Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
chrundel
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna JEDRZEJ

widziany: 28.04.2024 10:11

  • pliki muzyczne
    42
  • pliki wideo
    3345
  • obrazy
    12674
  • dokumenty
    3787

20398 plików
651,28 GB

Ukryj opis
  • 154,5 MB
  • 10 maj 16 21:04
Kuchnia belgijska nie jest znana zbyt wielu smakoszom. Naprawiamy ten błąd, przybliżając najbardziej charakterystyczne potrawy z tego regionu Europy.

W menu: waterzooi z łososia oraz mule w piwie

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 10 maj 16 21:04
Pierwszy czas na kalmary w Polsce przypadł na przełom lat 70. i 80. XX wieku. Wtedy to w polskich restauracjach, obok nieśmiertelnej wątróbki pojawiły się flaki z kalmarów. Nawet w smaku nie były takie złe - tylko ten wygląd! W zasadzie nie wiadomo skąd się wzięły, najwyraźniej trafiły do nas w ramach bratniej współpracy "na odcinku połowów dalekomorskich". W naszym cyklu "raz w miesiącu ryba!" proponujemy dziś zmierzyć się z kalmarami, bo szybko okaże się, że naprawdę warto, a ich smak trudno zapomnieć. Zatem, czas na kalmary!

z chomika aaarek70

  • 155,0 MB
  • 10 maj 16 21:04
W tym odcinku zapraszamy dzieci do kuchni i oddajemy im władzę w królestwie patelni i rondli. W menu: twarożek z warzywami na chrupiących grzankach oraz naleśniki cynamonowe z owocami i sosem czekoladowym.

z chomika aaarek70

  • 71,0 MB
  • 10 maj 16 21:04
Tym razem Karol Okrasa rusza nad morze. Wspólnie ze znanym żeglarzem,
Jarosławem Kaczorowskim, wypłyną jachtem na Zatokę Gdańską. Pan Jarosław,
który brał udział w regatach dookoła świata i wyścigu samotników przez Atlantyk,
opowie o jedzeniu podczas dalekich wypraw. Po krótkim rejsie Karol Okrasa
przygotuje w kambuzie i na nabrzeżu dwa dania dla żeglarzy: lekki omlet z serem
twarogowym, ogórkiem kiszonym i pomidorami oraz dorsza smażonego z jabłkami.

z chomika aaarek70

  • 154,7 MB
  • 10 maj 16 21:04
Gość: Magdalena Grabowska
W menu: pierogi z pieczonej kaczki z sosem ogórkowym oraz miodowa pierś z kaczki z sosem figowym.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 10 maj 16 21:04
Według najstarszej z legend, kapusta powstała z łez Likurga, którego bóg wina i picia Bachus przywiązał do pnia winorośli za to, że ?narozrabiał po pijanemu?. W Grecji, gdzie należała do ulubionych warzyw wierzono, że jedzona w większych ilościach leczy szaleństwo i zaburzenia nerwowe. A jak ważnym była warzywem, najlepiej świadczy fakt, że w roku 621 p.n.e. wydano w Grecji prawo karzące śmiercią za jej kradzież. Rzymianie uważali, że kapusta przeciwdziała melancholii, leczy rany i uodparnia organizm na działanie alkoholu. Rzymianie chętnie jadali kapustę przed posiłkami w celu poprawienia trawienia, a także przed snem, aby odpędzić senne koszmary. Chociaż większość gatunków kapusty pochodzi znad Morza Śródziemnego, prawdziwą karierę kapusta zrobiła w Polsce. Nasza propozycja w tym odcinku ominie najbardziej tradycyjną potrawę z kapusty, czyli bigos, bowiem z kapusty kiszonej przyrządzimy: 1. Ciasto francuskie z kiszoną kapustą, serem feta i boczkiem; 2. Suflet z kapusty kiszonej z musem grzybowym i sosem z wędzonego łososia.

z chomika aaarek70

  • 153,1 MB
  • 10 maj 16 21:04
Tym razem coś dla panów. Ona zgodziła się przyjąć zaproszenie i wpadnie wieczorem na kolację! Bierzmy się do dzieła! Choć w kuchni nie zawsze bywa łatwo, to przecież najlepszymi kucharzami są mężczyźni. W menu romantycznej kolacji: tuńczyk w sosie sezamowym opalany ogniem z sałatką z kandyzowanych gruszek oraz vitello tonato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym.

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 10 maj 16 21:04
Gość: Tomasz Sikora
W menu: pierogi ze szparagami w sosie łososiowo-truflowym oraz łosoś ze szparagami w sosie grzybowym.

z chomika aaarek70

  • 154,4 MB
  • 10 maj 16 21:04
Naturalne przyprawy, świeże, aromatyczne zioła. Bez ich zapachu i smaku trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek danie. Z dodatkiem ziół przygotowujemy: pangę duszoną, kardamon, zapiekankę z wołowiną. Gościem programu jest kucharz Jerzy Pasikowski.

z chomika aaarek70

  • 149,9 MB
  • 10 maj 16 21:04
Kuskus to potrawa, która pochodzi z Afryki Północnej, ale kaszka kuskus jest już szeroko dostępna w naszych sklepach. A jednak niewiele osób wie, co z niej przyrządzić. A kuskus można przyrządzić na tysiące sposobów z warzywami, mięsem czy rybą. Karol Okrasa i jego gość pokażą swoje sposoby na kuskus.

z chomika aaarek70

  • 162,0 MB
  • 10 maj 16 21:04
Gość: Carlos Eduardo Gonzales Tehera
W menu: tapas – hiszpańskie przekąski z owoców morza oraz paella z dorszem.

z chomika aaarek70

  • 156,5 MB
  • 10 maj 16 21:04
Nie każdy wie, że kuchnia meksykańska słynie również z grilla. W tym odcinku programu, Karol Okrasa zaprezentuje jak przyrządzić dwie grillowane potrawy rodem z Meksyku.

z chomika aaarek70

  • 79,0 MB
  • 10 maj 16 21:04
Program kulinarny, którego każde wydanie ma odrębny temat. Wraz z autorami programu
widzowie odbywają wyprawy kulinarne do różnych regionów Polski i świata. Zawodowy kucharz
Karol Okrasa omawia produkty, które posłużą do przygotowania prezentowanego dania, podkreślając
ich zdrowotne walory.
W tym odcinku w poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa odwiedzi konkurs Młodych
Talentów Kulinarnych. Uczestnicy, młodzi kucharze do 30 roku życia, walczą o najwyższe trofeum,
przygotowując konkursowe dania. Tematem jest kuchnia polska, a obowiązkowymi składnikami:
kaczka, korzeń pietruszki i soczewica. Startuje 16 drużyn. W jury merytorycznym zasiadają wybitni
szefowie kuchni: Włoch, Szwajcar, Francuz, Grek i Polak. Walory artystyczne ocenia z kolei jury
złożone ze znanych ludzi sztuki. Ze zwycięską drużyną Karol Okrasa przygotuje dla widzów konkursowe
dania.

z chomika aaarek70

  • 71,4 MB
  • 10 maj 16 21:04
Tym razem Karol Okrasa w ramach swojej podróży kulinarnej przez Wielkopolskę odwiedza dawny pałac Jabłonowskich i stadninę koni w Racocie. W dawnej wozowni, obok historycznego powozu, którym Ignacy Jan Paderewski wjeżdżał w 1918 roku do Poznania, Karol wraz ze swym pierwszym gościem, panem Andrzejem Kuźmińskim, przygotują pierwsze danie - typowo wielkopolską zupę ślepe ryby z ziemniaków. Następnie w pięknych pałacowych wnętrzach przygotuje, wraz z prezesem stadniny koni, panem Romualdem Kamińskim, drugą potrawę - kotlet Wilhelma Orańskiego. Wilhelm Orański, namiestnik Niderlandów, był w XIX wieku jednym z właścicieli pałacu, który po I wojnie światowej stanowił rezydencję polskich prezydentów, a bywali tu Ignacy Mościcki i Józef Piłsudski.

z chomika aaarek70

  • 170,5 MB
  • 10 maj 16 21:04
Gość: Bożena Sikoń
W menu: razowe naleśniki z kapustą i grzybami pomidorowe naleśniki z łososiem i serem ricotta.

z chomika aaarek70

  • 79,2 MB
  • 10 maj 16 21:04
Odbędziemy wycieczkę w okolice największego polskiego jeziora nad Śniardwy. Tam Karol Okrasa odwiedzi pana Mirosława Gworka, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne i niewielki gościniec. Pan Mirosław karmi swoich gości wspaniałymi rybami. Bliskość jeziora Śniardwy zobowiązuje! Odtwarza stare receptury, między innymi jako jeden z ostatnich robi ryby solone - to najstarszy, rodem ze średniowiecza, sposób konserwacji ryb. Pan Mirosław pokaże, jak to się robi, ponadto przygotuje z Karolem dwa dania: mazurskiego węgorza duszonego na kwaśno z koprem i starą mazurską zupę warzywną z rakami

z chomika aaarek70

  • 157,3 MB
  • 10 maj 16 21:04
Gość: Maciej Grabowski
W menu: zupa piwna z kluseczkami serowymi oraz polędwiczki wieprzowe duszone w piwie

z chomika aaarek70

  • 78,7 MB
  • 10 maj 16 21:04
Jak zjeść smacznie, zdrowo i nie tracić godzin na przygotowanie posiłku? „Kuchnia z Okrasą” to przewodnik kulinarny dla ceniących wyrafinowane smaki. Nasze podniebienie mile zaskakuje mistrz kuchni – Karol Okrasa. Dzięki jego przepisom na dobrze znane nam potrawy i składniki spoglądamy w nowym świetle. Podpowiadamy, jak łączyć je w zaskakujących zestawieniach i zapewnić niepowtarzalny smak naszym posiłkom. Precz z nudą w kuchni!

z chomika aaarek70

  • 88,5 MB
  • 10 maj 16 21:04
W tym odcinku królują wędzone ryby z mazurskich jezior. Karol Okrasa pokaże, że wystarczy zwykła beczka oraz odpowiednio dobrane drewno, aby uzyskać wyborne ryby wędzone. Będzie mowa o tym, jak uwędzić pstrągi w samodzielnie skonstruowanej wędzarni z beczki i przyrządzić z nich doskonałą sałatkę. Gościem specjalnym będzie Jarosław Walczyk - kucharz, który wiele lat pracował pływając na statkach po całym świecie. Pokaże on niezwykły sposób przyrządzania łososia na desce przy ognisku.

z chomika aaarek70

  • 153,2 MB
  • 10 maj 16 21:04
Gość: Grzegorz Skrzecz
W menu: sałatka z ogonów rakowych oraz pielmieni czyli pierożki z rakami.

z chomika aaarek70

  • 153,3 MB
  • 10 maj 16 21:04
W dawnych wiekach, polscy kucharze, co dziś może wydaje się dziwne, uchodzili w Europie za mistrzów przyrządzania ryb. Markiza de Pompadour urządzając wykwintne przyjęcia podawała swoim gościom ryby po polsku czyli sandacza lub szczupaka z wody z gotowanymi jarzynami i siekanym jajkiem. Do dziś określenie "ryba po polsku" jest znane w wielu europejskich krajach. Karol Okrasa i Małgorzata Zajączkowska zaprezentują dwie propozycje: lin z sosem z botwinki i musem z pieczonych warzyw oraz sandacza po polsku z konfiturą cebulowo-śliwkową.

z chomika aaarek70

  • 153,4 MB
  • 10 maj 16 21:04
Ryż arborio to najpopularniejszy ryż, z którego przygotowuje się włoskie danie risotto. Ziarna ryżu arborio są długie i symetryczne. O risotto mówi się, że jest dla Włochów z Północy tym, czym dla tych z Południa spaghetti. Ta prosta i jednocześnie wyrafinowana potrawa z ryżu symbolizuje sojusz najlepszych włoskich produktów: wyśmienitego ryżu, wina i sera okraszony takimi śródziemnomorskimi delicjami, jak suszone pomidory czy owoce morza. Ryż, co pewnie zaskoczy niejednego widza, jest z powodzeniem uprawiany w Lombardii i Wenecji Euganejskiej, a także w Piemoncie. Błędne myślenie dotyczy też sposobu serwowania risotto, które nie jest, jak myśli wiele osób, dodatkiem do innych potraw, lecz samodzielnym daniem głównym. W programie przygotujemy: 1. Risotto z kalmarami i szpinakiem, 2. Risotto z borowikami, porem i serkiem mascarpone.

z chomika aaarek70

  • 154,9 MB
  • 10 maj 16 21:04
Jak smakują sałatki, w których część składników podamy na ciepło? Proponujemy zieloną sałatę z jabłkiem i mozzarellą oraz zieloną sałatę z mango.

z chomika aaarek70

  • 89,9 MB
  • 10 maj 16 21:04
W tym odcinku ekipa telewizyjna odwiedza z kamerą Korycin. W czasie potopu szwedzkiego, ponad 300 lat temu, miała tu miejsce wielka bitwa z wojskami szwedzkimi. Po bitwie część żołnierzy zaciężnych wojsk polskich, Szwajcarów, została i nauczyła miejscową ludność wyrabiać sery. Do dziś produkuje się tu sery według dawnych receptur.
Karol Okrasa składa wizytę w domu Agnieszki Gremzy, która wytwarza sławne sery korycińskie. Uczestniczy w produkcji sera, a następnie wspólnie z gościem programu przygotuje ser koryciński smażony i zupę z sera korycińskiego.

z chomika aaarek70

  • 155,3 MB
  • 10 maj 16 21:04
Gość: Sławek Wierzcholski
W menu: sałatka z wędzoną sieją i sosem ze szczypiorku oraz smażony okoń z orientalnymi warzywami.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 10 maj 16 21:04
W tym odcinku sławne zupy rybne. Wiele kuchni słynie ze swoich zup rybnych. Węgrzy mają swoją halasze, Francuzi szczycą się bouillabaisse, a Rosjanie swoją uchą. Karol Okrasa i Piotr Adamczewski zaprezentują swoje pomysły na zupy rybne.

z chomika aaarek70

  • 79,0 MB
  • 10 maj 16 21:04
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedza wybitnego polskiego cukiernika - mistrza czekolady Janusza Profusa. W swojej pracowni mistrz prezentuje Karolowi swoje niezwykłe czekoladowe rzeźby, opowiada o pochodzeniu i tajemnicach ziarna czekoladowego. W kuchni mistrz zdradza kilka swoich tajemnic, a obaj panowie przygotowują świeże truskawki w czekoladowych mundurkach, czekoladowe trufle z konfiturą różaną i z chili oraz wykwintny suflet czekoladowy.

z chomika aaarek70

  • 156,0 MB
  • 10 maj 16 21:04
W karaibskiej muzyce jest po trosze: jazzu, mambo, rumby, a nawet rocka. Podobnie jest z karaibską kuchnią, w niej też wymieszały się smaki całego świata. Przygotowujemy kurczaka pinakolada z ananasem, makaron conchiglioni z sosem z langusty lub homara. Gościem programu jest Carlos Gonzales Tejera.

z chomika aaarek70

  • 78,8 MB
  • 10 maj 16 21:04
W naszych podróżach po kraju w poszukiwaniu polskiego smaku i tradycji kulinarnych tym razem zawitaliśmy do miejscowości Chrzanowo obok Makowa Mazowieckiego. Na tradycję kulinarną tego miejsca składa się dawna kuchnia Mazowsza i Kurpiów.
Tutejsza potrawa regionalna to zupa pazibroda. Przygotowywana jest z ziemniaków, kapusty kiszonej i warzyw, z dodatkiem dużej ilości skwarek ze słoniny i przyprawiana na ostro pieprzem. Dawniej stanowiła jednodaniowy, codzienny obiad, często była jedynym posiłkiem, jaki zjadano w ciągu dnia. Nazwa tej potrawy pochodzi stąd, że podawana w bardzo gorącej zupie krojona w grube kawałki kapusta kiszona ciągnęła się i parzyła brodę.
Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak zaskakująco smaczna. Schlebia typowo polskim gustom smakowym. Spróbujmy.

z chomika aaarek70

  • 152,1 MB
  • 10 maj 16 21:04
Gość: Adrian Budziński
W menu: sashimi i nigiri - sushi oraz maki.

z chomika aaarek70

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    1
  • pliki wideo
    72
  • pliki muzyczne
    0

73 plików
8,73 GB




Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano 9.03.2024 03:33

zgłoś do usunięcia
◕ڿڰۣڿ♡ Witam Serdecznie ◕ڿڰۣڿ♡
Zbudził się nowy dzień niepowtarzalny, unikatowy zupełnie wyjątkowy. Uchwycić go trzeba mocno bo dzisiaj okazja się nadarza, żeby świat uczynić lepszym bardziej przychylnym i ciepłym. By znowu można było przyjść bez uprzedzenia na ławce u sąsiada, posiedzieć bez ograniczenia, wyjść na spotkanie z drugim człowiekiem nie dbać o czas upływający ani o włos siwiejący, bo życie to krótka chwila, która jak dzień powszedni przemija. Przemija bezpowrotnie dlatego dziś i teraz żyj pięknie i godnie.
Wspaniałego dnia Ci życzę, przepełnionego promykami słońca i ciepłymi myślami. Pozdrawiam serdecznie. 💋 💋 __ Bożena_
Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano 10.03.2024 04:46

zgłoś do usunięcia
Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano 20.03.2024 04:00

zgłoś do usunięcia
Niech dzień Ci mija z dobrym humorem niechaj będzie również wieczorem niech uśmiech..na Twym licu niech sprawi że wszyscy w koło też będą się bawić. A radość Twa niech promieniuje a w sercu ciepło Tobie zwiastuje .Chociaż nie każdy dzień nas słońcem rozpieszcza a pogodny nastrój nie zawsze dopisuje,uśmiech i dobre słowo jest dobrym lekarstwem,jeżeli ktoś je nam z serca i szczerze ofiaruje. .
obrazek
Cieplutko pozdrawiam życzę przepięknej pogody i dobrego humorku na cały dzień - Bożena
Tonowari

Tonowari napisano 23.03.2024 17:47

zgłoś do usunięcia
Super chomik… pozdrawiam
Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano 28.03.2024 03:54

zgłoś do usunięcia
WITAM CIĘ SERDECZNIE ❤️
Wielkanocną radość ślę dla Ciebie dziś, którą śpiewa każdy ptak, kwiat i liść, którą wiosna niesie dla każdego z nas Z cudem Zmartwychwstania w ten niezwykły czas. Wielkanocne szczęście ślę w piosence Ci, niechaj rozpromieni Twoje troski i łzy, niechaj w Twoje serce Wielkanocna pieśń, wniesie wielką radość i nadziei treść. Wielkanocne Święta niechaj w domu Twym rozgoszczą się Zmartwychwstania blaskiem i spokojem, niech się wszystkie serca miłością podzielą Wielkanocną pieśnią , cudem i nadzieją. obrazek Niech wiosna otoczy Cię swymi barwami, a słońce ucałuje złotymi promykami… 💋 💋 __ Bożena_
Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano 1.04.2024 05:10

zgłoś do usunięcia
WITAM CIĘ SERDECZNIE ❤️
Woda z kubła niechaj chlusta, to wszak trafia w każde gusta. Bycie oblanym oznacza dziś jedno: z najlepszymi życzeniami celujemy w sedno. Polewam Cię zatem dzisiaj z oddali, obyśmy się jakoś niedługo zgadali! Szczęścia Ci życzę i powodzenia, niech śmigus-dyngus spełni Twe marzenia! ❤️
Wirtualne wiadro wody, abyś zawsze czuła/uł się młoda/y! By Cię szczęście odwiedzało, by kłopotów było mało! 💋 💋 __ Bożena_
Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano 8.04.2024 21:08

zgłoś do usunięcia
❤ڿڰۣڿ❀WITAM WIECZORKIEM❤ڿڰۣڿ❀

Coś co porusza nasze serca, rozjaśnia nasze wnętrza, pozwala kroczyć mimo przeciwności, buduje się z cegieł cierpliwości dojrzewa w naszych sercach, rozkwita w naszych wnętrzach, wyrasta z ziarna uczciwości, wznosi się na gruncie ufności. Rozpala wulkan aktywności, wypełnia nas radością, promieniuje szczęściem.Podsyca ogień naszych uczuć czego źródłem jest iskra czego nie warto odkładać na jutro. Tym źródłem jest miłość!

obrazekPIĘKNYCH MARZEŃ SENNYCH..DOBRANOC..

Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano 27.04.2024 06:02

zgłoś do usunięcia

🦋 WITAM SERDECZNIE 🦋
Każda chwila każdy dzień jest jak piękny życia sen,nic nie wróci drugi raz,więc doceniaj to co masz,ciesz się tym co radość daje i w pamięci pozostaje. Życzę,Tobie wiosny pachnącej kwiatami. obrazek
Cieplutko pozdrawiam życzę przepięknej pogody i dobrego humorku na cały dzień.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności