanie żółci i działa regulująco na krążenie. Wzmacnia układ nerwowy i jest pomocny zwłaszcza w okresie menopauzy. Wyciąg z dziurawca stosuje się w stanach lękowych, bezsenności, drażliwości, przygnębieniu i napięciu przedmiesiączkowym. Regularne zażywanie dziurawca łagodzi objawy depresji. Działanie antydepresyjne zauważalne jest po 4 tygodniach stosowania.
Dziurawiec ma też korzystne działanie na skórę. Z tego powodu może być pomocny w

* w rozmaitych chorobach skóry,
* owrzodzeniach i trudno gojących się ranach,
* w miejscach pozbawionych pigmentu,
* w zapaleniach dziąseł i gardła,
* w zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej.

Przepisy stosowania

NAPAR Z ZIELA. Przygotowujemy go w następujący sposób: od pół do jednej łyżki suszonego ziela dziurawca wrzucamy do naczynia, zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut. Pijemy przed jedzeniem dla pobudzenia wydzielania soków trawiennych, po jedzeniu - dla uniknięcia wzdęć i gazów. Z kolei wieczorem stosujemy jako środek uspokajający i nasenny.

ODWAR Z ZIELA. Przygotowujemy go umieszczając 2 łyżki suszonego ziela w naczyniu i zalewając je 2 szklankami wody. Następnie gotujemy całość przez ok. 5 minut i odstawiamy na kolejne 10 minut. Po przecedzeniu pijemy odwar w 2-3 porcjach w ciągu dnia przed jedzeniem. Stosujemy przy nadmiernej fermentacji w jelitach, wzdęciach, kolkach.

NALEWKA. Do zrobienia nalewki potrzebujemy ok. 100 g kwiatów, pąków i liści dziurawca, które umieszczamy w odpowiednim naczyniu i zalewamy 0,5-litrem 70-procentowego spirytusu. Następnie nalewkę odstawiamy na ok. tydzień. Po przecedzeniu uzyskamy nalewkę o pięknej, purpurowej barwie. Nalewka może być stosowana doustnie po 20-30 kropli 2-3 razy dziennie na kieliszek wody, a także do wcierań w przypadkach bólów stawowych i korzonkowych. Poza tym łącząc ją w proporcji 1-3 (nalewka-woda) możemy stosować na nie gojące się rany. Według ludowej recepty w chorobie nowotworo­wej pijemy 1 łyżkę nalewki na pół szklanki mleka 3 razy dziennie.

z chomika smokiwawelskie

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    18
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

18 plików
0,89 MB




marcinpmd napisano 24.09.2022 21:30

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie, każdy znajdzie coś dla siebie interesującego

obrazek

adii132

adii132 napisano 2.12.2022 19:57

zgłoś do usunięcia
obrazek
cezaar83

cezaar83 napisano 3.01.2023 15:18

zgłoś do usunięcia
Witam, serdecznie zapraszam na swój profil.
pahaha8585

pahaha8585 napisano 8.02.2023 17:15

zgłoś do usunięcia
Super chomik
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 21.03.2023 18:33

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM SERDECZNIE I ZAPRASZAM NA NOWOŚCI I STAROCIE
M.K-16

M.K-16 napisano 5.06.2023 12:06

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. Trzeba do mnie napisać wiadomość. 🔐UnicornVIP🔐
jarryszek

jarryszek napisano 11.02.2024 16:15

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
bambina-1234

bambina-1234 napisano 12.05.2024 16:58

zgłoś do usunięcia
obrazek

Tu Filmy Muzyka Tu Programy Obrazki Zapraszam Do Mnie

Ala6161

Ala6161 napisano 12.05.2024 19:54

zgłoś do usunięcia
obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (304)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (304)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności